Hoeveel kost een veranda?

Veranda prijs

De veranda is de perfecte oplossing voor wie binnenshuis op zoek is naar een ontspannend moment, ver weg van de kou, de regen of  schadelijke UV-straling, en tegelijkertijd ook nog wenst te genieten van een prachtig uitzicht op de tuin.

Een veranda aanbouwen is echter geen klein renovatieproject. Hoewel een breed aantal factoren de uiteindelijke kostprijs zullen bepalen zijn er twee criteria waar je je aandacht op dient te vestigen nl. de grootte, de locatie en het materiaal. Algemeen zou men kunnen stellen dat je vanaf 7.500 euro een standaardveranda van 12m² kunt kopen.

📩 Ontvang prijzen op maat voor jouw droomveranda 📩

De beste prijs vinden voor je veranda? Vraag gratis offertes op maat aan bij de beste verandabouwers en vergelijk vrijblijvend!

👉 Gratis offertes ontvangen

Prijs veranda: overzichtstabel

Het is natuurlijk niet mogelijk om exacte prijzen te geven voor de bouw van een veranda. Hier komen een breed aantal factoren bij kijken. Afhankelijk van het soort materiaal dat je kiest kunnen we je echter wel een aantal richtprijzen meegeven. In onderstaande tabel vind je deze richtprijzen nog even terug.

Materiaalsoort Richtprijs
Aluminium Tussen € 15.000 en € 50.000
Hout Tussen € 15.000 en € 45.000
Staal Tussen € 20.000 en € 55.000
PVC Tussen € 8.000 en € 25.000

Om een concrete prijs te ontvangen voor jouw situatie vraag je best een aantal offertes aan verschillende verandaspecialisten uit je regio

De prijs van een veranda per materiaalsoort

Voor het aanbouwen van een veranda zijn vier materiaalsoorten beschikbaar: hout, aluminium, PVC en staal.

De esthetiek en functie van de veranda, maar ook het onderhoud van het materiaalsoort zal bepalend zijn in het totaal kostenplaatje van je veranda. Het is dus van essentieel belang om jezelf de juiste vragen te stellen voordat je aan jouw project begint, want het comfort in je veranda zal rechtstreeks afhangen van de keuzes die je maakt.

Ook de prijs van het materiaal zal een beslissende keuze spelen of je al dan niet voor dit materiaal kiest. Een aluminium veranda zal namelijk kostelijker zijn dan een veranda uit PVC of hout.

Prijs aluminium veranda

Hoewel de kostprijs ietwat hoger ligt,  is aluminium het ideaal materiaal voor veranda’s. Een aluminium veranda heeft veel voordelen, waaronder duurzaamheid, evenals het vermogen om zich aan te passen aan alle woningstijlen. Bovendien heeft aluminium bijna geen onderhoud nodig.

Zoals gezegd is aluminium een vrij duur materiaal, maar de vele kwaliteiten compenseren ruimschoots de prijs . Voor een aluminium veranda kunnen je gemakkelijk rekenen op een totale kostprijs liggend tussen de€ 800 en € 2.500€ per m². Het totale budget voor een aluminium veranda ligt over het algemeen tussen de € 15.000 en € 50.000.

Prijs houten veranda

Prijs houten verandaAls u op zoek bent naar een veranda met een traditionele of  rustieke stijl, dan is hout hier het perfecte materiaal voor. Afhankelijk van je budget zijn verschillende houtsoorten beschikbaar.

Afhankelijk van je keuze, betaal je voor een houten veranda tussen de € 250 en € 2.800 per m². Voor de meeste houten veranda’s is een budget tussen de € 15.000 en € 45.000  nodig.

3. Prijs PVC veranda

PVC is ongetwijfeld het goedkoopste materiaal. Dit neemt niet weg dat het een kwaliteitsvol materiaal blijft. PVC-veranda’s zijn over het algemeen kleiner van formaat of worden verkocht in kits. Net als aluminium heeft PVC als voordeel dat het zich aanpast aan elke bouwstijl.

Voor een PVC-veranda moet je gewoonlijk een budget vrijmaken tussen de € 300 en € 1.500 per m² . Een PVC-veranda kost meestal tussen de € 8.000 en € 25.000.

