Een open veranda plaatsen: kinderspel of verspilling?

Wanneer je een veranda wilt plaatsen, moet je goed nadenken over het type veranda dat je wilt. Ben je op zoek naar een veranda die goed aansluit bij je woning en zorgt voor veel lichtinval? Dan is een open veranda iets voor jou! Hieronder bespreken we alle voordelen van een open veranda en de verschillen met een gesloten veranda. Lees verder en ontdek waarom een open veranda geschikt is voor jouw woning!

Waarom kiezen voor een volledig open veranda?

Benieuwd naar de voor- en nadelen van een open veranda? Hier worden ze allemaal opgesomd voor jou!

Voordelen

Een open veranda of een terrasoverkapping biedt vele voordelen. Eerst en vooral is dit de ideale manier om van je tuin te kunnen genieten. Zo kan je bij felle regenbuien of hevige zon steeds buiten blijven zitten en genieten van contact met de natuur.

Een ander voordeel is de betaalbaarheid van de open veranda. Ten opzichte van een gesloten veranda is de open veranda een stuk goedkoper.

Daarnaast is deze veranda een enorme meerwaarde voor je woning en ook nog eens makkelijk aanpasbaar naar eigen smaak en voorkeuren.

Nadelen

Helaas zijn er ook een aantal nadelen verbonden aan een open veranda of overkapping. Wanneer er bijvoorbeeld veel wind is buiten zal de open veranda je hiertegen niet kunnen beschermen.

Ook vergt een open veranda meer onderhoud dan een gesloten veranda. Dit komt doordat er veel vuil van buiten, zoals takken en bladeren, terecht kan komen.

Een witte en moderne open veranda met ligstoelen.

Wat is het verschil tussen een open en een gesloten veranda?

Het grootste verschil tussen een open en een gesloten veranda is natuurlijk de afsluiting via ramen en muren. Een gesloten veranda is een volledige binnenruimte door middel van ramen en muren.

Bij een gesloten veranda kan je dus het hele jaar door van binnenuit van je tuin genieten. Hierdoor is er uiteraard ook een verschil in prijs. Zo kan een gesloten veranda soms dubbel zoveel kosten als een overkapping.

Welke bouwmaterialen moet ik gebruiken voor een open veranda?

Wanneer je een open veranda wil installeren, moet je ook een materiaalkeuze maken. Lees hieronder de verschillende mogelijkheden zodat jij een goede keuze kan maken!

Hout

Een overkapping gemaakt uit hout is ideaal wanneer je een gezellige stijl wil creëren. Hout is een duurzaam en goed isolerend materiaal dat je veranda extra karakter zal bieden. Een nadeel is dat een houten veranda wel regelmatig onderhoud vereist zodat deze niet kan rotten.

Een goedkope open veranda of terrasoverkapping uit hout op een terras met houten vloer.

Pvc

Pvc is eveneens een duurzaam en stevig materiaal. Het is beschikbaar in verschillende afmetingen en kleuren zodat het materiaal zeker overeenstemt met je persoonlijke voorkeuren.

Bovendien houden pvc-platen schadelijke UV-stralen tegen, en zijn ze onderhoudsvriendelijk en relatief goedkoop. Perfect dus wanneer je over een kleiner budget beschikt.

Aluminium

Voor een moderne overkapping kies je best aluminium als materiaal. Ondanks dat aluminium een zeer licht materiaal is, is het zeer stevig. Ook de slanke aluminium profielen zijn sterk. Verder is een aluminium veranda onderhoudsvriendelijk en eenvoudig te plaatsen.

Benieuwd welk materiaal het meest geschikt is voor jouw veranda?
Vraag offertes aan en ontdek het!

Welk dak plaats ik bij een open veranda?

Ook bij een open veranda zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft het plaatsen van het dak. Bij het dak van een open veranda wordt vaak gekozen voor kunststof dakplaten gemaakt uit polycarbonaat. Hier komt amper zonlicht door.

Daarnaast komen de opale dakplaten ook vaak terug. Deze laten maar een beperkt deel van het zonlicht door. Als laatste kan je ook kiezen voor een volledig doorschijnend dak. Wel zullen de isolatiewaarden hierdoor afnemen.

