Je veranda inrichten? Deze 4 tips laat je best niet liggen

veranda inrichten

De voordelen van een veranda zijn alom bekend. Niet alleen geniet je elk seizoen van het uitzicht op je tuin, het biedt tevens ook nog een ongelooflijke meerwaarde voor je woning.

Hoe een veranda inrichten?

Eenmaal gebouwd is het soms moeilijk om een veranda in te richten. Ten eerst hangt er veel af van de functie van de veranda. Is de veranda een verlengstuk aan de keuken of is het eerder een speelkamer voor de kinderen? Bij het inrichten van de veranda moet je dus zeker rekening houden met de uiteindelijke bestemming.

Daarnaast hangt de inrichting van een veranda af vanĀ de stijl van het huis. Zorg ervoor dat de veranda naadloos aansluit bij het interieur van de woning. Zeker de vloer en het meubilair verdienen extra aandacht bij het inrichten van een veranda. Leg bijvoorbeeld dezelfde vloer in de veranda als in de woonkamer. Zo integreer je de veranda met de rest van het huis.

Wij geven je alvast 4 tips mee om van je veranda een unieke ruimte te maken die perfect bij de rest van de woning past.

Vraag advies en vergelijk offertes

Tip 1: Denk vooraf na over de inrichting van je veranda

Dit is waarschijnlijk Ć©Ć©n van de grootste valkuilen. Dikwijls denken we er op voorhand namelijk niet over na hoe we onze veranda wensen in te richten. Maar het heeft wel degelijk zijn belang. Wat als je bijvoorbeeld een meubel in je veranda wilt plaatsen maar deze er uiteindelijk de ruimte niet voor heeft.

Schrijf (of teken) daarom je verandainrichting vooraf uit en bespreek dit met jouw verandaspecialist of architect wil je dat hij hiermee rekening houdt in de bouwplannen.

Tip 2: Zorg voor een perfecte harmonie

veranda inrichten

Wil je je veranda in een volledige andere stijl inrichten dan de rest van je woning? Dit is begrijpelijk! Iedereen wilt wel eens iets nieuws uitproberen. Interieurarchitecten zullen dit idee echter afwijzen.

Aangezien de veranda als verlengstuk van de woning fungeert, dien je op zoek te gaan naar tinten die in het verlengde liggen van het bestaand interieur. Breek je hiermee, dan zal dit niet alleen vloeken met de rest van het interieur, maar zal het bijgevolg ook jouw woningwaarde beĆÆnvloeden.

Zoek daarom een verandabouwer die rekening houdt met de stijl van de woning. Tip: bekijk vroegere projecten van verschillende installateurs. Houden ze rekening met de woningstijl? Hebben ze al veranda’s gebouwd in dezelfde stijl als jullie huis? Ga niet zomaar in zee met de goedkoopste verandabouwer, maar focus op het eindresultaat!

Tip 3: Tapijt, parket of tegels in een veranda?

veranda inrichtenZoals reeds gezegd trek je de vloer van het huis best door in de veranda. Zo verloopt de integratie van de veranda met de rest van de woning vlotter. Toch zijn er bepaalde soorten vloeren die beter passen bij een veranda of terrasoverkapping dan andere.

Tapijt in de verandaĀ kan als vloerbekleding bijvoorbeeld esthetisch erg mooi zijn, maar is allesbehalve praktisch in een veranda. Waarom? Simpelweg omdat de veranda uitgeeft op de tuin. Tapijt is heel moeilijk te onderhouden en zal onvermijdelijk snel vuil en beschadigd geraken.

Of dacht je misschien aan veranda met parket? Ondanks dat het onderhoud ervan iets eenvoudiger is, is parket niet optimaal bestand tegen vocht. Informeer hiervoor dus altijd eerst bij een vloerspecialist.

De beste keuze blijven vloertegels. Ze zijn namelijk robuust, eenvoudig in onderhoud en bovendien beschikbaar in diverse soorten, kleuren en maten.

Tip 4: Veranda inrichten: kies voor aangepaste bemeubeling

Vaak dient een veranda om tot rust te komen, te relaxen of zich even te kunnen afzonderen. Met de juiste meubelen tover je de veranda eenvoudig om in een oase van rust. Door bijvoorbeeld een hoekzetel in een hoek van de veranda te plaatsen creƫer je er een gezellige lees- of relaxhoek. Een andere optie is een hangstoel. Dit is in feite een schommelstoel die aan een haak aan het plafond wordt opgehangen. Hierdoor krijgt je veranda of terrasoverkapping onmiddellijk een speels, eigenwijs karakter.

