Carport hout: houtsoorten, model en prijzen

Je wil graag een carport bouwen, maar je weet niet hoe te beginnen? De eerste keuze die je moet maken is het materiaal dat je wil gebruiken. Naast aluminium is hout nog altijd het meest gebruikte materiaal. Een carport uit hout straalt authenticiteit en warmte uit. Bovendien is hout makkelijk te bewerken.

In dit artikel vind je een overzicht van houtsoorten, modellen en prijzen van een carport uit hout. Extra info of advies nodig? Vraag en ontvang ook prijsoffertes van meerdere leveranciers tegelijk via de offertepagina.

Carport hout

Carport hout: prijzen

De prijzen van houten carports variëren naargelang de grootte, de houtsoort en het model dat je kiest. Minimaal betaal je 800 euro voor een kleine carport tot circa 2.000 euro voor de grootste varianten, zoals: dubbele carports of carports met extra opslagruimte.

Interesse? Ontvang en vergelijk tot 5 gratis offertes

Carport hout: welk model kiezen?

Belangrijk bij de keuze van je droomcarport, is beslissen welk model of stijl je graag wil.

Het basismodel voor houten carports bestaat uit: vier steunpilaren, een dak en in tegenstelling tot een houten garage heeft het aan de zijkanten een (deels) open karakter.

De meeste carports hebben een eerder landelijk karakter. Die modellen kenmerken zich door hun duurzame, landelijke en authentieke uitstraling. Dit type carports is gemaakt van kwalitatief hout

Populair tegenwoordig is ook de dubbele carport van hout. Dat zijn extra brede carports waar je twee auto’s kan parkeren. Verder heb je nog keuze uit een houten carport bij een aanbouw, zoals een berging of een schuur als extra toevoeging. Maar evengoed kan je opteren voor maatwerk.

Landelijke carport

Landelijke houten carports zijn ideaal vanwege hun natuurlijke en authentieke uitstraling. Ze hebben een open karakter en passen perfect bij moderne woningen, boerderijen en villa’s.

Een landelijke carport in hout biedt heel wat voordelen. Naast de stilistische en échte uitstraling heb je ook keuze uit een brede waaier van houtsoorten. Kies je voor douglashout, eikenhout of een andere houtsoort? Er bestaat een ruim aanbod. Verder zijn er tal van opties qua ontwerp.

Dubbele carport hout

Ideaal als je twee auto’s voor de deur hebt staan. Kies je voor dit type carport, dan staan je twee auto’s, goed geparkeerd en vlakbij je woning. Ook hier geldt de ruime beschikbaarheid van modellen en houtsoorten.

Je vindt in elke situatie het juiste hout voor een dubbele carport die precies past bij de stijl die je zoekt.

Carport hout aanbouw

Kies je voor een houten carport bij een aanbouw, dan profiteer je in sommige gevallen van extra opbergruimte. Je kan een carport laten plaatsen met extra opbergruimte. Of je kan een carport combineren met een aanbouw, zoals een houten schuurtje. Je slaat direct twee vliegen in één klap: je auto goed parkeren én je beschikt over meer ruimte rond je huis.

Houten carport op maat

Maatwerk is belangrijk bij het aankopen van een houten carport. Zo moet je auto, of in het geval van een dubbel carport twee auto’s, goed onder de carport kunnen passen. Maar dat is niet voldoende, want je moet natuurlijk ook gewoon nog fatsoenlijk kunne uitstappen. Daarbij is het prettig als je wast extra ruimte onder de carport hebt, bijvoorbeeld opbergruimte voor het speelgoed van je kinderen en voldoende plekken om fietsen neer te kunnen zetten. Afhankelijk van je specifieke wensen is het dan ook verstandig om voor jezelf te berekenen welke lengte, hoogte en breedte je carport moet hebben om aan al jouw wensen te voldoen.

Carport hout: welke houtsoort kiezen?

