Pergola: voordelen, prijs en mogelijkheden

Een pergola, wat is dat heerlijk. Wil jij je tuin en je terras omtoveren met een geschikte terrasoverkapping die bescherming biedt gedurende het jaar? In dit artikel worden alle factoren uitgebreid uitgelegd. Het materiaal, de grootte en andere factoren beïnvloeden de prijs. Aan de hand van je budget kun je de ideale pergola uitkiezen. Beperkt budget of niet, er zijn vele prijzen beschikbaar. Vanaf 600 euro kan je er al een laten installeren. Deze prijs kan oplopen tot 5.000 euro, afhangend van de vooraf besproken factoren.

Wat is een pergola precies?

Een pergola komt tot stand door vier of meer staanders. Dit is als het ware de basis ervan. Deze vier staanders zijn verbonden met liggers, oftewel de horizontale balken die cruciaal zijn voor je pergola.

Om de structuur sterker te maken, worden er ook schoren en ruiters geplaatst. Deze constructie kan uit meerdere materialen worden gemaakt, maar de bekendste zijn hout en metaal.

Wat is het verschil tussen een terrasoverkapping en pergola?

Wat is nu het grote verschil tussen een pergola en een terrasoverkapping? Het antwoord op deze vraag is de openheid.

Een terrasoverkapping is gesloten; het heeft dichte zijden die bescherming bieden tegen slechte weersomstandigheden. Een nadeel hiervan is echter dat je niet ten volle van je tuin kunt genieten.

Bij een pergola is dit niet het geval, aangezien het open zijkanten heeft, waardoor je ongehinderd van je tuin kunt genieten.

Graag een pergola laten zetten?
Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan!

Waarom zou ik kiezen voor een pergola

De keuze voor een pergola biedt vele voordelen, maar kent ook enkele nadelen. Hieronder zetten we alles voor je op een rij.

Alle voordelen en nadelen

Een pergola geeft leven aan je terras. Je kunt het naar je eigen smaak aanpassen door mooie klimplanten tegen de structuur aan te laten groeien. Een groot voordeel is dat het bescherming biedt tegen de zon, waardoor je altijd van je tuin kunt genieten.

Tegenover deze voordelen zijn er ook enkele nadelen aan gekoppeld. Het biedt geen bescherming tegen lage temperaturen of zware regenbuien, aangezien de zijkanten van een pergola open zijn.

Een pergola met lampjes in een tuin.

Wat zijn de prijzen van een pergola?

Gemiddeld kost een pergola tussen de 900 en 1.300 euro. Je kunt ook een goedkopere pergola laten zetten voor ongeveer 600 euro, maar dit zijn de minimale kosten. Het kan ook zeker snel stijgen tot meer dan 2.000 euro. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren. 

Factoren die de prijs van deze overkapping beïnvloeden

Er zijn enorm veel factoren die de prijs kunnen beïnvloeden. De grootte en het materiaal zijn de twee grootste factoren. Dit komt doordat de prijzen per materiaal verschillen, en de montagekosten per vierkante meter ook.

Ben je klaar om je buitenruimte te transformeren met een pergola?
Ontvang gratis advies van specialisten, vergelijk prijzen en vul ons offerteformulier in.
arrow Ontvang gratis offertes

Welke bouwmaterialen zijn geschikt voor een pergola?

Er is een ruim assortiment aan materialen dat geschikt kan zijn voor jouw ideale pergola. Het valt te zien welk materiaal het best bij de uitstraling van je huis en terras past.

Welk materiaal moet je kiezen? Dit is een relatief cruciale keuze, waar je goed over moet nadenken. Het zou namelijk onberaden zijn om een slechte keuze te maken. 

Pergola van hout

Hout is een perfecte keuze voor je pergola; het is bovendien het meest gekozen materiaal. Houten pergola’s worden vaak gekozen, omdat hout het perfecte materiaal is voor buitentoepassingen.

 Enkele voordelen van houten pergola’s:

 • Hout is zeer goed bewerkbaar. Je kan veel doen met hout, wat perfect is voor een pergola op maat.
 • Het gaat lang mee. Dit komt door hun lange levensduur, die gevormd wordt door het gebruik van specifieke houtsoorten zoals beukenhout, eikenhout of mahoniehout. Deze zijn van hoge kwaliteit.
 • Een houten pergola is niet de duurste optie in tegenstelling tot andere materialen.

Enkele nadelen van houten pergola’s:

 • Hout is sterk beïnvloedbaar door weersomstandigheden.
 • Omdat het redelijk zwaar is, is het relatief onderhoudsgevoelig.

