Houten veranda: voordelen, stijlen, prijs en onderhoud

Wil je graag genieten met een prachtige veranda? Een houten veranda is dan zeker een goede materiaalkeuze. We sommen hier even alle voordelen, nadelen en tips op zodat je zelf kan beslissen of een veranda van hout een verstandige keuze is voor uw woning.

Hoeveel kost een veranda met een houten afwerking?

De prijs van een veranda van hout zal variëren afhankelijk van de grootte van je veranda, van de kwaliteit van flas, of je la dan niet een veranda op maat laat bouwen, het houtsoort,…

We kunnen dus niet echt over vaste prijzen spreken. Hieronder vind je enkele richtprijzen die jou een idee kunnen geven over het budget dat je beschikbaar moet stellen:

  • Standaard veranda: +/- 550€ per vierkante meter.
  • Middelgrote veranda op maat gemaakt : +/- 20.000€.
  • Het merendeel van de op maat gemaakte veranda’s in hout kosten gemiddeld tussen de 15.000€ en 45.000€.

Vergelijk de prijzen voor een houten veranda

Waarom kiezen voor een veranda van hout?

Waarom kiezen voor een houten veranda?

Er zijn verschillende materialen voor veranda’s beschikbaar. Aluminium, PVC en hout zijn de belangrijkste. Laten we het houtmateriaal even van naderbij bekijken.

Het uiterlijk van een veranda van hout is duidelijk één van zijn grootste troeven. Hout zorgt voor een natuurlijke en warme uitstraling, maar moet niet noodzakelijk gepaard worden met een rustieke of klassieke veranda. Verschillende stijlen kunnen met hout gecombineerd worden. Hoe dan ook zal een houten veranda de waarde van je woning drastisch verhogen.

Hout is bovendien ook een licht en stevig materiaal die éénvoudig te behandelen is. Bevalt de kleur van hout je na enkele jaren niet meer, dan kan je hier éénvoudig over schilderen of opnieuw lakken.

Laat je overtuigen!

Ontvang advies en vergelijk offertes

Wat zijn de voordelen van een veranda met een houten afwerking?

Welke stijl je ook verkiest, een houten veranda heeft vele voordelen.

Esthetiek

houten veranda's

Door zijn natuurlijke uitstraling kan hout gemakkelijk gecombineerd worden met verschillende woningstijlen. Dit is alvast een factor waar je niet teveel rekening mee hoeft te houden bij het ontwerpen van je veranda. Er bestaat een houten veranda naar ieders noden en behoeften.

Duurzaam

Hout kan, afhankelijk van de houtsoort, bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Houten veranda’s worden vooraf steeds behandeld. Hout is een stevig materiaal en weersinvloeden zullen zodoende geen impact hebben op je nieuwe aanbouw.

Thermische isolatie

duurzame houten veranda's in uw tuin

Hout heeft een zeer goede isolatiewaarde, zowel thermisch als akkoestisch. Bovendien voorkom je met hout elke vorm van condensatie. Hierdoor kan je zowel in de winter als zomer genieten van je veranda zonder gebruik te moeten maken van een radiator of ventilatiesysteem.

Prijs-kwaliteit

Waarom kiezen voor een houten veranda?

De prijs van hout ligt halverwege tussen aluminium, PVC en staal. Wij spreken van een goede prijs/kwaliteitsverhouding voor hout, simpelweg omdat hout voor dezelfde prijs een langere levensduur heeft dan andere materialen.

Vergelijk houten veranda prijzen

Veranda van hout onderhouden

Houten veranda's onderhouden

Het onderhoud van je houten veranda is belangrijk wil je de levensduur ervan zoveel mogelijk kunnen verlengen.  Een jaarlijks onderhoud is daarom sterk aangeraden.

Het belang van een preventief onderhoud

Onderhoud veranda

Het is tevens ook belangrijk om je houten veranda vooraf te laten behandelen. Op deze manier zal het hout onmiddellijk beter bestand zijn tegen seizoensveranderingen, slechte weersomstandigheden, vocht, mos, schimmels, enz.

