Carport hout: houtsoorten, model en prijzen

Een carport gemaakt van hout is een soort overkapping die jouw auto beschermt tegen weersinvloeden. Maar waarom is een houten carport de beste optie voor jou? In dit artikel lees je meer over de prijzen, houtsoorten en modellen van houten carports. 

Waarom een houten carport kiezen?

Je kan een houten carport vergelijken met een openof halfopen houten garage. Houten carports hebben veel voordelen. We geven je hieronder enkele van deze voordelen mee:

 • Praktische voordelen: een carport biedt een extra overdekte parkeerplaats aan voor jouw wagens. Dankzij een carport kan je ook droog in en uit jouw auto stappen wanneer het regent. Je moet ook niet snel jouw ruiten krabben in de winter. Je kan jouw carport ook gebruiken als extra opbergplaats.
 • Prijs: carports zijn goedkoper dan garages. Sommige houtsoorten zijn goedkoop. Er zijn houtsoorten die wel wat duurder zijn.
 • Uitstraling: hout creëert een natuurlijke en warme look.
 • Veelzijdig: hout past perfect bij zowel klassieke als moderne woningen.
 • Eenvoudig aanpassen: je kan houten carports makkelijk schilderen en/of vernissen.
 • Op maat gemaakt: je hebt de optie om jouw eigen houten carport volledig op maat te laten maken.
Een carport gemaakt van hout.

Hoeveel kost een houten carport? [Prijs 2024]

Op maat gemaakte houten carports zijn beschikbaar voor ieder budget. Voor geïmpregneerde houten carports begint de gemiddelde prijs bij 500 euro.

Voor een luxe-uitvoering met een hoogwaardig plat dak betaal je tussen de 1.000 euro en 2.200 euro. De prijzen van gebogen of zadeldaken liggen tussen de 2.200 en 4.000 euro.

Vind een prijs op maat
Laat onze experten jouw wensen weten.

Carport hout: welk model kiezen?

Je hebt veel verschillende opties voor jouw houten carport. Ben je geïnteresseerd in een landelijke carport? Overweeg je een dubbele carport of een carport gecombineerd met aanbouw? In de volgende titels vind je de nodige informatie.

Landelijke carport

Voor klassieke carports worden er meestal warme en rustieke materialen gebruikt. De constructie van landelijke carports bestaat meestal enkel uit zichtbare houten balken en liggers.

Vaak wordt er voor de opbouw en afwerking gekozen voor houtsoorten als tropisch hardhout. Een andere goede keuze voor houtsoort is een inlandse loofboom, zoals eik.

Het dak van een carport in een landelijke stijl wordt meestal schuin afgewerkt (zadeldak). Als jouw carport tegen het huis staat, wordt er meestal met één hellingbaan gewerkt.

Als de carport vrijstaand is, worden er meestal 2 schuine dakvlakken aangelegd, zoals bij houten schuren. De daken kunnen afgewerkt worden met dakpannen, riet, kunstleien, natuurleien of dakshingles.

Dubbele carport hout

Je kan ook gaan voor een dubbele carport indien je er meerdere auto’s onder wilt parkeren. Ook voor eigenaars van een mobilhome of een aanhanger zijn dubbele carports een goede keuze.

Tenslotte is een dubbele carport ook een goede optie, wanneer je het wilt gebruiken als extra opbergplaats voor jouw fietsen of tuinspullen.

Carport hout aanbouw

Het is mogelijk om jouw carport te combineren met een aanbouw, zoals een houten schuurtje. Dit heeft als voordeel dat je jouw auto goed kan parkeren én je beschikt over meer ruimte rond je huis.

Een aangebouwde houten carport.

Houten carport op maat

Als je ervoor kiest om jouw carport op maat te laten maken, dan houd je best rekening met het feit dat je misschien meer zal moeten betalen, afhankelijk van de keuzes die je maakt. De prijs zal afhangen van de volgende zaken:

 • De grootte van jouw carport (enkel of dubbel).
 • De gekozen houtsoort (hardhout, naaldhout, composiet…).
 • De moeilijkheid van uitvoering (soort verharding, plaats waterafvoer…).
 • De gekozen houtconstructie (houtskeletbouw, massieve houtbouw…).
 • De keuze voor een gesloten of open carport.
 • Het gekozen dakmateriaal (kunststof, natuurlijke materialen).
 • De prijs per uur van de vakman en het aantal geschatte werkuren.
 • De onkosten (werktuigen, verplaatsingskosten…).
Een carport op maat laten maken?
Contacteer een professional voor advies op maat.

