Carport aluminium: dakbedekking, prijzen en voordelen

Een carport is de middenweg tussen een gesloten garage en een open oprit. Een carport is een overkapping over de oprit, waarbij de zijkanten open zijn. Zo wordt de oprit niet ontsiert door een gesloten gebouw, maar staat je auto toch beschermd tegen de verschillende weersinvloeden.

Tevens vormt de carport een droge doorgang naar de voordeur. Een carport kan uit verschillende soorten materialen bestaan. Een moderne en stijlvolle carport is een carport van aluminium.

Waarom kiezen voor een carport uit aluminium?

Een carport van hout is en blijft nog steeds erg populair. Dit komt omdat hout een gemakkelijk te bewerken materiaal is. Hout heeft ook een warme en klassieke uitstraling. Een aluminium carport daarentegen heeft een geheel andere uitstraling en wordt steeds vaker toegepast.

Aluminium zorgt voor een moderne uitstraling en is daarom zeer geschikt om geplaatst te worden bij de huidige moderne woningen. Overigens kan een aluminium carport ook bij klassiek ontworpen woningen worden geplaatst.

Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen van een aluminium carport:

  • Een groot voordeel is dat aluminium sterk materiaal is, maar toch zeer licht. Zo kan de carport relatief eenvoudig in elkaar gezet en geplaatst worden.
  • Betreffende het onderhoud wint aluminium het van hout. Je hebt met een carport van aluminium namelijk helemaal geen onderhoud.
  • Aluminium hoeft niet geschuurd en geschilderd te worden en behoudt altijd zijn kleur. Enkel af en toe schoonmaken is voldoende.
  • Een aluminium carport heeft ook een zeer lange levensduur. De carport zal met gemak minimaal 30 jaar meegaan. Aluminium is in de fabriek bewerkt met een speciale laag, zodat het materiaal niet zal roesten. Dit bevordert de lange levensduur van je carport.
  • Aluminium is dan wel een metaalsoort, de metalen kleur hoeft niet terug te komen in de kleur van de carport. Aluminium is namelijk in diverse kleuren te verkrijgen. Met een andere kleur voorkom je dat de carport er kil uitziet.
  • In tegenstelling tot hout is aluminium niet gemakkelijk te bewerken. Je bent dus wel afhankelijk van de modellen die van de fabriek geleverd worden, maar je hebt wel een ruime keuze in verschillende designs. Zo zijn er aluminium carports met plat dak, schuin dak en een gebogen dak.

Carport aluminium prijzen

De prijs voor een carport van aluminium is van enkele factoren afhankelijk. Uiteraard de grootte. Hoe groter de carport, des de duurder deze zal zijn. De uitvoering van de carport is natuurlijk ook van belang. Een recht toe recht aan carport met een plat dak zal goedkoper in prijs zijn dan een carport aluminium gebogen vorm.

Wil je een aluminium carport voor de camper, dan zal deze hoger moeten worden dan een doorsnee carport. Dit zul je ook in de prijs terugzien. Een carport aluminium met berging zal ook wat duurder zijn.

Het soort dak is speelt ook een rol in de prijsberekening. Wordt het een metalen dak, een dak met glas of plexiglas? Allemaal keuzes die de prijs beĂŻnvloeden. Denk er ook aan dat er eventueel nog een fundering gelegd moet worden. Een keuze waar je misschien niet direct rekening mee houdt, is de hemelwaterafvoer. Bij een goede carport is een geĂŻntegreerde dakgoot aanwezig.

Houd ook rekening met de verschillende soorten kwaliteiten van het aluminium. Er zijn goedkopere carports van aluminium te koop, maar de kwaliteit laat te wensen over. Van deze carports ben je niet zeker van een lange levensduur.

Wil je een goede en complete carport in aluminium en van zeer goede kwaliteit? Reken er dan op dat de gemiddelde prijs begint vanaf € 2.500,-. De prijzen kunnen naar gelang je keuzes oplopen tot wel € 4.000,-.

Hiervoor heb je dan wel een prachtig design carport aluminium met een zeer lange levensduur. Een laatste punt waar je nog op moet letten is of je de carport zelf in elkaar zet of dat je de carport door een expert laat plaatsen. Je moet dan nog met arbeidskosten rekening houden.

