Kleine veranda: opties, prijzen en voordelen

Of je nu een gezellige plek wilt creëren om te ontspannen of extra leefruimte wilt, een kleine veranda biedt talloze mogelijkheden. In dit artikel verkennen we de verschillende voordelen, maken we een materiaalkeuze, bespreken we de kosten en geven we handige tips voor de optimale inrichting. Lees verder om te ontdekken hoe een kleine veranda een waardevolle toevoeging is aan je woning.

Welke materialen zijn geschikt voor een kleine veranda?

Een kleine veranda kan van verschillende materialen worden gemaakt. De keuze voor het juiste materiaal hangt af van je specifieke wensen, budget en de gewenste uitstraling van de veranda. Hieronder bespreken we de drie populairste opties.

Kleine, witte veranda met witte meubelstukken.

1. Pvc

Pvc is een populaire keuze van materiaal vanwege de kostenefficiëntie en het eenvoudige onderhoud. Enkele voordelen van een pvc veranda zie je hieronder.

 • Kostenbesparend: pvc is 10 tot 20% goedkoper dan een houten of aluminium veranda.
 • Onderhoudsvriendelijk: pvc vereist weinig onderhoud en is gemakkelijk schoon te maken.
 • Eenvoudige installatie
 • Kleurenvariëteit
 • Combinatie met metaal: pvc kan worden gecombineerd met metalen elementen voor elegantere profielen.
 • Milieuvriendelijk: pvc is recycleerbaar.

2. Hout

Hout is een uitstekende keuze als je houdt van een traditionele of landelijke uitstraling. Dit natuurlijke materiaal biedt diverse voordelen: 

 • Lange levensduur: als ze jaarlijks worden onderhouden, kan een houten veranda vele jaren meegaan. 
 • Duurzaam en recycleerbaar: hout is een natuurlijk materiaal dat na verloop van tijd kan worden gerecycleerd.
 • Hoog draagvermogen: hout is perfect te combineren met grote glaspartijen.
 • Veelzijdigheid in kleur
 • Uitstekende isolatie
 • Diverse stijlen
Kleine veranda uit hout met witte gordijnen en roze bloemen.

3. Aluminium

Hoewel een aluminium veranda een iets duurdere keuze is, biedt dit materiaal tal van voordelen waardoor het je investering waard is.

 • Zeer fijne contouren: dit zorgt voor een stijlvolle en elegante uitstraling.
 • Hoog draagvermogen: net als hout kan aluminium gecombineerd worden met grote glaspartijen.
 • Veel kleuropties
 • Betere isolatie
 • Lange levensduur: aluminium is bestand tegen verkleuring, barsten en roestvlekken, wat zorgt voor een extra lange levensduur.
 • Veiligheid: aluminium is erg sterk en biedt een extra laag bescherming tegen inbraak.

Opties voor smalle veranda’s

Een smalle veranda kan ondanks de beperkte ruimte met de juiste inrichting toch ruim aanvoelen. Het is geschikt voor kleine tuinen of wanneer je een klein budget hebt. Hier geven wij enkele opties die helpen om jouw veranda zo optimaal mogelijk te benutten zodat die visueel groter lijkt.

1. Kies voor schuifwanden van glas

Glazen schuifwanden zijn een uitstekende keuze voor smalle veranda’s. Ze zorgen voor een ruimer en lichter gevoel en bieden meerdere voordelen:

 • Ruimtebesparend: glazen wanden schuiven over elkaar heen waardoor ze geen extra ruimte in beslag nemen zoals traditionele deuren. Hierdoor oogt je veranda veel groter.
 • Verbeterde lichtinval: de wanden zorgen voor enorm veel lichtinval. Dit maakt de ruimte helder en uitnodigend, wat vooral gunstig is als je wilt genieten van je veranda in de donkere wintermaanden wanneer natuurlijk licht schaars is.
 • Naadloze overgang: schuifwanden zorgen voor een vloeiende overgang tussen de veranda en de rest van je huis. Zo oogt de veranda als een natuurlijk verlengstuk van de woonruimte, wat uiteindelijk de ruimte optisch vergroot.
Een zwarte veranda met glazen schuifwanden.

2. Inrichting van de veranda met passende meubels

De inrichting van een smalle veranda speelt een belangrijke rol voor het creëren van een ruim gevoel. Wij helpen jou graag bij het maken van de juiste keuze die aan jouw specifieke wensen voldoet.

 • Eenheid in stijl: door vergelijkbare kleuren en patronen te gebruiken als de rest van het huis ontstaat er een gevoel van continuïteit. Dit zorgt ervoor dat de veranda is geïntegreerd met de rest van het huis waardoor het geheel groter lijkt.
 • Meubelkeuze: kies voor multifunctionele meubels die passen binnen de schaal van de veranda. Compacte en opvouwbare meubels kunnen ruimte besparen en de veranda gebruiksvriendelijk maken.
 • Slimme opbergoplossingen: maak gebruik van ingebouwde kasten en planken zodat je minder vloeroppervlakte verliest. Dit houdt de veranda overzichtelijk en opgeruimd. 
 • Verticale elementen: gebruik verticale lijnen om de hoogte van de veranda te benadrukken. Dit kan door middel van lange gordijnen of hoge planten.
 • Lichte kleuren: kies voor lichte kleuren voor op de muren en meubels. Deze lichte tinten weerkaatsen licht, waardoor de ruimte helderder en ruimer lijkt. 

