Veranda: definitie, types, stijlen en prijzen
Een veranda laten bouwen? Uitstekend idee! Een veranda biedt een fijne uitbreiding van je woonruimte waarin je optimaal geniet van je omgeving, ongeacht het weer. Lees hier wat een veranda precies is, uit welke types en stijlen je kunt kiezen, en hoeveel een veranda of overkapping gemiddeld kost. Nog meer weten? Vul dan het formulier onderaan deze pagina in.
Definitie: wat betekent veranda precies?
In theorie is een veranda een afdak dat steunt op steunpilaren of palen. Elke overkapping kan dus gezien worden als een veranda. In België maakt men meestal een onderscheid tussen een volwaardige veranda en een open overkapping.
Wat is het verschil tussen een overkapping en een veranda?
Een overkapping of terrasoverkapping is het meest eenvoudige type veranda. Het gaat om een constructie die over een terras wordt gezet (terrasoverkapping) of losstaat in de tuin (pergola). Een overkapping kan voorzien zijn van 1 of meerdere zijwanden.
Men spreekt doorgaans pas van een klassieke veranda als de veranda volledig is omgeven door zijwanden. Het gaat met andere woorden om een volledig gesloten constructie.
Vaak beschikt de veranda over grote glazen wanden, of wanden met grote raampartijen. Zo behoudt de veranda de openheid en het ruimtegevoel van een open overkapping.
Types veranda
Er zijn verschillende soorten klassieke veranda’s:
Aanbouw: verbonden met woning
De aanbouwveranda is een complex type veranda. Het gaat om een volledig gesloten constructie die overloopt in de woning, bijvoorbeeld door een glazen schuifwand, deur of opening in de muur. Je kunt de aanbouw dus vanuit de woning betreden.
Omdat een aanbouwveranda in verbinding staat met de woning, is zo’n veranda goed geïsoleerd. Een slecht geïsoleerde aanbouw heeft een negatieve invloed op de isolatiewaarde van de rest van de woning: iets wat je absoluut wilt vermijden.
Vanwege de isolatie en de aansluiting met je woning, is een aanbouw over het algemeen het duurste type veranda.
Veranda aan huis: tegen het huis zonder verbinding
Een veranda hoeft niet verbonden te zijn met je woning. Je kunt de veranda ook tegen de woning plaatsen zonder een opening te creëren. Het gaat nog steeds om een volledig gesloten en vaak goed geïsoleerde ruimte die tegen de woning staat.
Tuinveranda: losstaand in de tuin
Een tuinveranda staat los in de tuin en is dus niet verbonden met de rest van de woning. De veranda kan goed geïsoleerd worden, zodat je er het hele jaar door prettig in kunt vertoeven.
Een veranda in de tuin is vaak comfortabeler dan een overkapping of pergola omdat je volledig beschut zit tegen regen en wind.
Stijlen
Veranda’s zijn er niet enkel in verschillende soorten, maar ook in verschillende stijlen.
Landelijke veranda in hout
Een landelijke veranda heeft een gezellige, natuurlijke uitstraling. Meestal gaat het om een houten veranda, al dan niet met glazen dak.
Welk hout gebruik je voor een veranda?
Omdat de veranda blootgesteld wordt aan regen en wind, is het cruciaal om een houtsoort te gebruiken die goed bestand is tegen regen en wind.
Waar aluminium veranda’s en overkappingen van nature beter bestand zijn tegen de elementen, is dat met hout niet altijd het geval.
Populaire houtsoorten zijn tropisch hardhout, eikenhout en verduurzaamde houtsoorten. Ook thermowood (thermisch gemodificeerd hout) is perfect geschikt voor buitenhuis gebruik.
Moderne veranda in aluminium
De meeste veranda’s worden tegenwoordig vervaardigd uit aluminium. Een aluminium veranda is stevig, uitstekend bestand tegen vocht en regen, en gaat bijzonder lang mee. Voor een optimale isolatie kies je voor aluminium profielen met een thermische onderbreking.
