Uitschuifbare terrasoverkapping: prijzen, werking en voordelen

Stel je voor: warme dagen waarop je volop geniet van je terras, beschermd tegen de volle zon of een onverwachte regenbui onder jouw uitschuifbare terrasoverkapping. Het biedt niet alleen schaduw en beschutting, maar geeft ook een vleugje luxe aan jouw terras.

In dit artikel duiken we diep in de wereld van de uitschuifbare terrasoverkapping. We bespreken de prijzen. Op die manier krijg je een goed beeld van de investering die nodig is. Daarnaast leggen we uit hoe deze overkappingen werken.

Tot slot ontdek je de vele voordelen. Zoals flexibiliteit en bescherming voor jouw terras. Lees verder en ontdek hoe een uitschuifbare terrasoverkapping jouw terras kan transformeren!

Wat wordt bedoeld met een uitschuifbare terrasoverkapping?

Het gaat om een constructie met staanders en liggers die je tegen de gevel plaatst. Op de liggers plaats je een uitschuifbaar dak. Het dak kan gemaakt zijn van doek of het kan bestaan uit segmenten die over elkaar heen schuiven.

De segmenten zijn van glas of polycarbonaat gemaakt. Met een uitschuifbaar dak kies je zelf of je in de zon of in de schaduw wilt staan.

Moet ik een vergunning hebben?

Je hoeft geen vergunning aan te vragen als aan alle volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • De oppervlakte van de overkapping is niet groter dan veertig vierkante meter.
  • Het afdak is niet hoger dan drie en een halve meter.
  • De overkapping moet binnen dertig meter van de woning gebouwd zijn.
  • Het moet binnen de perceelgrenzen blijven, met een vrije ruimte van één meter aan de achterkant en drie meter aan de zijkanten.

In de meeste gevallen zal je aan deze voorwaarden voldoen. Je hoeft dus geen vergunning aan te vragen en je hebt geen meldingsplicht.

Let op! Dit zijn de algemene voorwaarden

De kans is groot dat er specifieke voorwaarden bestaan binnen jouw gemeente. Je gaat je hierover dus best informeren. Jouw gemeente zal je meteen zeggen of je een vergunning nodig hebt. Op die manier ben je zeker dat je geen onbewuste fouten maakt.

Uitschuifbare terrasoverkapping prijs 2024

De gemiddelde prijs voor een uitschuifbare terrasoverkapping in de meest simpele vorm bedraagt € 1.000. Voor deze prijs krijg je een uitschuifbare terrasoverkapping met een waterafstotend doek.

Stel dat je voor een uitschuifbare terrasoverkapping met een waterdicht doek kiest. Dan ga je ongeveer € 2.000 betalen. Kies je voor een uitschuifbare terrasoverkapping met segmenten, dan stijgt de prijs naar ongeveer € 3.000.

Wil je een elektrische uitschuifbare terrasoverkapping die je op afstand kan bedienen met een afstandsbediening? Dan mag je er ongeveer € 1.000 bij rekenen.

De prijs kan nog hoger gaan afhankelijk van de grootte en de verschillende opties die je kiest. Let op! Dit zijn enkel richtprijzen exclusief plaatsing. Het is het beste om offertes aan te vragen om accurate prijzen te krijgen.

Prijsbepalende factoren

De prijs van een uitschuifbare terrasoverkapping wordt beïnvloed door veel verschillende factoren. De basisprijs komt tot stand met de afmetingen van de uitschuifbare overkapping.

Als je een grotere overkapping wilt, is er meer materiaal nodig en stijgt de prijs. Een kleinere overkapping kost daarentegen minder. Daarnaast stijgt de prijs afhankelijk van het type uitschuifbare overkapping en de verschillende opties die je kiest.

Een uitschuifbare terrasoverkapping met segmenten en afstandsbediening zal duurder zijn dan één met enkel een doek en zonder afstandsbediening.

Wat kost een glazen schuifdak?

Een glazen schuifdak wordt vaak gekozen voor een serre of terrasoverkapping. Het laat veel natuurlijk licht binnen en geeft een moderne look. 

  • Basiskosten: voor een eenvoudig glazen schuifdak liggen de kosten ongeveer tussen € 2.000 en € 4.000.
  • Middelgroot glazen schuifdak: voor een iets groter of complexer ontwerp liggen de kosten tussen € 4.000 en € 7.000.
  • Hoogwaardige opties: voor premium opties met glas van hoge kwaliteit, betere isolatie en geavanceerde schuifmechanismen kunnen de kosten oplopen tot € 10.000 of meer.

De prijzen zijn exclusief plaatsing. Installatiekosten lopen meestal tussen de € 500 en € 1.500. Dit varieert afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

Wat kost een terrasoverkapping met doek?

Een terrasoverkapping met doek is een flexibelere en vaak goedkopere optie in vergelijking met vaste materialen zoals glas.

  • Basismodel: voor een eenvoudige terrasoverkapping met doek kan je prijzen verwachten tussen € 500 en € 1.500.
  • Middelgrote overkapping: voor grotere, stevigere constructies met hoogwaardige doeken en frames kunnen de kosten variëren tussen € 1.500 en € 3.500.
  • Hoogwaardige opties: luxe modellen met afstandsbediening, weerbestendige materialen en grotere afmetingen kunnen oplopen tot € 5.000 of meer.

