Veranda isoleren: welke vloer, dak en raamprofielen kiezen?

Steeds meer mensen kiezen tegenwoordig voor een veranda als extra leefruimte. Dit zorgt er namelijk voor dat je doorheen het hele jaar van je tuin kan genieten. Toch blijft dit niet zonder zorgen. De temperatuur in een veranda kan sterk schommelen, in de zomer kan het er snikheet zijn, terwijl de veranda in de winter bitterkoud kan aanvoelen. Om deze redenen kan isoleren het verschil maken. Dit zal zowel de koude als de warmte buitenhouden en zorgt ook voor een aanzienlijke besparing op de verwarmingskosten. Ontdek hieronder hoe je je veranda het hele jaar door comfortabel kunt maken door een goede isolatie.

Een (bestaande) veranda isoleren: hoe doe je dat?

De mogelijkheden om een veranda te isoleren kunnen sterk verschillen. Hieronder wordt daarom een overzicht gegeven van alle soorten isolatie zoals het plaatsen van isolatie tegen de buitenmuur, onder je dak, door te kiezen voor ramen met dubbel glas enzovoort.

Isolatie tegen de buitenmuur

Een veranda wordt meestal gebouwd tegen je woning aan en dus tegen een buitenmuur van je woning. Voor de overgang tussen de buitenmuur en je veranda is een goede isolatie tegen de buitenmuur essentieel om de warmte binnen te houden en vocht of condensatie te vermijden.

Naast een goede isolatie van de gevel waartegen je veranda is gebouwd, is het ook van groot belang om de doorgangen van je huis naar je veranda steeds goed te voorzien van isolatie. Zo vermijd je bijvoorbeeld ook vochtige meubels in je veranda.

Veranda aan een wit huis.

Plaats hoogrendementsglas in je veranda

Een veranda bestaat voornamelijk uit glaspartijen, waardoor de keuze voor het juiste glas cruciaal is. De keuze voor hoogrendementglas in plaats van dubbel glas zal dan ook een betere isolatie garanderen.

Het warmteverlies bij hoogrendementglas (30%) is namelijk 40% minder dan dat van dubbelglas (70%). Hoewel de investering in dit soort beglazing hoger is, verdien je deze achteraf terug door de lagere energiekosten.

Op lange termijn biedt hoogrendementsglas dus alleen maar voordelen: een win-winsituatie!

Dak veranda isoleren

Ook het verandadak blijft een bepalende factor in de isolatie van je veranda. Voor het materiaal van je dak kan je eveneens kiezen voor hoogrendementsglas dat tot drie keer beter isoleert dan gewoon dubbel glas.

Daarnaast zijn er nog tal van andere mogelijkheden. Acrylaaten polycarbonaatplaten zijn zo bijvoorbeeld geschikte dakbedekking vanwege hun stevigheid en vochtbestendigheid. Helaas zijn deze wel een stuk duurder.

Een gemetseld dak kan ook een optie zijn om het glasoppervlak te vermijden. Een klassiek glazen dak zorgt tenslotte voor veel bijkomende warmte wanneer de zon schijnt.

Het gemetseld dak zal zo ook weer de energiekosten beperken. Door betere investeringen in het dak kan de energiefactuur dus aanzienlijk dalen.

Dakbedekking veranda: hoogrendementsglas en gelaagd glas.

Kies adequate raamprofielen

Naast het soort beglazing is het ook niet onbelangrijk om even stil te staan bij de vensterprofielen. Ook deze zorgen op hun beurt voor het beter vasthouden van de warmte tijdens de wintermaanden of van de koude tijdens de zomermaanden. Daarnaast zorgen deze voor de ondersteuning van je verandadak en zorgen dus voor een extra stabiliteit.

Bij raamprofielen kan er daarom gekozen worden voor aluminiumprofielen die thermisch onderbroken zijn. Op deze manier kan een grote koudebrug vermeden worden. Hierdoor kan de isolatie eveneens tot het maximum geoptimaliseerd worden.