Een houten carport is een goedkoop alternatief voor een garage. Een carport is niet alleen een praktische manier om je auto te beschermen tegen weer en wind. Het is ook een esthetische toevoeging aan je woning. Houten structuren passen praktisch bij elke woning.

Vraag advies aan een carportspecialist

Welk hout voor carport kiezen?

Douglashout is de meest veelzijdige houtsoort

Douglashout komt van de douglasspar. Deze soort komt vooral voor in Noord-Amerika en Europa.  Deze harde houtsoort heeft een roodbruine uitstraling en een middelmatige levensduur. Het kan praktisch voor elke doeleinde gebruikt worden.

Eik of kastanje, de Europese sterkhouder

Eik- of kastanjehout is zeer gegeerd, maar er hangt wel een prijskaartje aan vast. Deze houtsoorten hebben een warme uitstraling en gaan zeer lang mee.

Verlijmd vuurhout voor lichte structuren

Dit hout komt van de fijnspar en wordt ook wel gelamineerd hout genoemd. Vuurhout op zich is niet zo’n bestendig hout, daarom wordt het verlijmd. Dit hout laat weinig water toe en is dus wel goed bestand tegen schimmels.

Kies voor duurzaam hout

Niet alleen is dit beter voor het milieu. Je carport zal ook langer meegaan en minder snel sporen van slijtage vertonen. Hout wordt in de houtindustrie ingedeeld in verschillende duurzaamheidsklassen. Om de consument te beschermen zijn deze verschillende categorieën vastgelegd in de Europese wetgeving. Ze worden bepaald op basis van de natuurlijke weerstand van de onbewerkte houtsoort tegen weer, schimmels en insecten.

We zetten de duurzaamheidsklassen van hout op een rijtje

  1. Duurzaamheidsklasse 1: gaat 25 jaar en langer mee (tropische houtsoorten)
  2. Duurzaamheidsklasse 2: gaat tussen 15 en 25 jaar mee (taxus, kastanje en eik)
  3. Duurzaamheidsklasse 3: gaat tussen 10 en 15 jaar mee (notenhout en douglashout)
  4. Duurzaamheidsklasse 4: gaat tussen 5 en 10 jaar mee (vuurhout)
  5. Duurzaamheidsklasse 5: gaat minder dan 5 jaar mee (essen, populieren en wilgen)

Welk soort hout past bij jouw carport?

Tropisch hout? Niet per sé schadelijk voor milieu

Welk hout voor carport kiezen

Tropisch hout is door zijn herkomst een omstreden keuze. Tropisch hout is een hardhout en gaat zeer lang mee, het behoort tot de hoogste duurzaamheidsklasse. Het kappen van tropisch hout is vaak zeer belastend voor de regenwouden en gaat gepaard met dieren- en mensenleed.

Tropisch hout: milieuvriendelijke en duurzame opties

Toch zijn er ook milieuvriendelijke opties als je voor tropisch hout wilt gaan. Tropisch hout met het FSC label wordt gekapt in duurzaam beheerde bossen.

FSC staat voor Forest Stewardship Council. Deze organisatie werd in 1993 opgericht om milieubelastende ontbossing tegen te gaan. Vandaag is het een alomtegenwoordig en erkend label dat je op veel verschillende producten tegenkomt.

Wanneer hout, papier of karton dit label draagt wil dat zeggen dat er bedachtzaam wordt omgegaan met het materiaal. Bomen worden voldoende geplant om de populatie in stand te houden en papier of karton wordt uit gerecycleerd materiaal gemaakt.

Houten carport kopen: vraag en vergelijk prijzen

Wil je een houten carport laten bouwen? Via onderstaand formulier kom je direct in contact met meerdere ervaren vakmannen tegelijk. Handig om snel en eenvoudig prijzen te vergelijken. Doe de test en ontvang tot 5 gratis offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Wat voor type veranda zoek je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.