Terrasoverkapping zelfbouw: voordelen, materialen en richtprijzen

Terrasoverkapping zelfbouw is een uitstekende manier om je tuin om te toveren tot een gezellige plek waar je het hele jaar door van kunt genieten. In dit artikel bekijken we de voordelen, materialen en richtprijzen van het zelf bouwen van een terrasoverkapping.

Terrasoverkapping zelf bouwen: voor- en nadelen

Een zelfgebouwde terrasoverkapping kan een flinke kostenbesparing opleveren. De materialen zijn niet goedkoop, dus de verleiding om de klus zelf te klaren is groot. Echter, voordat je de hamer oppakt, is het belangrijk om de voor- en nadelen goed af te wegen.

Tip: maak een gedegen plan met tekeningen en materiaallijst. Zo voorkom je misverstanden en onverwachte kosten tijdens de bouw.

Voordelen

 • Kostenbesparing: de grootste troef is ongetwijfeld de financiële besparing. Door zelf te bouwen, bespaar je op de kosten van arbeid.
 • Maatwerk: je bent niet gebonden aan standaardformaten of materiaalsoorten. Je creëert een unieke overkapping die perfect aansluit bij jouw wensen en stijl.
 • Leerzame ervaring: de klus geeft je voldoening en je leert nieuwe vaardigheden.

Nadelen

 • Tijdsintensief: zelfbouw kost veel tijd en inspanning. Ben je handig en heb je voldoende tijd, dan is dit geen probleem. Maar onderschat de klus niet!
 • Vakkennis vereist: bouwkundige kennis en ervaring zijn onmisbaar. Ben je hier niet in thuis, dan is het risico op fouten groot. Schakel in dat geval een expert in.
 • Materialenkosten: vaak liggen de kosten voor afzonderlijke materialen hoger dan bij een bouwpakket. Leveranciers kopen in bulk in en kunnen daardoor scherper offreren.
 • Geen garantie: bij een bouwpakket heb je vaak garantie op de materialen en constructie. Bij zelfbouw ben je hier zelf verantwoordelijk voor.

Conclusie:

Zelf een terrasoverkapping bouwen kan een mooie besparing opleveren, maar het is zeker geen klus voor iedereen. Weeg de voor- en nadelen goed af en maak een realistische inschatting van je eigen vaardigheden en tijdsbesteding. Ben je onzeker? Schakel dan een expert in voor advies of begeleiding.

Op zoek naar een professional?
Vergelijk gratis en vrijblijvend offertes & advies.

Materialen zelfbouw pakket terrasoverkapping

De keuze van het materiaal voor je zelfbouw terrasoverkapping is cruciaal. Het bepaalt niet alleen de uitstraling en sfeer van je buitenruimte, maar ook de duurzaamheid en het onderhoud. Hieronder bespreken we de drie meest gebruikte materialen.

Terrasoverkapping uit hout zelf bouwen

Hout is een favoriet materiaal vanwege zijn warme uitstraling en flexibiliteit. Met stevig vurenhout, grenenhout of zelfs lariks of eikenhout kun je een duurzame overkapping maken die perfect past bij jouw huis.

Het is betaalbaar, gemakkelijk te bewerken en gaat lang mee. Bovendien kun je het eenvoudig aanpassen aan jouw smaak met verf, beits of olie.

Terrasoverkapping in aluminium zelf bouwen

Liever iets moderners? Aluminium is lichtgewicht, roest niet en heeft een lange levensduur. Het bewerken van aluminium vereist specifieke gereedschappen en vaardigheden, zoals snijden en lassen, maar als je handig bent, is het een goede optie. Maar als je handig bent, is het een goede optie.

Terrasoverkapping met dak van glas

Voor een echt stijlvolle look kun je een glazen dak overwegen. Het zorgt voor veel natuurlijk licht binnen en geeft je terras een luxe uitstraling.

Maar wees gewaarschuwd, het is duurder en lastiger schoon te houden dan andere materialen. Voordat je aan de slag gaat, bedenk goed welk materiaal het beste past bij jouw stijl, budget en vaardigheden.

Terrasoverkapping met glas.

Wat zijn de terrasoverkapping zelfbouw prijzen?

