Houten pergola: prijs, materialen en onderhoud

Wil je graag je terras meer sfeer geven? Neem dan zeker ook een houten pergola in overweging. Dit type terrasoverkapping biedt een brede waaier aan mogelijkheden. Bovendien is de installatie van een pergola makkelijk en helemaal niet duur. Niets tipt aan de sfeer en gezelligheid van een houten pergola.

In dit artikel vind je een handig overzicht van prijzen en materialen. Plus onderhoudstips! Al overtuigd, wil je een houten pergola kopen? Vraag via onze offertepagina prijzen op maat bij meerdere vakmannen tegelijk.

Wat is een pergola?

Een pergola is een bouwconstructie op palen. Het betreft een reeks balken die dwars geplaatst worden tussen 4 of meerdere palen. Als de zon hard schijnt kan je er onder meer schaduwdoeken over spannen.

Je kan een pergola vergelijken met een parasol, alleen eentje van vier of meer poten die nagelvast zitten in de grond. Een voordeel alvast is dat het geen “sta in de weg palen” betreft. In tegendeel, je profiteert van heel wat bewegingsvrijheid. Ook kan je ze niet opklappen en zomaar even inpakken. Een pergola kan je juist multifunctioneel inzetten en versieren.

Pergola prijzen

De prijs van een houten pergola schommelt gemiddeld tussen 600 en 2.500 euro.

Houten pergola’s zijn relatief goedkoper dan terrasoverkappingen van pakweg aluminium of pvc.

Bij andere types kunnen de pergola prijzen bovendien makkelijk oplopen, tot ongeveer 3.000 euro. Met een houten terrasbedekking krijg je een natuurlijke en warme uitstraling. Bovendien is hout makkelijk te bewerken.

Je kan je houten pergola bijvoorbeeld ieder jaar een andere look geven. Tot slot leent een pergola zich perfect voor uiteenlopende bouwstijlen.

Vraag en vergelijk houten pergola prijzen

Houten pergola

Welk hout kiezen voor m’n pergola?

Bij een pergola in hout heb je een ruime keuze uit tientallen houtsoorten. Dit zijn de bekendste en meest gebruikte houtsoorten:

  • Dennenhout: meest gebruikte houtsoort voor een pergola.
  • Wilgenhout: elegante Europese houtsoort.
  • Eikenhout: gekende Europese houtsoort. Wordt vaak gebruikt voor houten tuinconstructies.
  • Grenenhout: Europese naaldhoutsoort met een roodbruine kleur
  • Tali: Afrikaans hout. Ideaal voor grotere constructies.
  • Bankirai: kwalitatieve hardhoutsoort. Pergola’s met deze houtsoort hebben geen onderhoud nodig.
Je hoeft je alvast niet te beperken tot 1 houtsoort. Je kan ook verschillende soorten combineren.

pergola terras

Onderhoud houten pergola

Wanneer je kiest voor hout, dan geef je je pergola best jaarlijks een intensieve behandeling. Door contact met regen kan een houtsoort onder meer afrotten of verkleuren. Daarom is het aan te raden om je pergola in hout in te smeren met olie, lak of vernis.

Een waxbehandeling beschermt je pergola tegen de vorming van scheurtjes in de constructie. Hoe kwalitatiever het hout, hoe minder onderhoud zich opdringt. Kwalitatief hout is uiteraard iets duurder dan normale houtsoorten.

Kan ik zelf een houten pergola maken?

Ja, hoor! Een houten pergola maken is niet zo ingewikkeld. Een gemiddelde klusser kan met het stappenplan hieronder makkelijk zelf aan de slag.

