Terrasoverkapping of zonneluifel: wat biedt jou het grootste voordeel?

We zoeken massaal naar manieren om af te koelen tijdens de warme dagen en hittegolven. Het internet puilt uit van de tips om af te koelen. Je kan door de bomen het bos niet meer zien. Het antwoord staat echter voor je neus. Zoek de schaduw juist onder die boom! Of beter zoek hem op je eigen terras met een terrasoverkapping of zonneluifel.

Zonneluifel vs terrasoverkapping: de voor-en nadelen op een rijtje

Zonneluifels sieren al jaren onze voor- en achtergevels. We kennen allemaal de typische knikarmschermen die naar buiten worden gelaten bij de eerste zonnestralen. Het is de klassieke methode om te genieten van de warme temperaturen tijdens die lange zomerdagen.

Door de afscherming van je raam tegen de zon zorg je er ook voor dat de ruimte binnen beter koel blijft. De zon schijnt namelijk niet rechtstreeks naar binnen.

De laatste jaren zijn terrasoverkappingen in opmars. Deze grotere constructie biedt een permanentere en betere bescherming tegen de zon. Het kost een duit meer, maar de voordelen verantwoorden de investering.

Wat is nu het verschil tussen een terrasoverkapping en een zonneluifel? Wat zijn de voor- en nadelen? We zetten het allemaal voor je op een rijtje.

Zonneluifel: de klassieker

Zonneluifel of terrasoverkapping: wat biedt het grootste voordeel?

De zonneluifel, ook zonnescherm genoemd, is de makkelijkste optie.

VOORDELEN

Het is relatief gemakkelijk te installeren. Het is ook de goedkoopste optie van de twee. Voor € 400 heb je al een degelijk model. De installatiekosten scheppen daar nog een paar honderd euro bij. Alles hangt natuurlijk allemaal af van je wensen.

NADELEN

Het grootste nadeel van een zonneluifel is dat je een deel van je uitzicht moet opofferen. Alhoewel dat ook geldt voor een terrasoverkapping. Daarnaast is het niet goed bestand tegen slecht weer. Een hagelstorm of hevige wind kan bijvoorbeeld gaten maken in je zonneluifel. Je moet het dus tijdig terug inschuiven.

AUTOMATISCH OF HANDMATIG?

Er zijn automatische systemen en handmatige systemen. Automatische systemen kunnen weer en wind detecteren zodat het toepasselijk naar buiten of binnen geschoven wordt. Deze automatische systemen werken met een knikarmscherm. Deze zijn het meest flexibel.

Het alternatief is een vaste uitschuifbare luifel Het enige nadeel is wel dat het aan een stevige muur bevestigd moet worden. Daardoor zijn de plaatsen waar zo’n zonnescherm met knikarm geïnstalleerd kan worden beperkt.

Wens je meer info van een vakman uit de buurt?

Vraag gratis advies

Terrasoverkapping: de hippe nieuwkomer

Zonneluifel of terrasoverkapping: wat biedt het grootste voordeel?

Een terrasoverkapping is duurzamer en steviger. Het grootste voordeel is vooral dat het beter warmtewerend is. De opties om het op maat van je wensen te maken zijn eindeloos. Je kan zelfs speakers laten inbrengen. Door zijwanden en schuifdeuren toe te voegen kan je het gebruiken als veranda. Daardoor is een terrasoverkapping nog altijd een relatief goedkoop alternatief voor een echte veranda.

Eindeloze aanpassingsmogelijkheden

Terrasoverkappingen bestaan in duizend-en-een formaten. Ze worden op maat gemaakt en komen in veel verschillende materialen. Aluminium is duurder dan hout, maar vraagt minder onderhoud en past beter bij een moderne vormgeving. Een glazen terrasoverkapping heeft dan weer een luxueus voorkomen. De prijzen hangen natuurlijk af van het oppervlakte dat je wilt afschermen.

  • Terrasoverkapping in aluminium: €1500 tot €4500
  • Terrasoverkapping in hout: €800 tot €1500
  • Terrasoverkapping in glas: €3200 tot €7500

Een terrasoverkapping is dus de duurdere optie van de twee. Maar goede bescherming tegen de zon is wel een investering. Bovendien brengt het de waarde van je huis omhoog.

Terrasoverkapping of zonneluifel: het is en blijft een investering in je levenskwaliteit.

Gratis offerte Terrasoverkapping

Gratis offerte Zonneluifel