Veranda prijs: hoeveel kost een nieuwe veranda in België? 10 prijsbepalende factoren

Hoe bepaal je de prijs voor een nieuwe veranda? Een uitstekende vraag! In dit artikel ontdek je niet alleen wat een veranda gemiddeld kost, maar ook welke 10 factoren de prijs van een veranda op maat bepalen. Zo krijg je een realistisch beeld van de kosten voor jouw nieuwe veranda. Wil je graag offertes op maat vergelijken? Vul dan het formulier onderaan de pagina in of klik op de onderstaande knop.

Wat kost een gesloten veranda inclusief en exclusief montage?

De kostprijs van een nieuwe veranda is afhankelijk van heel wat factoren. Een duidelijk gemiddelde is er niet. Reken op een minimaal budget van 7.500 euro voor het laten plaatsen van een nieuwe veranda.

Voor een grote en meer uitgebreide veranda (met bijvoorbeeld isolatie en ventilatie) betaal je al snel 30.000 euro of meer.

Ga je zelf aan de slag? Dan mag je rekenen op een minimale kost van zo’n 1.000 euro voor een eenvoudig zelfbouwpakket.

Wie zelf een meer uitgebreide veranda bouwt (met bijvoorbeeld schuifdeuren en isolatie), zet daarvoor een budget van enkele duizenden euro’s opzij. Met een budget van 5.000 euro kun je zelf een kleine maar mooie veranda bouwen.

Een klassieke veranda met bakstenen, grote ramen met kruishouten en een hellend dak uit wit aluminium - een mooie aanbouwveranda met een gemiddelde tot hoge prijs.

Wat een veranda van 15 m2 gemiddeld kost

Voor een veranda van 15 vierkante meter mag je rekenen op een prijs van gemiddeld 17.000 à 20.000 euro

Prijzen vergelijken voor jouw verandaproject?
Ontvang vrijblijvende offertes op maat en bespaar.
arrow Ontvang offertes

10 Factoren die de prijzen beïnvloeden

Welke factoren bepalen de prijs voor een nieuwe veranda? De belangrijkste aspecten op een rijtje:

1. Type veranda: aanbouw, uitbouw of tuinveranda?

Eerst en vooral speelt het type veranda een rol. Over het algemeen zijn er drie types gesloten veranda’s:

  • Aanbouw. Een aanbouw loopt over in je woning. Een ruimte in de woning is dus rechtstreeks verbonden met je veranda, bijvoorbeeld door een opening of deur. Omdat de woning verbonden moet worden met de veranda én de aanbouw goed geïsoleerd moet worden, is dit over het algemeen het duurste type veranda.
  • Uitbouw. Een uitbouw veranda staat tegen de woning, maar is niet rechtstreeks toegankelijk vanuit de woning. Je gaat dus via een aparte opening de veranda binnen. Uitbouwveranda’s kunnen goed geïsoleerd worden maar zijn doorgaans wat goedkoper dan aanbouwveranda’s.
  • Tuinveranda. Een tuinveranda of tuinkamer staat volledig los van de woning.

Laat je nutsvoorzieningen aanleggen in je tuinveranda? Dan kan dat de prijs enorm opdrijven. Vaak moeten daarvoor water- en elektriciteitsleidingen aangelegd worden, wat een flinke kost met zich meebrengt.

Een leefveranda die werd ingericht als keuken. De veranda heeft een relatief hoge prijs vanwege de installatie van een functionele keuken met kookplaat, kraan en dampkap.

2. Isolatie en nutsvoorzieningen: leefveranda of buitenkamer?

Wil je volop genieten van je veranda? Dan is goede isolatie een must.  Denk aan isolerende wanden, dubbel glas of hoogrendementsglas, en andere energie-efficiënte materialen.

Ook voor veranda’s geldt dat isolatie en ventilatie hand in hand moeten gaan.

Gebruik je graag water, elektriciteit en misschien zelfs gas in de veranda? Dan drijft het aanleggen van de nodige leidingen de kosten op. Radiatoren, ventilatiesystemen en andere toestellen brengen uiteraard ook extra kosten met zich mee.

