Carport: voordelen, prijs en opties

Wil jij je auto beschermen tegen weersinvloeden, zonder veel oppervlakte op te offeren? Een carport is de goedkoopste en meest efficiënte oplossing. Maar wat zijn carports nu juist? In dit artikel lees je meer over het verschil tussen carports en garages, de voor- en nadelen van carports, de prijzen, de verschillende types en mogelijke materialen.

Wat is een carport precies?

Carports zijn een soort overkapping waar je auto’s of andere voertuigen onder kan zetten. Het is eigenlijk een halfopen garage die los van jouw huis staat of aan jouw huis bevestigd is.  

Een vrijstaande carport.

Wat is het verschil tussen een carport en een garage?

Garages zijn duurder, maar ze beschermen jouw bezittingen wel tegen diefstal. Ze kunnen ook verwarmd worden en ze gaan langer mee dan carports.

Carports kunnen niet volledig afgesloten worden, maar ze zijn goedkoper dan garages. Daardoor zijn ze de perfecte optie wanneer je niet veel ruimte of budget hebt om te bouwen.

Heb ik een vergunning nodig om een carport te bouwen?

Je kan een vergunning nodig hebben, afhankelijk van de positie, de hoogte en de grootte van de carport. We raden aan om je bij jouw gemeente te informeren of je een vergunning nodig hebt.

Voor losstaande carports lager dan 3,5 meter heb je doorgaans geen vergunning nodig. Ook hoef je de werken niet te melden zolang het totale oppervlak aan bijgebouwen niet groter is dan 40m².

Wat zijn de voor- en nadelen van een carport?

Carports hebben veel voordelen. We sommen de belangrijkste voordelen even voor je op:

  • Bescherming: carports bieden bescherming tegen weersinvloeden.
  • Prijs: het bouwen van een carport is goedkoper dan het bouwen van een garage. 
  • Snel gebouwd: carports zijn gemakkelijker op te bouwen dan een garage.
  • Multifunctioneel: je kan carports ook gebruiken als overkapping of als extra bergruimte.
  • Aangepast aan jouw voorkeuren: carports kunnen aan jouw voorkeuren worden aangepast en zijn beschikbaar in verschillende kleuren en materialen.

Het grootste nadeel van carports is dat ze niet afgesloten zijn. Daardoor bieden ze minder veiligheid dan een garage.

Wat is de prijs van een carport?

Onderstaande tabel geeft enkele richtprijzen mee.

MateriaalPrijs
HoutVanaf € 500
AluminiumVanaf € 1.500
StaalVanaf € 1.000

Prijsbepalende factoren

De prijs van jouw carport zal afhangen van het materiaal dat je kiest. Ook zullen vrijstaande carports altijd meer kosten dan aangebouwde carports.

Als je kiest voor uitbreidingen zoals een dubbele carport of een carport met extra berging, stijgt de prijs ook. Tenslotte mogen de plaatsingskosten van de vakman ook niet vergeten worden bij het berekenen van de totale kosten.

Interesse in een carport?
Vergelijk makkelijk prijzen door offertes aan te vragen.

Welk type carport plaatsen?

Er bestaan verschillende types carports. Dit artikel bespreekt kort de verschillen tussen vrijstaande carports, aanbouw carports en carports die op maat gemaakt zijn voor jouw woning.

Vrijstaande carport

Carports hoeven niet tegen woningen aangebouwd te worden. Als je genoeg plaats hebt, kan je kiezen voor een vrijstaande carport.

Dit type carports zijn vaak wat duurder, omdat het meer tijd en moeite kost om de constructie stevig te bevestigen op de grond. Er kunnen ook extra kosten bijkomen om bijvoorbeeld de weg van jouw oprit naar de carport te laten verharden.

Carport aanbouw

Een aanbouw carport is een overkapping die aangebouwd wordt tegen de gevel van de woning. Slechts één zijde maakt daarom gebruik van ondersteunende palen.

