Pergola maken: leer hoe je eenvoudig zelf een pergola kunt maken

Met een pergola geniet je het hele jaar door van meer gezelligheid in je tuin. Of je nu een schaduwrijke plek zoekt in je tuin of je gewoonweg je tuin mooier wilt maken: een pergola maken kan een lonend project zijn. Ontdek in dit artikel hoe je zelf eenvoudig een pergola in elkaar kunt steken én nee je hoeft gelukkig geen ervaren klusser te zijn.

Hoe maak je een simpele houten pergola? Stappenplan

Hoe maak je nu precies een houten pergola? Om je een beetje op weg te helpen, vind je hieronder een handig stappenplan. Volg deze stappen en een pergola maken wordt bijna kinderspel.

Wat heb ik allemaal nodig? Benodigdheden

De eerste en belangrijkste vraag die je op voorhand moet stellen is: wat heb ik allemaal nodig? Wanneer je bijvoorbeeld een pergola van 3 meter breed en 2,4 meter hoog wilt maken met blanke Douglas palen, heb je het volgende nodig: 

  • 12 Douglas palen/balken die 300 cm lang zijn (10 x 10 cm) 
  • Enkele schroeven die minimaal 1,6 keer de dikte van de palen zijn. In dit geval is dat 16 cm lang. 
  • Boormachine 
  • Waterpas 
  • Grondboor
  • Uitzettouw
  • Snelbeton 
  • Trap

Een pergola bouwen is geen moeilijke klus, maar het kan wel zwaar zijn. Daarom is het een goed idee om een paar extra handen in te schakelen.

Wat is het beste hout voor een pergola?

De meeste mensen gebruiken eikenhout of Douglas hout bij het maken van een houten pergola. Het eikenhout is iets zwaarder, duurzamer en heeft een luxueuze uitstraling, terwijl Douglas hout goedkoper en eenvoudiger is om mee te werken.

Houten pergola maken.

Stap 1: pergola meten en gaten graven

De eerste stap is één van de belangrijkste stappen. Meet de lengte en breedte van de pergola goed uit en graaf vervolgens een gat voor elke paal met een grondboor. 

Na het uitmeten kan je te werk gaan met een uitzettouw. Plaats de eerste en de laatste balken elk in hun gat in de grond. Nadien kan je de andere palen elk in hun gat steken.

Hierbij houd je best minimaal 1 meter en maximaal 2 meter ruimte tussen alle balken. Heb je dus bijvoorbeeld een terrasoverkapping van 3 meter breed? Dan kan je 1,5 meter tussen de palen laten. 

Hoe diep moet een paal van een pergola de grond in?

Ga voor een stevige constructie en boor de palen minimaal 60 cm de grond in. Dan houd je ongeveer een hoogte over van 240 cm, wat ideaal is. Zo hoeft niemand het gevoel te hebben om het hoofd omlaag te houden wanneer je onder de terrasoverkapping loopt. 

Stap 2: palen plaatsen

Wanneer je de eerste stap goed hebt volbracht, is het tijd voor stap 2: de palen in de grond plaatsen. Begin met het plaatsen van de eerste paal in het gat en strooi vervolgens een zak snelbeton in het gat. Verspreid deze goed rondom de paal.

Nadien giet je hier best een emmer water bij om het uitharden van het beton te stimuleren. Je hoeft niet echt te roeren, aangezien het snelbeton zichzelf door het water mengt. Na ongeveer 15 tot 30 minuten wachten, is je beton hard genoeg. 

Stap 3: liggers monteren en vastmaken

Lukte het plaatsen van de palen? Dan kan je beginnen met de liggers erop vast te maken. Dat doe je met lange schroeven die je door de ligger in de kop van de paal draait.

Je kan er bovendien ook voor kiezen om de liggers aan de zijkant van de paal vast te maken. Hiervoor gebruik je best ook lange schroeven. 

Stap 4: planten van klimplanten

Nu heb je een eenvoudige vierkante pergola staan. Er bestaan heel wat mogelijkheden om je terrasoverkapping te personaliseren naar je eigen wensen. Zo kan je bijvoorbeeld je pergola versieren met klimplanten.

