Veranda plaatsen: prijs, stappenplan en advies

Wil je een nieuwe veranda laten plaatsen? Dan zijn er heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je hoeveel zo’n nieuwe veranda gemiddeld kost. Je vindt hier ook een volledig overzicht met de regels en voorwaarden rond het bouwen van een nieuwe veranda. Benieuwd hoe je er aan begint? Check dan het stappenplan onderaan deze pagina.

Prijs: wat kost een nieuwe veranda laten plaatsen?

Een nieuwe veranda laten plaatsen kost gemiddeld 1.400 à 1.700 euro per vierkante meter. Er zijn echter heel wat factoren die de prijs van een nieuwe veranda beïnvloeden. Denk aan:

 • Materiaal voor de profielen. Kies je voor budgetvriendelijke pvc profielen, of voor bijvoorbeeld hout of aluminium?
 • Glas. De beglazing in de profielen vormt een groot deel van de kosten. Je hebt de keuze uit onder meer enkel of dubbel glas, hoogrendementsglas, zonwerend glas en veiligheidsglas.
 • Soort dak. Ga je voor een volledig glazen dak, of een gesloten dak met lichtstraat of lichtkoepel? Ook het type dakbedekking speelt een grote rol in het bepalen van de prijs.
 • Afwerking. Van de vloerbedekking tot de zonwering: je hebt de keuze uit allerlei leuke afwerkingsopties.
 • Voorbereidende werken. Moet een deel van de gevel opengebroken worden om de veranda met je woning te verbinden? Moet de grond voorbereid worden voor de fundering?
 • Vraagprijs verandabouwer. Tot slot speelt ook het tarief van de verandabouwer een belangrijke rol in het bepalen van de uiteindelijke kosten.
Een kleine, losstaande veranda die je niet zomaar zonder melding of vergunning mag plaatsen. Voor de veranda staat een fiets.

Regels en vergunningen voor aanbouw bij de woning

Bij het bouwen van een veranda moet je bepaalde regels volgen.

Meldingsplicht voor kleine bijgebouwen

Voor het bouwen van een veranda heb je nagenoeg altijd een meldingsplicht.

In veel gevallen val je niet onder de vergunningsplicht.

De precieze wetgeving verschilt van gemeente tot gemeente. Ga eerst altijd ten rade bij de gemeente, of vraag advies op maat aan een verandabouwer die actief is in jouw regio.

Geen zin in administratieve romslomp?
Een verandabouwer klaar het voor je uit.
arrow Ontvang offertes

Voorwaarden voor meldingsplicht in plaats van bouwvergunning of omgevingsvergunning

Onder deze voorwaarden heb je geen vergunningsplicht maar een meldingsplicht;

 • Je houdt je aan een maximum van 40 vierkante meter bijgebouwen per woning. Heb je al bijgebouwen aan de woning staan? Dan neem je de oppervlakte daarvan mee in de berekening. Losstaande bijgebouwen hoef je niet mee te rekenen.
 • Het gebouw is aangebouwd aan de woning, en niet losstaand.
 • Het gebouw is maximaal 4 meter hoog.
 • Het gebouw heeft geen invloed op de functie van de woning en het aantal woongelegenheden.
 • Het bijgebouw blijft minstens 3 meter van de perceelgrens in de zijtuin. In de achtertuin blijft het bijgebouw minstens 2 meter van de perceelsgrens. Of het bijgebouw is tegen een aanpalend gebouw gebouwd: in dat geval mag het bijgebouw tot de perceelgrens reiken. De bouwdiepte van het bijgebouw mag niet dieper zijn dan de bouwdiepte van het gebouw ernaast.
 • Je voldoet aan de voorwaarden uit de algemene checklist ‘melding’ zoals opgesteld door de Vlaamse regering.

Houd er rekening mee dat je gemeente bijkomende voorwaarden kan opleggen. Een verandaspecialist kan de zaak mee uitklaren en kan je helpen bij de administratieve regeling.

Bovenstaande voorwaarden gelden voor zowel een veranda als voor een terrasoverkapping, carport, annex of andere kleine gelijkvloerse uitbreiding.

Is een veranda vergunningsplichtig?

Voldoe je niet aan bovenstaande voorwaarden en de voorwaarden die je gemeente oplegt? Dan valt je veranda onder de vergunningsplicht

Hoe groot mag een veranda zijn zonder vergunning?

Over het algemeen geldt dat je maximaal 40 vierkante meter aan bijgebouwen tegen de woning mag plaatsen zonder vergunningsplicht. Check de precieze voorwaarden bovenaan dit artikel en ga ten rade bij je gemeente of je verandabouwer.

Een architect werkt, voor het plaatsen van een veranda, een gedetailleerd plan uit.

Architect

Moet je een omgevingsvergunning aanvragen of valt je bijgebouw onder de meldingsplicht? Dan moet je in principe een architect inschakelen.

