Veranda renoveren: prijs, voordelen en renovatiewerken

Ga jij binnenkort je oude veranda renoveren? Kan jouw veranda wel een opknappertje gebruiken? Soms is renoveren de beste oplossing voor kleine mankementen of om te voldoen aan nieuwe energie-eisen. Of je wilt gewoon een frisse look voor je aanbouw door te renoveren. Maar hoe doe je dat juist?

In dit artikel lees je meer over de prijs en de voordelen van het renoveren van je veranda. Je leert welke renovatiewerken je kan laten uitvoeren en welke vergunningen je nodig hebt. Zit je met vragen over jouw specifieke situatie? Ga dan via de knop naar het gratis formulier. Stel je vraag en krijg zo snel mogelijk advies op maat voor jouw renovatieproject.

Prijs veranda renovatie

Een veranda renoveren is voor iedereen anders. Sommige veranda’s hebben maar kleine aanpassingen nodig, andere moeten volledig verbouwd worden.

Hoeveel de renovatie van jouw veranda zal kosten, hangt af van het soort renovatie. Grotere werken betekenen meestal hogere kosten. 

Enkele factoren die invloed hebben op de prijs van je renovatie zijn:

 1. De staat van je veranda.
 2. De onderdelen die vervangen moeten worden.
 3. Het type en ontwerp van je veranda.
 4. De soorten wanden, deuren en ramen.
 5. De gebruikte materialen.
 6. Het type isolatie.
 7. De vraagprijs van de verandabouwer.
 8. De complexiteit van de renovatie.
 9. De totale oppervlakte van wat je renoveert.

Elk van die factoren bepaalt de totaalprijs van je renovatie. Om je een idee te geven van de typische kosten van renovaties, vind je hieronder een korte lijst met populaire renovaties. Verder in dit artikel bespreken we ze uitvoerig.

 • Dak renoveren: € 20 à 100 per m².
 • Schuifraam plaatsen: € 700 à 2.000 per m².
 • Zonwering plaatsen: € 100 à 200 per m².
 • Hoogrendementsglas plaatsen: € 105 à 140 per m².
 • Volledig nieuwe veranda (aluminium/hout): 1.000 à 1.600 euro per vierkante meter, exclusief de kosten voor het afbreken van de oude veranda.
Op zoek naar de beste prijs?
Vergelijk hier gratis offertes voor je veranda!

Waarom zou je een oude veranda renoveren?

Niet elke veranda heeft een renovatie nodig, soms wil je gewoon een nieuwe look. Maar in andere gevallen is een renovatie noodzakelijk, bijvoorbeeld als de veranda in slechte staat is.

Het is belangrijk om een renovatie te overwegen om verdere schade of kosten te voorkomen. Hier zijn enkele redenen om je oude veranda te renoveren:

 • Slechte isolatie: verlies je veel energie en warmte langs je veranda? Of wil je de nieuwste wetgevingen rond isolatie volgen? Dan kan je je beglazing, je dakpanelen, je raamprofielen en de afsluitrubbers vervangen.
 • Slijtage of schade: de tand des tijds kan je veranda aantasten waardoor kleine defecten ontstaan. Denk aan lekkages, houtrot of bijvoorbeeld losse panelen, een kapotte schuifdeur of kapot glas. Kleine schade kan je vaak lokaal oplossen, maar bij grote sporen van schade, zoals na een inbraak, vervang je best een groter deel van je veranda.
 • Vochtproblemen: dit hangt vaak samen met slechte isolatie of slijtage. Vocht kan in de muren van je veranda trekken en schimmelvorming veroorzaken. Vochtproblemen los je best zo snel mogelijk op. Zeker bij houten veranda’s is het belangrijk om ze te voorkomen voordat je hele structuur aangetast is.
Een dakwerker werkt de nok van een dak af met een witte kwast.

Wat zijn de meest voorkomende renovatiewerken aan veranda’s?

Je bent niet de eerste die zijn/haar veranda moet oplappen of renoveren. Hieronder zetten we de meest voorkomende renovatiewerken even op een rijtje voor jou. Dan weet je waar je aan toe bent. Combineer meerdere renovaties voor een betere prijs. Raadpleeg je verandabouwer voor meer informatie.

