Houten terrasoverkapping: prijs en opties 2024

Ben je benieuwd naar de prijs van een houten terrasoverkapping? In dit artikel vind je meer informatie over de verschillende opties en een overzicht van de prijzen. Daarnaast lees je over de voor- en nadelen. Op die manier krijg je een goed idee van wat het leven met een houten terrasoverkapping precies inhoudt.

Wat is een houten terrasoverkapping precies?

Er bestaan verschillende materialen voor terrasoverkappingen. De meest bekende zijn hout en aluminium. Daarnaast vind je terrasoverkappingen uit pvc of smeedijzer. Een houten terrasoverkapping beschikt over twee verticale staanders met horizontale leggers en daarbovenop een dak.

Wanneer je deze constructie tegen de gevel van je huis bevestigt, dan is het een terrasoverkapping. Als je het vrij laat staan, dus niet tegen de gevel en met vier staanders, dan is dat een tuinoverkapping.

Met een terrasoverkapping kun je rustig genieten van het zonnetje bij mooi weer. Je kunt er zelfs onder schuilen wanneer het heel warm is.

Houten terrasoverkapping: prijs 2024

De prijs van een houten terrasoverkapping varieert doorgaans tussen 500 en 2.500 euro, inclusief de kosten voor de plaatsing.

Type houtGemiddelde prijs
Hardhout2.000 €
Geïmpregneerd hout500 €

De prijs wordt beïnvloed door de totale oppervlakte die je wilt overkappen.

Prijsbepalende factoren

De houtsoort is een factor die de prijs sterk kan beïnvloeden. Afhankelijk van de kwaliteit van het hout kun je een veel hogere prijs betalen.

Een andere factor is de dakbedekking. De prijs is afhankelijk van de grootte van het dak, het type dak (afgerond of schuin) en het materiaal dat je kiest.

Stel dat je wat verlichting wilt toevoegen om een gezellige sfeer te creëren, dan heb je elektriciteit nodig. Dit verhoogt ook de prijs.

Je kunt ook kiezen voor schuifwanden voor je terrasoverkapping, wat je nog beter beschermt tegen slecht weer. Je kunt ze weer openen wanneer de zon schijnt. Dit brengt natuurlijk hogere kosten met zich mee.

De prijs kan dus verschillen afhankelijk van wat je precies wilt.

Waarom kiezen voor een houten terrasoverkapping?

Voordelen terrasoverkapping hout

De houten terrasoverkapping prijs is goedkoper dan uit andere materialen zoals aluminium. Het geeft een warme, klassieke en authentieke uitstraling die bij ieder huis kan passen. Daarnaast kan een houten terrasoverkapping heel lang meegaan, zeker als je deze goed onderhoudt.

Nadelen terrasoverkapping hout

Wie hout zegt, zegt schimmels en insecten. Je gaat je houten terrasoverkapping regelmatig onderhouden. Op die manier voorkom je dat de levensduur wordt verkort. Regelmatig onderhoud kost geld. Als je voor tropisch hardhout kiest kan dit wel heel duur worden.

In een grote tuin staat een houten terrasoverkapping die schaduw creëert.

Houten terrasoverkapping: houtsoorten, opbouw en afwerking

Houtsoorten terrasoverkapping

Je hebt de keuze uit veel verschillende houtsoorten. Je kan kiezen voor een vuren of grenenhout. Deze zijn goedkoop en worden hierdoor vaak gebruikt. Ze hebben een mooi levensduur van 10 jaar. Je zal deze wel moeten verven, oliën of teren.

Kies je bijvoorbeeld voor hardhout, dan gaat de prijs flink omhoog. Het voordeel is dat jouw terrasoverkapping veel langer meegaat. Hardhout is ook sterk bestendig tegen schimmels en vocht.

Een goedkopere optie is geïmpregneerd hout. Bij dit soort hout wordt er bescherming in gezet om houtrot tegen te gaan.

Wil je voor de meest duurzame optie gaan? Tropisch hardhout is de beste keuze. Het is heel duur, maar het heeft een zeer lange levensduur van ongeveer 20 tot 25 jaar.

Op een mooie dag, terwijl de zon schijnt, staat er een moderne houten overkapping in de tuin.

Opbouw terrasoverkapping hout

Je begint met het plaatsen van een frame. De staanders worden sterk verankerd in de grond. Daarna plaats je het dak en kan je deze vastzetten met zijpanelen als je dat wenst.

Je kunt ook een speciaal vochtwerend product op jouw dak aanbrengen, afhankelijk van het soort dak.

Afwerking terrasoverkapping hout

Nu dat jouw terrasoverkapping is geplaatst kan je deze afwerken. Je kan kiezen uit verschillende stijlen zoals klassiek of modern. Je hoeft enkel te verven of te beitsen om de gewenste uitstraling te bereiken.

Je kunt ook spelen met verlichting of meubels toevoegen om je terrasoverkapping extra gezellig te maken.

Houten terrasoverkapping kopen: vergelijk offertes en specialisten

Wil je een houten terrasoverkapping kopen? Door dit formulier in te vullen, ontvang je gratis offertes van verschillende specialisten.

Een specialist geeft je advies met zijn expertise, zodat je de beste keuzes maakt. Door offertes te vergelijken krijg je inzicht in de verschillende mogelijkheden en prijzen. Op die manier kun je kiezen wat het beste bij je past.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.