Je veranda inrichten? Deze 4 tips laat je best niet liggen

veranda inrichten

De voordelen van een veranda zijn alom bekend. Niet alleen geniet je elk seizoen van het uitzicht op je tuin, het biedt tevens ook nog een ongelooflijke meerwaarde voor je woning.

☑ Lees meer over de voordelen van een veranda >> 

Eenmaal gebouwd is het echter soms moeilijk om een veranda in te richten. De inrichting is namelijk afhankelijk van ieders smaak. Wij geven je daarom 4 tips mee om van je veranda een unieke ruimte te maken.

Tip 1: Denk vooraf na over de inrichting van je veranda

Dit is waarschijnlijk één van de grootste valkuilen. Dikwijls denken we er op voorhand namelijk niet over na hoe we onze veranda wensen in te richten. Maar het heeft wel degelijk zijn belang. Wat als je bijvoorbeeld een meubel in je veranda wilt plaatsen maar deze er uiteindelijk de ruimte niet voor heeft.

Schrijf (of teken) daarom je verandainrichting vooraf uit en bespreek dit met jouw verandaspecialist of architect wil je dat hij hiermee rekening houdt in de bouwplannen.

Tip 2: Zorg voor een perfecte harmonie

veranda inrichten

Wil je je veranda in een volledige andere stijl inrichten dan de rest van je woning? Dit is begrijpelijk! Iedereen wilt wel eens iets nieuws uitproberen. Interieurarchitecten zullen dit idee echter afwijzen.

Aangezien de veranda als verlengstuk van de woning fungeert, dien je op zoek te gaan naar tinten die in het verlengde liggen van het bestaand interieur. Breek je hiermee, dan zal dit niet alleen vloeken met de rest van het interieur, maar zal het bijgevolg ook jouw woningwaarde beïnvloeden.

Tip3: Is tapijt of parket de beste keuze als vloerbekleding?

veranda inrichtenTapijt kan als vloerbekleding misschien esthetisch mooi zijn, maar is allesbehalve praktisch. Waarom? Simpelweg omdat de veranda uitgeeft op de tuin. Tapijt is heel moeilijk te onderhouden en zal onvermijdelijk redelijk snel vuil en beschadigd geraken.

Of dacht je misschien aan parket? Ondanks dat het onderhoud ervan iets eenvoudiger is, is parket niet optimaal bestendig tegen vocht. Informeer hiervoor dus altijd eerst bij een vloerspecialist.

De beste keuze blijven vloertegels. Ze zijn namelijk robuust, eenvoudig in onderhoud en bovendien beschikbaar in diverse soorten, kleuren en maten

Tip 4: Kies voor een aangepaste bemeubeling

Een adequate bemeubeling in je veranda is niet altijd eenvoudig te vinden. Vooral eens je weet dat een veranda voor 75% uit glas bestaat. Hoe vind je dan meubels die het zicht en zonlicht niet belemmeren?

Een interieurspecialist kan je hierin helpen en je adviseren om te kiezen voor lagere meubels. Voordat je je meubels aanschaft, neem je ook best eerst de afmetingen van je nieuwe ruimte. Zo vermijd je onaangename verrassingen.

Wens je je nieuwe veranda in te richten?

Vraag advies aan onze verandaspecialisten

Kleine veranda inrichten

Heb je weinig ruimte in je woning maar wil je er toch absoluut een veranda bij. Dan is de kleine veranda misschien wel iets voor jou. Typerend voor dit soort veranda is dat er geen bouwvergunning nodig is.

Een kleine veranda kun je zowel in PVC, aluminium, hout of staal laten bouwen. Maar laten we even stilstaan bij het interieur. Want hoe kun je nu een kleine veranda inrichten?

Zoals zijn naam het zelf al zegt, zal een kleine veranda je minder ruimte bieden dan een standaard veranda. De inrichting ervan vraagt dus ook wat meer denkwerk. Je dient je vooraf dus een aantal belangrijke vragen te stellen:

  • Welke functie zal de veranda invullen? Wil je er je gasten mee ontvangen? Zal het enkel dienen als ontspanningsplek? …
  • Wil je er elk seizoen van kunnen genieten of zal dit voornamelijk in de lente en de zomer zijn?

Om het gevoel van extra ruimte te scheppen richt je je veranda ook best in in dezelfde stijl als de rest van je woning. Gebruik gelijkaardige kleuren bij het schilderen van de muren en de raamprofielen en kies voor een soorgelijke bemeubeling.