Veranda

Hoe bouw je de veranda van je dromen?

Jouw droomveranda bouwen is geen onmogelijke klus. Denk op voorhand gewoon goed na over je project en jouw droom zou al snel werkelijkheid kunnen worden. Heb je met alle noodzakelijke criteria rekening gehouden, dan is een veranda een investering die op termijn steevast zal renderen en waarvan je zowel in de zomer als in de winter van zult kunnen genieten.

Wij geven je een 5-tal tips mee die je best in overweging neemt vooraleer je je op het project stort.

Waarom kiezen voor een veranda?

Tip 1: waar plaats je je veranda?

Denk goed na waar je je veranda wilt installeren. De oriëntatie speelt namelijk een belangrijke rol in de hoeveelheid zonlicht die zal binnenstromen. Zo is de zuidkant gewoonlijk de populairste ligging.

Daarnaast dien je ook goed na te denken over de inrichting van je veranda zodat deze harmonieus aansluit met de rest van je woning.

Tip 2: zorg voor een goede basis

Twijfel niet om een architect of een ervaren vakman in te schakelen voor je veranda. Het is van belang dat de basis goed ligt, wil je op termijn schade voorkomen.

Tip 3: Kies het geschikte materiaal

PVC, aluminium of houten veranda, de keuze aan materiaal is breed. Hoe je je keuze maakt is afhankelijk van de gewenste isolatie, het budget, het onderhoud, maar ook de esthetische waarde die je eraan hecht.

Tip 4: Vergeet de ventilatie niet

Net als in elke ruimte van je woning is een optimale ventilatie nodig om eventuele vochtproblemen en schimmel te voorkomen.

Tip 5: Offertes vergelijken is de goedkoopste oplossing

Een nieuwe veranda plaatsen is een groots project die op lange termijn moet kunnen renderen. Kies dus niet de eerste beste vakman en vergelijk vooraf enkele offertes vooraleer je een beslissing neemt.

Een veranda is bij koude temperaturen een godsgeschenk en bij warme een vloek. Toch zijn er genoeg oplossingen om het comfortabel naar je hand te zetten. Zonwerende beglazing maakt van je veranda heel het jaar lang een paradijselijk oord.

Verder lezen

Vinyl, laminaat, hout, tegels,… De keuze van vloer voor je veranda hangt vooral af van 4 factoren: kostprijs, onderhoud, duurzaamheid en levensstijl.. Wij lichten ze even voor jou uit.

Verder lezen

Een aanbouw of een veranda: dat is niet hetzelfde. Beide zijn een meerwaarde voor je woning, maar het kostenplaatje verschilt wel naargelang de keuze die je maakt. Ontdek alle voor-en nadelen, kostprijs, ….

Verder lezen

Veranda’s worden vandaag de dag steeds meer ingericht als tuinkamer. Maar vergis je niet, een tuinkamer betekent niet dat je je veranda ombouwt tot serre. Wij leggen het verschil tussen beide even uit.

Verder lezen

Hoe je je veranda inricht is afhankelijk van je persoonlijke smaken. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Wij geven je alvast 4 handige tips mee.

Verder lezen

Vloerverarming is ruimtebesparend. Maar is dit ook voor een veranda voordelig. Is het die meerprijs wel waard? En past vloerverwarming in een veranda wel bij elk type vloer?

Verder lezen

Zonnepanelen op een veranda plaatsen is een slimme investering. Hoe je zonnepanelen op een veranda plaats hangt echter af of je dak al dan niet uit glas bestaat. Ontdek de mogelijkheden en kostprijs.

Verder lezen

Veranda’s hebben een ouderwetse bijklank. De moderne veranda biedt echter een minimalistische en strakke look. Het gaat er vooral om om de juiste keuzes te maken.

Verder lezen

Wat is de kostprijs van een veranda?

Zoals al vermeld is geweest vraagt de installatie van een veranda om een zekere investering. De prijs kan echter sterk van elkaar verschillen en dit verschil is afhankelijk van een aantal factoren:

  • De ligging van de veranda
  • Het gekozen materiaal
  • De beglazing
  • De grootte van de veranda
  • De installatiekosten

Wil je een algemeen beeld van de richtprijzen? Weet dan dat je al een veranda gebouwd kunt krijgen vanaf €7.000. Met de extra opties die erbij komen lopen de prijzen van veranda’s al snel op tussen de €15.000 en €20.000.

–> Bekijk zeker ook eens ons artikel over de kostprijs van een veranda.

Voor een exacte richtprijs laat je best een erkende verandaspecialist even langskomen.

Heb ik voor mijn veranda een bouwvergunning nodig?

Dit is afhankelijk van de regio waar je in woont. Woon je in Brussel? Dan is een bouwvergunning voor een veranda altijd nodig. In Vlaanderen en Wallonië is dit echter niet altijd nodig. Dit is echter afhankelijk van een aantal factoren.