De kosten voor montage van een terrasoverkapping met doek variëren tussen € 300 en € 1.000, afhankelijk van de complexiteit van de installatie.

Ontvang je graag persoonlijk advies en offertes op maat?
Vergelijk gratis 1 of meerdere offertes.
arrow Ontvang offertes

Hoe werkt een uitschuifbare terrasoverkapping precies?

Een uitschuifbare terrasoverkapping kan je op twee verschillende manieren bedienen. De eerste manier is handmatige bediening. Dus dat je het uitschuifbaar dak zelf gaat uitschuiven met behulp van een slinger bijvoorbeeld.

De tweede manier is met een afstandsbediening of schakelaar. De elektrische uitschuifbare terrasoverkapping kan je dus met een druk op de knop bedienen. Tegenwoordig bestaan er ook overkappingen die je via een app op je smartphone kan bedienen.

Een uitschuifbare terrasoverkapping met een waterbestendig doek.

Wat zijn de voor- en nadelen van een overkapping met uitschuifbaar dak?

Voordelen

Een uitschuifbare terrasoverkapping heeft heel veel voordelen. Je kan ze makkelijk aanpassen aan alle weersomstandigheden. Of het nu zon of regen is.

Je kan de overkapping open, halfopen of dicht schuiven. Op die manier kan je altijd de juiste hoeveelheid schaduw of beschutting maken. Daarnaast kan je elektrische bediening verkrijgen. Dit geeft je nog extra gebruiksgemak.

Een groot voordeel is dat je de overkappingen kunt verkrijgen in verschillende maten en kleuren. Zo kan je een uitschuifbare terrasoverkapping hebben die bij de stijl van jouw woning past. 

Je kan er jarenlang van genieten omdat ze lang mee gaan en erg duurzaam zijn. Een vakman kan je uitschuifbare terrasoverkapping binnen een dag installeren. Ten slotte stijgt jouw woning in waarde wanneer je jouw terras voorziet van een uitschuifbare terrasoverkapping.

Nadelen

Een uitschuifbare terrasoverkapping heeft ook enkele nadelen. De prijs kan vrij hoog zijn. Vooral bij een elektrische uitschuifbare terrasoverkapping. Kies je voor een overkapping met doek? Dan bestaat het risico dat deze scheurt bij een harde wind.

Een uitschuifbare terrasoverkapping met een warme houtlook.

Hoeveel en welke soorten uitschuifbare terrasoverkappingen bestaan er in België?

Er bestaan verschillende uitschuifbare terrasoverkappingen hier in België. Ontdek ze hieronder!

Overkappingen met een waterdicht doek

Overkappingen met een waterdicht doek zijn eenvoudig met water te reinigen. Een waterdicht doek beschikt over een bescherming tegen uvstraling. Waterdichte doeken kan je verkrijgen in verschillende kleuren en designs.

Overkapping met uitschuifbaar doek

Een overkapping met uitschuifbaar doek is gemaakt van polyester en voorzien van een coating. Deze overkapping is bestendig tegen lichte regenbuien. Hevigere regen is voor een waterafstotend doek dan weer te veel. Ze drogen vrij snel en beschikken over een beschermlaag tegen uvstralen. Bovendien zijn ze vrij goedkoop.

Uitschuifbare terrasoverkapping met vaste segmenten

Een uitschuifbare terrasoverkapping met vaste segmenten is gemaakt van panelen die over elkaar heen schuiven en tegen de gevel gemonteerd zijn. De segmenten bestaan uit glas, gehard glas of polycarbonaat. Polycarbonaat is goedkoper dan glas, hoewel glas meer lichtinval biedt.

Op zoek naar een specialist?
Vraag professioneel advies.

Is er een alternatief beschikbaar?

Als een uitschuifbare terrasoverkapping niets voor jou is, kun je kiezen voor een knikarmscherm. Deze is ook uitschuifbaar en goedkoper. Maar het is niet zo sterk en stabiel als een terrasoverkapping.

Een uitschuifbare terrasoverkapping met een waterdicht doek.

Zelf plaatsen van een uitschuifbare terrasoverkapping of laten plaatsen door specialist?

Als je een beetje handig bent en wilt dat de kosten goedkoper uitkomen. Dan kan je de uitschuifbare terrasoverkapping zelf plaatsen. Het is jammer genoeg geen eenvoudige klus.

Je moet wel over een behoorlijke portie vakkennis beschikken om een terrasoverkapping op de juiste manier te plaatsen. Een vakman geeft je zekerheid.

Bij eventuele gebreken zijn zij verantwoordelijk. Daarnaast biedt hij of zij de beste oplossing voor jouw behoeften. Op die manier ben je zeker dat jouw overkapping heel snel en goed zal worden geplaatst.

Wil je het echt zelf doen? Je kunt er ook voor kiezen om een deel zelf te doen en de rest over te laten aan een specialist.

Wil je een uitschuifbare terrasoverkapping laten plaatsen? Vul het formulier in en kom in contact met specialisten

Overweeg je om een uitschuifbare terrasoverkapping te laten plaatsen? Deze overkapping biedt je de perfecte combinatie van flexibiliteit, stijl en functionaliteit.

Vul het formulier in om gratis en vrijblijvend offertes te ontvangen, en kom direct in contact met ervaren specialisten. Zij zullen je adviseren en zorgen voor een efficiënte installatie van je nieuwe uitschuifbare terrasoverkapping. Transformeer je terras vandaag nog – wacht niet langer!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.