Andere populaire meubels zijn barstoelen en een bartafel. Een hoge tuintafel met hoge stoelen geeft je veranda of terassoverkapping onmiddellijk een trendy vibe. Steek de barbecue aan en je hebt alles voor een gezellige zomeravond.

Is de ruimte onder de terrasoverkapping eerder beperkt? Opteer voor een loungeset met diningtafel. Dit maakt van de veranda de ideale plek om te aperitieven voor de maaltijd en heerlijk uit te buiken erna. Wordt ‘s avonds iets frisser, dan kan je dit oplossen met een terrasverwarmer of een vuurkorf, die voor dat extra tikkeltje gezelligheid zorgen.

Een adequate bemeubeling in je veranda is niet altijd eenvoudig te vinden. Vooral eens je weet dat een veranda voor 75% uit glas bestaat. Hoe vind je dan meubels die het zicht en zonlicht niet belemmeren?

Een interieurspecialist kan je hierin helpen en je adviseren om te kiezen voor lagere meubels. Voordat je je meubels aanschaft, neem je ook best eerst de afmetingen van je nieuwe ruimte. Zo vermijd je onaangename verrassingen.

Wens je je nieuwe veranda in te richten?

Vraag advies aan onze verandaspecialisten

Kleine veranda inrichten

Heb je weinig ruimte in je woning maar wil je er toch absoluut een veranda bij. Dan is de kleine veranda misschien wel iets voor jou. Typerend voor dit soort veranda is dat er geen bouwvergunning nodig is.

Een kleine veranda kun je zowel in PVC, aluminium, hout of staal laten bouwen. Maar laten we even stilstaan bij het interieur. Want hoe kun je nu een kleine veranda inrichten?

Zoals zijn naam het zelf al zegt, zal een kleine veranda je minder ruimte bieden dan een standaard veranda. De inrichting ervan vraagt dus ook wat meer denkwerk. Je dient je vooraf dus een aantal belangrijke vragen te stellen:

  • Welke functie zal de veranda invullen? Wil je er je gasten mee ontvangen? Zal het enkel dienen als ontspanningsplek? …
  • Wil je er elk seizoen van kunnen genieten of zal dit voornamelijk in de lente en de zomer zijn?

Om het gevoel van extra ruimte te scheppen richt je je kleine veranda ook best in in dezelfde stijl als de rest van je woning. Gebruik gelijkaardige kleuren bij het schilderen van de muren en de raamprofielen en kies voor een soorgelijke bemeubeling.

Veranda inrichten: modern

Wil je een moderne veranda inrichten? Creƫer dan zoveel mogelijk ruimte in de veranda. Kenmerkend aan een moderne veranda zijn neutrale kleuren zoals wit, zwart en grijs en strakke, glanzende materialen. Vaak combineert men dit met designmeubels. Ook een strakke betonvloer of gietvloer zitten een moderne veranda als gegoten.

Is een designvloer niet echt uw ding, dan kunt u nog altijd opteren voor keramische tegels of laminaat. Probeer wel de strakke lijnen aan te houden en beperk decoraties tot een minimum. Zo blijft de veranda overzichtelijk ingericht en krijgt het een verzorgde, moderne look.

Vraag advies voor een moderne veranda

Veranda inrichten: landelijk

Sommigen zweren bij een moderne stijl, anderen willen hun veranda landelijk inrichten. Bij een landelijke veranda draait alles rond sfeer en gezelligheid. Gebruik warme kleuren (zoals aardetinten) en natuurlijke materialen (wol, jute, hout, linnen). Dit draagt bij aan de gezelligheid van de veranda.

Wat ook altijd werkt om een landelijk karakter op te weken is een gezellige zithoek. Plaats de zetels dicht bij elkaar en combineer met een pelletkachel of ander haardvuur. Want zeg nu zelf: wat is er gezelliger dan onder een dekentje met een warme chocomelk op te warmen in je eigen veranda?

Een landelijke veranda dragen warmte en gezelligheid hoog in het vaandel. Probeer moderne apparatuur zoals een muziekinstallatie, computers en andere beeldschermen zo veel mogelijk te verbergen. Kies voor antieke decoratie en meubilair in plaats van designmeubels en moderne gadgets.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploadingā€¦
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.