Daarenboven is het gebruik van aluminium voor je veranda ook een duurzame keuze. Dit materiaal is namelijk 100% recycleerbaar. Goed voor het milieu dus!

Niet alleen aluminiumprofielen hebben een sterke isolerende werking. Het gebruik van PVCprofielen is ook zeer energiezuinig. Bovendien hebben deze ook een lange levensduur en scoren ze op vlak van isolatie beter dan de aluminiumprofielen.

De U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt) voor stalen PVC-profielen ligt rond de 1,2 W/m²K. Voor aluminium kozijnen is dat 0,88 of zelfs 0,78 W/m²K.

Houten profielen mogen hier ook zeker niet vergeten worden. Deze isoleren vaak het beste aangezien de U-waarde voor deze profielen rond de 0,63 W/m²K ligt. De profielen uit hout zijn wel duurder. Dat is logisch want hoe beter de isolatie hoe duurder de investering.

Professioneel advies nodig?
Win advies in bij een verandaspecialist en vergelijk offertes op maat.
arrow Ontvang gratis offertes

Veranda vloer isoleren

De basis van de veranda vormt vaak ook de basis voor lage energiekosten. Een vloerisolatie met een dikte van minimaal 6 centimeter is hier toch een vereiste. De waarde van een betonnen vloerplaat met een goede fundering mag dan ook niet onderschat worden.

Verder komt de blauwe steen vaak terug bij bestaande of nieuwe veranda’s. Dit komt doordat blauwe steen niet alleen mooi oogt, maar ook ervoor zorgt dat de profielen van de veranda geen lucht doorlaten.

Indien je toch niet zo’n grote fan bent van blauwe steen, kunnen een goede isolatielaag en een dampscherm een goed alternatief vormen. Hierboven kan dan een vloer geplaatst worden naar jouw keuze.

Vloerverwarming plaatsen

Om je veranda te kunnen verwarmen kan je je centrale verwarming doortrekken naar je veranda (indien deze over voldoende capaciteit beschikt).

Dit is natuurlijk niet de enige optie. Vloerverwarming is eveneens het overwegen waard. Het brengt immers een ruime waaier aan voordelen met zich mee:

  • Het is plaatsbesparend: hierdoor kan je heel de ruimte gebruiken hoe jij het wilt en hoef je geen rekening te houden met radiatoren.
  • Het is een nietzichtbare oplossing: op deze manier hoef je je ook geen zorgen te maken over de keuze van een radiator en of deze wel bij het interieur zal passen.
  • De betonnen ondervloer houdt de warmte lang vast.

Houd er echter rekening mee dat de opwarming van je veranda met vloerverwarming meer tijd in beslag neemt. Wanneer je je veranda niet frequent wil benutten tijdens de wintermaanden kan een elektrische radiator ook voldoende zijn.

Vloerverwarming veranda.

Vorm van het dak

Naast de isolatie van je verandadak kan ook de vorm van het dak het verschil maken. Zowel een plat, schuin als een puntdak bieden voordelen.

Een schuin dak is vaak van glas, waardoor regenwater veilig naar de dakgoot van de veranda kan aflopen. Het belangrijkste voordeel van een schuin dak is de overvloedige lichtinval.

Wel wordt er in het geval van een glazen dak best gekozen voor zonwerende beglazing met een hoog rendement. De zonnefactor bedraagt dan maximaal 30%, wat de thermische werking verbetert.

Niet iedereen wil graag een glazen dak door het onderhoud dat er bij komt kijken. Soms is een gesloten plat dak beter. Dit zorgt vaak voor een zorgvuldigere afwerking en een betere isolatie.

Dan is er ook nog de mogelijkheid om te kiezen voor een puntdak. Een glazen puntdak wordt vaak als zeer elegant beschouwd.

Het puntige dak zorgt door de hoogte die het kan creëren voor minder temperatuurswisselingen in de veranda en is daardoor extra voordelig. Ook hier is het belangrijk om te kiezen voor een glazen dakbedekking met zonwerende filters.

