Zonwerende beglazing in je veranda is een verademing

Zonwerende beglazing veranda

Een veranda kan een fantastische toevoeging aan je woning zijn. Toch moet je oppassen dat je de juiste beglazing kiest. Een veranda kan tijdens een hittegolf veranderen in een bloedhete serre. Kies dus voor zonwerende beglazing. Op die manier blijft de warmte in de winter binnen en houd je het hoofd koel tijdens de zomer.

Vraag je gratis offerte voor zonwering

Zonwerende ramen hebben een speciale reflecterende coating die het mogelijk maken om de zon als het ware af te kaatsen. Het werkt een beetje als een zonnebril. Hoe donkerder het glas, hoe beter de reflectie. Tegelijk heeft een donkere beglazing wel het nadeel om minder licht door te laten.

Zuid-oost of zuid-west, zonwerende beglazing best

De keuze voor zonwerende beglazing in je veranda heeft ook te maken met de oriëntatie van je huis. Staat je veranda naar het zuiden, zuid-westen of zuid-oosten gericht dan is zonwerende beglazing een zeer aan te raden optie.

’S avonds laat dineren met de felle zon erop kan zonder reflecterende beglazing een heuse opgave worden. Ook wanneer je veranda een andere oriëntatie heeft kan zonwerende beglazing nog altijd nuttig zijn.

Door het behoud van de warmte heeft het ook een ecologische meerwaarde. De verwarming kan in de winter een paar graden lager staan. Het tegenhouden van de zon zorgt er in de zomer dan weer voor dat je niet constant je airco of ventilatie op de hoogste stand moet zetten.

Zonwerende beglazing in cijfers uitgelegd

Voor het dak van de veranda wordt meestal zonwerende beglazing gekozen die 70 tot 80% van de energie tegenhoudt. Voor de zijwanden wordt dan weer een minder sterk percentage gehanteerd. Het blijft natuurlijk een beetje puzzelen naargelang je persoonlijke situatie en voorkeur.

Op welke specificaties moet je bij zonwerende beglazing letten?

Zonwerende beglazing verandaBij zonwerende beglazing zijn er twee bepalende factoren.

  1. Enerzijds heb je de zontoetredingsfactor. Deze bepaalt hoeveel energie je toelaat in je veranda. Het wordt aangeduid met de letter g en uitgedrukt in %. Een zontoetredingsfactor van 1 laat 100% energie binnen en bij 0 wordt er niks doorgelaten.
  2. Het gehalte zontoetreding is altijd evenredig aan de lichttransmissiefactor. Dit betekent dat hoe meer energie of warmte je tegenhoudt, hoe minder licht je binnenkrijgt.

Laat je adviseren door een verandaspecialist

Een zontoetredingsfactor van 0,61 betekent dat er 61% van de warmte die de zon afgeeft wordt doorgelaten en 39% wordt tegengehouden.

De zontoetredingsfactor ligt ideaal gezien rond de 0,30 en de lichttransmissiefactor rond de 60%.

Combineren van beglazing en wering is de boodschap

De grootste uitdaging voor goede zonwerende beglazing is dus beglazing die veel licht doorlaat, maar weinig energie. Hoe goed de beglazing ook is, zal een zonwerende coating altijd voor een lichte tint zorgen. De beste optie voor je veranda blijft wel een combinatie van zonwerende beglazing en externe zonwering.

Extra info nodig?

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.