Houten terrasoverkapping: prijs en opties

Droom je van een houten terrasoverkapping? Je bent niet enige! De helft van wie investeert in een terrasoverkapping kiest voor hout. Het dankt z’n populariteit omdat het zo prachtig staat in de tuin.

Een houten overkapping geeft je terras en tuin een extra landelijke en natuurlijke uitstraling. Ook biedt dit materiaal tal van opties. Nieuwsgierig? Ontdek in dit artikel wat tot de mogelijkheden behoort.

Zoek je een vakman voor bijkomend advies en prijzen op maat? Kom met meerdere specialisten tegelijk in contact via onze offertepagina.

Wat is een terrasoverkapping?

Zoals het woord zelf al aangeeft. Een terrasoverkapping betreft een stevige overkapping of overspanning van een patio of een terras. Je kan daarvoor gebruik maken van diverse materialen, zoals staal, aluminium en hout.

Een terrasoverkapping in hout zorgt voor een heerlijk warme sfeer en nodigt je als het ware uit om naar buiten te komen.

terrasoverkapping-hout

Houten terrasoverkapping: prijs

Een terrasoverkapping in hout is een stijlvolle aanvulling op je woning en tuin. Wat kost nu een houten terrasoverkapping? De prijzen schommelen gemiddeld tussen 500 en 2.500 euro, inclusief plaatsing. Dit is slechts een richtprijs.

Type hout Richtprijs
Hardhout Vanaf 2.000 €
Geïmpregneerd hout Vanaf 500 €

>Het totale kostenplaatje wordt onder meer bepaald door de oppervlakte die je wenst te overkappen. Voor een correcte prijsinschatting hou je bovendien best rekening met zaken zoals: het formaat, de houtsoort en de afwerking.

 • Houtsoort
  • Opteer je voor hardhout? Dan schiet de kostprijs de hoogte in. Je terrasoverkapping gaat wel makkelijk 25 jaar mee. Bovendien is hardhout milieuvriendelijk en van nature bestand tegen vocht en schimmels.
  • Kies je voor geïmpregneerd hout, zoals beuk, eik, kastanje of den? Dit is een goedkopere optie. Deze houtsoorten worden geïnjecteerd met beschermende vloeistoffen om houtrot te voorkomen.
 • Dakbedekking: Een groot of een klein dak? Een afgerond of een schuin dak? Maar ook het materiaal dat je kiest, is bepalend voor de prijs.
 • Elektriciteit: Wil je sfeervolle ledverlichting? Of wil je een gezellige buitenkeuken installeren? Alles is mogelijk.
 • Schuifwanden: Je kan opteren om (een deel van) je houten terrasoverkapping te voorzien van schuifwanden. Zo zit je nog beter beschut tegen hevige wind en regen. Schijnt de zon optimaal? Dan zet je de schuifwanden gewoon terug open.

De prijs per uitvoering kan dus sterk variëren. Door de houten overkapping van je terras of patio zelf in elkaar te zetten, kan je alvast heel wat geld uitsparen. De totaalprijs verschilt zo van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Maar, loont dit ten opzichte van de kennis, ervaring en kwaliteit die een vakman levert?

Vraag en vergelijk hier je terrasoverkapping offerte

Terrasoverkapping hout: voordelen en nadelen

Het laten plaatsen van een terrasoverkapping biedt voordelen en nadelen. We sommen ze voor je op.

Voordelen terrasoverkapping hout

Een fraaie houten terrasoverkapping biedt een toegevoegde waarde aan je woning. Daarnaast ontstaat er een heerlijk overdekte buitenruimte waar je zelfs bij regen of felle zonneschijn lekker kan blijven zitten. Je tuinmeubelen blijven zo droog en gaan ook veel langer mee.

Nadelen terrasoverkapping hout

Een houten terrasoverkapping vergt regelmatig onderhoud. Op die manier hou je het materiaal in goede conditie en blijft het er mooi uitzien. Ook kan een overkapping een groot deel van je tuin opslokken, zeker wanneer je buitenruimte niet al te groot is. Bij open zijkanten hebben regen en wind behoorlijk vrij spel.