Prijs veranda per m²

Kleine veranda – 6m²

Kleine veranda hebben gewoonlijk een grootte van ongeveer 6m². Een kleiner oppervlakte gaat ook onmiddellijk gepaard met een kleinere kostprijs. Heb je dus een beperkt budget, dan zijn kleine veranda zonder twijfel waar je naar op zoek bent.

Een kleine veranda kost gemiddeld tussen de € 2.000 en € 12.000. Het prijsverschil hangt voornamelijk af van het gekozen materiaalsoort.

Een kleine veranda van 6m² is de ideale oplossing om een bestaande ruimte uit te breiden zonder de tuin te belasten. Je kunt bovendien ook een kleine veranda aanbouwen om bv. fruit of groenten te kweken.

Standaard veranda – 12m²

De grootte van een standaard veranda varieert tussen de 10 m² en 15 m². Wat betreft de prijs zal deze ook weer afhangen van de stijl, evenals het keuze van materiaal. Voor een oppervlakt van gemiddeld 12m² dien je gewoonlijk te rekenen op een prijs liggend tussen de € 6.000 en € 25.000.

Zowel voor standaard als grote veranda’s wordt het aangeraden om een professionele verandabouwer te raadplegen om de kwaliteit en de stevigheid van de constructie te kunnen garanderen.

Grote veranda – 20 m²

Heb je genoeg plaats om een grotere ruimte aan te bouwen aan je woning, dan zullen de grote veranda’s je wel smaken. Deze veranda’s hebben namelijk een grootte van 20 m² en meer, indien gewenst. Uiteraard moet hiervoor een groter budget voor vrijgemaakt worden.

Voor een veranda van 20 m² moet je rekenen op een totale kostpijrs liggend tussen de € 15.000 en € 55.000.

De reden dat de kostprijs aanzienlijker hoger ligt dan bij een kleine veranda heeft niet alleen betrekking tot de oppervlakte. Hoe groter je veranda is, hoe beter de gebruikte materialen moeten zijn om de stevigheid van de constructie te kunnen garanderen. Ook de arbeidskosten zullen duurder zijn dan bij de aanbouw van een kleine of standaard veranda.

Veranda prijs per m²: overzichtstabel

Oppervlakte Richtprijs
+- 6 m² Tussen € 2.000 en € 12.000
+- 12 m² Tussen € 6.000 en € 25.000
+- 20 m² Tussen € 15.000 en € 55.000

De kostprijs van een veranda ontleed

  • Ligging: de kost voor een veranda hangt af van de ligging, want die bepaalt welke soort verwarming u zult nodig hebben. Een veranda aan de zuidkant zal veel minder verwarmd moeten worden dan een veranda die naar het noorden gericht staat.
  • Materiaal: PVC is een erg populair materiaal. Het gaat lang mee en is veruit het goedkoopste. De prijs voor hout gaat al enkele jaren in stijgende lijn. Aluminium is relatief duur materiaal, maar het is wel erg duurzaam.
  • Hoogrendementsglas: De keuze voor hoogrendementsglas zal de totale prijs voor uw veranda doen stijgen, maar op termijn is dit wel de verstandigste keuze. Met hoogrendementsglas verliest u namelijk veel minder warmte in de winter en blijft uw veranda ook op temperatuur in de zomer. Op die manier zal u minder moeten investeren in verwarming of in ventilatie.
  • Ook de grootte en de stijl die u wenst, zullen de prijs uiteraard beïnvloeden.
  • Houd verder ook rekening met de installatiekosten voor water, elektriciteit en gas en met verwarmings- en ventilatiekosten.

Wanneer de zon in de winter op uw veranda schijnt, gaat de temperatuur stijgen en kunt u deze warmte in uw huis laten binnenstromen. Dit bespaart u energie. Bovendien zorgt een veranda ervoor dat u woning in waarde stijgt.

Het is dus niet eenvoudig om een schatting te maken voor de prijs van een veranda. Om te weten hoeveel een veranda u zou kosten, doet u er goed aan offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers. Zo kunt u vergelijken en de juiste keuze maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Wat voor type veranda zoek je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.