De prijzen van houten pergola’s liggen tussen 600 en 2.500 euro. Dit hangt af van welke kwaliteit hout je gebruikt. Gebruik je zachthout van een degelijke kwaliteit, betaal je ongeveer rond de 1.000 euro.

Wanneer je daarentegen hardhout gebruikt, van een veel betere kwaliteit dat dus ook langer meegaat, heeft het een prijskaartje van rond de 2.500 euro.

Een moderne houten pergola in een tuin.

Pergola van metaal

Een metalen pergola zorgt voor een mooie en moderne uitstraling voor in je tuin. Ook is het een enorm stevig materiaal. Dit resulteert wel in een duurdere kost voor je pergola.

Enkele voordelen van metalen pergola’s:

 • Er wordt gebruikgemaakt van duurzame materialen. Metalen pergola’s gaan enorm lang mee.
 • Het zorgt voor een zeer mooie uitstraling die bij jouw huis past.

Enkele nadelen van metalen pergola’s:

 • Het is duurder, voornamelijk omdat de hoogwaardige materialen moeilijker te monteren en bewerken zijn dan die van houten pergola’s, wat de hogere kosten verklaart.

Voor een simpel model betaal je ongeveer 2.750 euro. Voor een duurzamer en kwalitatief beter model betaal je rond de 5.000 euro. Hier zijn de metalen natuurlijk wel van betere kwaliteit.

Een zwarte pergola gemaakt van metaal.

Pergola van aluminium

Een pergola van aluminium is een mooie toevoeging aan je terras door de mooie designs die je kunt uitkiezen, passend bij je huis.

Enkele voordelen van pergola’s van aluminium:

 • Aluminium is roestvrij.
 • Aluminium is licht materiaal.
 • Het heeft een lange levensduur.
 • Het materiaal is makkelijk recyclebaar, waaruit we kunnen concluderen dat het goed is voor het milieu.
 • Aluminium heeft een goede prijskwaliteitverhouding.

Enkele nadelen van pergola’s van aluminium:

 • Het materiaal is moeilijk te bewerken.
 • Relatief hoge lasen plaatsingskosten. Hierdoor is de zelfplaatsing ervan moeilijk.

De prijs van pergola’s van aluminium ligt gemiddeld tussen de 1.200 en 5.000 euro, afhankelijk van de grootte. Dit komt door de hoge kwaliteit van het product.

Een pergola van aluminium in een tuin.

Wat zijn alle mogelijkheden voor het dak?

Wat natuurlijk ook niet onbelangrijk is, is de dakbedekking van je pergola. Hier is ook een assortiment voor, waaruit je kan kiezen.

 • Dakbedekking met doek. Dit is een goedkope optie voor de dakbedekking van je pergola. Een doek is makkelijk monteerbaar en biedt goede bescherming tegen de zon. Je hebt pas bescherming tegen regen als je kiest voor een waterdicht doek. Het is tevens belangrijk om het doek goed te onderhouden, er kan namelijk snel mos en andere vuiligheden op ontstaan.
 • Dakbedekking met lamellen. Een andere optie is dakbedekking met lamellen. Deze zorgen voor een ruime leefruimte, waarin je je goed voelt, terwijl ze de felle zonnestralen die binnendringen tegenhouden. Wanneer je kiest voor de draaibare lamellen, kan je zelf bepalen hoeveel zonlicht je binnenlaat.
 • Glazen dak. Met deze laatste optie uit het assortiment, creëer je een aangename ruimte met veel lichtinval. Dit is ideaal, vooral in de zomer. Om overmatige warmte in de zomer tegen te gaan, is het aan te raden zonwering te installeren. Een glazen dak bij je pergola is niet de goedkoopste optie, maar het biedt vele voordelen.

Wat is een betere keuze: een vrijstaande of vaste pergola?

Er zijn twee manieren om een pergola te plaatsen: vrijstaand en vast. Een vrijstaande pergola wordt los van je woning gebouwd, zodat je vrij kunt kiezen waar je deze plaatst.

Een vaste pergola, in tegenstelling tot andere types, wordt direct aan je huis bevestigd. Dit maakt het een praktisch alternatief voor een veranda of een manier om de ruimte van je woonkamer uit te breiden.

De prijzen voor zowel vrijstaande als vaste pergola’s zijn vergelijkbaar, beginnend bij 1.000 tot 1.500 euro en kunnen oplopen, afhankelijk van je specifieke wensen.

Ben je intussen geïnteresseerd in een pergola?
Vul dan dit formulier in. Het is volledig gratis en vrijblijvend.

Is het mogelijk om zelf een pergola te bouwen?