Welke houtsoort kiezen?

Voor een houten carport heb je de keuze tussen heel wat verschillende houtsoorten. De ideale houtsoort voor jouw project hangt af van het beschikbare budget en jouw specifieke wensen.

Douglas is de meest veelzijdige houtsoort

Geïmpregneerd sparrenhout is een populaire keuze voor carports. Douglas, een andere harde houtsoort, gaat ook onafgewerkt lang mee en heeft een mooie roodbruine uitstraling. Douglas behoort tot duurzaamheidsklasse 3.

Eik of kastanje, de Europese sterkhouder

Ook kunnen houtsoorten zoals eik en kastanje gebruikt worden voor houten carports. Deze houtsoorten zijn meestal wel iets duurder.

Verlijmd vuurhout voor lichte structuren

Gelamineerd hout, ook wel verlijmd vuurhout genoemd, is ook een houtsoort die vaak voor carports gebruikt wordt. Verlijmd vuurhout heeft een goede vormvastheid en vochtbestendigheid.

Wil jij jouw droomcarport realiseren?
Krijg advies over de verschillende houtsoorten.
arrow Kom in contact met een vakman

Tropisch hout? Niet per sé schadelijk voor milieu

Tropisch hout is een hardhout dat zeer lang meegaat, maar door zijn herkomst wordt tropisch hout soms als een controversiële keuze gezien.

Dat komt omdat het kappen van tropisch hout vaak zeer belastend is voor de regenwouden. Het gaat ook gepaard met dieren- en mensenleed. Toch zijn er ook milieuvriendelijke opties voor tropisch hout. 

Tropisch hout: milieuvriendelijke en duurzame opties

Als je een milieuvriendelijke optie wilt voor tropisch hout, kan je kiezen voor tropisch hout met het FSC-label. Dit hout wordt namelijk gekapt in duurzaam beheerde bossen.

FSC staat voor Forest Stewardship Council. De organisatie werd in 1993 opgericht om milieubelastende ontbossing te bestrijden. Het FSC-label is vandaag de dag een erkend label dat je op veel verschillende producten kan tegenkomen.

Wanneer jouw hout, papier of karton dit FSC-label draagt, ben je verzekerd dat er bedachtzaam mee omgegaan is. Er worden bijvoorbeeld genoeg bomen geplant om de populatie in stand te houden.

Wat is de betere optie: een carport van hout of metaal?

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen houten carports en metalen carports. De beste keuze van materiaal hangt af van jouw voorkeuren en budget. We geven wat meer uitleg bij de verschillen:

 • Onderhoud: houten carports hebben regelmatig onderhoud nodig, zoals schilderen, oliën of beitsen. Aluminium carports daarentegen zijn volledig onderhoudsvrij.
 • Levensduur: aluminium carports hebben een lange levensduur en roesten niet. De levensduur van een houten carport hangt af van de houtsoort en het onderhoudsniveau. Gemiddeld gaan houten carports 15 tot 25 jaar mee.
 • Uiterlijk: houten carports hebben een warme uitstraling die perfect past bij zowel moderne als klassieke woonstijlen. Een aluminium carport past goed bij moderne woonstijlen.
Een carport gemaakt van metaal.

Houten carport kopen: vraag en vergelijk prijzen

Ben jij geïnteresseerd in het kopen van een houten carport? Een expert kan je helpen in het maken van de beste keuzes voor jouw project. Via onderstaand offerteformulier kan je gratis offertes aanvragen voor een houten carport.

Op die manier kan je professionals uit jouw regio vergelijken. Zo krijg je niet alleen advies op maat, maar ook een duidelijk beeld van de kosten.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?
2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?
3*. Welk type carport wenst u?
4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.