Wat is de prijs van een kleine veranda in 2024?

De prijs van een standaard veranda is afhankelijk van verschillende factoren. Een gemiddeld totaalproject voor een kwalitatieve kleine veranda kost ongeveer 2.500 euro per vierkante meter. Dit bedrag is echter een gemiddelde en de uiteindelijke kosten kunnen variëren.

Voor een kleine veranda van 12 m² uit pvc betaal je gemiddeld 7.500 euro. Dit is wel de goedkoopste optie, want voor hout en aluminium betaal je meer. Voor een duidelijk prijsvoorstel raden we aan gemakkelijk en snel een offerte aan te vragen.

Factoren die prijs beïnvloeden

Bij het bepalen van de kosten voor een moderne veranda spelen verschillende factoren een rol in de eindprijs die bepaald worden door jouw specifieke wensen:

 • Materiaalkeuze: pvc is goedkoper dan aluminium of hout.
 • Afmetingen: hoe groter de veranda, hoe duurder de eindprijs.
 • Afwerking: sobere tegels van 25 euro per vierkante meter zijn goedkoper dan exclusieve houtimitatie-tegels van 60 euro per vierkante meter. Een designradiator kost meer dan een standaard model.
 • Complexiteit van het ontwerp: bouwkundig complexe vormen leiden tot meer vierkante meters en extra constructiewerkzaamheden, wat de kosten verhoogt.
 • Extra opties: ingebouwde screens, airconditioning, enz.

Wat kost een veranda van 15m2?

Op basis van de gemiddelde richtprijs van ongeveer 2.500 euro per vierkante meter, kunnen we enkele inschattingen maken omtrent het budget voor een specifieke grootte.

 • Prijs veranda 12m²: ca. € 30.000.
 • Prijs veranda 15m²: ca. € 37.500.
 • Prijs veranda 20m²: ca. € 50.000.
Op zoek naar een duidelijk prijsvoorstel?
Vul ons offerteformulier in en wij helpen jou graag verder!
arrow Ontvang 5 gratis offertes

Voegt een kleine veranda meerwaarde toe aan mijn woning?

Het plaatsen van een kleine veranda voegt zeker een meerwaarde toe aan je woning. Zowel op gebied van dagelijks woongenot als in de waardevermeerdering van je woning. Hier sommen wij de voordelen op als je overweegt een kleine veranda te plaatsen:

 1. Je hebt geen architect nodig waardoor je geen bouwaanvraag moet indienen bij de gemeente. Dit bespaart veel tijd en kosten die gepaard gaan met grootschalige bouwprojecten.
 2. De toevoeging van een veranda zorgt voor een visuele vergroting van je woning. Een goed ontworpen en ingerichte veranda biedt een visuele uitbreiding van je leefruimte. Door de veranda naadloos te integreren met de rest van het interieur versterk je het effect van een grotere ruimte. 
 3. Een kleine veranda kan de waarde van je woning aanzienlijk verhogen. Kopers zien de extra ruimte als een aantrekkelijke eigenschap waardoor je huis meer in trek is in de markt. Het is dus een slimme investering die op de lange termijn rendement oplevert. 
 4. Je kan ook eerder genieten van je kleine veranda door de snelle installatie in vergelijking met grote veranda’s.
De kleine veranda is ingericht met houten meubels en zwarte kussens.

Hoe maak ik een kleine veranda gezellig?

Bij het inrichten van een kleine veranda is in de eerste plaats creativiteit essentieel om elke centimeter optimaal te benutten. Hier zijn enkele praktische tips om jouw veranda functioneel en stijlvol in te richten:

 1. Multifunctioneel meubilair: kies voor meubelstukken met dubbele functies zoals opbergplanken of inklapbare tafels. Denk ook bijvoorbeeld aan een bank met opbergruimte onder de zitting. Dit maximaliseert de bruikbare ruimte.
 2. Lichte kleuren en spiegels: lichte tinten weerkaatsen licht waardoor de ruimte groter oogt. Het toevoegen van spiegels kan ook een ruimtelijk effect creëren.
 3. Functionele verlichting: hanglampen of wandlampen zijn functioneel en decoratief zonder veel ruimte in beslag te nemen. Inbouwverlichting heeft geen extra ruimte nodig.
 4. Transparante elementen: maak gebruik van lichte, transparante gordijnen om privacy te behouden, maar zonder de ruimte te verkleinen.
 5. Seizoensgebonden rotatie: pas de inrichting aan op basis van het seizoen. Voeg bijvoorbeeld extra knusse dekens of kussens toe voor warmte in de winter.

Wil je een kleine veranda plaatsen? Vul het offerteformulier in en vergelijk offertes

Een kleine veranda is een uitstekende balans tussen kosten, moeite en genot. Met een goed doordacht ontwerp en een creatieve inrichting kan je genieten van een extra leefruimte die naadloos aansluit bij de rest van je woning. Plan je project zorgvuldig en vraag professionele hulp door het onderstaande offerteformulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.