Zoals je ziet is een niet-geïsoleerde veranda zonder nutsvoorzieningen een meer budgetvriendelijke optie. Voor het comfort van isolatie en nutsvoorzieningen betaal je een stukje meer.

Jouw veranda aan de beste prijs?
Ontvang en vergelijk offertes op maat.

3. Materialen: hout, aluminium, pvc of staal

Ook het materiaal waaruit je veranda wordt opgebouwd, is relevant. Een overzicht met prijzen per vierkante meter voor de verschillende materialen:

MateriaalPrijs per vierkante meter
Pvc€ 1.275 – 1.400
Hout€ 1.150 – 1.550
Aluminium€ 1.200 – 1.600
Staal€ 1.500 – 1.700

Twijfel je tussen aluminium, staal, hout en pvc? Of heb je een volledig ander materiaal zoals smeedijzer of baksteen voor ogen? Via het formulier onderaan deze pagina ontvang je offertes op maat van je project én professioneel advies van experts. Zo krijg je een goed beeld van de kosten en mogelijkheden voor jouw project.

Een moderne veranda met grote ramen en witte zetels, een stijlvol project aan een gemiddelde tot hoge prijs.

4. Soort beglazing

Je hebt de keuze uit heel wat soorten verandabeglazing. Denk niet enkel aan isolerend dubbel glas of hoogrendementsglas, maar ook aan bijvoorbeeld zonwerend glas. Zonwerend glas remt fel zonlicht en helpt je om oververhitting in je veranda tegen te gaan.

In boomrijke tuinen of wanneer de veranda beschermd moet worden tegen inbraak is veiligheidsglas een goede optie. 

Liever een budgetvriendelijk alternatief? Overweeg dan om te werken met isolerend plexiglas of slagvast polycarbonaat.

Houd rekening met de afmeting van de beglazing. Hoe groter de raampartijen, hoe prijziger.

5. Soort dak: van glazen dak tot houten veranda met lichtstraat

Naast het materiaal voor de wanden en de raamprofielen speelt het type dak een belangrijke rol in de kostprijs van je nieuwe veranda. Er zijn verschillende opties:

  • Glazen dak: 35 à 65 euro per vierkante meter.
  • Polycarbonaat platen: 15 à 20 euro per vierkante meter.
  • EPDM rubber: 30 à 75 euro per vierkante meter.
  • Dakpannen: 25 à 65 euro per vierkante meter.
  • Zink: 70 à 95 euro per vierkante meter.

Over het algemeen is een plat dak wat goedkoper dan een hellend dak of koepeldak. Dat is een meevaller, want platte daken vallen over het algemeen beter te isoleren dan gevormde daken.

Kies je voor een gesloten dak (bijvoorbeeld met EPDM rubber) met een lichtstraat? Reken dan op een extra kost van zo’n 2.000 à 5.000 euro, afhankelijk van de omvang van de lichtstraat.

Benieuwd naar de prijs voor een veranda met dak op maat? Ontvang gratis en vrijblijvende offertes via het formulier onderaan deze pagina.

Een volwaardige veranda met gesloten dak met lichtstraat.

6. Afmetingen: grote versus kleine veranda’s

Ook de afmetingen en oppervlakte van je veranda spelen een belangrijke rol in de prijsbepaling. Een grote veranda is natuurlijk duurder dan een meer bescheiden constructie. Een overzicht met richtprijzen voor veranda’s in verschillende afmetingen:

RichtprijsPrijsrange
Kleine veranda: 6 vierkante meter€ 8.500€ 5.000 – 12.000
Standaard veranda: 15 vierkante meter€ 17.000€ 9.000 – 25.000
Grote veranda: 20 vierkante meter€ 35.000€ 18.000 – 60.000

Wat kost een uitbouw of aanbouw veranda per vierkante meter?

Je betaalt gemiddeld zo’n 1.300 à 1.700 euro per vierkante meter veranda. Meer complexe veranda’s kosten al snel zo’n 2.800 euro per vierkante meter of meer.

Voor een aanbouw reken je op een extra kost: de werken die nodig zijn om de veranda te verbinden met de woning zorgen voor extra kosten.

Hoeveel die extra kost precies bedraagt, is afhankelijk van de complexiteit van de werken en de nodige voorbereidingen. Informeer je naar de mogelijkheden via het formulier onderaan deze pagina.

