Pergola prijs: overzicht van kosten en besparingstips

Ben jij van plan een pergola te plaatsen? Dan vergelijk je best meerdere prijzen en materialen. Zo zal je de beste keuze maken en vind je de pergola die perfect bij je tuin past, voor de beste prijs.

Wat is de prijs van een pergola?

De kostprijs van een pergola ligt gemiddeld tussen de 900 en de 1.300 euro. Het kan echter wel sterk variëren. De prijs hangt namelijk af van het materiaal waarmee hij is opgebouwd, de grootte van de pergola, het aantal comfortfuncties, de afwerking, en andere factoren.

Hoe groter en hoe steviger de pergola, hoe duurder de prijs. Dat laatste wordt trouwens vaak berekend in euro per vierkante meter.

Houten pergola

Een houten pergola is een zeer goede keuze. Het geeft namelijk een natuurlijke look in je tuin, zeker als je er planten tegen laat groeien.

Hiernaast is hout ook duurzaam. Je kan verschillende houtsoorten gebruiken voor de houten pergola. Denk maar aan beukenhout of eikenhout.

Hoe groot wil je je pergola? Welke soort hout? Deze bepalen allemaal de prijs van je pergola. De kostprijs van een houten pergola ligt gemiddeld tussen de 500 en de 2.500 euro.

Een moderne houten pergola in een tuin.

Aluminium pergola

Besluit je een aluminium pergola te plaatsen? Dan ga je er lang van kunnen genieten, aangezien ze meer dan 25 jaar meegaan.

Dit komt door hun stevige constructie, gemaakt met materialen met een lange levensduur die onderhoudsvrij en licht van gewicht zijn.

De structuur heeft tevens een mooie uitstraling. Voor een aluminium pergola betaal je ongeveer 3.000 euro. Deze prijs kan variëren afhankelijk van je specifieke wensen.

Een pergola van aluminium in een tuin.

Kunststof pergola

Een alternatief voor aluminium is kunststof. Dit is een sterk materiaal, stijlvol en makkelijk te onderhouden. Het is dan wel een open constructie, maar je mag zeker zijn van de protectie die het biedt.

Kies je voor dit materiaal? Dan kan je verder kiezen uit een ruim assortiment aan kleuren. Je betaalt voor een kunststof pergola gemiddeld 1.500 euro. Deze prijs kan lager of hoger liggen naargelang jouw wensen.

Kunststof pergola in een tuin.

Smeedijzeren pergola

Ten slotte hebben we de pergola gemaakt van smeedijzer. Dit materiaal wordt al lang gewaardeerd in de vervaardiging van pergola’s. Smeedijzeren pergola’s kenmerken zich door een fijne en harmonieuze opbouw.

Een groot voordeel hiervan voor de planten is dat ze gemakkelijk omhoog kunnen klimmen langs de structuur. Dit draagt bij aan een prachtig visueel aspect van de pergola, waarin je heerlijk tot rust kunt komen.

De prijs voor een smeedijzeren pergola zal gemiddeld rond de 2.000 euro liggen, al kan deze prijs variëren naargelang jouw specifieke wensen.

Ben je benieuwd naar de prijs van een pergola?
Vraag advies aan specialisten, vergelijk prijzen en ontdek de voordelen van verschillende pergola’s.
arrow Ontvang offertes op maat

Welke factoren bepalen de prijs van een pergola?

Er zijn verschillende factoren die de uiteindelijke prijs van de pergola beïnvloeden, waardoor deze duurder of goedkoper kan uitvallen. Hier zijn de drie grootste factoren die de prijs van de structuur zullen bepalen.

1. Materiaal

De keuze van het materiaal is een van de belangrijkste beslissingen voor je pergola. Welk materiaal ga je gebruiken? Je hebt de keuze uit een breed assortiment materialen.

Denk maar aan hout, aluminium, kunststof en metaal. Elk van deze materialen heeft een eigen prijs. Het is aan te raden ze met elkaar te vergelijken, zodat je kunt bepalen welk materiaal het beste bij jouw wensen past.