Deze carports vormen een verlengstuk van je woning. Een voordeel hiervan is de korte afstand tussen jouw parkeerplaats en jouw woning. Ook heb je minder plaats nodig om aanbouw carports te plaatsen, waardoor het een stuk minder kost.

Carport op maat maken

Soms kan het gebeuren dat een standaardmodel niet mooi past op jouw oprit, daarom kan je jouw carport op maat laten maken.

Met op maat gemaakte carports kies je zelf de afmetingen, materialen, kleuren en stijlen. Als je een oudere woning hebt, betaal je slechts 6% in plaats van 21% btw.

Een aanbouw carport.

Carport materiaal

Carports kunnen gemaakt worden in verschillende materialen. Je kan kiezen tussen een houten, een metalen of een aluminium carport.

Houten carport

Houten carports zijn populair en geven een warme look aan jouw woning. Je hebt eindeloze keuzemogelijkheden op vlak van houtsoorten en stijlen.

Elke houtsoort heeft zijn voordelen en bijbehorende kostprijs. Houten carports zijn veel goedkoper dan carports gemaakt uit aluminium.

Hout is wel een natuurproduct, waardoor er veel onderhoud bij komt kijken. Dit kan zorgen voor extra kosten, omdat je houten carports regelmatig moet schilderen of vernissen.

Metalen carport

Stalen carports zijn duurder dan houten carports. Staal is een sterk en duurzaam materiaal, waardoor het een grote draagkracht heeft en alle soorten daken moeiteloos kan ondersteunen. De prijzen van metalen carports hangen af van de dikte van het frame en de grootte van de constructie.

Aluminium carport

Aluminium carports hebben een strakke en moderne uitstraling. Ze zijn duurder dan metalen en houten carports, maar ze vereisen geen onderhoud en hebben een erg lange levensduur. Aluminium is een sterk materiaal, waardoor het goed tegen een storm kan.

Aluminium carport.

Hoe carport plaatsen?

  • De plaatsing begint met de startprofielen en de funderingsankers.
  • Vervolgens wordt de draagstructuur aangebracht via steunpalen, draagbalken en stutbalken.
  • Daarna wordt de dakbedekking geplaatst.
  • Ten slotte worden de details, zoals dakgoten, verlichting, stopcontacten of de bijkomende zijwanden geïnstalleerd.

Er komt veel kijken bij het plaatsen van carports. Daarom is het verstandig dit werk te laten uitvoeren door een ervaren vakman.

Ook interessant voor jou:

Hoe ver moet een carport van de scheidingslijn geplaatst worden?

+
Bij losstaande carports aan de zijkant van je woning moet je een afstand van 3 meter tussen de poten en de perceelgrens houden. Wanneer je de carport in de achtertuin plaatst, moet je er 2 meter tussen houden.

Aanbouw carports mogen tot aan de perceelgrens komen, maar de scheidingsmuur moet wel ongewijzigd blijven. We raden aan om deze zaken steeds met jouw buren te bespreken.

Hoe carport dichtmaken?

+
Je kan de zijkant dichtmaken met houten panelen, gaas, metalen platen of doorzichtig polycarbonaat. Daardoor bescherm je jouw auto beter tegen weersomstandigheden. 

Wat zijn de afmetingen van de carport?

+
De aanbevolen minimale afmetingen voor carports zijn 7,2 bij 3,6 meter. Op die manier heb je genoeg ruimte om een gemiddelde personenwagen te parkeren en blijf je droog bij het in- en uitstappen wanneer het regent.

Carport kopen: vergelijk offertes en plaatsers

Ben jij geïnteresseerd in een carport? Het plaatsen van carports vereist de nodige vakkennis en ervaring, waardoor het aangeraden is om het werk uit te laten voeren door een ervaren vakman.

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen. Zo kan je makkelijk prijzen en dienstverlening van professionals in jouw regio vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.