Renovatiewerken aan het dak

Renovatiewerken aan het dak van je veranda kosten doorgaans tussen € 20 en € 100 per m². Je kan je dak renoveren om enkele redenen:

 • Beschadigde dakplaten herstellen.
 • Betere isolatie plaatsen.
 • Roofing vervangen of herstellen.
 • De draagstructuur vernieuwen.

De prijs kan verschillen voor een plat dak of puntdak. Vraag prijzen op maat via erkende verandabouwers.

Nieuw glas plaatsen

Glas is een belangrijk deel van isolatie. Betere beglazing zoals hoogrendementsglas of driedubbel glas verbeteren de isolatie aanzienlijk.

Geef je je veranda een upgrade of vervang je beschadigde glazen? Denk dan aan de isolatie. Hoogrendementsglas kost tussen € 105 à 140 per m².

Raadpleeg je verandabouwer om zeker te zijn dat je huidige profielen het extra glas kunnen ondersteunen. Is dat niet het geval? Overweeg dan ook nieuwe profielen voor je ramen en schuiframen.

Veranda isoleren

Verlies je veel warmte tijdens de winter? Dan is het tijd om je oude veranda te isoleren. De juiste beglazing is daar een belangrijk deel van, maar ook het dak, de profielen van de ramen, de vloer en de muren kan je laten isoleren. Contacteer een van onze specialisten om de mogelijkheden voor jouw veranda te bespreken.

Een grote veranda met grote glaspartijen en een klassieke, maar moderne stijl en een enorme U-vormige zetel in een herfstlandschap.

Houtrot herstellen (houten veranda’s)

Bij oude houten veranda’s kan houtrot een probleem zijn. Je kan het zelf proberen te herstellen als slechts een klein stuk van je hout aangetast is.

Maar in andere gevallen is het een groter probleem en moet je je laten helpen door specialisten. Zij hebben de juiste materialen en de juiste kennis van de structuur van het gebouw om vakkundig te werk te gaan.

Toevoegen van extra opties

Wil je extra opties toevoegen aan je huidige veranda? Er zijn een aantal interessante opties om het klimaat binnen je veranda te helpen regelen. Hier zijn de populairste drie:

 • (Mechanisch) ventilatiesysteem.
 • Airconditioning.
 • Zonwering.

Met die extra opties maak je het aangenamer in je veranda tijdens warme dagen. Wat de prijzen betreft: zonwering kost € 100 en € 200 per m². Vraag gratis een offerte voor de prijzen van alle extra opties via het formulier.

Wil je extra opties toevoegen aan je veranda?
Vul dan snel dit gratis formulier in!
arrow Ontvang vrijblijvend offertes

Kleine herstellingen

Soms moet je geen grote structurele elementen aanpakken om de levensduur van je veranda te verlengen. In de loop der jaren komen er natuurlijk kleine sporen van slijtage voor. Die kan je gemakkelijk laten herstellen. We geven enkele voorbeelden:

 • Afsluitrubbers repareren.
 • Voegwerk herstellen.
 • Profielen vervangen.
 • Extra (schuif)deur of raam installeren.
 • Verven.

Veranda renoveren versus afbreken

Vraag je je af of je veranda nog te redden valt of dat je beter opnieuw begint en een nieuwe aanbouw laat plaatsen? Hieronder bespreken we de voordelen van renoveren ten opzichte van afbreken.

Renoveren 

Een renovatie van je veranda is de minst drastische oplossing. Bij het renoveren maak je aanpassingen en herstellingen aan je veranda, maar blijft de basis van de veranda hetzelfde.

Is je veranda niet ouder dan 15 tot 20 jaar? Dan is de structuur meestal sterk genoeg om te behouden en kan je best renoveren.

Een spaarvarken staat op een stapel papieren naast een miniatuur van een huisje en bakstenen. Alles staat bovenop een plattegrond van een huis.

Prijzen veranda renoveren 

De prijs van je renovatiewerken hangt natuurlijk af van hoe groot de renovaties zijn. Kleine herstellingen kunnen enkele tientallen euro’s kosten aan materiaal, maar grotere herstellingen of totaalrenovaties kunnen snel duizenden euro’s kosten.

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan om een duidelijk zicht te krijgen op de kosten van jouw renovatieproject.