Schakel je toch liever een vakman in?
Vul snel dit formulier in en kom in contact met verschillende specialisten in jouw buurt!
arrow Schakel een vakman in

Welke verschillende materialen zijn er beschikbaar voor een pergola?

Hierboven kon je al leren hoe je een houten pergola kunt maken. Toch bestaan er nog enkele andere materialen die beschikbaar zijn voor een terrasoverkapping. Ontdek hieronder wat de andere mogelijkheden zijn. 

Stalen pergola

Kies je voor een stalen terrasoverkapping? Dan wordt dat dé eyecatcher van je tuin. Wanneer je een fan bent van de industriële stijl, is deze optie wellicht de goede keuze voor jou.

Staal is erg sterk en zeer eenvoudig in onderhoud. Zo kan je makkelijk met een neutraal reinigingsmiddel je terrasoverkapping kuisen. Je moet wel opletten voor diepe krassen, aangezien deze moeilijk te verwijderen zijn. 

Aluminium pergola 

Naast een stalen terrasoverkapping, heb je nog een andere optie: een aluminium pergola. Met je pergola langer van de schaduw genieten? Dat kan met de aluminium optie. Je kan hierbij namelijk een slimme motorisatie van de lamellen toevoegen. Zo kan jij eenvoudig de lamellen van je pergola bedienen.

De aluminium terrasoverkapping heeft bovendien een erg moderne uitstraling en heeft amper onderhoud nodig. Het verkleurt en verroest helemaal niet. 

Pvc pergola 

Wil je liever een terrasoverkapping van kunststof of pvc? Hoewel de mogelijkheden en kleuren beperkt zijn, kiezen vele mensen voor een pvc pergola voor de onderhoudsvriendelijkheid, eenvoudige installatie en enorme lichtheid. Bovendien is deze terrasoverkapping ook isolerend. 

Op zoek naar inspiratie en ideeën voor een pergola?

Heb je wat inspiratie nodig? Hieronder vind je enkele ideeën voor je nieuw project.

Landelijke pergola.

Deze houten pergola hierboven brengt je meteen in een vakantiesfeer. Het biedt een rustieke maar toch gezellige uitstraling.

Een houten terrasoverkapping combineer je best ook met meubels van hetzelfde hout. Wil je de terrasoverkapping nog gezelliger maken? Hang dan gezellige lichtjes op. 

Stalen pergola.

Deze bovenstaande stalen pergola heeft een enorm moderne uitstraling. Het is de ideale optie voor wie van de industriële stijl houdt.

Je kan deze terrasoverkapping zelfs combineren met elektrische lamellen, waardoor je ze makkelijk kan bedienen vanuit de stoelen of de zetel. Zo kan je er makkelijk voor kiezen om in de zon of net in de schaduw te zitten. 

Pergola uit aluminium.

Hierboven zie je een pergola gemaakt uit aluminium. Dat is een uitstekende keuze voor elke woning die een moderne uitstraling wil.

Combineer deze terrasoverkapping met wat plantjes en gezellige meubels voor de perfecte buitenruimte om te ontspannen. 

Populaire artikelen

Een goedkope open veranda of terrasoverkapping uit hout op een terras met houten vloer.
Pergola of veranda
Twijfel je tussen een pergola en een veranda? In dit artikel ontdek je de verschillen en voordelen van beide.
Schuifdak pergola
Schuifdak pergola
Wil je meer weten over pergola’s met een schuifdak? In dit artikel vind je alles over de prijzen, voordelen en mogelijkheden.
Detail van witte zonwering.
Pergola met zonwering
Op zoek naar de perfecte pergola met zonwering? Ontdek in dit artikel tips en adviezen om de juiste keuze te maken.

Pergola laten maken? Vul het formulier in en kom in contact met specialisten

Ben je geïnteresseerd in een pergola, maar laat je liever het werk over aan een specialist? Of wil je toch wat extra informatie over zelf een pergola maken? Vul onderstaand formulier in en kom in contact met verschillende vakmannen in jouw regio.

Door de verschillende offertes te vergelijken, scoor jij de beste deal voor je project. Werk voor al je projecten steeds samen met een specialist. Zo vermijd je onnodige kosten en krijg je steeds advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.