Houten pergola: prijs, materialen en onderhoud

Wie zijn terras meer sfeer wil geven, kiest best voor een houten pergola. Deze terrasoverkapping biedt een brede waaier aan mogelijkheden. Daarnaast is de installatie van de pergola makkelijk en niet zo duur. Niets kan tippen aan de gezelligheid van een houten pergola.

Wat is de prijs van een houten pergola?

De prijs van een houten pergola ligt gemiddeld tussen de €600 en €2.500

Houten pergola’s zijn relatief goedkoper dan terrasoverkappingen met andere grondstoffen, zoals aluminium of pvc. Voor een houten pergola leg je tussen €600 en €2.500  op tafel. Bij de andere soorten pergola’s kan de prijs makkelijk oplopen tot €3.000. Met een houten terrasbedekking krijg je daarbovenop een natuurlijke en warme uitstraling. Daarnaast is hout makkelijk te bewerken.

Zo kan je dus ieder jaar jouw pergola een andere look geven. Tot slot is de pergola echter geschikt voor verschillende woningstijlen.

Houten pergola

Welk hout moet ik kiezen voor mijn pergola?

Bij een houten pergola heb je een ruime keuze uit tientallen houtsoorten. We gieten de bekendste houtsoorten in een handige lijst:

 • Dennenhout: meest gebruikte houtsoort voor een pergola.
 • Wilgenhout: elegante Europese houtsoort.
 • Eikenhout: gekende Europese houtsoort. Wordt vaak gebruikt voor houten tuinconstructies.
 • Grenenhout: Europese naaldhoutsoort met een roodbruine kleur
 • Tali: Afrikaans hout. Ideaal voor grotere constructies.
 • Bankirai: kwalitatieve hardhoutsoort. Pergola’s met deze houtsoort hebben geen onderhoud nodig.

Een pergola kan eveneens gemaakt worden uit verschillende houtsoorten. Klanten kunnen immers kiezen voor een combinatie van houtsoorten.

Houten pergola

Hoe onderhoud ik een houten pergola?

Als je hout gebruikt, moet de pergola jaarlijks een intensieve behandeling geven. Door contact met regen kan een houtsoort afrotten of verkleuren. Hierdoor is het aangeraden om je pergola in te smeren met olie, lak of vernis. Daarnaast krijgt de pergola een waxbehandeling tegen de vorming van scheurtjes in de constructie. Hoe kwalitatiever het hout is, hoe minder onderhoud aan de pergola. Daarbovenop is kwalitatief hout uiteraard duurder dan normale houtsoorten.

Kan ik zelf een houten pergola maken?

Zeker! De constructie van een houten pergola is niet ingewikkeld. Een gemiddelde klusser kan via dit stappenplan deze pergola in elkaar flansen.

 1. Voorbereiding van de plaatsing: kies de lengte van je steunpalen, dwars- en rijlatten. Bepaal hoe groot de pergola mag zijn.
 2. Zet de grondconstructie: boor hiervoor gaten van 50 centimeter in de grond. De palen kunnen daarna met metalen houders vastgezet worden.
 3. Plaats de palen: Vul de gaten met mortel en installeer de palen op de juiste plaat. Laat alles een dag uitharden. Bevestig daarna de paalhouders.
 4. Rijlatten: bevestig de rijlatten tegen de woonst of de plaats waar de houten pergola komt. Schroef de rijlatten vast aan de palen.
 5. Dwarslatten: verdeel de dwarslatten over de pergola. Hou ongeveer een halve meter afstand tussen alle latten.

Wie niet zo’n handige harry is, laat de installatie beter over aan een professioneel bedrijf. Via een eenvoudige offerte krijg je meteen verschillende mogelijkheden op een rijtje.

Wie voor een klein budget een mooie terrasbedekking wil, kiest best voor een houten pergola. Het is op maat van iedere woning. De prijs is klein, het genot is uitermate groot. Vraag een offerte aan en zet de stap naar een nieuw leven in jouw tuin.