Het is tevens mogelijk om je eigen pergola te plaatsen. Dit is niet zo’n moeilijk werkje, maar het is wel belangrijk dat je dit klusje aanpakt met enkele mensen erbij en de juiste gereedschappen gebruikt.

Hoe pergola plaatsen?

 1. Grond voorbereiden op de pergola
  Bij deze stap bepaal je de afmetingen van je pergola, en de locatie waar je hem gaat installeren. Maak de grond klaar voor de installatie van de pergola.
 2. Het voorbereiden van de tuinpalen
  Bij een harde ondergrond gebruik je een paalhouder met plaat en bij een zachte ondergrond een puntpaalhouder. Bescherm je paal tegen houtrot met een houtbeschermingsmiddel. Wanneer je de tuinpaal onder de grond steekt, bepaal je het gedeelte ervan dat onder gaat. Hier tel je enkele centimeters bij op. Dit is het oppervlak dat je moet smeren. Breng met een blokborstel een laag schimmelwerend middel aan op alle zijden en de onderkant van de tuinpaal. Laat het vervolgens drogen.
 3. Het verankeren van de tuinpalen
  Aan de hand van een grondboor maak je vier gaten in de grond op de plaatsen waar de palen moeten komen. Sla vervolgens de palen 10 tot 15 centimeter de grond in met een palenhamer. Kijk na of de palen recht in de grond staan. Giet vervolgens de helft van de gaten vol met water en doe er snelcement bij. Wacht ten slotte tot het hard is. 
 4. Het monteren van het bovenwerk
  Plaats vervolgens het bovenwerk op de vier balken en verbind ze aan de hand van verbindstukken.
 5. Het plaatsen van het bovenwerk
  Installeer naderhand het bovenwerk op de tuinpalen en schroef deze ook vast.
 6. Het afwerken van de zelfgemaakte pergola
  Werk ten slotte de bovenkant af en zet de puntjes op de i. Als het gebruikte hout onbeschermd is, dan pak je het best aan met olie, of een ander middel om het te goed te onderhouden.

Raadpleeg specialisten in je buurt

Wanneer je zelf niet over de nodige kennis beschikt, laat je je pergola beter plaatsen door een echte vakman. Deze persoon beschikt over de nodige kennis en ervaring.

Je kunt hiervoor gratis en vrijblijvend advies én offertes aanvragen. Dit zorgt ervoor dat je verschillende prijzen kunt vergelijken en nu echt kan zien welke pergola het beste bij je levensstijl past.

Hoe diep moet de pergola in de grond worden geplaatst?

+
De palen moeten minimaal 60 centimeter de grond in worden geplaatst.

Hoe moet de pergola worden verankerd?

+
Eerst worden er gaten geboord, waarna de tuinpalen in deze gaten worden geplaatst. Vervolgens worden de palen met een palenhamer stevig in de grond geslagen om ze te verankeren.

Wanneer kiezen voor een pergola met lamellendak?

+
Wanneer men houdt van natuurlijk binnenvallend zonlicht, en men zelf wil bepalen hoeveel men er wil binnenlaten.

Wat kenmerkt een moderne pergola?

+
Een moderne pergola behoudt doorgaans de essentie van het oorspronkelijke ontwerp, maar wordt gekenmerkt door zijn eigentijdse uitstraling en het gebruik van diverse materialen zoals hout, kunststof, metaal en glas.

Populaire artikelen

Zelf houten pergola maken
Pergola maken
Wil je zelf een pergola maken? Dit artikel vertelt je precies hoe je dat aanpakt.
Een goedkope open veranda of terrasoverkapping uit hout op een terras met houten vloer.
Pergola of veranda
Twijfel je tussen een pergola en een veranda? Ontdek alle verschillen in dit artikel.
Schuifdak pergola
Schuifdak pergola
In dit artikel leer je alles over een schuifdak pergola, inclusief de kosten en de voordelen ervan.
Pergola met zonnepanelen
Pergola met zonnepanelen
Wil je weten of je een pergola met zonnepanelen kunt plaatsen? Vind hier het antwoord.
gezin onder een pergola
Pergola verlichting
Ben je op zoek naar verlichting voor je pergola? In dit artikel behandelen we de basis en verkennen we alle opties voor lampen.

Pergola kopen: vergelijk offertes en specialisten

Ben je na het lezen van dit artikel geïnteresseerd geraakt in allerlei soorten pergola’s en overweeg je om er zelf eentje te laten plaatsen? Dan ben je hier op de juiste plek.

Vraag nu gratis offertes aan en vergelijk de specialisten in jouw buurt. Dit kan gemakkelijk online met slechts een paar klikken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de pergola?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw pergola?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.