Is een bouwvergunning voor een carport verplicht? Wetgeving en regels

Ben je van plan om een carport te plaatsen? Informeer je dan goed of een bouwvergunning verplicht is. De plaats waar je carport komt te staan, bepaalt alles. Is je carport een aanbouw? Dan is meestal een meldingsplicht voldoende. Gaat het om een losstaande carport? Dan hoef je waarschijnlijk niets te melden. Meer weten? Dit artikel maakt je wegwijs in de wetgeving betreffende een bouwvergunning voor je carport.

Wanneer is een bouwvergunning voor een carport verplicht?

De plaats van jouw carport bepaalt of je een bouwvergunning voor de carport moet aanvragen. Ook zijn er verschillende regels rond de types carport.

In de meeste gevallen geldt er voor een aanbouw carport enkel een meldingsplicht. Daarvoor moet je alleen een melding van jouw bouwwerken doen bij de gemeente.

Voor een losstaande carport moet je praktisch niets aangeven. We geven in de volgende delen uitgebreide details over de regelgeving per type carport.

Een houten carport.

Aanbouw carport

Voor elke uitbreiding van de woning moet je een vergunning aanvragen. Gelukkig geldt een carport niet altijd als een uitbreiding van jouw woning.

Daardoor moet je in de meeste gevallen geen vergunning aanvragen. Je moet altijd voldoen aan de meldingsplicht voor dit soort aangebouwde constructies.

We geven je een kort overzicht van de voorwaarden van deze meldingsplicht. 

Meldingsplicht voorwaarden

Voor alle aangebouwde bijgebouwen is een melding verplicht. Je moet dus steeds een melding bij jouw gemeente doen wanneer je ervoor kiest om een carport, veranda of garage te bouwen.

Daarvoor dien je het ingevulde standaardformulier in, minimaal 20 dagen voor je begint met de bouw van jouw bijgebouw. Je dient dit formulier in bij de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente.

De meldingsplicht geldt enkel voor een aangebouwde carport, die aan deze volledige lijst voldoet:

  • Totale oppervlakte: de oppervlakte van jouw carport mag niet groter zijn dan 40 m².
  • Maximale hoogte: de totale hoogte van de carport mag niet hoger dan 4 meter zijn (gemeten vanaf de grond).
  • Zijtuin: als je je carport in de zijtuin plaatst, moet de carport minstens 3 meter van de perceelgrens blijven.
  • Achtertuin: in de achtertuin moet jouw carport minstens 2 meter van de perceelgrens blijven.
  • Diepte: de diepte van de carport mag niet groter zijn dan de bouwdiepte van het aangrenzende gebouw.
  • Aanpalende gebouwen: jouw carport mag tot de perceelgrens komen bij aanpalende gebouwen, maar de scheidingsmuur mag niet gewijzigd worden. 
  • Functie woning: de functie en het aantal woongelegenheden van de woning mogen niet gewijzigd worden. 

Jouw carport moet voldoen aan alle voorwaarden. Wanneer de carport niet voldoet aan alle voorwaarden, moet je een bouwvergunning aanvragen.

Deze procedure duurt langer dan een gewone melding, omdat je de aanvraag eerst moet indienen bij je gemeente. Daar kijken ze eerst of het dossier volledig is.

Indien het dossier niet volledig is, wordt de procedure gestopt en moet je opnieuw beginnen. Als het dossier volledig in orde is, gaat de termijn in om de bouwaanvraag goed te keuren. Deze termijn duurt niet langer dan 105 dagen.

Een aanbouw carport.

Hoe groot mag een carport zijn zonder vergunning?

De totale oppervlakte van jouw carport mag niet meer dan 40 m² zijn. Indien deze of een van de andere voorwaarden van de meldingsplicht niet zijn voldaan, moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen.

Twijfel je of jouw carport aan de voorwaarden voldoet? Voorkom dan een boete en vraag advies aan een erkende professional.

Op zoek naar een erkende vakman?
Krijg advies op maat!

Losstaande carport

Voor een losstaande carport kom je meestal in aanmerking voor een vrijstelling. Daarom hoef je voor dit type carport geen bouwvergunning aan te vragen. Je moet de werken ook niet melden als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • Maximum oppervlakte: de maximale oppervlakte van jouw carport mag maximaal 40 m² zijn. Heb je reeds een garage, tuinhuis of serre? Dan moet je de oppervlakte ervan meerekenen.
  • Maximum hoogte carport: de maximale hoogte van jouw losstaande carport mag 3,5 meter zijn.
  • Maximum afstand: de afstand tussen jouw woning en jouw carport mag maximaal 30 meter zijn.
  • Zijtuin: een carport in de zijtuin moet minimaal 3 meter van de perceelsgrens verwijderd zijn.
  • Optrekken van bijgebouw: een carport mag niet opgetrokken worden in kwetsbaar ruimtelijk gebied. Dit geldt voor een oeverzone of binnen een straal van 5 meter langs een waterloop. Indien je twijfelt of dit bij jou het geval is, check je dit best bij jouw gemeente.
Een losstaande carport.

Is het nodig om een architect in te schakelen voor een carport?

Voor een losstaande carport is het niet nodig om een architect in te schakelen. Voor een aangebouwde carport moet je beroep doen op een architect als deze wijzigingen aanbrengt aan de gevel of de draagmuren van jouw woning. De architect zal je helpen met het opstellen van het meldingsdossier.

Ben je op zoek naar info over de vergunning en wetgeving voor carports in 2024? Vul het formulier in en ontvang advies op maat

Ben jij geïnteresseerd in het bouwen van een carport? Het is aanbevolen om een ervaren vakman in te schakelen. Zo krijg je advies op maat voor jouw situatie.

Via het onderstaande offerteformulier kun je gratis en vrijblijvend offertes opvragen. Op die manier kun je snel en gemakkelijk prijzen van vakmannen uit jouw regio vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat is de geschatte oppervlakte (lengte x breedte) van de carport?

2*. Welke materialen zou u willen gebruiken voor uw carport?

3*. Welk type carport wenst u?

4*. Wanneer wilt u de carport laten plaatsen?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.