2. Vaste versus vrijstaande pergola

Een vaste pergola is een structuur die vastzit aan je huis. Deze kan dienen als een veranda of bijvoorbeeld een verlengstuk van je woonkamer.

Een vrijstaande pergola daarentegen, staat los van je huis. Je kan het bijvoorbeeld in je tuin zetten, of op je terras. Het grootste verschil tussen deze twee soorten pergola’s is het aantal poten.

Vrijstaande pergola’s hebben vier poten, terwijl vaste pergola’s er maar twee hebben. Dit komt doordat de andere helft aan de muur gevestigd is. Gemiddeld zijn vrijstaande pergola’s duurder dan vaste.

3. Dakbedekking

Wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is, is de dakbedekking van je pergola. Hier is ook veel keuze in, zodat jij naar eigen wens kan bepalen welke dakbedekking het beste bij je huis of je tuin past. 

Pergola met schuifdak

Met een schuifdak van glas, krijg je enorm veel natuurlijke lichtinval. Dit is een heerlijk gevoel. Het is echter aan te raden om zonwering aan te brengen, anders kan het in de zomer enorm warm worden in de pergola door de zonnestralen. Deze optie is wel relatief duur.

Dakbedekking met doek

Wil je een goedkopere optie voor de dakbedekking? Dan is een doek een goed idee voor jou. De doeken bieden bescherming tegen de zon en geven tevens een zomers gevoel bij je pergola.

Wel worden ze relatief snel vuil, dus goed onderhouden is de boodschap. Om vochtplekken en geuren te voorkomen, is het aan te raden een waterdicht doek te kiezen. 

Kantelbare lamellen dakbedekking [zonwering]

Met een dakbedekking van kantelbare lamellen bepaal je zelf de hoeveelheid zonlicht in je pergola. Deze dakbedekking bestaat uit afzonderlijke lamellen die je naar voorkeur kunt verstellen. 

Een pergola gemaakt van smeedijzer die in een tuin staat.

Hoe kan er bespaard worden op de kosten?

Er zijn enkele tips waarmee jij kan besparen op de kosten die bij een pergola komen kijken. Deze kunnen interessant voor je zijn, dus neem ze zeker eens door.

Zelf pergola plaatsen

Denk je dat je geen vakspecialist nodig hebt om een pergola in je tuin te plaatsen? Dan heb je voldoende technische kennis om dit zelf te doen.

Hiermee bespaar je op diverse kosten, waaronder de plaatsingskosten die vakmannen rekenen voor elke installatie. Deze kosten kunnen gaan tot 100 euro per vierkante meter.

Vergelijk verschillende materialen

Het is zeker interessant om verschillende materialen met elkaar te vergelijken. Dit zorgt ervoor dat jij kunt zien wat het beste bij je budget past. Bekijk zeker de voordelen en de nadelen van elk materiaal, om zo je perfecte en finale keuze te maken.

Vergelijk verschillende offertes

Het is zeker geen slecht idee om offertes met elkaar te vergelijken, aangezien de kostprijzen van pergola’s ook kunnen verschillen van particulier tot particulier. Door verschillende offertes te vergelijken, kan je ook een goede en finale keuze maken.

Wat is goedkoper: een pergola of een veranda?

Een pergola is relatief goedkoper dan een veranda. Dit komt doordat veranda’s dicht zijn. Je kan er dus altijd in zitten, zelfs als het regent of sneeuwt.

Pergola’s bieden deze mogelijkheid niet, aangezien ze open zijden hebben, in tegenstelling tot veranda’s. Dit verklaart het prijsverschil tussen de twee.

Een zwarte pergola in een tuin.

Pergola laten plaatsen? Vul het offerteformulier in en kom in contact met vakmannen

Ben je geïnteresseerd in een pergola na het lezen van dit artikel? Vul dan het formulier hieronder in om gratis en vrijblijvend offertes van vakspecialisten te ontvangen die je verder kunnen helpen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.