Welk soorten dakbedekking voor je veranda kiezen?

In de zomer de barbecue verderzetten in de veranda terwijl het buiten regent? Of in de winter gezellig in je veranda zitten met een kop dampende thee? Met een goed geĂŻsoleerde veranda zit je het hele jaar door goed!

Niet alleen de ligging of het materiaal voor de kozijnen, ook het soort dakbedekking is van belang wanneer je een veranda laat plaatsen. Wil je je veranda het hele jaar door gebruiken? Dan denk je best na over een goede dakbedekking, zoals glas, isoleren platen of een dak met dakpannen en extra isolatie. Een vakman kan het beste de opties voor jouw situatie inschatten.

Vergelijk je mogelijkheden!

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Soorten dakbedekking veranda

Het meest gebruikte materiaal voor het dak van een veranda is ongetwijfeld glas. Maar daarbuiten zijn nog heel wat andere materialen beschikbaar om een veranda af te werken.

Als je wat meer afgeschermd wilt zijn van de zon of inkijk van buren wil vermijden, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een gesloten dakconstructie. Zo wordt de veranda een integraal geheel van jouw woning en kun je zelfs dakisolatie aanbrengen.

Welke soorten dakbedekking zijn er voor je veranda beschikbaar?

Ontvang GRATIS ADVIES

Glazen dakbedekking

Een glazen dakbedekking bij een veranda heeft verschillende voordelen:

  • Het glas zorgt voor veel lichtinval. Dus als je je veranda aanbouwt aan je huis, zal je weinig licht verliezen.
  • Deze dakbedekking creĂ«ert een groter ruimtegevoel. Zelfs op bewolkte dagen blijft je veranda een baken van licht en openheid.
  • Je kunt kiezen uit houten en aluminium kozijnen.

Hoogrendementsglas

Dakbedekking veranda: hoogrendementsglas en gelaagd glas

Lees je graag in de veranda? Dan is hoogrendementsglas een geschikte optie. Vooral HR+ of HR++ scoren goed, met een U-waarde van 1,1. Ook is dit glas akoestisch goed, waardoor je nog steeds in de veranda kunt zitten bij hagel of hevige regen.

Bovendien laat hoogrendementsglas de helft minder licht door, wat aangenamer is voor je ogen. Zonlicht dat invalt op een horizontaal vlak kan immers tot vijf keer zo sterk zijn als licht dat invalt op een verticaal vlak.

Je kunt eventueel ook kiezen voor driedubbel glas. Dat heeft een betere isolatiewaarde, maar is ook zwaarder. Je kozijnen zullen dus steviger en groter moeten zijn.

Over kozijnen gesproken, daar let je best ook op welk materiaal je kiest. Interessant zijn bijvoorbeeld warm-edge-kozijnen. Daarbij wordt het aluminium kader vervangen door een minder geleidend materiaal. Zo isoleren ook de randen een stuk beter.

Gelaagd glas

Gewoon glas is niet aangewezen. Het is breekbaar en dus gevaarlijk. Gelaagd glas daarentegen beschermt niet alleen tegen vallende voorwerpen en takken, het voorkomt ook dat glasscherven naar binnen zouden vallen.

Twijfel je tussen hoogrendementsglas en gelaagd glas?

Vraag gratis advies aan een verandaspecialist

Polycarbonaat of kunststofplaten

Dakbedekking veranda: polycarbonaat of kunststof

Polycarbonaat platen zijn gemaakt uit voordelig kunststof. Net als glas laten ze licht door, maar ze zijn wel goedkoper.

De platen kunnen volledig transparant zijn. Dat ziet er goed uit, maar denk eraan dat het in de zomer erg warm kan worden als de zon erop schijnt.

Kunststofplaten zijn de voorbije jaren wat minder populair voor verandadaken. Bij regen geven ze een trommeleffect en bovendien zijn ze niet altijd even zonbestendig. Daardoor ontstaat na een tijd verkleuring. Ze isoleren ook veel minder dan glas. Een oplossing is werken met twee platen waartussen een luchtlaag zit.

Een ander alternatief zijn opale platen. Die zijn ondoorzichtig maar wel doorschijnend en weren de hitte beter af.

–> Een kunststof dakbedekking voor je veranda is beschikbaar vanaf €15 Ă  €20 per m²

Dakpannen of leien

Wil je jouw veranda een volwaardig deel van je woning maken, dan kies je best voor een dakbedekking in hetzelfde materiaal als het dak van het huis.

Een veranda met dak van dakpannen of leien is esthetisch erg mooi. De veranda zal opgaan in de rest van de woning zodat alles er als een mooi geheel uitziet.

Dakpannen of leien zijn echter wel een stuk zwaarder. Je dakconstructie moet dus erg stevig zijn. Een belangrijk voordeel is dat je dit soort daken kunt isoleren langs de binnenkant, zoals je dat met een klassiek dak zou doen. Op die manier wordt je veranda een volwaardige extra kamer in huis.

👉 Een dakbedekking van dakpannen of leien is beschikbaar vanaf €25 tot €65 per m²

Zink

Zink is een prima keuze als je bijvoorbeeld het dak van deveranda wil vernieuwen. Golfplaten of oudere beglazing zijn makkelijk door zink te vervangen. Bovendien is het een licht materiaal en kan het ook bij mindere steile daken gebruikt worden. De kostprijs is dan weer een minpunt. Maar dat wordt dan weer goedgemaakt door de lange levensduur.

👉 Reken voor een zinken dakbedekking op een prijs van +- €70 per m²

Wat met een veranda met een plat dak….

Soorten dakbedekking veranda: veranda plat dakWil je een veranda met een plat dak, dan is rubberbekleding of roofing een goede mogelijkheid. Dat is waterdicht, heeft een lange levensduur en scheurt niet bij extreme temperatuurverschillen.

Een plat dak kan je bovendien ook gemakkelijk isoleren. Meestal gebruikt men de techniek van een warm plat dak. Het isolatiemateriaal komt dan bovenop de dakconstructie. Zo wordt het dak langzaam mee opgewarmd met de ruimte eronder en dat gaat grote temperatuurschommelingen tegen.

… en de isolatie

Als je een gesloten verandadak hebt, kies je best voor dakplaten met isolatie. Dit type platen komt volledig afgewerkt aan de binnen- en de buitenkant.

De dakplaten met isolatie bestaan uit twee platen (bv. van aluminium) met daartussen een isolerende kern. In sommige gevallen zit er zelfs een kurklaag tussen. Kurk kan niet rotten en is bestand tegen brand, druk en insecten. Voor isolerende dakbedekking veranda is dat dus een erg interessante keuze!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.