De hoge draagkracht maakt het mogelijk om je aluminium veranda af te werken met smalle profielen en grote ramen. Perfect voor een moderne, hippe uitstraling en een veranda die mooi aansluit op nagenoeg elk type woning.
Welk glas voor een geïsoleerde veranda?
In een goed geïsoleerde veranda kies je voor dubbel glas of hoogrendementsglas.
Klassieke orangerie in smeedijzer
Smeedijzer is een prachtig materiaal dat heel wat interessante mogelijkheden biedt. Smeedijzer kan tot prachtige ronde en krullende vormen verwerkt worden. Voor een orangerie met grote raampartijen en een statige, klassieke uitstraling is smeedijzer de ideale keuze.
Het grote nadeel? Het materiaal biedt geen isolatiemogelijkheden.
Industriële veranda in staal
Voor industriële veranda’s kies je voor staal. Staal is nog robuuster dan aluminium en is de ideale keuze voor een veranda met een stoere, industriële uitstraling. Voor een minimalistische look kies je voor smalle, strakke stalen profielen.
Een budgetvriendelijk alternatief op staal is aluminium met steellook.
Prijzen: hoeveel kost een nieuwe veranda per m2?
Een veranda laten plaatsen kost gemiddeld 1.400 euro per vierkante meter. Er zijn echter heel wat factoren die bepalen hoeveel je betaalt voor je nieuwe veranda of overkapping.
Factoren die de prijs bepalen
Houd rekening met:
Afmetingen
Hoe groter de oppervlakte van de veranda of overkapping en hoe hoger de constructie, hoe duurder.
Bouwpakket, model uit showroom of veranda op maat
Een veranda op maat laten bouwen is wat prijziger dan een bouwpakket aanschaffen. Ook een standaard showroommodel is vaak goedkoper dan een maatwerk veranda.
Materialen
Het ene materiaal is het andere niet:
- Pvc veranda: 1.300 à 1.400 euro per vierkante meter.
- Houten veranda: 1.100 à 1.500 euro per vierkante meter.
- Aluminium veranda: 1.200 à 1.600 euro per vierkante meter.
- Stalen veranda: 1.500 à 1.700 euro per vierkante meter.
- Smeedijzeren veranda: 1.500 à 1.700 euro per vierkante meter.
Extra’s: afwerking, zonwering en andere accessoires
Je werkt je veranda of overkapping natuurlijk af naar je eigen wensen. Denk aan de bekleding van de vloer en wanden van je veranda, eventuele vloerverwarming en een ventilatiesysteem of ventilatierooster.
Voor glazen veranda’s is het plaatsen van een zonwering een goed idee. Daarmee houd je fel zonlicht buiten en ga je oververhitting tegen.
Benieuwd naar de verandamerken die beschikbaar zijn op de markt?
Honderden merken bieden veranda’s aan. Enkele van de bekendste en meest betrouwbare zijn: Willems Veranda’s, met jaarlijks 1.250 projecten in glas en aluminium. SDS Veranda, bekend om hun persoonlijke aanpak. Renson, met focus op kwaliteit, duurzaamheid en minimalistisch design. Andere merken zijn Pauwels Veranda’s, Reynaers Aluminium, Demasure Veranda, Verandaland, Veranda Janssens, Daro Veranda’s, Van Kooten en Deponti.
Populaire artikelen
Veranda bouwers gezocht? Vergelijk offertes op maat en ontvang advies
Heb je vragen over het plaatsen van een veranda of overkapping? Ben je op zoek naar een professionele verandabouwer in jouw regio? Of wil je gewoon prijzen op maat van jouw project vergelijken? Vul dan onderstaand formulier in.
Je ontvangt gratis en volledig vrijblijvende offertes op maat en advies van veranda–experts. Zo vind je in een handomdraai een oplossing die past bij je wensen, noden en budget!