Door een preventief onderhoud uit te voeren garandeer je de lange levensduur van het hout en behoud je een mooi uiterlijk van je veranda.

Onderhoud het dak van je veranda

onderhoud dak veranda

Bij het onderhoud van je houten veranda dien je ook aandacht te besteden aan het dak. Je moet namelijk voorkomen dat er bladeren, mos en vuil het dak van je veranda kunnen aantasten.

Het dak kun je éénvoudig schoonmaken door deze te besproeien met een tuinslang. Lukt het jou niet om al het vuil en mos te verwijderen, dan kun je het resterende vuil verwijderen met een borsteltje en wat afwasmiddel. Dit onderhoud is uiteraard arbeidsintensiever.

Houten veranda schilderen

Hout is een materiaal dat éénvoudig te bewerken is. Indien de kleur je niet bevalt, is er een breed scala aan kleuren beschikbaar waarmee je de stijl van je veranda kunt veranderen.

Bevalt de kleur je wel, maar begint de verf af te bladeren? Of begint het hout na verloop van tijd gewoonweg te vergrijzen? Dan kan het ook noodzakelijk zijn om een nieuw laagje verf aan te brengen. Gemiddeld gebeurt dit na 5 jaar.

Houten veranda: de laaste trends

Hieronder vind je een klein overzicht terug van de laatste trends voor wie een houten veranda wenst te plaatsen.

Hout en steen

interieur van hout en steen

Hout en steen kunnen heel makkelijk met elkaar gecombineerd worden. Bij zulke verandastijlen zul je wel goed moeten nadenken over de stijl van het interieur zodat deze perfect past bij je nieuwe veranda.

Vintage

houten veranda's

Als je jouw veranda een vintage uitstraling wilt geven, denk er dan aan om hem in te richten met oude meubels en dit te combineren met een paar modernere objecten. Kies bijvoorbeeld voor een modern tapijt, plaats een paar planten in de kamer, …  Dit geeft een heldere en open uitstraling geven die zullen contrasteren met de donkere meubels.

Chaletstijl

Houten veranda: chaletstijl

Ook bij de chaletstijl ligt de warme sfeer voorop. Kies dus voor lederen tapijten en voor veel kussens en dekens. In deze stijl worden kaarsen ook veel gebruikt.  Kies ook voor samenhangende kleurtinten zodoende niet aan uniformiteit te verliezen.

Rustiek en landelijk

Houten veranda: rustiek en landelijk


Voor een rustieke en landelijke stijl kies je best voor lichte kleuren een paar een paar donkere element die met de kleuren kunnen contrasteren.

Oosterse stijl

De houten veranda in een Oosterse stijl is zeer kleurrijk en bij de versiering ontbreekt het over het algemeen niet aan motieven.

Kies, bij deze stijl, voor kussens van verschillende kleuren, vloer zitplaaten en doe-het-zelf-constructies. Gedimd licht is in deze omgeving perfect te combineren met sfeerlicht.

Laat je adviseren door een verandaspecialist

Bijkomende tips

Veranda aan je huis zetten? Enkele tips
  • Kies een exotische houtsoort (Bankiraï, teak,…). Zo’n houtsoorten zijn wat duurder maar wel stijlvast. Deze houtsoorten zijn beter bestand tegen thermische schokken en zullen niet splijten in tegenstelling tot den of eik.
  • Kies voor hoogrendementsglas. Dat glas heeft een hogere isolatiewaarde waardoor uw stookkosten lager zullen liggen.
  • Vraag meer info over gemengde veranda’s. Deze veranda’s zijn langs de binnenkant afgewerkt met hout en langs de buitenkant met aluminium. Hierdoor heb je minder onderhoud aan de buitenkant en toch esthetisch genot van hout aan de binnenzijde. De kostprijs van dit type veranda ligt iets lager waardoor je van een goedkope houten veranda kan genieten.
Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.