Aluminium veranda: voordelen, prijs, tips en inspiratie

Is de beslissing gevallen? Ben je eindelijk van plan om je woning uit te breiden met een veranda? Dan staan je nog enkele moeilijke beslissingen te wachten.

Zo moet je bijvoorbeeld beslissen hoe je veranda eruit zal zien. Dan hebben we het niet alleen over de vorm, maar ook over het materiaal. De materiaalkeuze is namelijk de grootste sfeermaker. Een houten veranda straalt bijvoorbeeld heel wat sfeer en warmte uit. Wie voor een PVC veranda kiest, kiest voor efficiëntie. Maar wat als je een aluminium veranda wilt? Dat lees je in dit artikel.

Vraag advies aan een verandaspecialist

Tot slot is ook aluminium een vaak gekozen materiaal voor het bouwen van veranda’s. Maar wat zijn de voordelen van aluminium? Welk budget moet er worden gepland? Hoe isoleer en onderhoud je een aluminium veranda.

Aluminium veranda

Wat is de prijs van een aluminium veranda?

Allemaal goed en wel, maar hoeveel kost een aluminium veranda nu eigenlijk? Het klopt dat aluminium niet goedkoop is. Dat heeft natuurlijk wel een reden. Die redenen werden je net in dit artikel opgesomd. PVC en hout bieden je veel minder voordelen, maar zijn meestal wel goedkoper. Jij zal dus zelf moeten beslissen naar welke kant de weegschaal overhelt.

Gemiddeld gezien kan een aluminium veranda zo’n €17.000 kosten. Uiteraard kan die prijs nog variëren, afhankelijk van de afwerking en de oppervlakte.

Houd er rekening mee dat de kosten van een aluminium veranda niet beperkt blijven tot enkel en alleen de aankoopprijs. Binnen het budget moet je immers ook rekening houden met de prijs van de werkzaamheden vooraleer u uw veranda kunt installeren. Daarnaast zullen er waarschijnlijk ook elektrische werkzaamheden nodig zijn indien je stopcontacten of meerdere lichtpunten in de ruimte wenst te installeren.

Indien je de exacte prijs voor je aluminium veranda wenst te ontvangen, vertrouw dan op onze ervaren verandabouwers. Zij geven jou graag gratis advies en een vrijblijvend offerte! Neem de tijd om verschillende offertes te vergelijken om de beste keuze te maken voor de bouw van je veranda.

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Wat zijn de voordelen van een aluminium veranda?

Aluminium veranda’s zijn populair, en terecht! Maar heel vaak worden aluminium veranda’s afgewogen tegen de alternatieven in pvc of hout. Maar wat zijn nu de voordelen van aluminium?

  • Een aluminium veranda is superonderhoudsvriendelijk. Je hebt er absoluut geen werk aan! Een beetje zeepsop is meestal wel voldoende. Opgepast! Geen schuursponsjes gebruiken! Hoewel het meeste aluminium wel bestand is tegen invloeden van buitenaf, vermijd je dergelijke harde producten en bijtende stoffen best zoveel mogelijk. Geef je nieuwe veranda de zorg die het verdient, maar overdrijf niet. Binnen de kortste keren staat je aluminium veranda weer te blinken, zo goed als nieuw!
  • Aluminium is zo sterk dat het ook grote overspanningen aankan. Dat wil zeggen dat de glasoppervlakte zo groot mag zijn als je zelf wil, zonder dat het in kleinere stukken verdeeld hoeft te worden. Denk trouwens niet dat aluminium die sterkte moet compenseren met dikke, lompen stukken fundering. De omranding van je aluminium veranda blijft fijn, elegant en stijlvol.
  • Een aluminium veranda kan ook dienst doen als inbraakbeveiliging. Aluminium is namelijk niet geluidloos te doorboren. Hout en PVC zijn dat wel. Wie kiest voor aluminium, geeft inbrekers een extra hindernis. Ben je toch nog steeds een beetje bang? Je kan de ramen en deuren ook beveiligen met glasbreukdetectoren of een speciale driepuntsluiting. Zo kan je ’s avonds in bed kruipen zonder angst voor indringers.
  • Aluminium doorstaat de tand des tijds met vlijt. Je investering blijft zijn kwaliteit door de jaren heen bewaren. Je hoeft je met een aluminium veranda met andere woorden geen zorgen te maken over verkleuringen door de zon of roestplekken door regenweer. Met hout en ijzerwerk is dat anders. Hout moet bijvoorbeeld regelmatig een nieuw laagje verf of vernis krijgen. Wie kiest voor een aluminium veranda, heeft geen extra werk.
  • Hoewel aluminium doorgaans niet als sterke isolator gezien wordt, kan het dat tegenwoordig wel zijn. Een tip is om potentiële aannemers te vragen naar de inwendige structuur van de aluminium profielen. Sommige aannemers verwerken daarin namelijk meerdere kamers die van elkaar gescheiden worden. Daardoor ontstaat er een thermische onderbreking en kan aluminium toch de isolatie bieden die een veranda in hout of PVC je zou beloven.