Afbreken en vervangen

Is je veranda heel oud of wil je simpelweg een grotere of modernere aanbouw? Dan kan je er altijd voor kiezen om je veranda volledig af te breken en een nieuwe te bouwen.

Hierbij blijft er niks over van je oude veranda. Misschien kan je delen van je oude veranda recycleren, maar het is gebruikelijker om volledig van nul te beginnen.

Prijzen veranda vervangen (excl. btw, incl. plaatsing)

De prijzen van een nieuwe veranda hangen af van meer dan alleen de grootte, maar hier zijn richtprijzen op basis van oppervlakte:

 • 6 m²: € 5.000 à 12.000.
 • 12 m²: € 9.000 à 25.000.
 • 20 m²: € 18.000 à 60.000.

Een volledig nieuwe veranda laten bouwen kost je rond de 1.000 en 1.600 euro per vierkante meter, exclusief de kosten voor het afbreken en verwijderen van de oude veranda. Een veranda in aluminium (met thermische onderbrekingen) is doorgaans iets duurder dan een houten veranda.

Hier volgen enkele factoren die de prijs voor je nieuwe veranda beïnvloeden. Houd dus goed rekening met wat voor jou belangrijk is in je nieuwe veranda voordat je je oude veranda vervangt.

 • Complexiteit van de afbraak van de oude veranda.
 • Oppervlakte en omvang van de nieuwe veranda.
 • Type veranda: open, halfopen of volledig gesloten.
 • Isolatie en afwerking.
 • Gebruikte materialen.
Werkgerief zoals een boor, handschoenen en schroeven liggen op een houten vloer die gerenoveerd wordt.

Renoveren of afbreken? 

Welke keuze je maakt hangt af van je budget en je wensen. Vraag daarom genoeg offertes om te vergelijken wat de beste oplossing biedt voor jouw situatie.

Veranda’s die minder dan 20 jaar geleden gezet zijn, kunnen vaak gerenoveerd worden. Veranda’s ouder dan 30 jaar zal je waarschijnlijk beter afbreken en vervangen. Dat komt omdat de moderne technieken van de verandabouw zoveel verbeterd zijn dat het de moeite loont om stokoude veranda’s te slopen en volledig opnieuw te beginnen.

Als de structuur van je veranda nog goed is en hij goed gefundeerd is, volstaat het normaal gesproken om je veranda enkel te renoveren. Maar als de structuur en/of fundering niet stevig genoeg meer zijn of de renovatie meer zou kosten dan een nieuwe veranda, dan is het verstandig om ervoor te kiezen je oude veranda volledig af te breken.

Is een (bouw)vergunning vereist om een veranda te vervangen door een aanbouw?

Een bouwvergunning is niet altijd verplicht. Als je je veranda renoveert of herstelt, heb je geen vergunning nodig. Ook wanneer je veranda voldoet aan een aantal voorwaarden, hoef je het alleen te melden en heb je geen vergunning nodig. Dat heet meldingsplicht.

Maar wanneer je je veranda vervangt door een aanbouw heb je een bouwvergunning nodig. Raadpleeg voor je aan je project begint onze specialisten. Zij brengen je volledig op de hoogte van de stedenbouwkundige verplichtingen uit jouw dorp of stad.

Zelfs als de ingenomen ruimte van je aanbouw kleiner of even groot is als die van je veranda, moet je een bouwvergunning aanvragen. Een aanbouw bouwen is namelijk een structurele ingreep. Die moet overigens ook vaak goedgekeurd worden door een architect.

Twee mannen in een formeel kostuum geven een bouwvakkershelm en een bouwvergunning aan elkaar.

Is een architect verplicht om je veranda te renoveren? 

Je hebt geen architect nodig om je veranda te herstellen of te renoveren. Maar als je je oude veranda vervangt door een nieuwe of deze vervangt door een aanbouw, dan heb je vaak wel een architect nodig om de structurele veranderingen goed te keuren.

Wil je jouw bestaande veranda renoveren of vervangen? Vul het formulier in en kom in contact met installateurs

Wil jij je oude veranda renoveren of vervangen? Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij verandaspecialisten. Laat je begeleiden door onze specialisten om binnen jouw budget je droomveranda te realiseren.

Heb je nog (technische) vragen? Via het formulier brengen wij jou in contact met ervaren installateurs uit jouw regio. Met hun hulp vind je de beste oplossingen voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.