Houten terrasoverkapping: houtsoorten, opbouw en afwerking

Een terrasoverkapping in hout biedt tal van opties. Hou bij je keuze steeds je budget en je persoonlijke voorkeuren voor ogen.

Houtsoorten terrasoverkapping

Douglashout is een uiterst sterke en zeer populaire houtsoort voor het vervaardigen van overkappingen en kenmerkt zich door een warme, roodbruine aanblik. Andere veelgebruikte soorten hout zijn onder meer rode ceder, hardhout, eikenhout en vurenhout. Mits goed onderhoud gaan al deze materialen minstens 10 tot 15 jaar mee.

Opbouw terrasoverkapping hout

Vanzelfsprekend wordt gestart met het plaatsen van het frame. Daarbij worden de houten palen in beton stevig verankerd in de grond. Vervolgens is het tijd voor het plaatsen en vastzetten van het dak en eventuele zijpanelen.

Afhankelijk van je dakkeuze wordt ook een speciale vochtwerende dakbedekking voorzien, zodat regen en vorst het hout niet kunnen aantasten en beschadigen.

Afwerking terrasoverkapping hout

Je hebt voor de overkapping van je terras in hout keuze in diverse stijlen, zoals landelijk, romantisch of modern. Na plaatsing kan je de overkapping nog verven of beitsen, zodat je de gewenste uitstraling bereikt.

Ook kan je verlichting of een aansluiting voor elektrische toestellen of meubels toevoegen. Een andere optie is het aanbrengen van dakgoten aan je houten terrasoverkapping.

Waarom kiezen voor een houten terrasoverkapping?

Hout is een geliefd materiaal voor terrasoverkappingen. Dat heeft zo zijn redenen!

 1. Hout kan je makkelijk bewerken. Dankzij dit materiaal is alles mogelijk. Om de zoveel jaar kan je je tuin zelfs een compleet nieuwe look aanmeten. Door je houten terrasoverkapping te herschilderen in een andere kleur.
 2. Hout heeft een natuurlijke uitstraling. Met een terrasoverkapping in hout zet je het beoogde buitengevoel nog meer in de verf. Je leeft als het ware in je tuin.
 3. Een houten terrasoverkapping is snel en eenvoudig te plaatsen.
 4. Je hebt geen vergunning nodig voor een terrasoverkapping.
 5. Hout is een heel duurzaam materiaal. Kies je voor hardhout? Dan gaat je terrasoverkapping zeker 25 jaar mee.
 6. Hout is goedkoper dan andere materialen (aluminium of pvc).
 7. Je kiest zelf het hout dat het beste past bij jouw woning: kleur, textuur, houtsoort, afmeting, grootte …
 8. Een houten terrasoverkapping geeft de waarde van je woning een flinke boost.
 9. Dankzij een overkapping voor je terras in hout kan je het hele jaar door genieten van je tuin en de buitenlucht. Ook als het regent.
 10. Onze zomers worden steeds warmer. Een terrasoverkapping houdt je terras heerlijk fris. Bovendien biedt het jou en je tuinmeubelen een prima bescherming tegen schadelijke uv-stralen.

Droom je al weg? Vraag gerust extra advies en prijzen op maat van je project bij één of meerdere vakmannen. Wie weet geniet je binnen enkele maanden van je tuin en het buitengevoel met familie of vrienden.

Vraag en vergelijk hier je terrasoverkapping offerte

houten terrasoverkapping

Wat kost een houten terrasoverkapping? Vraag en vergelijk prijzen

Je merkt het: de ene terrasoverkapping is de andere niet. Er zijn zoveel nieuwe snufjes en opties dat je er goed aan doet om je persoonlijke wensen af te toetsen en te bespreken met een specialist.

Door z’n kennis en ervaring geeft een vakman je advies op maat en reikt je alle mogelijke opties aan voor jouw tuin. Stel je vragen en ontvang prijzen via onderstaand formulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Wat voor type veranda zoek je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.