Goedkope veranda: 10 bespaartips en voorbeelden

Het is absoluut mogelijk om een goedkope veranda te laten bouwen – zonder in te boeten op duurzaamheid en kwaliteit. In dit artikel lees je wat een veranda gemiddeld kost en met welke 10 maatregelen je honderden tot duizenden euro’s kunt besparen op het bouwen van jouw veranda. Nood aan advies? Druk op onderstaande knop en stel je vragen aan veranda-experts.

Prijs: wat kost een veranda in je tuin gemiddeld (inclusief montage)?

Een klassieke gesloten veranda kost al snel rond de 1.500 euro per vierkante meter. Met een klein budget is zo’n veranda laten bouwen vaak niet haalbaar.

Hieronder vind je enkele handige tips waarmee je de prijs gemakkelijk verlaagt naar enkele honderden euro’s per vierkante meter. Zo bouw jij ook met een klein budget een fijne veranda.

Een veranda binnen je budget: 10 tips om te besparen

Er zijn een aantal zaken waarmee je flink kunt besparen op je nieuwe veranda:

1. Kies voor een budgetvriendelijk type veranda zoals een overkapping

Een gesloten veranda bouwen, is vrij prijzig. Om te besparen kun je kiezen voor een volledig open of deels gesloten veranda of overkapping.

Een open veranda hoef je niet te isoleren. Daarmee kun je flink besparen, want isolatie is prijzig.

Een goedkope open veranda of terrasoverkapping uit hout op een terras met houten vloer.

Wat is het verschil tussen een overkapping en een klassieke veranda?

Een overkapping is in theorie een open veranda. Waar een klassieke veranda bestaat uit een dak en langs alle zijdes is afgesloten met scheidingswanden, is dat bij een overkapping niet het geval. Een overkapping kan volledig open zijn of beschikken over 1 of 2 zijwanden.

Een kwalitatieve veranda voor een scherpe prijs?
Ontdek nu wat mogelijk is met jouw budget.
arrow Ontvang offertes

2. Kleiner is voordeliger

Hoe kleiner je veranda of overkapping, hoe goedkoper. Logisch ook: kleinere bijgebouwen vergen nu eenmaal minder materialen en zijn sneller geplaatst, waardoor je bespaart op zowel materiaal- als arbeidskosten.

Bovendien bespaar je jezelf vaak heel wat administratieve ellende als je kiest voor een kleiner model. Vaak moet je voor kleine veranda’s geen vergunning aanvragen.

Je valt in de meeste gevallen wel onder de meldingsplicht. Vraag advies aan een professionele verandabouwer via het formulier onderaan deze pagina.

3. Gebruik goedkopere materialen

Wie een veranda bouwt met een beperkt budget, werkt natuurlijk liefst met budgetvriendelijke materialen. Staal en smeedijzer zijn dan vaak niet de meest aantrekkelijke opties.

Aluminium is een goed alternatief voor staal. Pvc is in de meeste gevallen de goedkoopste optie.

Wat hout betreft, vind je voor elk budget wel wat interessante opties. Je werkt dan liever niet met een dure houtsoort (denk aan tropisch hardhout), maar wel met een budgetvriendelijke houtsoort. Denk aan verduurzaamd grenen, eikenhout of thermowood.

Prijzen aluminium versus pvc of houten profielen

Wat kosten gesloten veranda’s in verschillende materialen? Een overzicht met richtprijzen voor klassieke veranda’s uit pvc, hout en aluminium:

MateriaalPrijs per vierkante meter
Pvc€ 1.275 – 1.400
Hout€ 1.150 – 1.550
Aluminium € 1.200 – 1.600

4. Kies polycarbonaat of plexiglas in plaats van een glazen veranda

Veel veranda’s beschikken over grote raampartijen. Glas kan echter vrij prijzig zijn, zeker als je werkt met bijvoorbeeld dubbel of hoogrendementsglas.

Polycarbonaat is een goed, stevig en budgetvriendelijk alternatief. Ook plexiglas is een goede optie. Bovendien zijn zulke kunststof panelen een stuk lichter dan glas. Ze zijn ook slagvaster – polycarbonaat is bijvoorbeeld tot maar liefst 250 keer slagvaster dan echt glas.

Ga je de veranda verwarmen? Dan is de investering in isolerend glas natuurlijk wel de moeite waard. Je bespaart op lange termijn heel wat op energiekosten.

5. Let wel op duurzaamheid en kwaliteit

De goedkoopste materialen gebruiken leidt misschien tot een besparing op korte termijn. Op lange termijn kan zo’n keuze je duur komen te staan. Als je de veranda om de haverklap moet laten repareren of onderhouden, stapelen de kosten zich al snel op.

Kies daarom de middenweg: budgetvriendelijke materialen van goede kwaliteit. Die gaan heel wat langer mee. 