Dakbedekking aluminium carport

Het dak speelt een belangrijke rol betreffende de uitstraling van de carport en je woning. Het mooiste is als het dak ook aansluit bij de uitstraling van de woning, zodat de carport in zijn geheel goed bij de woning past. In principe zijn alle soorten dakbedekkingen geschikt.

Plat dak

De meeste carports zullen voorzien zijn van een plat dak. Dit is meestal het standaard model. Voor een plat dak kun je kiezen voor het klassieke dakleder of EPDM. Dit zijn bewezen goede waterdichte dakbedekkingen.

Een plat dak kan ook voorzien worden van kunststof of metalen platen. Kunststof platen maken het dak waterdicht maar zijn toch licht in gewicht.

Wil je voorkomen dat je carport met plat dak te donker wordt? Laat dan daglicht door het dak komen door glas of doorzichtig polycarbonaat te plaatsen. Houd er rekening mee dat het frame van een plat dak meestal wel van aluminium is, maar de dakbedekking zelf niet. Dit zou te zwaar worden. Een dak van andere materialen maakt de carport minder saai.

Gebogen dak

Is een carport met een plat dak te gewoon of past dit niet bij de uitstraling van je woning? Je kunt dan kiezen voor een carport aluminium gebogen dak. In plaats van de rechthoekige vormen van een plat dak, zal het dakframe een ronding hebben. In de meeste gevallen worden hier polycarbonaat dakplaten in geplaatst, die al of niet doorzichtig zijn.

Een carport met een gebogen dak heeft in principe dezelfde werking als een hellend dak, waar het water gemakkelijk vanaf stroomt. Alleen de uitstraling is veel bijzonderder en het geeft de carport het nodige karakter. Naast polycarbonaat dakplaten kun je ook voor echt glas kiezen.

Zowel een carport aluminium gebogen als glas maakt de carport wel extra duurder. Met glas loop je ook risico op beschadiging en het kan zomers erg heet onder de carport worden.

Aluminium carport: is er een vergunning nodig?

Het is verstandig om voordat je een aluminium carport gaat plaatsen, bij de gemeente waar je woont te informeren naar de voorwaarden. Een vergunning zul je in de meeste gevallen niet hoeven aan te vragen, maar het is mogelijk dat je wel een meldingsplicht hebt.

Maar de regels zijn per gemeente verschillend, dus het aan te bevelen om de vereisten van je eigen gemeente door te nemen. Als je de aluminium carport door een specialist laat plaatsen, dan zal hij meestal wel op de hoogte zijn van de regels en voorwaarden die in de jouw gemeente gelden voor vergunningen en meldingsplicht.

Voor een meldingsplicht gelden de volgende voorwaarden:

  • De functie van de woning zal niet veranderen.
  • Gemeten vanaf de grond wordt de hoogte van de carport niet hoger dan vier meter.
  • De afmetingen van de carport blijven op eigen perceel. Dit houdt in drie meter aan de zijkanten en twee meter aan de achterkant.
  • Wordt de carport toch op de perceelgrens gebouwd, dan mag deze niet tegen een aanpalend gebouw gebouwd worden. Je moet dan ook rekening houden met de bouwdiepte van de carport, deze mag niet groter zijn dan het aanpalende gebouw.

In de meeste gevallen is een meldingsplicht dus voldoende. Zijn er nog andere eisen van toepassing, dan is er de kans dat je een vergunning moet aanvragen. Houdt er rekening mee dat een vergunning aanvragen de nodige tijd kost en dat hier kosten aan verbonden zijn.

Aluminium carport: vergelijk offertes

Er zijn diverse aanbieders van aluminium carports. Verdiep je vooral in de kwaliteit van de verschillende soorten aluminium carports. Hiermee garandeer je dat je ook waar krijgt voor je geld en dat de carport een lange levensduur heeft.

Omdat de prijzen per aanbieder nogal kunnen verschillen, doe je er verstandig aan om bij diverse aanbieders een offerte aan te vragen. Je krijgt dan een handig overzicht van de soorten aluminium carports en de prijzen hiervan. Sommige aanbieders zullen je tevens een aanbod doen om de carport bij jou te plaatsen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Wat voor type veranda zoek je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.