Veranda

Een veranda bouwen  is altijd een meerwaarde voor je huis. Twijfel je echter tussen een aanbouw en een veranda? Je bent niet alleen: veel mensen zoeken eerst informatie op om dan pas te beslissen. Er zijn twee opvallende verschillen tussen beiden:

 1. Ramen: Het opvallendste verschil zie je meteen. Een veranda herken je aan haar grote raampartijen. Dikwijls zie je ook een glazen dak bij een veranda. Zo roep je zelfs een beetje de sfeer van een serre op. Het resultaat van veel glaspartijen? Binnen en buiten zijn als het ware verbonden met elkaar. Alsof je lééft in je tuin. Ook tijdens koude winterdagen.
 2. Leefruimte: Een tweede groot verschil is dat een aanbouw een uitbreiding van je leefruimte creëert. Een veranda vormt eerder een aparte ruimte. Vind jij je woning te klein? Dan kan je het eenvoudig uitbreiden met een aanbouw. Heb je genoeg woonruimte en geef je liever wat extra charme en karakter aan je woning? Ga dan voor een veranda. Algemeen kan je zeggen: een veranda is altijd een aanbouw!

Denk bij het plaatsen van je veranda op voorhand altijd wel goed na over je project en jouw droom zou al snel werkelijkheid kunnen worden. Heb je met alle noodzakelijke criteria rekening gehouden, dan is een veranda een investering die op termijn steevast zal renderen en waarvan je zowel in de zomer als in de winter van zult kunnen genieten.

Kies je veranda materiaal

Veranda’s kunnen in verschillende materialen gebouwd worden. Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontdek hieronder een overzicht van de meestvoorkomende verandamaterialen. De keuze die je maakt zal vooral afhangen van de stijl van je woning.

Soort materiaal Kenmerken Richtprijs
PVC – Goedkoopste materiaal
– Geen of nauwelijks onderhoud nodig
– Beschikbaar in verschillende RAL-kleuren- Oogt wel minder authentiek
Tussen €10.000 en €25.000
Hout – Robuust materiaal
– Goed isolerende werking
– Makkelijk bewerkbaar
– Natuurlijke en warme uitstraling- Hout heeft 1 keer per jaar onderhoud nodig
Tussen €15.000 en €25.000
Aluminium – Lange levensduur
– Stevig materiaal
– Goed isolerende werking
– Nauwelijks onderhoud nodig- Aluminium is wel niet krasvrij
Tussen €10.000 en €25.000

Dak veranda vernieuwen

Het dak speelt een belangrijke rol in je veranda. Ben je van plan om het dak van je veranda te vernieuwen? Van een glazen verandadak tot het groendak, ontdek hieronder de verschillende mogelijkheden en hun richtprijs.

Type dak Richtprijs per m²
Glazen dak €35 à €65 per m²
Dakplaten €15 à €20 per m²
Dakpannen of leien €25 à €65 per m²
EPDM dak €30 à €75 per m²
Zinken dak +- €70 per m²
Groendak €45 à €200 per m²

☑ Lees meer over de verschillende dakbedekkingen voor een veranda >> 

Veranda vloer

 1. TEGELS: de prijs van tegels is afhankelijk van de soort. Let wel: natuursteen is duurder. Als je kiest voor tegels, kies je voor gemak. Tegels zijn heel gemakkelijk proper te maken en daardoor hygiënischer dan andere materialen. Bovendien zijn ze heel duurzaam en vuurvast.
 2. HOUT: de prijzen voor hout variëren sterk. Elk budget heeft zijn mogelijkheden. Hout is gemakkelijk te reinigen. Je kan het ook boenen. Nadeel is dat je het na een tijdje moet schuren en polijsten. Kies je voor verzegeld hout? Dan kies je voor zeer duurzaam materiaal. Niet verzegeld hout kan uitzetten, krimpen of vlekken achterlaten.
 3. LAMINAAT: hou je van een houten vloer, maar vind je parket te duur? Dan is laminaat een fantastisch alternatief. Laminaat is gemakkelijk te onderhouden. Bovendien is het prima bestand tegen zonlicht. Nadeel is wel dat laminaat snel krassen vertoont.
 4. BETON: indien je de vloer zelf kan leggen, is beton zeer goedkoop. Het vergt heel weinig onderhoud en is een bijzonder stevige en duurzame vloer. Beton heeft een tijdloze look en past bij elke meubelstijl. Het voelt wel hard en koud aan.
 5. VINYL: Vinyl is de goedkoopste vloerbedekking voor een terras. Het is gemakkelijk schoon te maken. Opletten met te veel vocht, dan vertoont de vloer blazen. Ook nadelig is dat beschadigingen zeer moeilijk te herstellen zijn. Vynil zorgt voor prima isolatie en is duurzaam. Ecologisch wel minder interessant, want vinyl is niet te recyleren.

