Terrasoverkapping vergunning: verplicht in België?

Is het verplicht in België om voor een terrasoverkapping een vergunning aan te vragen? In dit artikel leer je waar je rekening mee moet houden. Wettelijk worden terrasoverkappingen gezien als bijgebouw. Daarom kan het zijn dat je voor je (nieuwe) terrasoverkapping een vergunning nodig hebt.

Maak je geen zorgen, in de meeste gevallen heb je geen vergunning nodig of heb je hoogstens meldingsplicht. We leggen je hieronder uit wanneer welke regel geldt. Ben je op zoek naar advies op maat van jouw situatie? Vul dan het formulier in en krijg advies op maat van specialisten in jouw regio.

Wanneer moet ik een vergunning aanvragen voor een terrasoverkapping?

Voor grote overkappingen vanaf 40 m2 heb je altijd een vergunning nodig. Voor kleinere overkappingen heb je vaak enkel een meldingsplicht. Maar daarvoor moeten je bouwplannen wel aan enkele wetgevingen voldoen. De voorwaarden verschillen vaak van gemeente tot gemeente.

Wanneer de afmetingen van je terrasoverkapping in strijd zijn met de voorwaarden van je gemeente, mag je niet zonder vergunning bouwen of verbouwen. Raadpleeg dus een specialist in jouw regio voor meer informatie.

Blijven de afmetingen van je terrasoverkapping hetzelfde, maar pas je enkel het ontwerp aan? Dan heb je meestal geen vergunning nodig. Ook het materiaal (hout, aluminium, pvc) speelt geen rol voor je vergunning.

Verder in dit artikel bespreken we algemene voorwaarden wanneer je wél een vergunning moet aanvragen. Is jouw terrasoverkapping kleiner dan de limieten en respecteer je de andere wetgevingen? Dan moet je geen vergunning aanvragen.

Twee werkmannen in shorts plaatsen het dak van een terrasoverkapping aan een huis met zonnepanelen tijdens een zonnige dag. Op de achtergrond zien we een derde werkman.

Meldingsplicht versus vergunning in België

Wat is het verschil tussen meldingsplicht en een vergunning in België? Ten eerste is een vergunning aanvragen een lang proces waarbij je expliciet toestemming moet krijgen voor je je terrasoverkapping bouwt of aanpast. Ten tweede geldt meldingsplicht slechts voor een beperkt aantal, kleine projecten. Voor grotere projecten heb je vaak een vergunning nodig.

Zorg er steeds voor dat je terrasoverkapping volledig voldoet aan de voorwaarden voor je begint te bouwen, anders kom je in de problemen. Hieronder bespreken we de voorwaarden voor meldingsplicht en een bouwvergunning. Zo weet je precies welke procedure je moet volgen.

Wil je informatie op maat?
Vul dan het formulier in via de knop.

Meldingsplicht

Meldingsplicht is een vereenvoudigde procedure waarbij je de bouwplannen voor je terrasoverkapping aanmeldt bij de gemeente. Het grote voordeel van meldingsplicht is dat het weinig administratie met zich meebrengt, zolang je aan de lokale bouwvoorschriften voldoet. De melding gebeurt via een vast formulier van de gemeente.

Krijg je na 20 dagen geen bericht van de gemeente? Dan kan je starten met de bouw van je terrasoverkapping. Werk je met een architect? Dan kan die de melding in orde brengen voor jou.

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden over afstand tot de perceelgrens en de grootte van je bijgebouw. Daaraan moet je voldoen om van de procedure van meldingsplicht gebruik te kunnen maken.

  1. Het totaal van je aangebouwde én je losstaande terrasoverkappingen is niet meer dan 40 m2. Dat betekent dat de oppervlakte van je carport, je pergola en andere overkappingen opgeteld wordt.
  2. Staat je terrasoverkapping binnen 2,5 meter van je gevel? Dan mag je overkapping maximum 4m hoog zijn.
  3. Staat je terrasoverkapping verder dan 2,5 meter van je gevel? Dan is de maximumhoogte 3 meter.
  4. De terrasoverkapping is niet in strijd met het bijzonder plan van aanleg van je gemeente.
  5. De zijkant van je overkapping is minstens 3 meter verwijderd van je perceelgrens.
  6. De achterkant van je terrasoverkapping is ook minstens 2 meter verwijderd van de perceelgrens.
  7. Grenst je overkapping aan de perceelgrens? Dan is er natuurlijk geen minimumafstand. Zorg er dan voor dat je de scheidende muur niet aanpast. Anders moet je wel een vergunning aanvragen.

Als je aan een van deze voorwaarden niet voldoet, dan moet je een vergunning aanvragen

Is het allemaal overweldigend of twijfel je of jouw terrasoverkapping onder de voorwaarden valt? Vul dan ons formulier in voor vrijblijvend advies van specialisten in jouw regio. Zij leggen de procedure graag uit.

Vergunning

Is jouw project in strijd met een van bovenstaande voorwaarden? Geen probleem, maar dan moet je een vergunning aanvragen. Het is niet altijd verplicht om daarvoor met een architect te werken. Voor kleine bouwwerken mag je bijvoorbeeld zelf een eenvoudig dossier samenstellen.

Werk je met een architect voor grotere projecten? Dan vraag je je vergunning aan via een uitgebreid dossier.

Een houten overkapping van een pergola met een luifel en lamellen bij een blauwe hemel op een zonnige dag.

Vrijstaand versus aangebouwd

Wil je een vrijstaande terrasoverkapping plaatsen of een aangebouwde terrasoverkapping? In beide gevallen gelden andere wetten over de afstand tot de perceelgrens en de grootte van je bijbouw. 

