Zonwering terras: keuzemogelijkheden en prijzen

Als je een terras hebt, kan het een goed idee zijn om het te voorzien van zonwering. Wil je graag eerst wat meer informatie? Lees dan snel verder, want hieronder vind je al de informatie die je nodig hebt!

Zonwering terras: prijzen per type

Voordat je zonwering koopt is het handig dat je op de hoogte bent van de prijzen. Daarom hebben wij hieronder een handig overzicht gemaakt van de prijzen per type zonwering.

  • Prijs zonneluifel: de prijs van een zonneluifel ligt tussen de 800 en 1500 euro voor een scherm van zo’n 4 meter breed. De prijs is wel afhankelijk van de plaatsingskosten, en de bediening(elektrisch of manueel). Reken hier ook nog de plaatsingskosten bij, tenzij je het zelf plaatst natuurlijk.
  • Prijs vrijstaande zonneluifel: een vrijstaande zonwering kost rond de 600 euro, voor een standaardmodel. Als je een luxueuzere uitvoering wilt, dan zal je eerder rond de 1000 euro betalen.
  • Prijs screen: een screen van een meter breed, kost gemiddeld 300 euro. Brede screens met elektrische bediening kunnen oplopen tot 800 euro.
  • Prijs schaduwdoek: dit is de goedkoopste optie die je kunt kiezen. Een schaduwdoek kan je al hebben vanaf 20 euro. Een hele constructie met palen kost natuurlijk heel wat meer. Hiervoor kan je rekenen op zo’n 300 euro.

Soorten zonwering

Er zijn verschillende soorten zonwering waaruit je kunt kiezen. Wat de beste keuze is voor jou, hangt af van verschillende factoreen, waaronder budget, grootte van je terras, stijl, enzovoort. Hieronder een overzicht van de verschillende soorten!

Vrijstaande zonwering

Een vrijstaande zonwering zorgt ervoor dat je grote oppervlakten kunt voorzien van een schaduwplekje. Dit type zonwering is dus ideaal om te gebruiken op een groot terras. Vrijstaande zonweringen hebben meestal een aluminium constructie die ervoor zorgt dat ze stevig kunnen staan.

Over deze constructie wordt een vochtbestendig doek gespannen die zorgt voor de schaduw. Voor elke interieurstijl is er wel een vrijstaande zonwering beschikbaar, want ze zijn verkrijgbaar in ontzettend veel kleuren en motieven.

Zonneluifel met knikarmen

Een zonneluifel met knikarmen wordt vaak gekozen als zonwering op het terras. Er zijn verschillende types beschikbaar, zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een manueel of elektrisch zonneluifel. De luifel is voorzien van een aantal knikarmen en deze worden door bediening over het terras uitgeschoven.

Het voordeel van deze zonwering is dat het een permanente constructie is. Daarnaast is het ook eenvoudig om te bedienen. Er zijn veel kleuren beschikbaar, maar dit type van zonwering is wel prijzig en ook moeilijk zelf te plaatsen.

Zonnescreens

Zonnescreens worden voornamelijk bij veranda’s gebruikt, want het zijn zonweringen die aan de buitenkant van het huis worden aangebracht. Een zonnescreen zorgt voor de afkoeling van je veranda. Dat is belangrijk tijdens hete zomerdagen, want een veranda wordt snel snikheet. Screens zijn meestal gemaakt uit polyester of glasvezel.

(Schaduw)doek

Schaduwdoeken zijn een leuke en hippe manier om je terras te voorzien van zonwering, door hun unieke uiterlijk. Ze zijn een beter alternatief voor de parasol, want je hebt hier geen last van een parasolvoet. Je kunt deze zonwering makkelijk plaatsen en ook de reiniging is eenvoudig!

Extra mogelijkheden voor zonwering terras

Daarnaast zijn er nog andere mogelijkheden voor zonwering op je terras. We sommen ze hieronder voor je op!

Elektrische zonwering

Tegenwoordig wordt er steeds meer gekozen voor elektrische zonwering. Dat biedt namelijk veel gemak en gebruikscomfort. Als je kiest voor een degelijk elektrisch zonnescherm, dan zal dit veel langer meegaan dan een gelijkaardig zonnescherm dat je manueel bedient. Elektrische zonwering zal je bovendien heel wat tijd uitsparen.

Het nadeel van elektrische zonneschermen is dat het duurder in aanschaf is. Daarnaast heb je ook het gevaar dat de motor stukgaat, en dan zit je meestal met hoge reparatiekosten.

Zowel screens als luifels met knikarmen kunnen elektrisch bediend worden. Je kunt ook kiezen uit verschillende vormen van bediening: via een schakelaar, afstandsbediening of smartphone.

Aluminium en houten zonwering

Op je terras kan je ook lamellen laten plaatsen. Je kunt kiezen voor aluminium lamellen, maar er kan ook hout in verwerkt worden. Het hangt ervan af wat je smaak is. Lamellen zijn ideaal voor het terras, ze geven het een moderne uitstraling en zorgen voor een aangename schaduw. Ze worden ook vaak gebruikt als zichtwering, voor de privacy.

Deze zonwering vermindert de inkijk en houdt op een modieuze manier de uv-stralen tegen. Je kunt kiezen voor kantelbare lamellen, die de zichtbaarheid en schaduw regelen. Hout en aluminium worden vaak samen gebruikt voor lamellen.

Waarom kiezen voor zonwering op je terras?

Zonwering op je terras is zeker geen overbodige luxe! Het is natuurlijk wel zo dat we in een land wonen waar er meer wind en regen is dan zon, maar in de lente en zomer kunnen er toch erg warme dagen zijn. In die dagen wil je natuurlijk zoveel mogelijk genieten van deze heerlijke warmte, zonder je te hinderen aan de zon. Daarvoor is zonwering dus ideaal!

In vlakke zon zitten is bovendien niet gezond en het kan je huid schaden. Een zonwering zorgt dus niet alleen voor je gemak, maar ook voor je gezondheid. Bovendien geeft zonwering je terras een unieke en gezellige uitstraling en ook dat is belangrijk!

Vergelijk offertes

Er zijn heel wat soorten zonwering waaruit je kunt kiezen, maar er zijn ook heel wat verschillende professionals die je kunnen helpen met de installatie van je zonwering. Deze professionals hanteren vaak erg uiteenlopende prijzen en daarom is het interessant dat je offertes met elkaar vergelijkt. Een offerte invullen duurt slechts enkele minuten. Het is dus een eenvoudige manier om snel tot wel honderden euro’s uit te sparen!