Pergola met zonnepanelen: voordelen, prijs en vergunning

Denk je eraan om je tuin een dubbele upgrade te geven met een pergola die niet alleen schaduw biedt, maar ook energie opwekt? Dan is een pergola met zonnepanelen iets voor jou. In dit artikel lees je alles over hoe handig en slim het is om zonnepanelen op je pergola te zetten. Wat levert het je op, wat gaat dat kosten en heb je een vergunning nodig? Zo wordt je tuin een plekje waar gemak en groen denken elkaar perfect vinden.

Is het mogelijk om een pergola met zonnepanelen te plaatsen?

Zeker, je kunt zonnepanelen op je pergola zetten. Het is eigenlijk een slimme manier om je tuin wat groener te maken. Je vangt zonlicht én maakt je eigen stroom. De meeste pergola’s zijn sterk genoeg voor zonnepanelen, of je nu kiest voor hout of aluminium.

Het idee is simpel: zet zonnepanelen op je pergola en gebruik de energie voor je huis. Of zelfs om je elektrische auto op te laden als je een zonnecarport maakt. Het past perfect bij de trend om meer duurzame energie te gebruiken.

Je moet wel even checken of je pergola goed staat voor zonlicht en stevig genoeg is. Maar geen zorgen, een expert in zonnepanelen kan je hier perfect bij helpen. 

Man installeert zonnepanelen op een pergola.

Wat zijn de voordelen en nadelen van pergola met zonnepanelen?

Een pergola met zonnepanelen? Dat klinkt als muziek in de oren voor wie zowel van zijn tuin wil genieten als een beetje groener wil leven. Dit idee klinkt niet alleen goed, het heeft ook echt wat te bieden. Maar, zoals bij alles, zijn er twee kanten aan het verhaal.

Voordelen

  • Heb je een dak dat niet zo handig is voor zonnepanelen? Een pergola kan een uitkomst bieden. Het is een slimme manier om toch zonneenergie op te wekken.
  • Je investering betaalt zich vaak snel terug. Na een paar jaar bespaar je flink op je energierekening.
  • Zonnepanelen worden steeds betaalbaarder. Dit betekent dat je nog sneller je geld terugverdient.

Nadelen

  • Je pergola moet wel sterk genoeg zijn en goed in de zon staan. Is dat niet zo, dan moet je misschien kijken naar een nieuwe pergola die geschikt is.
  • De zonnepanelen moeten goed vastzitten, vooral als het hard waait.

Prijs pergola met zonnepanelen

Als je denkt aan een pergola die ook nog eens je energierekening kan verlagen, dan zit je met een zonnepergola helemaal goed. Voor een basic model begin je bij ongeveer € 1.750.

Voor iets heel bijzonders of een flink formaat, moet je denken aan een bedrag tot wel € 7.500. Dit hangt helemaal af van de soort zonnepanelen die je uitkiest, hoeveel je er nodig hebt en of je ook voor een splinternieuwe pergola gaat.

Laat de zon werken
Vraag offertes aan en maak je tuin klaar.

Is een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op een pergola?

Over het algemeen is de regel simpel: voor het plaatsen van zonnepanelen op je pergola heb je vaak geen vergunning nodig. Maar, en hier komt het, er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Het hangt namelijk af van waar je woont en hoe je pergola eruitziet.

Als je pergola stevig en groot genoeg is om de zonnepanelen te dragen en je woont niet in een beschermd stadsgezicht of natuurgebied, dan zit je waarschijnlijk goed.

Maar omdat elke plaats z’n eigen regels heeft, is het altijd slim om even na te vragen bij je gemeente. Zo weet je zeker dat je alles volgens het boekje doet en kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat is een andere mogelijke toepassing voor een pergola met zonnepanelen?

Denk je aan een slimme twist voor je pergola? Een pergola met zonnepanelen kan meer dan alleen schaduw bieden; het kan ook een carport worden.

Stel je voor: je eigen auto opladen onder je pergola. Deze aanpak combineert het nuttige met het aangename. Je krijgt een beschermde plek voor je auto én je draagt bij aan een groenere planeet.

Het idee is simpel. Je zet zonnepanelen bovenop je pergola. Deze panelen vangen zonlicht en zetten dit om in elektriciteit. Vooral als je een elektrische auto hebt. Je parkeert onder de pergola, sluit je auto aan en je laadt op met zonne-energie.

Dit idee van een pergola als carport met zonnepanelen laat zien hoe slim ontwerp en technologische innovatie hand in hand gaan.

Je creëert een hernieuwbare ruimte, waarbij je niet alleen profiteert van de schaduw en bescherming, maar ook van de mogelijkheid om zonlicht direct te gebruiken. Zo combineer je functionaliteit met duurzaamheid, een win-win voor jou en de planeet.

Pergola in de tuin met zonnepanelen.

Wil je zonnepanelen op je terrasoverkapping of pergola? Vul het formulier in en neem contact op met vakmensen in jouw buurt

Sta je op het punt om jouw tuin nóg leuker te maken met zonnepanelen? Of je nu een pergola of een terrasoverkapping hebt, je bent maar een paar klikjes verwijderd van je eigen groene stroom én een lekker schaduwplekje.

Als je het formulier invult, brengen we je in contact met ervaren professionals dichtbij huis. Zij staan klaar met persoonlijk advies en zorgen ervoor dat jouw buitenplekje niet alleen prachtig is, maar ook nog eens energie voor je opwekt.

Dus, waar wacht je nog op? Zet vandaag de stap naar een groenere toekomst en geniet straks van de energie die jouw tuin je geeft. Laat de zon haar werk doen, vul snel het formulier in!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.