Carports

Ook je wagen heeft recht op de beste bescherming. Heb je geen garage, dan is de carport de goedkoopste en meest efficiënte oplossing.
Wanneer je je auto thuis veilig wil stallen, heb je de keuze uit een carport of garage. De keuze hierin is vaak afhankelijk van heel wat factoren. Wij leggen je hieronder uit wat het verschil is tussen beide en welke het meest geschikt is.

Carport of garage

Wat is het verschil tussen een carport en een garage?

Een garage en carport bieden beide je auto een overdekte staanplaats, maar er zijn belangrijke verschillen. Een garage is een volledig afgesloten ruimte met een poort voor je auto. Een garage kan een ingebouwde ruimte in jouw huis zijn, maar ook een aparte ruimte. Vaak is het bouwen van een garage een dure investering waar je goed over moet nadenken. Eenmaal de garage gebouwd is, is het vaak niet mogelijk deze uit te breiden.

Een carport daarentegen is een overdekte ruimte die niet volledig afgesloten is. Je auto staat als het ware nog steeds buiten, maar wordt wel afgeschermd van weer en wind. Een carport bestaat in het algemeen uit een afdak dat steunt op zijwanden of palen. Die kunnen uit verschillende materialen bestaan.

Wat zijn de voor-en nadelen van een carport?

Een carport is niet alleen een ideale manier om je auto te beschermen, maar biedt ook veel meer zoals extra opbergruimte of een extra plaats om een zomerfeestje te houden. De relatief goedkope constructie kan bovendien snel en gemakkelijk geplaatst worden. Vergelijk nu alle offertes van specialisten uit jouw buurt om de ideale carport voor je huis te vinden!

Wat is de kostprijs van een carport?

Carport prijzen, maar de prijs ligt sowieso lager dan die van een garage. Een carport kan je zelf installeren, al wordt dat over het algemeen afgeraden. Je moet er al erg handig voor zijn. De plaatsingskost van een carport bedraagt zo’n 800 euro. De prijzen hieronder zijn telkens exclusief btw en plaatsing. Je kan op zo’n 6% btw rekenen wanneer je een carport laat plaatsen.

Materiaal Richtprijs Voordelen Nadelen
Hout €1.500 à €2.000 – Goedkoop
– Oogt elegant
– Je kan de carport in eender welke kleur schilderen
– Dik hout is erg stevig
– Hout is minder duurzaam en vergt veel onderhoud
– Hoe dikker het hout, hoe meer de prijs bedraagt
Staal – €1.000 à €1.500 voor basisconstructie
– €2.000 à €2.500 voor verzinkt staal
– €3.000 à €4.000 voor geavanceerde constructie
– Stevig
– Staal is duurzamer dan hout
– Een stalen carport is snel te plaatsen
– Staal kan roesten en vergt veel onderhoud
Aluminium – €2.000 à €2.500 voor basisconstructie
– €3.000 à €6.000 voor geavanceerde constructie
– Duurzamer dan hout of staal
– Vergt weinig onderhoud
– Een aluminium carport is snel te plaatsen
– Afhankelijk van de kleur, kan de prijs hoog oplopen

Een houten carport is licht en authentiek

Waar je ook woont en in welke stijl je woning ook is gebouwd, hout blijft een klassiek en geliefd materiaal. Het straalt warmte en authenticiteit uit. Daarnaast is het relatief goedkoop en kan het afhankelijk van de houtkwaliteit en het onderhoud decennia meegaan. Hieronder geven we gemiddelde prijzen voor houten carports mee.

  • Een standaard carport in hout zonder al te veel franjes kost ongeveer 500 euro. Zo’n model maakt men vaak uit geïmpregneerd hout.
  • Een luxueus model met hoogkwalitatief hout en een uitstekende afwerking gaat al richting de 1500 euro of meer. Het ondersegment van de betere modellen hebben vaak nog platte daken.
  • Voor een op maat gemaakt model met een gebogen dak mag je al snel 3000 euro neertellen. Natuurlijk hangt dit heel erg af van je wensen.

Eik of kastanje hoort in dat laatste, duurdere segment thuis. Naast het eerder genoemde geïmpregneerd hout worden carports ook vaak gemaakt uit verlijmde vurenhout. Elke houtsoort heeft zijn voordelen en bijbehorende kostprijs.

carport prijzen

Metalen carports stralen luxe uit

Aluminium komt het meeste voor bij metalen carports. Het materiaal roest niet en heeft een lange levensduur. Daarnaast zijn constructies uit aluminium vederlicht.

Ze worden vaak aangevuld met polycarbonaat of acrylaat voor de afwerking van het dak. Zo’n dak kan dus ook lichtdoorlatend zijn, wat een luxueuze en verfijnde uitstraling geeft.

Bij een carport uit aluminium zit je vaak direct al in een hogere prijsklasse. Reken toch zeker vanaf 2000 euro of meer. De carport prijzen in metaal stijgen of dalen naargelang de dikte van het frame en de grootte van de volledige constructie.

Staal wordt ook gebruikt voor carports. Het is goedkoper dan aluminium, maar minder flexibel. Daarnaast is de constructie veel zwaarder.

Zijn er verplichtingen bij het installeren van een carport?

Elke aanbouw aan een woning kan verplichtingen met zich meebrengen. Informeer hiervoor steeds bij je gemeente. Door het eenvoudige karakter van een carport heb je in de meeste gevallen ook geen bouwvergunning nodig. In de meeste gemeenten kan je een carport bouwen zonder vergunning als de totale oppervlakte onder de 40m² blijft.

☑ Lees meer over bouwvergunningen voor carports >> 

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Wat voor type carport wens je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.