Pergola verlichting: stappenplan, soorten en aandachtspunten

Zie je het al voor je, een pergola die dag en nacht de ideale plek is? Dat krijg je voor elkaar met pergola verlichting. In dit artikel vind je alles wat je moet weten om je pergola te laten stralen. We starten bij de basis en nemen je mee langs alle opties voor lampen, plus wat handige tips om het plaatje compleet te maken.

Stappenplan voor het zelf plaatsen van verlichting in een pergola

Wil je dat jouw pergola de hele dag door een gezellig hoekje is? Dan is de juiste verlichting echt belangrijk. We laten je zien hoe je zelf stap voor stap verlichting aan je pergola toevoegt.

Stap 1: zorg voor voldoende verlichtingspunten

Start door uit te denken waar je de lampjes precies wilt hangen. Je zoekt naar de perfecte mix: genoeg licht voor een gezellig hoekje zonder dat het te veel wordt en je tuin op een voetbalveld lijkt. Overweeg wat je in elk stukje van je pergola doet en kies lampjes die elke hoek juist dat beetje extra geven.

Stap 2: denk aan de bekabeling

Voor je aan de slag gaat met het ophangen van de lampjes, is het slim om eerst te bedenken hoe je met de kabels om wilt gaan.

Kies een route voor de kabels die veilig en onopvallend is. Het is ook van belang om te overwegen hoe je de kabels beschermt tegen weersinvloeden en mogelijk tuinonderhoud.

Stap 3: de bekabeling aansluiten aan de pergola

Tijd om de kabels echt te gaan leggen. Zorg dat je ze goed beschermt en dat het er netjes uitziet. Misschien betekent dit dat je ze onder de grond werkt, of mooi langs de palen van je pergola laat lopen, net wat het beste past bij jouw tuin en wat je mooi vindt.

Stap 4: plaats nu de inbouwdozen

Je hebt inbouwdozen nodig om je lampjes aan te sluiten. Het is slim om ze op plekken te zetten waar je er makkelijk bij kunt voor als er ooit iets aan gedaan moet worden. Kies ook plekken uit waar ze het ophangen van je verlichting makkelijker maken.

Stap 5: verbind de bekabeling met elkaar

Als de inbouwdozen eenmaal goed zitten, is het moment daar om de kabels aan te sluiten. Deze stap is superbelangrijk, want zo zorg je dat elk lampje straks licht geeft. Let erop dat je alles veilig en goed aansluit, zodat je later niet tegen problemen aanloopt.

Stap 6: spotjes of led lampen aansluiten

En dan, als laatste, is het tijd om de spotjes of led lampjes op te hangen. Dit is het moment waarop je pergola echt gaat stralen.

Ga je voor led lampjes, dan kies je niet alleen voor een optie die lief is voor je energierekening, maar krijg je ook nog eens de keuze uit allerlei kleuren. Zo kun je precies de sfeer maken die je wilt, of het nu ochtend, middag of avond is.

Breng je pergola tot leven met verlichting
Ontdek hoe je buitenruimte transformeert en ontvang vrijblijvend advies van experts.
arrow Ontvang offertes!

Welke verschillende verlichtingsopties zijn er voor de pergola?

Voor de pergola kun je kiezen tussen twee populaire verlichtingsopties: led en halogeen. Elk heeft zijn charmes om jouw buitenruimte op te lichten.

1. Led verlichting

Led verlichting is je vriend voor energiebesparing en veelzijdigheid. Het laat je pergola schijnen zonder dat je energierekening omhoogschiet.

Pluspunt: met led kun je spelen met kleuren om precies de sfeer te krijgen die je zoekt, of het nu gezellig warm licht is voor een relaxte avond of helder licht voor een boek te lezen.

2. Halogeen verlichting

Halogeen verlichting geeft krachtig en helder licht, ideaal als je alles goed wilt zien. Het zorgt voor een natuurlijke weergave van kleuren in je tuin, wat een authentiek gevoel geeft. Halogeen is wel wat minder zuinig dan led, maar soms heb je dat heldere licht net nodig.

Een gezin onder een pergola met verlichting.

Aandachtspunten pergola verlichting

Bij het toevoegen van verlichting aan je pergola, denk aan een paar belangrijke dingen. Kies verlichting die tegen een stootje kan, want veiligheid en weerbestendigheid staan voorop.

Of je nu voor led gaat voor zijn kleurrijke en zuinige opties of voor halogeen voor helder licht, het is allemaal goed, maar zorg dat de kabels goed weggestopt zijn. Niemand houdt van rommelige kabels die het uitzicht bederven.

Ook belangrijk: overdaad schaadt

Te veel licht of te felle lampen dicht op elkaar kan het gezellige sfeertje juist verpesten. Bedenk wat je onder je pergola wilt doen. Is het een plekje om te relaxen of ook om bij te lezen? Dit bepaalt of je kiest voor zachte sfeerverlichting of iets dat meer functioneel is.

Meer weten? Stel je vraag en ontvang advies op maat

Heb je nog vragen of wil je graag advies op maat voor jouw pergola verlichting? We staan klaar om je te helpen! Of je nu droomt van gezellige avonden onder je pergola of zoekt naar de beste manier om je buitenruimte te verlichten, een offerte aanvragen is de eerste stap naar jouw ideale oplossing.

Laat ons weten wat je nodig hebt en ontvang persoonlijk advies dat precies bij jouw situatie past. Zo maak je van je pergola de perfecte plek voor elk moment.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.