Woonveranda: prijs en inspiratie

Wil je meer van je tuin genieten, ongeacht het seizoen? Dan is een woonveranda de perfecte oplossing voor jou! Een woonveranda biedt niet alleen extra ruimte, maar ook een mooie overgang tussen binnen en buiten. Zo geniet je het hele jaar door van de natuur. In dit artikel ontdek je alles over woonveranda’s. We geven je een overzicht van de prijzen. We delen een paar inspirerende ideeën om je eigen veranda te ontwerpen en in te richten.

Wat is een woonveranda?

Een woonveranda is een veranda waarin je kan leven. Het verschil met een traditionele veranda is dat een woonveranda een echt onderdeel is van jouw huis.

Het verschil zit ook in het dak. Een woonveranda heeft een platdakconstructie met een lichtstraat of lichtkoepel. Hierdoor heeft de veranda sfeer en licht zonder dat het te warm wordt in de zomer of te koud in de winter. Je kan er dus het hele jaar door van genieten.

Woonveranda versus aanbouw woning

Een woonveranda is in principe altijd een volwaardige aanbouw. Maar een aanbouw is geen veranda. Een aanbouw is een uitbreiding van jouw huis en kan een extra kamer, keuken of een andere functionele ruimte zijn.

Een woonveranda is ook een uitbreiding van jouw huis, maar deze bestaat uit raampartijen en glas. Hoewel deze ook mooi aansluit op jouw huis, creëert deze een nieuwe aparte ruimte die niet meteen de binnenruimte doortrekt zoals een aanbouw dat doet.

Woonveranda kostprijs 2024

De prijs voor een woonveranda is afhankelijk van meerdere factoren. De oppervlakte, de materialen en de opbouw van de veranda spelen een belangrijke rol.

De kosten kunnen oplopen als je kiest voor beglazing en profielen van hoge kwaliteit. Een woonveranda kost gemiddeld € 1.400 tot € 1.600 per vierkante meter, exclusief fundering, afwerking en inrichting.

Alle voordelen en nadelen van een woonveranda

Voordelen

Een voordeel van een woonveranda is dat deze voor extra ruimte zorgt, wat de waarde van jouw woning verhoogt. Dankzij de grote raampartijen van glas brengt de woonveranda meer licht in huis en biedt het hele jaar door een prachtig uitzicht op jouw tuin.

Nadelen

Er kunnen vochtproblemen ontstaan zoals condensvorming als er geen sterke fundering is. Als je niet voor de juiste beglazing kiest, kan de veranda heel warm en vochtig worden.

Ten slotte is het essentieel om een goede verwarmingsinstallatie te hebben, aangezien het in de winter heel koud kan worden.

Een woonveranda volledig uit glas.

Woonveranda materialen

Type profielen

Voor jouw woonveranda heb je een stabiel profiel nodig. Je kunt kiezen uit materialen zoals hout, aluminium en pvc. Het is belangrijk om gebruik te maken van thermisch onderbroken profielen voor goede isolatie en het voorkomen van koudebruggen.

Type beglazing

Woonveranda’s vereisen een zorgvuldige keuze in beglazing. Je kunt kiezen voor dubbel isolatieglas HR++ of zelfs triple HR+++ hoogrendementsglas, afhankelijk van de gewenste isolatie en efficiëntie.

Leuke extra’s

Afhankelijk van hoe je de woonveranda wilt gebruiken, kun je kiezen voor zonwerend of reflecterend glas. Opties zoals zelfreinigend of geluidswerend glas zijn ook beschikbaar. Voor het dak is veiligheidsglas aan te raden.

Een goede ventilatie is cruciaal. Een juiste balans tussen verwarming en ventilatie zorgt het hele jaar door voor een aangename temperatuur en verkleint de kans op vochtproblemen.

Er is een veranda voor elk budget
Ontdek wat de opties zijn voor jou.
arrow Ontvang offertes

Hoe leefveranda inrichten?

Het is belangrijk om vooraf te weten wat je in je woonveranda wilt hebben en hoe je de ruimte gaat inrichten. Denk goed na over welke functie je de ruimte wilt geven en bepaal aan de hand daarvan welke spullen je in de woonveranda wilt plaatsen.

Stel dat je een ontspanningsruimte wilt. Dan kun je er een biljarttafel in plaatsen. Wil je van de veranda een eetruimte maken? Dan kun je er een mooie eettafel en verschillende meubels in plaatsen. Er bestaan oneindig veel mogelijkheden.

Met plat dak

De meeste mensen kiezen voor een plat dak voor hun woonveranda. Een plat dak biedt goede isolatie en laat veel natuurlijk licht binnen, wat zorgt voor een luxueuze look.

Met keuken

Je kunt van jouw woonveranda een keuken maken, waarbij je kunt genieten van jouw tuin en de natuur terwijl je lekkere maaltijden maakt. Je kunt er ook gezellig eten met familie of vrienden.

Heb je een vergunning nodig voor een leefveranda?

Je hoeft meestal geen vergunning te vragen voor een woonveranda, maar je hebt wel een meldingsplicht. Een vergunning is niet nodig als de woonveranda aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • De veranda is maximaal 4 meter hoog.
  • De oppervlakte bedraagt maximaal 40 vierkante meter.
  • De veranda moet minimaal 2 meter van de perceelgrenzen in de achtertuin en 3 meter in de zijtuin staan.
Verandabouwer gezocht?
Vergelijk offertes op maat en bespaar kosten.

Inspiratie voor een moderne (woon)veranda

Een houten woonveranda met een gezellige sfeer.

Hier zie je een mooie woonveranda die ontspanning en gezelligheid uitstraalt. De grote ramen geven een prachtig uitzicht op de groene omgeving en laten veel natuurlijk licht binnen. Je ziet een grote, hoekvormige zetel met comfortabele, diepblauwe kussens.

De houten constructie van de veranda straalt warmte en duurzaamheid uit. Het kleurrijke tapijt zorgt voor een gezellige sfeer. Deze woonveranda is een perfecte plek om te ontspannen!

Een woonveranda ingericht als eetruimte.

Hier zie je een moderne woonveranda die perfect is ingericht als eetruimte. De veranda heeft een glazen dak en glazen wanden, wat zorgt voor een mooi uitzicht op de groene tuin en de omliggende natuur. Dit geeft ook een open gevoel, waardoor je het hele jaar door van je tuin kunt genieten, ongeacht het weer.

Een woonveranda met glazen wanden

Hier zie je een elegante woonveranda die aan de zijkant van een huis is gebouwd. De veranda heeft grote glazen schuifdeuren en ramen, die voorzien zijn van verticale jaloezieën waarmee je de lichtinval kunt regelen en je privacy kunt behouden.

De glazen wanden geven je een mooi uitzicht op de tuin en de omgeving, waardoor je van de natuur kunt genieten terwijl je binnen bent.

Woonveranda plaatsen? Vergelijk prijzen en installateurs

Overweeg je om een woonveranda te laten plaatsen? Vergelijk prijzen en installateurs om de beste deal te vinden die past bij jouw behoeften. Met de juiste keuzes en een ervaren installateur kun je binnenkort genieten van een prachtige woonveranda die perfect is voor jouw stijl.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.