Bij het plaatsen van een vloer moet je ook even nadenken of je vloerverwarming wenst te plaatsen. Helaas is vloerverwarming niet voor elk soort vloer geschikt. Een houten of hoogpolige tapijten vloer is moeilijk te combineren met vloerverwarming. Die vloeren laten namelijk niet goed warmte door. Een stenen vloer daarentegen is het meest geschikt. Ook enkele soorten laminaat of vinyl kan je plaatsen als vloer.

Vloerverwarming kan op drie manieren geïnstalleerd worden. Hierbij speelt de aan- of afwezigheid van de chape een rol. Een ervaren installateur uit uw buurt kan je helpen bij het kiezen van de juiste installatiemethode.

Zonnepanelen op je veranda?

Een veranda laten bouwen kost je vaak al een flinke duit. Dus waarom nog een extra kost doen door zonnepanelen te laten installeren op het dak?

Dankzij de zonnepanelen op je veranda zal je minder energie moeten verbruiken om de ruimte op te warmen. Bovendien krijg je voor de overbodige opgewekte energie een vergoeding. Een zonne-installatie is dus een slimme investering om de kosten op lange termijn terug te winnen.

De kostprijs van zonnepanelen op je veranda hangt af van enkele factoren, waaronder het vermogen en de oppervlakte van de zonne-installatie.

–> Gemiddeld kan je rekenen op een kost van €4.000 tot €7.500. De prijs zal zo’n 20% hoger liggen wanneer je kiest voor glazen zonnepanelen.

Ook de hellingsgraad van je dak speelt een rol. Wanneer je zonnepanelen op een plat dak worden geïnstalleerd, bedraagt de prijs over het algemeen zo’n 10% meer. De zonnepanelen moeten namelijk een bepaalde hellingsgraad hebben om voldoende zonlicht op te kunnen vangen. Daarvoor zijn extra beugels nodig. Het rendement van zonnepanelen zorgt er echter voor dat je die kost snel terugverdient.

Zonnepanelen op veranda

Waar plaats je je veranda?

De veranda oriëntatie speelt een belangrijke rol in de hoeveelheid zonlicht die zal binnenstromen. Zo is de zuidkant gewoonlijk de populairste ligging.

Daarnaast dien je ook goed na te denken over de inrichting van je veranda zodat deze harmonieus aansluit met de rest van je woning.

Hoe veranda inrichten?

Buiten de isolatie, materiaalsoort, dakbedekking, … dien je ook na te denken over de afwerking. Hierin speelt de stijl van het interieur en de manier waarop je je veranda gaat gebruiken een belangrijke rol. Wij geven je even wegwijs doorheen de verschillende mogelijkheden:

Interieurstijl Tips en trends
Landelijke veranda – Plaats een pelletkachel of sfeerhaard
– Gebruik oudere/nostalgische accessoires als decoratiestuk
– Gebruik stof en leder
– Kies voor pastelkleuren en aardetinten
– Vermijd modere toestellen zoals computers en stereoapparatuur.
Moderne veranda – Strakke en glanzende materialen zijn heel populair
– Kies voor neutrale kleuren (wit, zwart of grijs)
– Kies voor keramische tegels, laminaatvloer of een strakke betonvloer als vloerbekleding
-Hou de decoratie van het interieur simpel en strak
Open veranda – Plaats een comfortabele buitensofa in de veranda
– Kies voor een gasgestookte buitenhaard
– Barbecue, pizza ovens of zelfs kookeilanden zijn bij open veranda’s ook heel populair

☑ Lees meer over de inrichting van een veranda >> 

Veranda inrichten als tuinkamer?

Een tuinkamer wordt dikwijls verward met een serre. Er zijn nochtans grote verschillen! Voor een serre heeft je huis een doorbraak van de gevel nodig. Zo wordt de serre een onderdeel van je woning. Met een tuinkamer pak je het een stuk eenvoudiger aan. Het is wel een afgesloten ruimte, maar die staat in bouwkundig opzichtig los van je huis.