Er zijn echter enkele uitzonderingen en vrijstellingen waaronder je ook zonder medewerking van een architect een veranda kunt laten bouwen.

Als een veranda uit minstens 75 procent glas bestaat en kleiner is dan 40 vierkante meter, hoef je doorgaans geen architect in te schakelen.

Je doet wel beroep op een architect als:

 • Er stabiliteitswerken aan de werken te pas komen. Denk aan het uitbreken van een muur om de veranda te verbinden met je woning.
 • Als het bouwen van de veranda bedoeld is om een constructieprobleem op te lossen.

Een veranda kan EPB-plichtig zijn. Je moet dan voldoen aan de EPB-normen voor bijvoorbeeld ventilatie en isolatie. Een EPB-adviseur helpt je op weg.

Je veranda bouwen volgens de regels?
Win advies in bij experts.

Veranda plaatsen: stappen

Eens alles wettelijk en administratief in orde is, kun je een veranda laten bouwen. Dat verloopt als volgt:

1. Bepaal waar je de veranda zet

Waar je de veranda zet, kies je uiteraard helemaal zelf. Enkele tips:

 • Voor een goede lichtinval en een aangename temperatuur in de veranda wordt meestal gekozen voor een zuidelijke oriëntatie.
 • Gebruik je de veranda vooral tijdens de zomer? Kies dan voor een zuidoostelijke oriëntatie. Zo vermijd je oververhitting op het warmste moment van de dag.
 • Beperkt in de plaatsingsmogelijkheden? Laat een veranda op maat bouwen om de beschikbare ruimte optimaal te benutten. 
 • Met zonwering voorkom je oververhitting en fel zonlicht in een zuidelijk georiënteerde veranda. Zonwerend glas biedt eveneens een oplossing.
Een professioneel geplaatste veranda met zuidelijke oriëntatie en zicht op een grote, groene tuin.

2. Welke ondergrond heb je nodig?

Een goede veranda staat op een stevige fundering. Met een vloerplaat zorgt de verandabouwer voor de nodige stevigheid.

Je zet je veranda best niet op een reeds aanwezige bestaande buitenvloer. Een veranda op zo’n verharde vloer laten bouwen, zonder voorbereidende werken, kan voor vochtproblemen zorgen.

Zorg ervoor dat de verandabouwer een goede fundering aanlegt, met sleuven van ongeveer 75 centimeter diep, volgestort met beton. Op de fundering komt een vochtscherm en bijvoorbeeld een dikke gewapende betonplaat. 

Gebruik je de veranda graag het hele jaar door? Wordt de veranda goed geïsoleerd? Dan mag degelijke vloerisolatie niet ontbreken. Een verandabouwer gebruikt daarvoor vaak PUR-schuim of een isolerende plaat.

3. Ontwerp de veranda

Nu kun je een veranda naar wens ontwerpen. Denk ook na over de materialen en beglazing, de vorm en afmetingen en de aankleding. 

Een bezoekje aan een showroom kan je een goed beeld geven van wat mogelijk is. Ook online kun je inspiratie opdoen. 

Voor het plaatsen van de veranda heeft men dit ontwerp uitgewerkt.

4. Laat de veranda plaatsen door een expert

Zelf een veranda is mogelijk, maar vaak niet de beste optie. Een expert garandeert een duurzaam resultaat: een comfortabele veranda waar je nog tientallen jaren aangenaam in vertoeft.

Een veranda op maat van je wensen, noden én budget?
Vind de juiste professional voor jouw project.
arrow Ontvang offertes

5. Extra’s: zonnepanelen, airco, zonwering …

Nu kun je de veranda aankleden en afwerken naar wens. Met een airconditioningsysteem voorzie je koelte op hete zomerdagen. Met zonwering (bijvoorbeeld doeken, lamellen of screens) zorg je voor schaduw en verkoeling.

Het dak van je veranda optimaal benutten? Overweeg dan een zonnepaneelinstallatie. Houd daarmee rekening bij het ontwerpen van de veranda.

Zonnepanelen zijn vrij zwaar: je wilt dus een voldoende stevige dragende structuur voorzien. Ook de dakbedekking stem je af op je nieuwe zonnepanelen.

Een volledig afgewerkte en ingerichte veranda met meubels en screens.

Veranda laten plaatsen volgens de regels van de kunst? Vind een expert in je buurt

Een veranda biedt een fijne extra leefruimte waarin je optimaal geniet van je omgeving. Benieuwd of je een vergunning nodig hebt voor je nieuwe veranda? Heb je vragen over de verschillende materialen die je kunt gebruiken? Of ben je op zoek naar een specialist om jouw nieuwe veranda te installeren?

Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en deskundig advies van verandabouwers. In enkele klikken ben je een belangrijke stap dichter bij het verwezenlijken van je project!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.