Woonveranda: prijs en inspiratie

Wil je een speciale draai aan je woning geven? Wil je graag meer woonruimte? Dan is een woonveranda een goede optie! Dit type veranda zorgt alvast voor extra woon- en leefruimte. Andere voordelen? Wat kost een woonveranda? Wat is het verschil met een aanbouw?

Kom hier alles te weten over woonveranda’s: de voor- en nadelen, materiaalkeuze en eventuele vergunning(en). Laat je ook inspireren. Wil je de prijzen van verschillende leveranciers vergelijken? Ontvang tot 5 gratis offertes op maat via onze offertepagina.

Wat is een woonveranda?

Een woonveranda is een verwarmde, geïsoleerde uitbouw. In tegenstelling tot een gewone aanbouw zijn de wanden en het plafond van glas. Een woonveranda sluit precies aan op jouw woning. Je hebt daarnaast keuze uit verschillende sferen en stijlen die passen bij jouw interieur.

Krijg advies en prijzen op maat

Voordelen woonveranda

Een veranda biedt ieder huis heel wat voordelen. Dit zijn de belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Extra ruimte. Een woonveranda zorgt voor meer ruimte in je bestaande woning. Die extra ruimte geeft je huis ook direct een extra meerwaarde.
  • Meer licht. Dankzij de grote raampartijen voor plafond en wanden van glas brengt een woonveranda meer licht in huis.
  • Brengt buiten binnen. Een woonveranda biedt jou het hele jaar door een prachtig uitzicht op je tuin. Je ziet niet alleen de seizoenen verstrijken. Door de raampartijen breng je ook de natuur in je huis.

Nadelen woonveranda

Voordat je een leefveranda laat plaatsen, dien je rekening te houden met een aantal zaken. Dit zijn de belangrijkste aandachtspuntjes waar je het beste aandacht aan besteedt:

  • Vochtproblemen. Een sterke fundering is van belang voor een goede isolatie van de leefveranda. Op die manier voorkom je vochtproblemen zoals condensvorming.
  • Opwarming. Kies de juiste beglazing voor je leefveranda. De zonnefactor en isolatiewaarde zijn hierbij van belang, anders wordt de leefveranda veel te warm en vochtig.
  • Afkoeling. In de winter geldt dat de temperatuur flink kan dalen als de leefveranda niet goed wordt verwarmd. Een effectieve verwarmingsinstallatie is van belang als je gedurende de wintermaanden je veranda behaaglijk wilt houden.

Woonveranda prijs

De prijzen voor een woonveranda kunnen sterk verschillen. Veel hangt af van de beschikbare oppervlakte, de materialen en de opbouw van de veranda. Zo kunnen bijvoorbeeld de kosten oplopen als je voor hoogwaardige beglazing en een duurzaam profiel kiest. Verder in dit artikel vind je meer info over de soorten beglazing en het type profielen.

Fundering, afwerking en inrichting niet meegeteld, kost een woonveranda je gemiddeld 1.400 à 1.600 euro per vierkante meter. Concreet: voor zo’n 20 m2 schommelt de totaalprijs tussen de 25.000 en 35.000 euro.

Ontvang tot 5 prijsoffertes op maat

woon veranda prijs

Woonveranda versus aanbouw woning

Er bestaan nogal wat onduidelijkheden over de verschillen tussen een leefveranda en een aanbouw woning. In principe is een veranda altijd een aanbouw. Een aanbouw woning is echter geen veranda. Dit komt omdat een aanbouw de ruimte in jouw huis gewoon doortrekt. Een veranda sluit dan wel naadloos aan, het breekt eveneens de ruimte in je woning. Een leefveranda beschikt over grote raampartijen en is bedoeld om het hele jaar door op een bijzondere manier van jouw huis en tuin te genieten.

Vergunning nodig? Voor een woonveranda hoef je in de meeste situaties geen bouwvergunning aan te vragen. Let op: een meldingsplicht is wel nodig! In de volgende situaties volstaat een meldingsplicht. De veranda is maximum 4 meter hoog. De oppervlakte bedraagt maximaal 40 vierkante meter. De veranda staat in de achtertuin 2 meter en in de zijtuin 3 meter van de perceelsgrenzen.

Woonveranda materialen

Zoals eerder in dit artikel aan bod kwam, is het mogelijk om verschillende soorten materialen te gebruiken voor een leefveranda. Het type profiel en beglazing van de veranda spelen hier een grote rol. Welke soorten zijn geschikt voor jouw woonveranda?

Type profielen

Woonveranda’s hebben een stabiel profiel nodig. Je kan kiezen uit de volgende materialen:

  • Hout.
  • Aluminium.
  • Pvc.

Pvc blijkt in de meeste gevallen het minst geschikt. Daarnaast is het van belang om voor een goede isolatie gebruik te maken van thermisch onderbroken profielen. Zogenoemde ‘koudebruggen’ dienen te worden voorkomen; hierdoor gaat warmte verloren.

Type beglazing

Woonveranda’s bestaan uit grote raampartijen die zorgen voor veel licht in jouw woning. Het kiezen van de juiste beglazing is dan ook erg belangrijk:

  • Dubbel isolatieglas HR++-hoogrendementsglas. Dit standaardtype glas is gevuld met argon en afgewerkt met een isolerende coating.
  • Triple HR+++-hoogrendementsglas. Dit type glas is gevuld met argon of krypton en de isolerende werking is heel effectief.

Leuke extra’s

Hoe wil je de woonveranda wil gebruiken. Afhankelijk daarvan kan je kiezen voor zonwerend glas of reflecterend glas. Ook zelfreinigend glas of geluidswerend glas is mogelijk. Voor het dak is veiligheidsglas aan te raden.

Voor een optimaal leef- en woonklimaat in je veranda is een goede ventilatie belangrijk. De juiste balans tussen verwarmen en ventileren zorgt het hele jaar door voor een aangename temperatuur. Tegelijk verkleint het de kans op vochtproblemen.

woonveranda

Woonveranda plaatsen? Vergelijk prijzen

Voor een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat kies je best voor een gespecialiseerde verandabouwer. Vergelijk hier gratis prijzen van meerdere vakmannen door vrijblijvend een offerte op maat aan te vragen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?

2*. Welk materiaal verkiest u?

3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?

4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.