Terrasoverkapping zelfbouw: voordelen, materialen en richtprijzen

Overweeg je een nieuwe terrasoverkapping en ben je benieuwd naar de verschillende mogelijkheden? Lees dan snel meer over de mogelijkheden voor een professionele terrasoverkapping.

Met een terrasoverkapping kun je alle kanten op. Een overkapping bestaat uit staanders en liggers die aan het dak worden gemonteerd. De ruimte eronder kan gebruikt worden als terras of verlengstuk van je woning.

Zo zorg je met een professionele terrasoverkapping voor een heerlijke rustige omgeving waar je zowel van de buitenomgeving geniet, als van bescherming tegen kou en regen. Met name in de winter is een terrasoverkapping met zijwanden ideaal, waarmee je geniet van van het ‘buiten zijn’, zonder de vervelende wind of kou.

Als je graag een terrasoverkapping wilt, zijn er verschillende mogelijkheden voor de aanbouw. Zo kun je het uitbesteden aan professionele vakmannen, of zelf aan de slag gaan met een terrasoverkapping zelfbouwpakket.

Vraag GRATIS advies

Er zijn speciale ontwerpen voor een eenvoudige zelfinstallatie. Lees meer over deze manier van terrasoverkapping zelfbouw en kom alles te weten over handige zelfbouwpakketten voor terrasoverkappingen.

Hoe een terrasoverkapping zelf bouwen?

Terrasoverkapping zelf bouwen: voor- en nadelen

Met een zelfgebouwde terrasoverkapping kun je flink op de kosten besparen. De materialen voor een terrasoverkapping kunnen erg duur zijn, vandaar dat veel mensen de aanleg en plaatsing van een terrasoverkapping graag willen besparen.

Het bouwen van je eigen terrasoverkapping hoeft geen onmogelijke klus te zijn. Echter zitten er wel nadelen aan. Bekijk de verschillende voor- en nadelen van een zelfbouw terrasoverkapping en zorg voor een goede voorbereiding van je klus.

Voordelen

Aan een terrasoverkapping zitten vele voordelen. Zo zorg je eenvoudig voor meer privacy en kun je langer buiten zitten. Ook hoef je niet steeds buitenmeubels naar binnen en buiten te verplaatsen, maar kunnen je meubels prima buiten blijven wanneer het regent.

Zelf je overkapping bouwen is erg voordelig. Naast het voordeel dat je kosten bespaard met het zelf aanleggen van de terrasoverkapping, zijn er nog andere voordelen voor het zelf bouwen van je terrasoverkapping. Zo kun je bijvoorbeeld de overkapping geheel naar eigen ontwerp en voorkeur bouwen.

Nadelen

Helaas heeft het bouwen van je eigen terrasoverkapping ook nadelen. Vaak liggen de kosten hoger voor afzonderlijke materialen. Deze kosten zijn al voordeliger dan wanneer je de materialen in een bouwpakket zou bestellen. Leveranciers van de bouwpakketten kunnen deze materialen vaak goedkoper in bulk inkomen.

Daarnaast kost het bouwen van je eigen terrasoverkapping veel tijd. Zonder het juiste bouwkundig inzicht is het een ingewikkelde klus wat veel tijd en energie kan kosten.

Het nadeel van een terrasoverkapping met een bouwpakket is ook dat je vaak gebonden bent aan vaste maten en materiaalsoorten. Je kunt dus niet zelf bepalen hoe de terrasoverkapping er precies uit komt te zien.

Materialen zelfbouwpakket terrasoverkapping

Er zijn verschillende materialen voor een zelfbouwpakket beschikbaar. Zo zijn er bijvoorbeeld terrasoverkapping zelbouwpakket hout, zelfbouw terrasoverkapping aluminium of kun je gaan voor een zelfbouw lamellen terrasoverkapping. De voorkeur qua materialen is afhankelijk van de type woning en de prijs die je ervoor wilt betalen.

Daarnaast verschilt het type materiaal voor het zelfbouwpakket in de aanleg van de overkapping. Bepaalde materialen zijn een stuk eenvoudiger om zelf te gebruiken, en sommige materialen kun je het best aan de professionals overlaten. Meestal wordt gekozen voor een hout of aluminium zelfbouwpakket. Deze materialen zijn het makkelijkst zelf te gebruiken.

Terrasoverkapping uit hout zelf bouwen

Een veel gebruikt materiaal voor terrasoverkapping zelfbouw is hout. Er zijn diverse houtsoorten die voor deze manier van overkapping geschikt zijn, zoals bijvoorbeeld stevig vurenhout of grenenhout. Deze naaldboom houtsoorten zijn stevig en duurzaam, en worden met name in noord Europese bossen geoogst. Daarnaast kun je nog gaan voor bijvoorbeeld lariks of eikenhout, of de wat minder duurzame, maar zeer stijlvol tropisch hardhout.

Het voordeel van een houten terrasoverkapping is dat het makkelijk te bewerken is. Ook is het materiaal relatief goedkoop en gaat het jaren mee. Hout biedt een warme uitstraling en kan eenvoudig worden afgewerkt met een beits, verf of olie naar keuzen. Daarmee zorg je voor een overkapping die geheel naar jouw woning kan worden afgestemd.

Terrasoverkapping zelf bouwen: welk materiaal kiezen?

