Veranda of aanbouw: wat zijn de verschillen en welke moet ik kiezen?

Ben je extra leefruimte aan het overwegen voor je woning? Dan ben je wellicht aan het denken aan een veranda of een aanbouw aan je woning. Beide opties hebben zeker hun charme en functionaliteiten. Hier vergelijken we de verschillen tussen aanbouw en een veranda en bespreken we de voordelen van beide opties.

Hoe verschillen een aanbouw en een veranda van elkaar?

Wil je meer ruimte in je huis? Je hebt verschillende opties, zoals een aanbouw of een veranda. Hoewel deze twee vaak op elkaar lijken, zijn er duidelijke verschillen.

Aanbouw woning

Een aanbouw geeft je huis meer ruimte. Het sluit naadloos aan bij je bestaande woning, omdat de stijl doorgetrokken wordt. Dit zorgt voor een mooie, uniforme uitstraling.

Een belangrijk gevolg van een aanbouw is dat de woonoppervlakte toeneemt, waardoor een herberekening van het kadastraal inkomen nodig is.

Een moderne aanbouw woning met open ramen en glazen dak.

Veranda aan huis

Een veranda wordt daarentegen beschouwd als een aparte ruimte die niet per se de woonoppervlakte van je huis vergroot.

Daardoor is een herberekening van het kadastraal inkomen niet nodig. Een veranda creëert een nieuw deel voor je huis waar je kunt genieten van de buitensfeer.

Veranda’s zorgen voor een lichte en open sfeer door de beglazing en vaak ook glazen daken. Dit is ideaal voor mensen die het buitenleven willen ervaren, zelfs in de winter. Je hebt keuze tussen een gesloten veranda of een open veranda.

Luxe gesloten veranda met grote ramen uitkijkend op een grote tuin met bomen.

Wat is het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw?

Bij het uitbreiden van je woning kun je kiezen tussen een aanbouw of een uitbouw. Elk heeft zijn specifieke kenmerken en toepassingen. Hier leggen we kort het verschil tussen een aanbouw en een uitbouw uit.

Een aanbouw is een volledig nieuwe constructie die aan de gevel van een bestaand pand wordt toegevoegd. Zo wordt er een compleet nieuw gedeelte gecreëerd, los van de bestaande ruimtes. Door de plaatsing van een deur kun je gemakkelijk van de ene ruimte naar de andere zonder naar buiten te hoeven.

Een uitbouw is een uitbreiding van de bestaande ruimte binnen je woning, bijvoorbeeld door de keuken of de woonkamer te vergroten, zodat er meer leefruimte is.

Je kunt ook kiezen om grote ruimtes te doorbreken en te voorzien van een grotere doorgang of poort. Net als bij een aanbouw is het verstandig om rekening te houden met de benodigde vergunningen.

Een misverstand is dat de kosten van een aanbouw aanzienlijk hoger zijn dan die van een uitbouw. In werkelijkheid liggen de kosten dicht bij elkaar en zijn ze sterk afhankelijk van de materiaalkeuze.

Alle voordelen van een aanbouw en veranda op een rijtje

Wanneer je extra ruimte wilt creëren voor je woning, bieden zowel een aanbouw als een veranda voordelen. Het kiezen tussen de twee opties hangt af van je persoonlijke voorkeur. Hieronder geven wij je een overzicht van de voordelen, zodat je een weloverwogen beslissing kan maken.

Waarom kiezen voor een aanbouw?

 1. Dezelfde stijl door je hele woning.
 2. Je kan bijna niet zien dat er een nieuw stuk is toegevoegd, doordat het aansluit bij de oorspronkelijke architectuur.
 3. Woning blijft één geheel.
 4. Je hebt een nieuwe ruimte.
 5. Meerwaarde voor je woning.

Waarom kiezen voor een veranda?

 1. Direct contact met de natuur.
 2. Extra lichtinval en glazen karakter.
 3. Geeft een unieke uitstraling aan je woning.
 4. Uiteenlopende mogelijkheden.
 5. Meerwaarde voor je woning.
 6. Extra ruimte.

Prijs 2024: aanbouw versus veranda

Het plaatsen van een veranda kost gemiddeld 1.250 euro per vierkante meter. De kosten van een aanbouw zijn gemiddeld iets hoger, namelijk rond de 1.400 euro per vierkante meter. De prijs wordt beïnvloed door de complexiteit en de benodigde afwerking.

Bij het plaatsen van een aanbouw zijn er vaak meerdere partijen betrokken, zoals schilders, vloerders, elektriciens en andere vaklui.

Deze verschillende aannemers zorgen ervoor dat de totale kosten stijgen. Bij een veranda zijn deze verschillende aannemers niet nodig, waardoor de totale kosten lager zijn.

De materiaalkeuze voor een veranda kan daarentegen wel voor een stijging van de prijs zorgen. Een constructie in aluminium kost gemiddeld twee keer zoveel als een constructie in pvc.

Aanbouw of veranda?
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes voor zowel aanbouw als veranda en maak een weloverwogen keuze.
arrow Ontvang offertes

Levertermijn voor veranda of aanbouw

De oplevertermijnen voor het plaatsen van een veranda en een aanbouw verschillen enorm. Bij het plaatsen van een aanbouw zijn verschillende partijen betrokken, waardoor de werken langer duren. Houd rekening met ongeveer 5 à 6 maanden voordat je woning perfect is afgewerkt.

Voor een veranda is dit helemaal niet nodig en kan deze relatief snel geleverd en geplaatst worden. Reken voor een veranda ongeveer 4 à 5 maanden.

Er is maar één partij verantwoordelijk, namelijk de verandabouwer. Fouten kunnen als gevolg niet zomaar worden doorgeschoven naar andere partijen.

Moderne woning met zonnepanelen met een aangebouwde veranda met uitzicht op de tuin.

Is er een vergunning nodig voor een aanbouw of veranda?

Als de veranda niet hoger dan vier meter is en er geen stabiliteitswerken verricht worden, dan heb je geen stedenbouwkundige vergunning nodig.

Bij een aanbouw in de achtertuin moet je minimaal twee meter afstand aanhouden tot de perceelgrenzen. In de zijtuin bedraagt deze drie meter.

Let op! Je moet de werken wel melden bij de gemeente

Je moet ook aan een aantal spelregels voldoen. Je mag bijvoorbeeld niet meer dan 40 vierkante meter aan bijgebouwen vergunningsvrij plaatsen en je moet de perceelgrenzen respecteren.

Hoe zit het met isolatie bij een aanbouw en een veranda?

De isolatiewaarden bij een aanbouw liggen hoger doordat het geen glazen dak heeft, maar een EDPM-dak. Daarnaast isoleren muren ook beter dan ramen en deuren. Toch hebben de aluminium profielen en de beglazing voor veranda’s ook uitstekende isolatiewaarden.

Hoewel de veranda iets minder goed is geïsoleerd, biedt het toch een extra voordeel: de veranda warmt snel op door de grote raampartijen. Bij koud maar zonnig weer kan je dus genieten zonder veel energie te verbruiken.

Overweeg je een op maat gemaakte veranda of aanbouw? Vergelijk vakmannen en offertes

Na het verkennen van de verschillen tussen een aanbouw en een veranda, is het tijd om de knoop door te hakken. Of je nu droomt van een knusse uitbreiding die naadloos aansluit bij de rest van je woning, of een nieuwe ruimte om van de tuin te genieten, wij helpen je graag verder met elke mogelijkheid.

Ontvang professioneel advies en hulp van ervaren vakmannen door het offerteformulier onderaan in te vullen. Dus ga ervoor en upgrade jouw woning!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.