Veranda zelfbouw: voordelen, prijs en leveringstijden

Veranda zelfbouw is een aantrekkelijke optie voor doe-het-zelvers die graag kosten willen besparen en hun creativiteit willen uiten. Hoewel het een uitdaging kan zijn qua kennis en handigheid, besluiten veel mensen hun veranda zelf te bouwen. In dit artikel lichten wij de voordelen toe en bespreken de verschillende prijzen.

Kies je voor volledige of gedeeltelijke zelfbouw?

Ben je een handige Harry en wil je zelf een veranda plaatsen, dan kan je als doe-het-zelver heel wat kosten besparen. Je kan de werken helemaal zelf uitvoeren of kiezen om samen te werken met een expert.

Volledige zelfbouw

Je kan als doe-het-zelver overwegen om je veranda helemaal stap voor stap alleen te bouwen. Dit kan met standaard doe-het-zelf-pakketten in verschillende formaten en kleuren.

Je bent echter beperkt in keuze, want niet alles is beschikbaar in deze pakketten. Zelfbouw vereist echter altijd 21% btw op materialen en biedt beperkte garantie.

Gedeeltelijke zelfbouw

Als je liever een veranda op maat hebt, is het beter om samen te werken met een professionele verandabouwer. Zij ontwerpen volgens jouw wensen een plan en bekijken de bouwtechnische mogelijkheden inclusief integratie van zonwering en extra deuropeningen. Door de verandabouwer in te schakelen, profiteer je van een verlaagd btw-tarief van 6% op het totale bedrag.

Werkman aan het boren in een houten plank.

Wat zijn de voordelen van een zelfbouw veranda?

Het belangrijkste voordeel van een zelfbouw veranda is dat het aanzienlijk goedkoper is dan een veranda laten bouwen door een professional. Je vermijdt arbeidskosten, die je in de meeste gevallen makkelijk zelf kan doen.

Naast de kostenbesparing biedt zelfbouw ook de mogelijkheid om je veranda helemaal in te richten naar je eigen smaak en stijl.

Een mogelijke keerzijde van een veranda laten bouwen is dat je geen inspraak hebt in het ontwerp. Door zelfbouw creëer je een unieke veranda die je stap voor stap zelf hebt gebouwd, voor een fractie van de prijs.

Prijs zelfbouw veranda

De kosten van een zelfbouw veranda worden voornamelijk bepaald door de afmetingen en het gekozen materiaal. Hoe groter de veranda, hoe hoger de kosten natuurlijk.

Hieronder vind je een overzicht van de minimale kosten voor een zelfbouw veranda van 2,5 meter op 3 meter, inclusief btw. Zo maak jij de beste keuze uit verschillende soorten materiaal.

Materiaal zelfbouw veranda 2,5m x 3mMinimumprijs
Hout€ 600
Aluminium€ 900
Staal€ 1.000

Prijs hout

Houten zelfbouw veranda’s zijn populair vanwege hun gebruiksgemak. Dit materiaal is simpel op maat te maken en relatief makkelijk te verwerken. Het is een budgetvriendelijke keuze en het materiaal kan makkelijk worden geverfd.

De levensduur is gemiddeld 30 jaar, mits het correct wordt onderhouden. Hout is gevoelig voor vocht en moet het hele jaar door worden beschermd.

Een houten bouwconstructie geplaatst in een tuin.

Wat is de prijs voor het bestellen van een Douglas veranda?

Gemiddeld kosten veranda’s van Douglas tussen de € 1.000 en € 3.000. De prijs hangt echter af van diverse andere factoren zoals het type pakket (materiaal of bouwpakket), de afmetingen en het gebruikte materiaal.

Prijs aluminium

De zelfbouwpakketten voor aluminium veranda’s zijn duurder maar makkelijk mee te werken door het lichte materiaal. Je koopt ze direct in de gewenste kleur want je kan ze niet overschilderen. Het voordeel is dat het een lange levensduur heeft van minstens 50 jaar en weinig onderhoud vereist.

Een grote aluminium bouwconstructie van een veranda.

Prijs staal

Stalen veranda’s zijn minder gebruikelijk als zelfbouwpakket. Staal is namelijk veel zwaarder en duurder van prijs. Door de sterkte is staal wel in staat om dunne palen te voorzien, wat zorgt voor een elegante uitstraling. Bovendien roest staal niet als het verzinkt is en kan het zo’n 50 jaar mee.

Hoe kun je besparen op de kosten?

  • Kies een lokale leverancier: kies een leverancier in je buurt om de transportkosten te verminderen.
  • Overweeg tweedehands: als je goed de tweedehandsmarkt in het oog houdt kan je een koopje op de kop tikken en een veranda vinden voor een lagere prijs. Renoveer het en voeg je eigen stijl toe voor een persoonlijke touch.
  • Plan goed: vergelijk prijzen en kwaliteit door genoeg offertes aan te vragen. Geef op voorhand een gedetailleerde beschrijving van je project voor zo nauwkeurig mogelijke prijsopgaven. Om je veranda zo snel mogelijk af te krijgen, is een efficiënte planning essentieel.
Ontvang je graag een persoonlijk voorstel?
Vul dan snel het formulier in en vergelijk advies van experts.
arrow Ontvang offertes

Leveringstijden veranda zelfbouw pakket

De wachttijd van de levering van een zelfbouwpakket kan tot 6 weken duren. Je wordt gedurende het hele leveringsproces op de hoogte gehouden van de status van de bestelling. Voor een meer specifieke leveringstijd raden we aan om ons offerteformulier in te vullen.

Verandabouwers raadplegen voor het plaatsen van een prefab veranda

Het bouwen van een prefab veranda vereist specialistisch vakmanschap. Het is verstandig om dit werk te laten uitvoeren door professionals. Zij garanderen hoogwaardig resultaat met focus op:

  1. Persoonlijk kennismakingsgesprek: een vakman komt bij je langs om je wensen te bespreken en de mogelijkheden door te nemen.
  2. Prefab fabricage: na het gesprek worden jouw ideeën vertaald naar een ontwerp. Vervolgens wordt dit uitgewerkt en gedeeltelijk of volledig opgebouwd.
  3. Hoogwaardige materialen: de vakman heeft expertise en zal enkel materiaal kiezen met de hoogste kwaliteit voor een duurzame constructie, inclusief beglazing, verlichting en afwerking.
  4. Professionele installatie: de prefab veranda wordt deskundig geplaatst zodat deze voldoet aan alle Europese bouwnormen.
  5. Financiële voordelen: voor een aangebouwde veranda kan je genieten van een verlaagd btw-tarief van 6%.

Heb je meer informatie nodig over een veranda? Stel je vraag en ontvang advies op maat

Wil je verschillende specialisten vergelijken? Vul dan onderstaand formulier in en ontvang verschillende prijsvoorstellen op maat. Voor een goede start van je project is het raadzaam eerst vrijblijvend advies in te winnen.

Zo leer je iets meer over de verschillende prijzen, maar ook over diverse adviezen, modellen en realisaties. Zo helpen wij je de beste keuze te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.