Een gezellige tuinkamer is een absolute meerwaarde voor je woning. De extra woonruimte is een fantastische plek voor mensen die het hele jaar door buiten willen zijn om te genieten van hun tuin. Is het buiten te koud? Dan geniet je van de warme sfeer in je veranda. Tijdens koude winters beschermt de charmante tuinkamer prima tegen de wind. Heerlijk!

Veranda isoleren of niet?

Een veranda isoleren is noodzakelijk voor wie in de winter in alle gemak wilt genieten van het uitzicht op zijn tuin. Om je veranda te isoleren bestaan er verschillende mogelijkheden:

 1. Isoleer je buitenmuur
 2. Plaats hoogrendementsglas
 3. Isoleer het dak met hoogrendementsglas of kunststofplaten
 4. Isoleer je vloer
 5. Plaats centrale verwarming
 6. Plaats vloerverwarming

Uiteraard is het moeilijk om met alle bovengenoemde factoren rekening te houden. Vraag daarom advies aan een ervaren verandabouwer die jou de nodige raad zal geven over de beste mogelijkheden voor jouw situatie. Volledig gratis en vrijblijvend!

Kostprijs veranda

Zoals al vermeld is geweest vraagt de installatie van een veranda om een zekere investering.

Veranda prijzen verschillen echter van elkaar en dit verschil is afhankelijk van een aantal factoren:

 • De ligging van de veranda
 • Het gekozen materiaal
 • De beglazing
 • De grootte van de veranda
 • De installatiekosten

Wil je een algemeen beeld van de richtprijzen? Weet dan dat je al een veranda gebouwd kunt krijgen vanaf €7.000. Met de extra opties die erbij komen lopen de prijzen van veranda’s al snel op tussen de €15.000 en €20.000.

Wil je een exacte richtprijs?

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Heb ik voor mijn veranda een bouwvergunning nodig?

Dit is afhankelijk van de regio waar je in woont. Woon je in Brussel? Dan is een bouwvergunning voor een veranda altijd nodig. In Vlaanderen en Wallonië is dit echter niet altijd nodig. Dit is echter afhankelijk van een aantal factoren.

☑ Lees meer over de bouwvergunning voor veranda’s >> 

Offertes vergelijken is de goedkoopste oplossing

Een nieuwe veranda plaatsen is een groots project die op lange termijn moet kunnen renderen. Kies dus niet de eerste beste vakman en vergelijk vooraf enkele offertes vooraleer je een beslissing neemt.

Wanneer je kiest om de veranda van je dromen te bouwen, moet je eerst het juiste materiaal kiezen. De materiaalkeuze is echt belangrijk, zowel voor de prijs als het uiteindelijke resultaat en de levensduur van jouw veranda. Tegenwoordig kiezen meer mensen voor een PVC-veranda. Dit materiaal biedt een uitstekende resultaat bovendien tegen een aantrekkelijke prijs….

Verder lezen

Een leefveranda is een aan je huis bevestigde veranda die dient als volwaardige leefruimte. Doordat een woonveranda uit hoogwaardige materialen bestaat en zo wordt gemaakt dat hij bij elk huis past, ziet een woonveranda er echt uit als een onderdeel van je huis. In dit informatieve artikel lees je alles over woonveranda’s: wat ze zo…

Verder lezen

Een veranda is bij koude temperaturen een godsgeschenk en bij warme een vloek. Toch zijn er genoeg oplossingen om het comfortabel naar je hand te zetten. Zonwerende beglazing maakt van je veranda heel het jaar lang een paradijselijk oord.

Verder lezen

Hoe je je veranda inricht is afhankelijk van je persoonlijke smaken. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Wij geven je alvast 4 handige tips mee.

Verder lezen

Veranda’s hebben een ouderwetse bijklank. De moderne veranda biedt echter een minimalistische en strakke look. Het gaat er vooral om om de juiste keuzes te maken.

Verder lezen

Veranda’s zijn zowel beschikbaar in PVC, hout en aluminium. Aluminium is iets duurder en kan gemiddeld zo’n €17.000 kosten. Het biedt wel een aantal aantrekkelijke voordelen op lange termijn. Wij zetten er alvast 5 op een rijtje.

Verder lezen

Heb je een voorkeur voor het plaatsen van een veranda, maar twijfel je nog qua stijl? Dan is de landelijke veranda misschien wel iets voor jou. Maar welke materialen heb je nodig? En wat is de kostprijs?

Verder lezen

Het bouwen van een veranda laat je best over aan een vakman. Het kan echter geen kwaad om een checklist bij de hand te hebben. Een goede voorbereiding is reeds het halve werk.

