Verwarming veranda: opties, aandachtspunten en prijs

Heb jij nood aan verwarming voor je veranda? Met de juiste verwarming en isolatie geniet je het hele jaar door van het zicht van je tuin. Zeker tijdens de koude wintermaanden is een goede verwarming onmisbaar. Maar er zijn zoveel opties. Dat maakt het kiezen van de juiste verwarmingsoptie voor je veranda een uitdagende beslissing.

Waar moet je op letten? Wat zijn de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden? Ontdek in dit artikel alles wat je moet weten over de verwarming van veranda’s: de opties, aandachtspunten en de gemiddelde prijzen. 

Wat zijn de beschikbare opties om een veranda te verwarmen gedurende de winter en op andere momenten?

Of het nu een koude zomeravond is of een ijskoude winterdag, je wilt kunnen genieten van je veranda. Er bestaan heel wat opties om je veranda te verwarmen, maar wat is de beste keuze? Welke optie het beste past bij jouw situatie, hangt af van één belangrijke factor: heb je een bestaande veranda of laat je een nieuwe plaatsen?

Een gezellige, donkere foto met kleine lichtjes en de bovenkant van een elektrische verwarming en een gele gloed.

Bestaande veranda

Heb jij al een veranda in je woning en ben je op zoek naar een goede verwarmingsinstallatie? In de meeste gevallen is er bij bestaande veranda’s meer breekwerk nodig voor de leidingen of elektriciteit voor je verwarmingsinstallatie. Hieronder ontdek je twee opties waarbij toch geen breekwerk nodig is.

Op zoek naar een verwarmingsspecialist uit je regio?
Vul dan snel dit formulier in. Het is gratis en vrijblijvend!
arrow Offertes uit je buurt

Optie 1: infraroodverwarming 

Om je veranda te verwarmen is de infraroodverwarming een makkelijke en efficiënte methode. Je verwarmt hiermee niet de lucht, maar wel de omliggende massa. Heb je een open veranda met veel wind? Kies dan best voor korte golf in infraroodstralers. Of heb jij eerder een gesloten veranda? Dan kies je beter voor lange golf infraroodstralers. 

Voor een infraroodverwarming betaal je gemiddeld tussen de 200 en 600 euro (excl. btw, incl. installatie). 

Optie 2: (elektrische) radiatoren

Je kan ook kiezen voor de tweede optie: elektrische radiatoren. Door hun hoge energieverbruik en lage kostprijs zijn deze radiatoren enkel geschikt als bijverwarming.

Bovendien kan je de radiatoren gemakkelijk verplaatsen, want je hebt enkel een stopcontact nodig om ze te installeren. In de zomermaanden kan je deze radiator ook gemakkelijk opbergen. Op die manier maak je meer ruimte in je veranda.

Voor elektrische radiatoren betaal je gemiddeld tussen de 100 en 500 euro per radiator (excl. btw, incl. installatie). Kies uit verschillende designs en vind de (elektrische) radiatoren die passen bij jouw persoonlijke stijl.

Geld besparen met verwarming: een hand steekt een muntstuk in een spaarvarken op een radiator.

Nieuwe veranda

Laat je binnenkort een nieuwe veranda plaatsen in je woning? Dan is het gemakkelijker om een verwarmingsinstallatie bij te installeren tijdens de bouw. Je kan tegelijkertijd allerlei elektriciteitswerken laten uitvoeren. Zo installeer je gemakkelijk een pelletkachel, radiatoren of een warmtepomp.

Optie 1: pelletkachel

Tijdens koude wintermaanden zorgt een pelletkachel voor de nodige warmte en gezelligheid. Deze milieuvriendelijke kachel is een zeer energiezuinige optie. Deze optie is erg populair in veranda’s.

Voor een nieuwe pelletkachel betaal je gemiddeld tussen de 1.500 en 3.500 euro (excl. btw, incl. installatie).

Opgelet: voer de rook correct af

Je hebt een afvoer nodig voor de rook van de kachel. Dat is niet altijd even gemakkelijk te installeren bij elke veranda. Raadpleeg een expert voor advies op maat van jouw situatie.

Optie 2: radiatoren 

De tweede optie is aanvullende radiatoren. Deze keuze is ideaal wanneer je huidige cv-installatie nog genoeg vermogen heeft en je die makkelijk kan doortrekken naar je veranda. Je kan ook steeds nieuwe elektrische radiatoren kopen zoals bij oudere veranda’s. Welke de beste is, hangt vooral af van persoonlijke voorkeur.

Voor radiatoren betaal je tussen de 100 en 500 euro per radiator (exclusief btw, inclusief plaatsing).

Optie 3: Lucht-lucht warmtepomp of split airco

Heb je al ooit gehoord van een lucht-lucht warmtepomp, omgekeerde warmtepomp of een split airco? Dat is dé manier om je veranda te verkoelen in de zomer en te verwarmen in de winter. Zo’n systeem kan beide, in plaats van enkel verwarmen.