6. Beperk het aantal deuren en ramen

Het plaatsen van ramen, deuren of glazen schuifwanden in je veranda is prijzig. Om volop te genieten van je uitzicht wil je allicht niet besparen op het aantal ramen in de veranda. Een alternatief is een open verandaontwerp, zoals hierboven werd aangehaald. 

Toch een volledig gesloten veranda? Werk dan met polycarbonaat of plexiglas, en plaats 1 enkele toegangsdeur. Vaste ramen die je niet kunt openzetten zijn ook een stuk goedkoper dan ramen die je wel kunt openen.

Via vaste ramen gaat heel wat minder warmte verloren. Zelfs als een raam dat geopend kan worden dicht is, ervaar je nog steeds aanzienlijk warmteverlies.

Jouw droomveranda voor een zachte prijs?
Verken de mogelijkheden en bespaar.

7. Werk af met budgetvriendelijke accessoires

Maak budgetvriendelijke keuzes voor de afwerking en accessoires voor je veranda:

  • Zonwering. Screens en lamellen zijn vaak vrij prijzig. Een doek, zeil of canvas biedt net zo goed verfrissing en schaduw, maar is vaak een stuk goedkoper.
  • Verlichting. Ledspotjes, lantaarntjes en lampjes op zonne-energie hoeven zeker niet duur te zijn.
  • Meubels. Tweedehands vind je vaak voordelige loungesets. Kijk tijdens de solden ook eens naar het aanbod in je buurt.
Goedkope tweedehands meubels in een leuke veranda.

8. Renoveer een oude veranda in plaats van een nieuwe veranda te kopen

Staat er al een veranda in je tuin? Dan is het in veel gevallen goedkoper om die te laten renoveren dan om de boel af te breken en een nieuwe veranda te laten plaatsen. Een verandaspecialist bekijkt samen met jou wat mogelijk is.

9. Overweeg de veranda zelf te bouwen of een deel van de werken zelf uit te voeren

Zelf een veranda bouwen kan goedkoper uitdraaien. Je kunt je tijdens het bouwen van de veranda ook laten bijstaan door een veranda-expert. Dat kan goedkoper zijn dan het volledige project uit te besteden.

Ook kun je zelf de voorbereidende werken uitvoeren. Denk aan het voorbereiden van de ondergrond.

Bouwpakket

Ook voor veranda’s vind je handige zelfbouwpakketten. Met een budget van rond de 1.000 euro schaf je al een compleet bouwpakket aan voor een eenvoudige houten overkapping. 

Let goed op de kwaliteit van zulke pakketten. Goedkoop wordt al snel duurkoop!

10. Vergelijk prijzen op maat van je project

Besparen op een veranda op maat, gebouwd door een professionele verandabouwer? Dat doe je door offertes voor jouw project te vergelijken.

Door meerdere offertes aan te vragen via het formulier onderaan deze pagina krijg je een goed beeld van wat mogelijk is binnen jouw budget.

Professionele verandabouwers bekijken ook graag samen met jou hoe ze een veranda kunnen bouwen die past bij je wensen en budget. Contacteer hen via onderstaande knop.

Voorbeelden budgetvriendelijke veranda’s

Zoals je ziet, hoeft een leuke veranda helemaal niet duur te zijn. Hoe ziet zo’n budgetvriendelijke veranda er uit?

Nog meer inspiratie opdoen?
Neem contact op met een specialist.

Kleine houten overkapping met screens

Deze eenvoudige houten overkapping werd afgesloten met screens. Het eenvoudige en bescheiden houten frame vormt een mooi kader voor een gezellige veranda waar je de hele zomer lang in geniet.

Een goedkope houten veranda afgewerkt met screens.

Serre uit polycarbonaat naast huis

Een iets prijziger project: deze veranda of serre biedt een optimale bescherming tegen regen en wind. Door gebruik te maken van polycarbonaat in plaats van echt glas werd flink bespaard op de kosten.

Een goedkope glazen veranda of serre uit polycarbonaat op een houten vloer tegen een bakstenen muur.

Eenvoudige open veranda of pergola

Een pergola is een losstaande open veranda. De veranda staat, zoals je ziet, niet aan huis, maar los in de tuin. Enorm gezellig om tijdens de zomer te loungen in de schaduw!

Een goedkope open, vrijstaande veranda of pergola met twee leuke stoeltjes op een klein terrasje naast een grasveld.

Veranda laten plaatsen binnen je budget? Vergelijk offertes en bespaar

Wil jij een nieuwe veranda laten bouwen met een goede prijs-kwaliteitsverhouding? Vul dan onderstaand formulier in. Je ontvangt gratis en vrijblijvende offertes op maat van jouw project en advies van professionele verandabouwers. In samenwerking met een expert vind je gegarandeerd een oplossing binnen jouw budget!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.