Vloer veranda: welke soorten zijn er en hoe afwerken?

Bij het bouwen van een veranda komt heel wat kijken. Niet alleen de bouw is belangrijk, ook de afwerking vergt veel oog voor detail. Zo zijn er voor de afwerking van je vloer verschillende opties beschikbaar, van tegels tot parket. Hieronder worden voor jou de verschillende vloeropties besproken samen met hun voor- en nadelen. Lees verder en ontdek welke vloer het beste bij jouw veranda past!

Welke soorten vloeren zijn geschikt voor een veranda?

De keuze van de juiste vloer is cruciaal om optimaal te kunnen genieten van je veranda. Het bepaalt niet alleen de uitstraling van je veranda, maar ook het comfort. Hieronder worden een reeks opties en materialen kort opgesomd.

1. Tegels

Tegels zijn geschikt voor elke veranda in elke stijl. Ze zijn beschikbaar in alle soorten en formaten waardoor je gegarandeerd een steen vindt die bij jou past! Hieronder bespreken we een aantal populaire tegeltypes.

Keramische vloertegels

Keramische vloertegels zijn zeer populair en hiervoor zijn vele redenen te bedenken. De tegels zorgen voor een uniforme vloerbedekking in je veranda waardoor deze kunnen worden gebruikt voor verschillende stijlen.

Daarnaast is de vloer budgetvriendelijk en perfect combineerbaar met vloerverwarming. Wel moeten deze tegels gevoegd worden, wat zorgt voor extra kosten.

Tegels met houtlook

Wil je graag een realistische houtlook in je veranda? Dan zijn de tegels met houtlook misschien wel iets voor jou. Het grootste voordeel van houtlook tegels is dat deze overal toepasbaar zijn.

In tegenstelling tot sommige soorten parket, vereisen deze tegels minder onderhoud en zijn ze bestand tegen krassen en vlekken.

Bovendien hebben deze tegels een lange levensduur doordat ze van goed materiaal zijn gemaakt. Het nadeel van dit soort tegels is dat ze vaak koud aanvoelen. Hierdoor is het bijvoorbeeld niet aangenaam voor blote voeten.

XL-tegels voor de veranda

Net zoals de keramische vloertegels zullen de XL-tegels gevoegd moeten worden. Er is wel één groot verschil. Doordat de XL-tegels extra groot zijn, verminderen de voegen en dus ook de kost ervan.

Daarnaast zorgen de grote oppervlakten van deze tegels voor een net uitzicht. De tegels zijn beschikbaar in verschillende maten:

  • 40 cm x 40 cm
  • 60 cm x 60 cm
  • 80 cm x 80 cm

Bij de keuze van het formaat moet je echter wel voldoende rekening houden met de verhouding tussen de grootte van de tegels en de ruimte die je wilt vullen. Op die manier zullen de tegels zorgen voor een natuurlijke uitstraling.

De veranda heeft keramische vloertegels.

2. Natuursteen

Naast tegels zijn er ook nog vele andere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld de natuursteen. De natuursteen is, zoals het woord zelf zegt, een natuurproduct en dus duurzaam.

Vaak wordt natuursteen na verloop van tijd mooier, wat niet als slijtage wordt beschouwd. De prijzen van de natuursteen variëren sterk, afhankelijk van de soort natuursteen.

Een groot nadeel is dat dit type vloer vlekgevoelig is. Met bepaalde zuren en vet zal je dus voorzichtiger moeten omspringen.

Veranda is voorzien van een natuurstenen vloer.

3. Laminaat

Voor liefhebbers van houten vloeren is laminaat ook een optie. Laminaat bestaat niet 100% uit hout maar geeft wel de uitstraling van een houten vloer. De vloer bestaat voornamelijk uit kunststof en houtvezels.

De onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid zijn enerzijds de gunstige eigenschappen van kunststof. Anderzijds kan laminaat zeer gehorig zijn.

Naast de voorgaande eigenschappen is de betaalbaarheid het grootste voordeel van laminaat. Zo is dit materiaal een goedkoper alternatief. Wanneer je over een beperkt budget beschikt, kan laminaat wellicht de beste optie voor jou zijn.

