Overkapping met zonnepanelen: prijs, soorten en voordelen

Een overkapping met zonnepanelen is een populaire én rendabele keuze. Je wekt extra groene stroom op, bespaart op je energiefactuur én verhoogt de waarde van je woning. Benieuwd naar de voordelen, de verschillende soorten panelen en de kostprijs? Lees dan zeker verder!

Kunnen zonnepanelen op een overkapping worden geplaatst?

Natuurlijk! Zonnepanelen op je overkapping installeren is helemaal mogelijk. Het is zelfs een slimme zet waarmee je op een groene manier energie kunt besparen.

Hoeveel zonnepanelen passen er op een overkapping?

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt op je overkapping hangt af van hoeveel stroom je verbruikt. De panelen moeten immers je volledige stroomverbruik kunnen dekken.

Om dit te bepalen, zal een erkende installateur je stroomverbruik opvragen. Met die informatie kan hij berekenen hoeveel panelen je nodig hebt en welk piekvermogen per paneel geschikt is.

Factoren die meespelen:

 • Plaats op je overkapping: hoeveel ruimte is er beschikbaar?
 • Piekvermogen per paneel: panelen met een hoger piekvermogen kunnen meer stroom opwekken per vierkante meter, wat handig kan zijn bij beperkte ruimte.

Geen paniek als je minder plaats hebt:

Een ervaren installateur kan met panelen met een hoger piekvermogen werken om het vereiste totaalvermogen te behalen, zelfs als je minder ruimte op je overkapping hebt.

Op zoek naar een specialist bij jou in de buurt?
Vergelijk offertes & ontvang advies op maat.
arrow Ontvang offertes

Wat kost een carport met zonnepanelen? [Prijs 2024]

Zonnepanelen op je overkapping leggen? Slim idee! Je maakt groene stroom én bespaart op je energierekening. Wat het kost? Dat hangt af van verschillende dingen, zoals hoeveel power je wilt, welk type zonnepaneel je kiest en hoe ze geïnstalleerd worden.

Gemiddelde kosten per installatie:

Gemiddeld jaarlijks verbruikVereist vermogen (zonnepanelen 400 Wp)Aantal panelenGemiddelde prijs (incl. btw, omvormer, plaatsing)
2.500 kWh2.941 Wp7€ 4.100 à € 7.300
3.000 kWh3.529 Wp9€ 5.000 à € 8.800
3.500 kWh4.118 Wp10€ 5.600 à € 10.200
4.000 kWh4.706 Wp12€ 6.600 à € 11.700

Let op: de prijzen zijn indicatief en kunnen per installateur variëren. Vraag daarom steeds offertes op bij verschillende erkende installateurs. Zo kan je fors besparen!

Carport/overkapping met zonnepanelen.

Welke zonnepanelen zijn geschikt voor een terrasoverkapping in je tuin?

Zonnepanelen op je terrasoverkapping zijn hot! Ze helpen je geld te besparen, zorgen voor groene stroom én tillen de waarde van je huis omhoog. Maar, sta je voor de keuze tussen transparante en dichte panelen? Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van beide opties, zodat jij de juiste beslissing kunt nemen.

1. Transparante zonnepanelen

Voordelen:

 • Lichtdoorlating: houden je overkapping licht en luchtig.
 • Zonwering: filteren zonlicht en beschermen tegen UV-straling.
 • Esthetiek: moderne look die bij elke stijl past.

Nadelen:

 • Energieopbrengst: iets lager dan dichte panelen.
 • Kosten: iets duurder in aanschaf.

2. Dichte zonnepanelen

Voordelen:

 • Energieopbrengst: hoog rendement, perfect voor veel energie.
 • Kosten: voordeliger dan transparante panelen.

Nadelen:

 • Geen lichtdoorlating: minder licht in je overkapping.
 • Uitstraling: kan de overkapping wat somberder maken.

Welke passen bij jou?

Of je nu kiest voor transparant of dicht, hangt af van jouw prioriteiten. Wil je een lichte, zonnige overkapping met een moderne uitstraling? Dan zijn transparante panelen top. Maar als maximale energieopbrengst je doel is en je minder om zonlicht geeft, zijn dichte panelen wellicht beter voor jou.

Extra tips:

 • Monokristallijne panelen: leveren meer energie per vierkante meter op.
 • Laat je adviseren: praat met een zonnepanelenexpert voor persoonlijk advies.
 • Vergelijk offertes: shop rond voor de beste deal.
Huis met dak en overkapping met zonnepanelen.

Wanneer is het verstandig om te kiezen voor zonnepanelen op je overkapping?

Zonnepanelen op daken van woningen zijn een vertrouwd beeld geworden. Maar wist je dat je ook (extra) panelen op het dak van je overkapping kunt laten plaatsen?

Er zijn te veel zonnepanelen op je dak

Je woning heeft al een volledig dak met zonnepanelen en je wilt je energieverbruik nog verder vergroenen? Dan zijn zonnepanelen op je overkapping een slimme zet.

Het dak is ongeschikt voor zonnepanelen

Als de constructie van je woningdak niet sterk genoeg is om zonnepanelen te dragen, biedt een overkapping met zonnepanelen je een andere optie. Wellicht heeft je dak een ongunstige oriëntatie of staat het te veel in de schaduw. Ook hier kan een overkapping met zonnepanelen een alternatief zijn.