  • Juridisch gezien valt een aangebouwde terrasoverkapping onder de wet ‘werken aan en rondom de woning‘.
  • Voor vrijstaande terrasoverkappingen geldt een andere wet, namelijk ‘vrijstaande bijgebouwen in de tuin‘.

Het specifieke design of de materialen die je gebruikt voor je terrasoverkapping zijn dus minder van belang. Denk goed na over de grootte en of je uitbreiding aangebouwd of vrijstaand wordt. Op basis daarvan vraag je de correcte vergunning aan.

Wat zijn de vereisten om een terrasoverkapping vergunningsvrij te houden?

Hieronder lees je details over de vereisten om je terrasoverkapping vergunningsvrij te houden. Voor de duidelijkheid: voldoet je plan niet aan de voorwaarden? Dan mag je het nog steeds bouwen mits je een vergunning hebt.

Laat de vergunningsprocedure je droom voor een terrasoverkapping niet in de weg staan. We bespreken hieronder de grootte, de ligging en de totale oppervlakte van je terrasoverkapping.

1. Hoe groot mag de overkapping van je terras zijn zonder vergunning?

De vergunningsplicht geldt wanneer je een terrasoverkapping bouwt die groter is dan de vastgelegde afmetingen:

  • Bouw je de overkapping binnen de 2,5 meter van je huis? Dan mag je je aangebouwde terrasoverkapping zonder vergunning niet hoger bouwen dan:
    • De hoogte van je huis of een andere aanbouw aan je huis.
    • 0,3 meter boven de vloer van de eerste verdieping.
    • Vier meter, gemeten vanaf de grond.
  • Bouw je je terrasoverkapping verder dan 2,5 meter van je huis en heb je geen vergunning? Dan mag je je vrijstaande terrasoverkapping niet hoger bouwen dan:
    • Drie meter, gemeten vanaf de grond.

2. Voorwaarden betreffende de ligging

Je terrasoverkapping mag niet grenzen aan de erfgrens van je grond. Zonder vergunning moet je terrasoverkapping zich minstens 3 meter van de zijkant en 2 meter van de achterkant van je perceel bevinden. Hou goed rekening met die afstand!

Een vrijstaande houten terrasoverkapping in een tuin met een houten omheining.

3. Welke oppervlakte is toegestaan voor een terrasoverkapping of een uitbreiding aan je huis?

De totale oppervlakte van al je terrasoverkappingen en uitbreidingen aan je huis mag niet meer zijn dan 40 m2. Bovendien mag je niet meer dan 50% van je tuin overkappen. Als je een grotere oppervlakte zou overdekken, dan moet je verplicht een vergunning aanvragen.

Heb je nog andere vragen over vergunningen?
Stel ze aan specialisten in jouw regio!
arrow Krijg advies op maat

Wat zijn de gevolgen als ik een terrasoverkapping plaats zonder vergunning?

Als je begint te bouwen terwijl je eigenlijk een vergunning zou moeten aanvragen, dan is dat illegaal. Ook als je de aanvraag hebt ingediend, moet je wachten tot de procedure afgerond is voordat je mag beginnen met bouwen.

Als je een terrasoverkapping plaatst zonder vergunning, riskeer je niet alleen een boete, maar ook de kans dat je de overkapping moet afbreken. Iedereen kan een klacht indienen tegen illegale verbouwwerken. De politie stelt dan een proces-verbaal op van de situatie.

De gemeente kan bijvoorbeeld eisen dat je je aanbouw gedeeltelijk of volledig afbreekt. Een andere mogelijkheid is dat je de meerwaarde voor je eigendom moet betalen die gegenereerd is door de aanbouw.

Negeer je de aanmaningen en de eisen uit het proces-verbaal? Dan kan je grotere geldboetes krijgen tot zelfs een gevangenisstraf. Maar dat is enkel in extreme gevallen. Je moet je geen zorgen maken om straffen of boetes als je je goed geïnformeerd hebt.

Ook interessant voor jou:

Ben je ook voor een carport vergunningsplichtig?

+
Ja, voor een carport geldt ook vergunningsplicht met voorwaarden over de hoogte, de afstand van je woning en de perceelgrens. Je carport telt ook mee voor de totale oppervlakte van je grond die je mag overkappen.

Heb je altijd een architect nodig voor een aanbouw aan je woning?

+
Niet altijd, maar wel als je een aanpassing doet aan de muren van je woning of aan de functie ervan. Bijvoorbeeld, dit is het geval als je een extra doorgang creëert naar je terras. Gaat het om een complex project dat bepaalde structurele eisen heeft? Dan is het vaak wel verplicht om samen te werken met een architect. In dat geval dien je een uitgebreid dossier in met je vraag om je bouwvergunning.

Twijfel je of je een vergunning nodig hebt? Vul het formulier in en krijg advies van specialisten in jouw regio

Twijfel je of je een vergunning nodig hebt voor je terrasoverkapping? Laat je dan helpen door specialisten in jouw regio. Zij vertellen je alles over de voorwaarden uit je gemeente en adviseren je over meldingsplicht of vergunningsplicht. Zo ben je helemaal zeker dat je alles volgens het boekje doet.

Heb je specifieke vragen over je terrasoverkapping zoals de afstand, plaats, de totale oppervlakte of de procedure van melding of vergunningsplicht? Vul dan onderstaand formulier in en krijg vrijblijvend advies op maat van specialisten uit je buurt. Wil je bovendien hulp met de werken? Dan helpen zij jou graag verder.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.