Veranda met schuin dak.
Advies nodig van een specialist?
Vraag hier je offertes!

Voordelen van goede isolatie in de veranda

De dag van vandaag is goede isolatie belangrijker dan ooit. Het biedt dan ook tal van voordelen. Het belangrijkste voordeel is de besparing in energiekosten op lange termijn.

Door de isolatie zal de temperatuur in je veranda minder beïnvloed worden door de temperatuur van buiten, waardoor je zelf ook minder vaak je radiator hoger of lager moet zetten. Dit zal dus meer comfort en rust in huis bieden.

Niet alleen zal je energiefactuur gunstiger zijn voor de portemonnee, ook zorgt de isolatie voor een gezonder binnenklimaat.

Het vermijdt vocht en dus de kans op schimmel en roestvorming in je veranda. Isoleren is dus zeker een goed idee wanneer je het hele jaar door wil genieten van je tuin van binnenuit.


TIP

Doordat een veranda uit glas wordt gemaakt, zal dit hetzelfde effect hebben als een serre. Wanneer de zon erop schijnt (en je veranda is goed geïsoleerd) wordt de warmte in de ruimte behouden. Dit kan dus gezien worden als een natuurlijke bron van warmte als de zon schijnt!

Zijn er nadelen verbonden aan het isoleren van een veranda?

Het grootste nadeel van isolatie is de hoge prijs die eraan verbonden is. Goede isolatiematerialen zijn vaak duurder dan minder goede materialen. Ook de technieken die erbij komen kijken zijn vaak complexer.

Bepaalde isolatiematerialen zoals het hoogrendementsglas kunnen zwaar zijn waardoor dit extra bouwkosten met zich meebrengt. Het bemoeilijkt immers het bouwproces van je veranda.

Het gebruik van hoogrendementsglas kan er ook voor zorgen dat de hoeveelheid natuurlijk licht dat binnenkomt vermindert. Hoewel het het warmteverlies beperkt, zorgt het ook voor minder sfeer in je veranda bij donkere dagen.

Door veel en zeer goed te isoleren kan er soms een gebrek zijn aan ventilatie. Als de warmte beter binnen blijft zal er ook minder frisse lucht naar binnen kunnen komen. Het risico op vocht wordt dus niet volledig weggenomen, ondanks goede isolatie.

Hoewel er ook nadelen aan verbonden zijn, blijft het belangrijk om deze af te wegen ten opzichte van de vele voordelen en duurzaamheid van goede en kwaliteitsvolle isolatie.

Hoe kan dit worden opgelost?

Het prijskaartje dat het isoleren met zich meebrengt, lost zich op lange termijn vanzelf op. De energiekosten bij isolatie zullen opmerkelijk veel lager liggen dan die zonder goede isolatie. Je zult dus veel besparen bij het gebruik van je veranda.

Het ventilatieprobleem is eveneens niet moeilijk op te lossen. Er zijn verschillende ventilatiemethodes. Er kan bijvoorbeeld gekozen worden voor verluchting via ventilatieroosters in je dak of in je ramen. Deze oplossing is ook niet al te prijzig, gelukkig. 

Oude veranda isoleren? Vul het formulier in en vergelijk offertes

Als je al een veranda hebt en deze graag wil laten isoleren kan dit ook. Er zijn heel wat mogelijkheden om jouw bestaande veranda veel aangenamer te maken en dus beter te isoleren.

Een eenvoudige oplossing is de vervanging van de ramen naar driedubbele beglazing of hoogrendementsglas. Andere oplossingen zijn het dak laten reconstrueren of rubberen profielen plaatsen tussen de ramen en deuren. Met deze oplossingen zul je dan ook direct verschil merken in de temperatuur van je veranda!

Vraag op een gemakkelijke en snelle manier naar de opties voor jouw veranda bij een veranda-expert. Via het onderstaande formulier kun je gratis offertes aanvragen voor de beste isolatie van jouw veranda.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.