Woning verduurzamen

Misschien wil je je woning verduurzamen, maar vind je het gewoon geen mooi gezicht om zonnepanelen op je dak te plaatsen? Of is je stroomverbruik gestegen en heb je behoefte aan extra zonnepanelen? Dan kan je een nieuwe overkapping plaatsen en tegelijk je woning verduurzamen.

Wat zijn de afmetingen?

Zonnepanelen zijn er in allerlei maten, elk met hun eigen plus- en minpunten. De meest gangbare maat is 1 meter breed en 1,65 meter lang. Deze traditionele zonnepanelen hebben een vermogen van 250 tot 270 Wp (Wattpiek).

Maar hoeveel plek hebben ze nodig?

Dat hangt af van het aantal panelen dat je wilt plaatsen. Stel, je wilt er 12 hebben van die standaardmaat. Dan heb je ongeveer 19,8 vierkante meter nodig (12 x 1,65 vierkante meter).

Zelf plaatsen of installateur inschakelen?

Op het wereldwijde web vind je allerlei handleidingen en stappenplannen om zelf zonnepanelen te plaatsen. Misschien denk je dus: “Waarom zou ik een installateur inschakelen als ik het zelf kan?” Maar pas op, er zitten wat addertjes onder het gras:

 • Foutjes: tijdens zelf plaatsen sluipen er soms foutjes in de installatie. Dat kan leiden tot minder efficiëntie, schade aan je panelen of zelfs gevaarlijke situaties.
 • Veiligheid: werken op hoogte en met elektriciteit brengt risico’s met zich mee. Een echte pro heeft de juiste veiligheidsmaatregelen en -spullen.
 • Garantiegedoe: vaak vallen zelf geplaatste panelen niet onder de product- en vermogensgarantie. Dus als er problemen zijn, ben je op jezelf aangewezen.
 • Meer rendement: een pro-installateur weet precies hoe je de panelen het best kunt plaatsen en richten voor maximaal rendement.

Waarop letten bij de plaatsing van zonnepanelen op een overkapping?

Zonnepanelen op je bestaande overkapping installeren is een slimme zet voor extra groene stroom. Maar, om ervoor te zorgen dat alles vlekkeloos verloopt en je installatie top presteert, zijn er een paar belangrijke dingen om op te letten:

 • 1. Draagvermogen: het dak van je overkapping moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de panelen te dragen. Laat dit vooraf controleren door een erkende installateur. De oppervlakte van het dak speelt ook een rol. Is er enkel plaats voor 3 à 4 panelen? Dan is de installatie wellicht niet rendabel.
 • 2. Oriëntatie: voor maximale opbrengst, richt je de panelen idealiter naar het zuiden. Is dat met jouw overkapping niet mogelijk? Dan zal het rendement lager liggen.
 • 3. Hellingsgraad en schaduwval: op een plat dak kan de installateur de hellingshoek optimaliseren (35 à 38 graden). Bij een schuin dak is dit niet mogelijk. Ook schaduw door bomen of gebouwen kan de opbrengst verminderen. Laat daarom een schaduwanalyse uitvoeren.
 • 4. Afstand tot dakrand en andere panelen: plaats de panelen op voldoende afstand van de dakrand om windvangst te minimaliseren en ballast te beperken. Zorg bovendien voor voldoende ruimte tussen de panelen zelf om schaduwval te vermijden.
 • 5. Omvormer: je kan een aparte omvormer voor de panelen op de overkapping installeren, of de bestaande omvormer op je woningdak vervangen door een exemplaar met een groter vermogen (vooral aangeraden indien de huidige omvormer ouder is dan 10 jaar).

Tip: schakel steeds een erkende installateur in voor de plaatsing van zonnepanelen op je overkapping. Zo ben je zeker van een veilige, correcte en rendabele installatie.

Ook interessant voor jou:

Kan een douglas overkapping worden uitgerust met zonnepanelen?

+
De plaatsing van zonnepanelen op een Douglas overkapping is zeker mogelijk. Echter, in sommige gevallen zijn er aanpassingen aan de dakconstructie nodig om de panelen te kunnen dragen.

Hoe zit het met de omvormer bij een vrijstaande overkapping?

+
De installatie van zonnepanelen op een overkapping is eenvoudiger en dus goedkoper wanneer deze aan huis staat. De installateur kan dan de verbinding met de omvormer en elektrische installatie vlot leggen. Bij een vrijstaande overkapping zijn meer kabels nodig, wat de werken complexer en duurder maakt.

Zonnepanelen op bestaande of nieuwe overkapping plaatsen?

+
Bij een bestaande overkapping is het belangrijk om te controleren of de constructie sterk genoeg is en of het dak geschikt is voor zonnepanelen. Laat dit gerust nakijken door een erkende installateur. Zo ben je zeker van een veilige en rendabele installatie.

Heb je plannen om een nieuwe overkapping te plaatsen? Zorg er dan voor dat die al van meet af aan voldoet aan alle eisen voor het plaatsen van zonnepanelen. Zo bespaar je op de lange termijn geld en geniet je optimaal van de voordelen van zonne-energie.

Op zoek naar installateurs van zonnepanelen voor op je terrasoverkapping? Vul het formulier in en vergelijk offertes

Wil je zonnepanelen op je terrasoverkapping laten installeren? Laat ons je helpen! Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend offertes van ervaren installateurs bij jou in de buurt.

Vergelijk de verschillende opties en kies degene die het beste bij jouw wensen en budget past. Zo werk je mee aan een duurzame toekomst en bespaar je op je energierekening.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.