Verder lezen

Een veranda op maat kiezen? Verandaland helpt u bij deze moeilijke beslissing. Dit familiaal bedrijf staat bekend om vier verschillende stijlen. Van modern over minimalistisch tot klassiek of romantisch. U vindt hier zeker uw gading. Alles begint bij Verandaland bij uw specifieke wensen. Komt u hier op bezoek, dan komt u voor een deel thuis….

Verder lezen

Veranda Reynaers is een toonaangevende Europese marktleider in de ontwikkeling van aluminium veranda’s. Dit Belgische bedrijf wil dankzij innovatie en levering op maat een breed publiek bereiken. Van particulier tot bedrijf: iedereen kan terecht bij Reynaers Aluminium. In dit artikel: Veranda Reynaers: Alle mogelijkheden op een rijtje Ontwikkel je eigen veranda met de Reynaers 3D veranda…

Verder lezen

Willems Veranda is een van de grootste aanbieders van verandabouw. Met meer dan dertig jaar ervaring heeft het een uitgebreid aanbod. In totaal plaatst het bedrijf meer dan 1.400 veranda’s per jaar. Daarnaast werken er meer dan 250 werknemers verspreid over negen locaties. Willems Veranda’s heeft door de jaren heen ook een goede reputatie opgebouwd. Wij…

Verder lezen

Betere isolatie, modern en betaalbaar: dit zijn maar enkele van de vele voordelen van een veranda met een plat dak. Heb je nog wat meer overtuiging nodig? Vraag gratis en vrijblijvend advies aan een erkende verandaspecialist.

Verder lezen

In de lente genieten van het heerlijk voorjaarszonnetje en in de winter van de besneeuwde uitzicht op je tuin? Dat kan met een open veranda. Maar hoe plaats je deze? En wat is de kostprijs?

Verder lezen

Een veranda isoleren is niet alleen noodzakelijk in de winter. Ook in de zomer zal isolatie zijn nut bewijzen.

Ontdek een overzicht van de mogelijkheden om je veranda te isoleren of vraag gratis advies aan een verandaspecialist. Een paar handige tips?

 • Kies een dakbedekking voor zowel de winter als de zomer
 • Denk aan je raamprofielen: hoogrendementsglas of gelaagd glas?
 • Vloerverwarming of vloerisolatie?
Verder lezen

Gezellig in de winter genieten van een kop warme thee of in de zomer nagenieten van de warme temperaturen, … Wie elk seizoen van zijn veranda wilt genieten moet een goede dakbedekking plaatsen.

Afhankelijk van het moment waarop je je veranda het meest wilt gebruiken kan je kiezen uit 4 verschillende soorten dakbedekking nl. glas, polycarbonaat, dakpannen en zink.

Verder lezen

Gaat je voorkeur uit naar een houten veranda dan je de voor-en nadelen even naast elkaar te leggen. Wij brachten deze op een rijtje. Zo ben je zeker of deze materiaalsoort de beste keuze is voor jouw woning.

Verder lezen

Bij het plaatsen van een veranda stellen velen zich de vraag: “Heb ik hier een bouwvergunning voor nodig?” Het antwoord hiervoor hangt echter af of je in Vlaanderen, Wallonië of Brussel woont.

Verder lezen

De veranda is de perfecte oplossing voor wie binnenshuis op zoek is naar een ontspannend moment, ver weg van de kou, de regen of  schadelijke UV-straling, en tegelijkertijd ook nog wenst te genieten van een prachtig uitzicht op de tuin. Een veranda aanbouwen is echter geen klein renovatieproject. Hoewel een breed aantal factoren de uiteindelijke…

Verder lezen

Bij het plaatsen van een veranda is het cruciaal om een doordachte keuze te maken over de ligging ervan. Het is daarom aan te raden stil te staan bij wat u precies wilt. Wilt u zon in de namiddag? Welke ruimte wilt u uitbreiden? We overlopen hier de mogelijkheden met hun voor- en nadelen. Kies…

Verder lezen

Veranda’s zijn niet meer weg te denken uit moderne woningen. Maar bij de bouw en inrichting ervan dient goed nagedacht te worden. Een veranda dat veel te warm is in de zomer is ook niet aangenaam. Met een paar handelingen kun je echter volop genieten van je veranda in de zomer. Zo kun je kiezen om:

 • een ventilatiesysteem te installeren;
 • zonwerende screens te plaatsen;
 • zonwerend glas te installeren.
Verder lezen