Jouw droomveranda aan een schappelijke prijs?
Ontvang offertes van ervaren verandabouwers.
arrow Ontvang offertes

7. Vorm: van rechthoekig tot ovaal

Een klassieke rechthoekige veranda is over het algemeen goedkoper dan een veranda in een meer complexe vorm. Over het algemeen geldt: hoe meer hoeken en hoe complexer het ontwerp, hoe hoger het prijskaartje. 

Het ontwerpen en bouwen van veranda’s in afwijkende vormen is echt maatwerk. Via het formulier onderaan deze pagina kun je jouw persoonlijke wensen en keuzes doorgeven aan professionele verandabouwers. Je ontvangt dan gratis advies en vrijblijvende offertes op maat van jouw unieke project.

Een grote ronde veranda uit aluminium met een enorm glazen koepeldak - een maatwerkproject met een hoge prijs.

8. Afwerking: schuifdeuren, screens en accessoires

Bij het ontwerpen van een veranda op maat maak je heel wat keuzes. De afwerking en het precieze ontwerp van je veranda spelen dan ook een belangrijke rol in de kostprijs. Denk maar aan de toevoeging van schuifdeuren, screens of andere zonwering, en accessoires zoals verlichting.

9. Complexiteit van de werken

Hoe zit het met de staat van het perceel waarop de veranda gebouwd wordt? Voorbereidende werken, aanpassingen aan je gevel en het aanleggen of verleggen van nutsleidingen vormen een belangrijke extra kost

Besparen op je veranda? Bekijk dan welke voorbereidende werken je eventueel zelf kunt uitvoeren.

10. Tarieven verandabouwer

Een laatste belangrijke factor is het tarief van de verandabouwer. Daarom is het aan te raden om verschillende offertes op maat van jouw project aan te vragen en te vergelijken. Die ontvang je gratis en vrijblijvend via het formulier onderaan deze pagina.

De prijs alleen speelt lang niet altijd een doorslaggevende rol. Houd rekening met de garantievoorwaarden, de expertise en ervaring van elke verandabouwer. Zo vind je een vakspecialist die perfect past bij jouw project.

Een verandabouwer met gele veiligheidshelm en oranje fluohesje in de weer met het bouwen van een nieuwe veranda.

Voorbeelden en inspiratie: veranda’s per budget

Enkele voorbeelden die het prijsverschil tussen veranda’s in verschillende materialen en afmetingen illustreren: 

Een concrete prijs voor jouw project?
Ontvang offertes van verandabouwers.

Kleine, eenvoudige houten veranda met schuin dak

Deze kleine houten veranda heeft een natuurlijke, landelijke uitstraling met een eenvoudig ontwerp.

Richtprijs: 5.000 euro

Een kleine houten veranda met deur: een bescheiden project met een lage prijs.

Gemiddelde veranda in wit staal

Dit standaard veranda model uit staal oogt modern en indrukwekkend. De ingebouwde zonwering zorgt voor een aangename temperatuur in de zomer, en het isolerende glas houdt de koude buiten tijdens de winter.

Richtprijs: 25.000 euro

Een moderne aluminium veranda met grote ramen en witte profielen.

Grote moderne aluminium veranda

Deze aluminium veranda met enorme raampartijen oogt futuristisch en gaat toch prachtig op in de natuurlijke omgeving. 

Richtprijs: 60.000 euro

Een grote moderne aluminium veranda die opgaat in de omgeving: een project met een hoge prijs omwille van de enorme afmetingen.

Prijzen vergelijken voor het plaatsen van jouw nieuwe veranda? Ontvang gratis offertes op maat

Bij het ontwerpen en bouwen van een veranda hebben een groot aantal factoren een invloed op de prijzen. Een concreet beeld van de prijs voor jouw unieke project? Dat krijg je door het vergelijken van offertes op maat.

Via onderstaand formulier ontvang je gratis en volledig vrijblijvende offertes voor jouw project. Je ontvangt ook advies van deskundige verandabouwers. Zo ontdek je in een klap wat haalbaar is en hoeveel jouw project gemiddeld kost.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.