Witte muur en een vloer van laminaat.

4. Parket / hout

Een houten vloer brengt op verschillende manieren de warmte met zich mee. De vloer straalt niet alleen warmte en sfeer uit, maar zorgt ook voor een uitstekende isolatie. Net zoals bij tegels, zijn er verschillende soorten parket beschikbaar.

Toch is parket niet geschikt voor elke ruimte. Parket is immers zeer gevoelig voor vocht en hitte. Wanneer je veranda voorzien is van een goed ventilatiesysteem, is er echter geen probleem.

Ontvang advies over de verschillende soorten vloeren
Contacteer verandaspecialisten in jouw regio.

Hoe leg je een vloer in je veranda? Stappenplan

Kies niet ondoordacht voor de eerste de beste vloer. Het is belangrijk dat je een plan hebt om zo de meest geschikte vloer voor jouw veranda te kiezen.

Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Welke stijl wil je je veranda geven?
  • Wat is je budget?
  • Hoe isolerend moet de vloer zijn?
  • Hoe duurzaam moet de vloer zijn?

Wanneer je op bovenstaande vragen een antwoord hebt, kan je met het aanleggen van de vloer beginnen. Volg daarvoor onderstaande stappen:

  • STAP 1: het is belangrijk om voldoende materiaal te bestellen voor het aanleggen van je vloer. Daarbij is het het beste dat je 10% materiaal meer bestelt dan dat je nodig hebt. Wanneer je bijvoorbeeld gebruik maakt van hout, zal je altijd hout verliezen bij het verzagen ervan. Leg dit materiaal voor de vloer een aantal dagen voor de werken in de ruimte waar de vloer zal worden aangelegd. Zo kan het materiaal wennen aan de kamertemperatuur en voorkom je dat het krom komt te staan. 
  • STAP 2: zorg dat de ondervloer van goede kwaliteit is. Hiervoor kan je bijvoorbeeld folie gebruiken. Het is belangrijk dat je deze dampwerende laag aanbrengt zodat je later geen vochtproblemen krijgt. 
  • STAP 3: begin aan de lange kant van de ruimte en werk van daaruit verder. Houd hierbij steeds een kleine afstand vrij van de muren aan de hand van een afstandsmeter. Zorg er ook voor dat je bij elke volgende baan de houten planken of tegels niet op dezelfde plaats naast elkaar legt. Dit zorgt voor de stevigheid van je vloer, net zoals bij het metselen van een muur. Op deze manier blijf je de vloer doorleggen tot aan de laatste rij planken/ tegels. Deze zaag je op maat indien nodig. 
  • STAP 4: wanneer je een verwarmingsbuis of een lastig hoekje tegenkomt is nauwkeurig maatwerk vereist. Deze hoekjes teken je daarom het beste af met een profielmal door deze tegen het “obstakel” te duwen. Daarna gebruik je de profielmal om de vorm over te brengen op de te zagen lamel. Laat voor de zekerheid steeds 1 cm ruimte tussen de vloer en het “obstakel”. 
  • STAP 5: vergeet de plinten niet te plaatsen na het aanleggen van je vloer. Dit zorgt voor de perfecte afwerking en beschermt je muren.
Houtlook veranda heeft een houten vloer.

Welke ondergrond heb je nodig voor een veranda?

Eerst en vooral is het belangrijk dat je veranda wordt voorzien van een stevige fundering. Meestal graaft men hiervoor 70 à 80 cm diep en vult de put met beton.

Nadat dit beton is opgedroogd, kan je verder met de afwerking van de fundering. Boven het beton wordt een betonplaat van 10 – 15 cm dik en een vochtscherm geplaatst. Je kan dus niet zomaar overal een veranda plaatsen.

Vul het formulier in om specialisten te raadplegen voor het leggen van een vloer

Weet je nog niet goed welke vloer het meest geschikt is voor jouw veranda? Of heb je vragen over het aanleggen van een vloer? Vul dan het volgende formulier in en ontdek de antwoorden op al jouw vragen!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.