  1. Voorbereiding plaatsing: kies de lengte van je steunpalen, dwarslatten en rijlatten. Bepaal hoe groot je pergola wordt.
  2. Zet de grondconstructie: boor gaten van circa 50 centimeter diep in de grond. De palen kan je daarna met metalen houders vastzetten.
  3. Plaats de palen: vul de gaten met mortel en plaats de palen op de juiste plaat. Laat alles een dag uitharden. Bevestig daarna de paalhouders.
  4. Rijlatten: bevestig de rijlatten tegen de woonst of op de plek waar de houten pergola komt. Schroef de rijlatten vast aan de palen.
  5. Dwarslatten: verdeel de dwarslatten over de pergola. Hou ongeveer een halve meter afstand tussen elke lat.

Twijfel je? In dat geval laat je de installatie beter over aan een professionele vakman. Via een eenvoudige offerte-aanvraag zet je meteen de verschillende opties op een rijtje.

Vraag en vergelijk houten pergola prijzen

Houten pergola stappenplan, voorbeeld

Je hebt keuze uit diverse soorten pergola’s. Toch verkiezen heel wat mensen een pergola in hout. Zoals reeds gezegd, kan je een pergola makkelijk zelf maken. Om het concreet te maken, krijg je hieronder een voorbeeld.

Voor het gemak kiezen we een simpele rechtvormige pergola van 300 cm breed en 240 cm hoog. De panelen zijn fijn bezaagd met een ruwe afwerking.

Benodigd materiaal:

  • 12 palen van 10 cm bij 10 cm en een lengte van elk 3 meter
  • Schroeven met een lengte van zeker 1,6 keer 10 cm (wat op 16 cm neerkomt)
  • Snel beton, grondboor en ander werkgerief: een boormachine, waterpas, uitzettouw en een ladder

Stappenplan:

  • Stap 1: Je zal de pergola uit moeten meten en de gaten voor de palen uitgraven. Hier kan je een grondboor voor gebruiken. Steek de palen bij voorkeur 50 tot 60 cm in de grond. Zo hou je een hoogte van 240 à 250 cm over. Hou tussen de palen een afstand van 1 à 2 meter. Voor een pergola van 3 meter hou je een afstand van 1,5 meter tussen de palen.
  • Stap 2: Plaats de palen, verstevigd met snelbeton in de gaten en laat ze uitharden.
  • Stap 3: Bevestig de liggers boven op de palen met lange schroeven die dwars door de ligger in de kop worden gedraaid. Uiteraard kan je de liggers ook aan de zijkant vastmaken.
  • Stap 4: Daarna kan je de rijlatten en de dwarslatten plaatsen tussen de palen en op de liggers.

Voor wie over een klein budget beschikt en een mooie terrasbedekking wil, is dit alvast een goeie optie. Bovendien kan je een houten pergola perfect op maat maken van je woning of tuin.

Houten pergola inrichten

Een pergola in hout kan je heel divers inrichten. Je springt er zo creatief mee om als je zelf wenst. We zetten enkele materialen en accessoires voor je op een rijtje.

Klimplanten en hangplanten

Met klim- en hangplanten geef je je pergola een exotische look. Je kan kiezen voor klim- en hangplanten met of zonder bloemen, zoals de blauwe regen of de schijnaugurk.

Borders om de staanders

Door borders om de staanders te plaatsen, creëer je meer diepte en krijg je een nog interessantere look. Je kan er ook planten in plaatsen.

Sfeervolle verlichting

Met een sfeervol verlichte pergola creëer je ‘s avonds een aangename plek. Je kan werken met staande lampen, hanglampen of slingerlampen. De kleuren rood en groen creëeren ook een bijzonder 3-D effect.

Schaduwdoek

Een schaduwdoek is een handige toevoeging aan je pergola en biedt een optimale bescherming op heel zonnige dagen.

Terraskachel

Met een terraskachel worden koude avonden heerlijk comfortabel. Ook heeft een kachel een romantische uitstraling.

Houten pergola kopen? Vergelijk prijzen

Via het formulier hieronder kom je in contact met meerdere vakmannen tegelijk. Interessant om snel en makkelijk prijzen te vergelijken. Zelf proberen? Ontvang zo tot 5 gratis offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Wat voor type veranda zoek je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.