Terrasoverkapping in aluminium zelf bouwen

Een andere veel gebruikte materiaalsoort voor zelfbouw terrasoverkappingen is aluminium. Aluminium is verkrijgbaar in verschillende sterktes en kleuren.

Het voordeel van een terrasoverkapping van aluminium is dat het materiaal zeer licht is. Hiermee kun je het pakket eenvoudig zelf in elkaar zetten. Daarnaast is het materiaal makkelijk te bewerken en roest het niet. Ook is het materiaal duurzamer dan hout en gaat het vaak een stuk langer meer.

Het nadeel van het gebruik van aluminium is dat je een lasapparaat nodig hebt om het materiaal bij te snijden en te bewerken. Dit is geen eenvoudige klus.

Terrasoverkapping met glazen dak

Ook kun je ervoor kiezen om je terrasoverkapping van glas te maken. Een glas dak, of een doek van glas, is een lastige klus. Vaak wordt deze manier van terrasoverkapping dan ook door een professionele vakman overgelaten.

Een glazen terrasoverkapping is zeer stijlvol en zorgt voor een goede belichting binnenshuis. Echter kost het ook meer en is het minder makkelijk om schoon te houden. Overweeg daarom de aanschaf van glas nadrukkelijk voordat je aan de zelfbouw begint.

Wat zijn de terrasoverkapping zelfbouw prijzen?

Een gemiddelde terrasoverkapping is ongeveer 5 meter breed en heeft een hoogte van ongeveer twee en halve meter hoog. Deze afmeting kan echter sterk verschillen en is afhankelijk van het type woning. De prijs is dus afhankelijk van de omvang en de materiaalsoorten.

Gemiddeld genomen betaal je ongeveer €2.000 voor een houten terrasoverkapping en ongeveer €2.500 voor een aluminium overkapping. De bouwpakketten zijn echter een stuk voordeliger. Voor een pakket betaal je gemiddeld genomen €1.000 minder. Zo heb je bijvoorbeeld houten pakketten van rond de €500 en €1.000 .

Voor een realistische prijsopgave kun je eenvoudig en vrijblijvend een offerte opvragen bij gespecialiseerde vakmannen.

Vergelijk specialisten in terrasoverkapping

Hoe terrasoverkapping zelf bouwen? Het stappenplan!

Stap 1: Begin met het meten van je locatie

Voor je begint is het van belang dat je een gunstige plek uitzoekt voor je overkapping en de maten van de plek zorgvuldig opmeet. Uiteraard is het ook mogelijk om een zelfstandige overdekking te plaatsen, echter zijn deze vaak lastiger in constructie. Meet de afmeting van de vloer waaronder de overkapping zich gaat bevinden en zorg ervoor dat de ruimte groot genoeg is voor jouw gewenste meubels.

Stap 2: Ontwerp de bouwtekening

Wanneer je de afmetingen hebt, kun je aan de slag met een bouwtekening. Ook kun je de benodigde materialen inventariseren en de lengtematen van de materialen berekenen. Zo weet je precies wat je aan moet schaffen. Denk daarbij ook aan een goede waterafvoer voor een licht schuin dak en het juiste gereedschap.

Stap 3: Monteer de gevelbak

Zodra je de juiste materialen hebt, kun je beginnen met de positie van de gevelbak. Begin met het aftekenen en monteer de gevelbak op de gewenste plaats. De gevelbak is de draagbalk die belangrijk is voor een goede dakconstructie. Hier plaats je namelijk de overkapping tegenaan.

Stap 3: Plaats de betontegels en betonpoeren

Wanneer je de gevelbak stevig hebt gemonteerd, kun je aan de slag met de aangrenzende overkapping. Dit zijn meestal vier palen naast elkaar, en twee palen tegen de gevelbak.

Zorg voor vier gaten op elke plek van ongeveer 50x50x50 cm voor vier grote betontegels. Op de betontegels komen de betonpoeren die iets boven de rand moeten uitsteken. Vul de gaten af met een stevig snelcement, en vul het gat verder dicht met bovengrond zodra het cement gedroogd is.

De betonpoeren zorgen voor een goed en stevig resultaat, waardoor je overkapping jarenlang mee gaat.

Stap 4: Plaats de balken en het dakframe

Met de juiste fundering kun je nu aan de slag met het plaatsen van de palen of standers. Deze kun je eenvoudig aan de betonpoeren monteren. Zorg ervoor dat je bij deze klus altijd gebruik maakt van een waterpas.

Bevestig de balken doormiddel van sterke schoren en dwarsverbanden. Wanneer de balken stevig overeind staan, kun je beginnen met het plaatsen van de twee buitenkanten. Zorg ook hier voor het gebruiken van een waterpas, voor een zo nauwkeurig mogelijk resultaat.

De dakconstructies is een lastige klus en verschilt per materiaalsoort. Zorg ervoor dat je het dak een beetje schuin plaats, daarmee zorg je ervoor dat water goed weg loopt tijdens een regenbui. Zorg voor inkepingen in de paal en de dakligger, zodat de schoor eenvoudig erin valt.

Stap 5: Plaats de vloer

Kies een geschikte materiaalsoort voor het plaatsen van je vloer. Zorg dat je met name bij hout, altijd een centimeter vrijhoudt voor het eventueel uitzetten en krimpen van het materiaal. En let ernaast uiteraard op de juiste plaatsing van het materiaal, gebruik een waterpas en voorkom een scheve vloer.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Wat voor type veranda zoek je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.