Mag ik zomaar een open veranda plaatsen?

Wanneer je je veranda gaat installeren is het belangrijk om eerst even te checken of je een vergunning nodig hebt. Verder bespreken we de factoren waar je rekening mee moet houden.

Is een vergunning nodig voor een open veranda?

Een vergunning aanvragen is soms een lastig taakje. Gelukkig hoef je dat niet altijd te doen! Wanneer de oppervlakte van je veranda kleiner is dan 40 vierkante meter en lager dan 4 meter, is een meldingsplicht bij je gemeente voldoende.

Als je veranda groter is dan 40 vierkante meter heb je wel een bouwvergunning nodig. Deze vergunning is dan één met een eenvoudige of uitgebreide dossiersamenstelling.

Indien je meer uitleg wilt kan je best een professionele verandabouwer inschakelen. Deze zal je alle nodige informatie bezorgen!

Wat is het prijskaartje van een open veranda?

Voor je je veranda gaat bouwen is het ook belangrijk om even de prijzen te bekijken. Een vaste prijs voor een open veranda is er niet. De prijs varieert namelijk afhankelijk van het materiaal dat je gebruikt en de grootte van de veranda.

Gemiddeld schommelt de totale kostprijs tussen de 15.000 en 20.000 euro. De prijs van een stalen veranda kan oplopen tot 2.500 euro per vierkante meter.

Een aluminium veranda kost tussen de 1.000 en 1.500 euro en is daardoor relatief goedkoop ten opzichte van een stalen veranda.

Ontvang je graag advies van een verandaspecialist
Vul dan snel dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend!
arrow Vergelijk prijzen

Prijsverschil met een dichte veranda?

Een dichte veranda kost al snel meer dan een open veranda door de muren en ramen die erbij komen. De kostprijs van een dichte veranda varieert tussen de 10.000 en 40.000 euro, afhankelijk van de materialen die je kiest en de luxe die je wilt. Je kiest dus zelf hoe duur je je veranda maakt.

Hoelang duurt de plaatsing van een open veranda?

Door de hedendaagse technologie duurt het tegenwoordig niet lang om een open veranda te plaatsen. Al op één dag kan er een open veranda in je tuin staan. Daarom is het belangrijk om je goed te informeren over een betrouwbare leverancier.

Welke opties kan ik toevoegen aan de open veranda?

Wil je graag je veranda verfraaien? Een open veranda biedt vele opties! Zo kan je bijvoorbeeld een kachel/open haard plaatsen om ook van je veranda te kunnen genieten wanneer het buiten afkoelt.

Ook een buitenkeuken kan je hieronder plaatsen om in de zomer steeds buiten te kokerellen. Naast deze opties zijn er nog tal van andere mogelijkheden!

Weetje: wanneer je je open veranda toch graag dicht wilt maken, dan kan dat! Door glazen schuifwanden kan je op koude winterdagen gemakkelijk je open veranda dichtmaken!

Klassieke veranda met een lichtstraat in het midden van het dak.

Vergt het onderhoud van een open veranda veel tijd?

Het onderhoud van je veranda hangt af van de keuze in materiaal. Een aluminium en pvc veranda kan je makkelijk onderhouden. Een veranda van hout vergt dan weer meer onderhoud, doordat hout een natuurlijke grondstof is. Ondanks het onderhoud is hout wel duurzamer dan pvc.

Speelt de fundering een grote rol bij de bouw van een open veranda?

Een veranda staat of valt met de fundering. Deze is dus zeer belangrijk. Het is vooral belangrijk om voor de vloer een geïsoleerde vloerplaat te voorzien. Om vochtproblemen te voorkomen is ook het plaatsen van een vochtscherm aan te raden om optimaal van je veranda te kunnen genieten.

Open veranda plaatsen? Vul het offerteformulier in en ontvang offertes op maat

Wil jij graag een nieuwe en open veranda laten plaatsen? Vraag via onderstaand formulier advies aan professionele verandabouwers zodat jij een veranda kan installeren met de beste kwaliteit! Aarzel dus niet en vraag jouw gratis offertes aan!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.