Houten pergola: prijs, materialen en onderhoud
Een houten pergola is perfect voor in je tuin. Het creëert een zekere sfeer, en het geeft je huis een mooie uitstraling. In dit artikel bespreken we uitgebreid de prijs, de verschillende soorten hout die ervoor gebruikt worden en tot slot het onderhoud van de houten pergola. Met deze informatie krijg je een overzichtelijk beeld van het onderwerp.
Ben je geïnteresseerd? Aarzel dan niet en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan! Aan de hand daarvan kan je verschillende experts vergelijken.
Wat kost een houten pergola in 2024?
Voor een houten pergola betaal je ongeveer 1.000 euro. Deze prijs kan verschillen van 500 tot 3.000 euro. Er zijn enkele prijsbepalende factoren aan gekoppeld. Denk maar aan de grootte van je pergola, de installatiekosten en eventuele extra’s.
Welk hout is het beste geschikt voor mijn pergola?
Er bestaan allerlei soorten hout die geschikt zijn voor de pergola. Welke je neemt, is een cruciale keuze. De ene houtsoort is van hogere kwaliteit dan de andere.
Hier zijn enkele voorbeelden:
- Franse Eik
- Afzelia Passiloba
- Afrormosia
De laatste twee soorten zijn Afrikaanse houtsoorten. Deze zijn van extreem hoge kwaliteit. Ze zijn enorm bestendig tegen vorming van schimmel en rotting. Een andere houtsoort is padoek. Deze is tevens van hoge kwaliteit, en heeft een mooi design.
Onderhoud houten pergola
Door regen en vocht kan het hout rotten en verkleuren. Een intensief onderhoud is daarom sterk aangeraden om dit probleem te vermijden bij een houten pergola. Dit doe je best jaarlijks.
Bij deze behandeling smeer je de pergola in met lak, olie of vernis. Deze behandeling zal ervoor zorgen dat de pergola beschermd is tegen scheurtjes.
Hoe hoger de kwaliteit van het hout, hoe minder je het zal moeten onderhouden en hoe langer de levensduur. Betere houtsoorten hebben wel een hogere prijs.
Kan ik zelf een houten pergola maken?
Als je handig bent, is het bouwen van je eigen houten pergola een interessant project. Met handvaardigheid en een duidelijk stappenplan kan je de pergola correct opbouwen.
Een goed stappenplan helpt je om op een overzichtelijke manier elke stap die je moet uitvoeren te volgen. De pergola kan in zowat iedere tuin geplaatst worden.
Stappenplan voor moderne houten pergola
Stap 1: voorbereiding
Je begint met het kiezen van de lengte van je dwarslatten, rijlatten en steunpalen. Hierbij bepaal je de grootte van je moderne houten pergola. Een belangrijke stap dus.
Stap 2: boren
Vervolgens boor je gaten in de grond van 50 centimeter diep. Aan de hand van metalen houders zet je de palen goed vast in deze gaten.
Er zijn twee dingen waar je zeker op moet letten bij deze stap. De gaten moeten allemaal even diep zijn. Ook moet de grond waarin je de gaten boort egaal zijn.
Stap 3: bevestigen van rijlatten
Bevestig daarna de rijlatten aan de gevel van je woning of op de plaats waar de pergola komt te staan. Schroef deze vast aan de steunpalen van de pergola.
Stap 4: verdelen van de dwarslatten
Ten slotte verdeel je de dwarslatten over de pergola. Houd in de gaten dat er ongeveer een halve meter afstand tussen elke dwarslat moet zijn.
Waarom het handig is om toch een vakman in te schakelen
Het is natuurlijk altijd beter om het over te laten aan een echte vakman. Zo ben je zeker dat je een goed resultaat gaat bekomen, zonder dat je je vaardigheden als klusser zelf moet testen.
Houten pergola inrichten
Er zijn vele opties om je afgewerkte houten pergola helemaal naar je eigen smaak in te richten. Met deze opties kan je een eigen sfeer creëren in je pergola.
Klimplanten en hangplanten
Bij deze optie decoreer je je houten pergola met klimplanten. Er zijn planten met of zonder bloemen die je kan gebruiken. Denk maar aan schijnaugurk of blauwe regen. Dit geeft je pergola een exotische look.
Borders om de staanders
Hierbij bescherm je de staanders. Je kan deze borders verkrijgen in verschillende kleuren waardoor je je pergola kan personaliseren.
Sfeervolle verlichting
Een populaire optie is het gebruik van sfeervolle verlichting, vooral voor ‘s avonds. Overweeg diverse soorten lampen, zoals staanlampen, LED–lampen en slingerlampen.
Schaduwdoek
Aan de hand van een schaduwdoek creëer je een zomers gevoel in je houten pergola. Het zorgt eveneens voor bescherming tegen de zon.
Terraskachel
Dan heb je ook nog de terraskachel. Dit zorgt voor een warm gevoel in je pergola. Ook verwarmt het je pergola, wat handig is voor de koudere avonden.
Wat zijn de voordelen en nadelen van een op maat gemaakte houten pergola?
Een houten pergola kan een geweldige toevoeging zijn aan je tuin, maar het is belangrijk op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen. Hier zijn ze overzichtelijk opgesomd:
Voordelen
- Hout is prima bewerkbaar.
- Je kunt het makkelijk schilderen als je de kleur van je pergola wilt veranderen.
- Het geeft een hele natuurlijke uitstraling, vooral als je er later planten tegen laat groeien.
- Hout biedt stabiliteit door zijn gewicht.
Nadelen
- Hout vereist onderhoud, wat ingewikkeld kan zijn als er al planten tegen de pergola gegroeid zijn.
- Hout is redelijk prijzig.
Welke materialen worden naast hout nog gebruikt voor pergola’s?
Hout is niet het enige materiaal waarmee pergola’s vervaardigd worden. Er bestaan verschillende alternatieven, elk met unieke eigenschappen. Materialen zoals aluminium of staal worden ook vaak gebruikt voor pergola’s.
Aluminium pergola
Een aluminium pergola biedt stevigheid en stijl in je tuin. De structuur heeft ten opzichte van een houten pergola weinig onderhoud nodig. Tevens heeft het een lange levensduur.
Pergola van staal
Een stalen pergola heeft een stijlvolle en verfijnde look door de slanke profielen die het bevat. Het zorgt voor een luxueus uitzicht in je tuin waar je volop kan van genieten. Staal is in tegenstelling tot hout steviger en duurzamer.
Houten pergola kopen? Vergelijk prijzen en specialisten
Ben jij na het lezen van dit artikel geïnteresseerd in het aanschaffen van een houten pergola of heb je graag meer informatie? Vul dan onderstaand offerteformulier in. Dit is gratis en vrijblijvend. Hiermee kun je verschillende prijzen en specialisten vergelijken.