Als je zin hebt om je eigen terrasoverkapping te bouwen in de tuin, is het handig om te weten wat dat gaat kosten. Hier zijn enkele ballpark-cijfers voor een terrasoverkapping van zo’n 5 meter breed en 2,5 meter hoog:

Materiaal:

 • Houten overkapping: € 2.000 – € 3.500 (kit: € 1.000 – € 2.500).
 • Aluminium overkapping: € 2.500 – € 4.000 (kit: € 1.500 – € 3.000).

Soort dak:

 • Plat dak: goedkoop, perfect voor een modern tintje.
 • Schuin dak: een klassieke look die past bij een wat meer traditioneel huis.
 • Lamellendak: de crème de la crème, maar prijzig, biedt wel een relaxte controle over licht en lucht.

Extra’s:

 • Lampjes
 • Warmtebron
 • Schermen
 • Zonwering

Deze prijzen zijn slechts indicaties. Het kan zomaar zijn dat de prijs bij de ene aanbieder heel anders uitpakt dan bij de andere. Dus, altijd slim om even wat offertes op te vragen voordat je je beslissing maakt.

Lamellen dak.

Hoe terrasoverkapping zelf bouwen? [Stappenplan]

Een terrasoverkapping creëert een heerlijke extra leefruimte in je tuin. Met een beetje handigheid en de juiste stappen kun je zelf een prachtige overkapping bouwen. We nemen je mee in 5 praktische stappen:

Stap 1: begin met het meten van je locatie

Een goede voorbereiding is het halve werk. Meet nauwkeurig de gewenste afmetingen van je terrasoverkapping op. Houd rekening met de beschikbare ruimte in je tuin en de gewenste functionaliteit.

Wil je er enkel onder kunnen zitten of wil je er ook een eettafel of lounge set kwijt? Maak een schets van je plannen en noteer alle afmetingen.

Stap 2: ontwerp de bouwtekening

Met de afmetingen in de hand kun je nu een bouwtekening maken. Dit helpt je om de constructie te visualiseren, de benodigde materialen te bepalen en een kostenraming te maken.

Er zijn online tal van handige tools te vinden die je hierbij kunnen helpen. Vergeet niet om details zoals de waterafvoer, het type dak en de bevestigingspunten in kaart te brengen.

Stap 3: begin met de opbouw van het frame

Zodra de fundering droog is, kun je beginnen met de constructie van het frame. Plaats de balken op de betonpoeren en bevestig ze stevig met ankers of balkdragers.

Zorg ervoor dat de balken waterpas en haaks op elkaar staan. Monteer vervolgens de dwarsbalken en eventuele schoren om het frame extra stevig te maken.

Stap 4: plaats de balken en het dakframe

Afhankelijk van je ontwerp, monteer je nu het dakframe en de dakbedekking. Kies voor waterdicht materiaal dat past bij de stijl van je overkapping.

Voor de bekleding van de zijkanten en eventueel de onderkant, heb je diverse opties zoals hout, panelen of textiel. Vergeet niet om regenwaterafvoer te installeren indien nodig.

Stap 5: plaats de vloer

Begin met het kiezen van de juiste vloer voor je overkapping. Je kunt kiezen uit verschillende materialen zoals hout, tegels of composietmateriaal. Zodra je je keuze hebt gemaakt, leg je een stevige en waterpas ondervloer.

Dit kan een betonvloer zijn, een houten frame of iets anders dat geschikt is. Volg dan de instructies van de leverancier om de vloerbedekking te monteren.

Zorg ervoor dat alles netjes wordt afgewerkt en dat er geen naden of kieren zijn waar water doorheen kan komen. Zo geniet je optimaal van je overkapping zonder zorgen!

Terrasoverkapping zelfbouw.

Zoek je een overkapping voor je huis? Ontvang gratis offertes op maat

Op zoek naar de perfecte zelfbouw terrasoverkapping voor jouw huis? Laat ons je helpen! Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis offertes op maat van verschillende professionals in jouw buurt.

Ontdek de beste opties voor jouw wensen en budget. Maak van je huis een nog fijnere plek om te zijn met een prachtige overkapping.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk materiaal verkiest u?
2*. Wat is de geschatte oppervlakte van de terrasoverkapping?
3. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw terrasoverkapping?
4. Beschrijving van uw project
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.