Split airco’s gebruiken minder energie dan traditionele systemen. Dat komt omdat ze warmte onttrekken aan de buitenlucht, tot wel 80%. De andere 20% wordt opgewekt in de airco.

Je kan lucht-lucht warmtepompen of airco’s inbouwen in je veranda. Bijvoorbeeld in het plafond of in de muur. Let op: je moet de luchtfilters van je aircosysteem geregeld onderhouden.

Voor deze airconditioning betaal je tussen 2.500 en 8.000 euro (exclusief btw, inclusief plaatsing).

Een airconditioningtoestel op het dak van een gebouw.

Wat is de beste manier om de veranda in de winter op te warmen?

De beste manier om je veranda te verwarmen hangt af van wat je eisen zijn. Vloerverwarming is energie-efficiënt, maar een kachel geeft meer sfeer.

Overweeg dus goed wat voor jou belangrijk is. Ben je toch niet zeker welk systeem voor jou het beste is? Vraag dan advies aan een gespecialiseerde verandabouwer.

Is het veilig om een houtkachel te gebruiken?

Als je veranda weinig brandbare materialen heeft en je rookafvoer goed geïsoleerd is, dan is het zeker veilig om een houtkachel te gebruiken.

Als je een houten veranda hebt of een verouderd systeem om de warmte en de rook af te voeren, dan neem je dat risico beter niet.

Waarop letten bij het plaatsen van verwarming voor je veranda?

Voor je je beslissing maakt, overlopen we nog enkele aandachtspunten voor het plaatsen van verwarming in je veranda. Lees snel verder om meer te weten te komen.

Een houtkachel die brandt in een veranda met twee designerstoelen op de achtergrond.

Aandachtspunt 1: is je veranda open of gesloten?

Bij open veranda’s ontsnapt veel warmte, dus heb je vaak meer waar voor je geld met een bijverwarming zoals een infraroodverwarming. Bij gesloten veranda’s is het de moeite waard om verwarming te installeren zoals een kachel of een andere vaste installatie.

Aandachtspunt 2: houd rekening met de isolatiewaarde

Isolatieregels worden steeds strenger, maar dat is ook in jouw voordeel. Als je veranda goed geïsoleerd is, dan hou je de warmte van je verwarming langer vast. Zo moet je minder energie gebruiken voor hetzelfde effect.

Meer weten over isolatie?
Contacteer onze experts!

Aandachtspunt 3: goede ventilatie is essentieel

Naast goede isolatie is goede ventilatie ook een must. Zeker voor houten veranda’s om houtrot te voorkomen.

Aandachtspunt 4: wat is de grootte van je veranda?

Hoe groter de ruimte, hoe meer radiatoren je zou kunnen installeren.

Aandachtspunt 5: is het voor een veranda die al bestaat of voor een nieuwe?

Moet je plek uitbreken in je oude veranda voor de leidingen en de elektriciteit of kan je alle leidingen leggen wanneer je een nieuwe plaatst?

Aandachtspunt 6: esthetiek en uitstraling spelen een belangrijke rol

Sommige verwarmingssystemen kan je inwerken in je veranda zodat je ze niet ziet. Anderen vallen heel hard op. Wil je een onzichtbare verwarming, kies dan voor vloerverwarming?

Een installateur met een stoppelbaard en een blauwe overal installeert een aluminium schuifdeur.

Wat is de kostprijs voor het verwarmen van een veranda?

Enerzijds heb je de aankoopprijs van je verwarmingssysteem en anderzijds de kosten van de grondstoffen zoals elektriciteit of pellets die je nodig hebt om je veranda te verwarmen.

Hoeveel het precies kost, hangt dus af van jouw specifieke situatie en natuurlijk van de elektriciteitsprijs. Raadpleeg daarom een verandabouwer voor informatie op maat.

Ook interessant voor jou:

Kan ik mijn veranda verwarmen zonder deze eerst te isoleren?

+
Een ruimte die niet goed geïsoleerd is, zal veel warmte verliezen. Dus ja, je kan het verwarmen, maar nee, het zal niet efficiënt zijn. Je brengt best eerst de isolatie in orde.

Welk type veranda verwarming is de beste keuze in 2024?

+
In 2024 zien we dat vloerverwarming steeds populairder is voor nieuwe veranda’s.

Welke soorten infraroodverwarming zijn beschikbaar voor een veranda?

+
Je hebt twee grote soorten infraroodverwarming: lange golf en korte golf. Toestellen met korte golven, hebben een gele gloed als ze warm zijn. Anderen geven een aangenaam warme rode gloed.

Verder zijn er per soort nog een aantal mogelijkheden. Je houdt zoals altijd best rekening met prijzen en offertes van verschillende opties.

Verwarming in jouw veranda plaatsen? Vul het offerteformulier in en vergelijk gratis offertes

Heb je nog vragen over de verwarming van je (toekomstige) veranda? De prijs hangt natuurlijk af van de grootte van je veranda (kleine veranda’s zijn goedkoper dan grote veranda’s). Wil je prijzen vergelijken? Vul dan zo snel mogelijk het formulier in, en onze experts geven je gratis offertes en advies op maat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.