Het thermisch comfort van een aluminium veranda

Wil je het hele jaar door kunnen genieten van je veranda, dan dien je naast het schrijnwerk ook na te denken over de isolatie.

Het allereerste waar je aan moet denken bij het bouwen van een veranda is de locatie. De natuurlijke warmte van de zon of de koelte van de schaduw is essentieel om de warmte in de veranda te regelen. Afhankelijk van je verwachtingen en de regio waarin je woont, zul je jouw veranda soms naar het zuiden, oosten of zuidoosten moeten oriënteren.

Het is ook essentieel om op een efficiënte manier koudebruggen tegen te gaan. Betreffende de beglazing, vermijd je best enkel glas. Dubbele beglazing of hoogrendementglas met versterkte isolatie wordt daarentegen aanbevolen door veranda-experts.

Tot slot speelt ook het dak van jouw aluminium veranda een belangrijke rol bij de isolatie ervan. Hoewel een glazen dak zeker een esthetische oplossing is, is dit materiaal niet ideaal omdat het aan de ene kant lawaaierig is bij hevige regenvallen, en aan de andere kant een overmatige bron van warmte is als de zon er op schijnt. Voor een goede isolatie worden kunststofplaten sterk aanbevolen.

Tip: Als je een leeszaal, een speelkamer of een woonkamer in de veranda wilt installeren, overweeg dan een gezellige houtkachel om deze te verwarmen. Op koude dagen en lange winteravonden kan je genieten van een aangename warmte en sfeer.

Een aluminium veranda onderhouden

Het onderhoud van een aluminium veranda is zeer eenvoudig. Er is namelijk geen speciale behandeling of onderhoud nodig. Aluminium is inderdaad een materiaal dat zeer goed bestand is tegen de tijd en dat roestvrij is. Veel tijd om jouw aluminium veranda schoon te moeten maken is er dus niet nodig!

De eenvoudigste manier om een aluminium veranda te onderhouden is met behulp van warm zeepsop en een zachte spons. Maar als het aluminium schrijnwerk bijzonder vuil is, is het aan te bevelen om witte azijn die je verhit met zout, aan te brengen. Deze vormt een soort pasta die je met een spons kunt aanbrengen om vlekken op het aluminium te verwijderen.

Het aantal keer dat je je aluminium schrijnwerk onderhout is vooral afhankelijk van de ligging van je veranda. Toch is het sterk aan te raden om een aluminium veranda twee keer per jaar te reinigen.

Een aluminium veranda inrichten

Een aluminium veranda biedt je talrijke mogelijkheden. Afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt, kunt je de kamer zowel inrichten als extra leefkamer of zelfs als keuken. Wij geven jou hieronder een aantal inspiraties mee.

Keukenveranda

Is je huidige keuken te klein of te donker? Waarom bouw je dan geen veranda om een nieuwe keuken in onder te brengen? Tenslotte is een aluminium veranda zeer mooi en modern bij een keuken!

Veranda- woonkamer

Wilt je jouw vrienden in de woonkamer kunnen verwelkomen voor momenten van ontspanning? Als je over een grote ruimte beschikt om je veranda te bouwen, is het prima mogelijk om er een ruime woonkamer van te maken!

Veranda – eetkamer

Een lichte, ruime eetkamer met zicht op je tuin, zie je dat wel zitten? Dan kan je altijd jouw eetkamer verlengen met een veranda! Als je genoeg ruimte hebt om je veranda te installeren, is de eetkamer een optie die je zeker kan overwegen.

Kleine veranda

Heb je daarentegen geen grote ruimte om een veranda te bouwen, maar wil je toch jouw leefruimte wat vergroten, denk dan eens na over een kleine aluminium veranda.
Tot slot is het ook mogelijk om een open veranda van twee verdiepingen te bouwen. Zo geniet je optimaal van het daglicht in je woning.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.