Veranda bouwen? Praktische checklist om niets te vergeten

Waarom kiezen voor een houten veranda?


Wil je een veranda aanbouwen? Dan sta je voor een grootse uitdaging. Een veranda is namelijk niet zomaar een overkapping en vraagt een goede voorbereiding. Daarom geven wij een praktische checklist voor de bouw van jouw droomveranda. Alles afgevinkt? Dan kan je starten met de stappen van het bouwproces!

Vraag een offerte aan voor een veranda

Checklist voor de bouw van een veranda

Voor je kan beginnen met de bouw van je veranda, zijn er een aantal vragen die je jezelf moet stellen en een paar zaken waar je bij moet stilstaan. We sommen ze even voor je op.

Ben ik in orde met de vergunning voor het bouwen van mijn veranda?

Een veranda bouwen kan je niet zomaar. Als je minder dan 40 m² bijbouwt, heb je enkel een meldingsplicht. U beschrijft kort de werken via het omgevingsloket.

Na 30 dagen – en een goedkeuring – mag je beginnen bouwen. Komt er een architect aan te pas of is de veranda groter dan 40 vierkante meter? Dan moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen.

Is er twijfel? Vraag raad aan de dienst openbare ruimte van de gemeente.

Veranda aanbouwen

Welke materialen gebruik ik voor het bouwen van de veranda?

Als particulier heb je keuze uit vier mogelijkheden:

PVC

PVC is vrijwel de goedkoopste optie voor je veranda. Dit wil echter niet zeggen dat er geen grote variëteit is aan mogelijke afwerkingen. PVC kan je krijgen in bijna elke kleur en look. Een ander voordeel is dat het weinig tot geen onderhoud vraagt en toch een zeer lange levensduur heeft. Wanneer je veranda toch toe is aan vervanging, is het goed om te weten dat PVC gerecycleerd kan worden.

Hout

Zoek je een veranda met een natuurlijke en warme uitstraling? Dan is hout zeker iets voor jou. Van klassiek tot modern, hout past bij elke woning. Er is een brede waaier aan houtsoorten en kleuren waaruit je kan kiezen. Wanneer je na een tijd toch niet meer tevreden met de gekozen kleur, dan kan je de houten structuur gemakkelijk verven. Omdat hout ook een zeer stevig materiaal is, heb je de mogelijkheid om te werken met grote ramen.

Aluminium

Heb je een eerder moderne woning, dan kan je kiezen voor een veranda met dunne aluminium profielen. Dit oogt zeer strak, zeker in combinatie met grote glaspartijen. Het materiaal is sterk en duurzaam. Je hebt dus net zoals bij PVC weinig tot geen onderhoud, maar toch een lange levensduur.

Ijzer en staal

Ijzer en staal zijn twee ultrasterke materialen. Je kan daardoor werken met ontwerpen die bij andere materialen niet mogelijk zijn. De materialen geven ook een unieke moderne look aan je woning. Er hangt echter wel een iets hoger prijskaartje aan vast.

Vergelijk de materialen bij een verandaspecialist!

Ontvang GRATIS advies

Het einddoel van de veranda

Hou zeker rekening met het einddoel van de veranda. Wil je vooral in de zomer een gezellig plekje hebben? Of is het eerder voor de winter? De keuze van het glas en dak speelt een erg belangrijke rol daarin. Een plat dak is bijvoorbeeld milieuvriendelijker. Daarnaast kan je voor veel licht kiezen wanneer je voor een lichtkoepel gaat.

Veranda aanbouwen: Welke materialen en nutsvoorzieningen?

Zijn er nutsvoorzieningen zoals water of elektriciteit?

Als je de keuze van materialen gemaakt heb, moet je op de plaats bekijken of er nutsvoorzieningen zijn. Is er water en elektriciteit? Moeten er extra werken komen om die aan te leggen? Kies ik voor ventilatie en/of verwarming? Deze factoren moet je altijd op voorhand plannen dus doe je best even een onderzoek.

Een veranda aanbouwen? Vergeet je interieur niet!

Houten veranda: rustiek en landelijk

Een veranda maken is een eerste stap. Maar na de constructie moet je meteen beginnen met de inkleding. Wie goed voorbereid is, gaat meteen plannen maken voor het interieur. Zo kan je tijdens de bouw rekening houden met de stijl van jouw veranda. Dat bespaart een hoop problemen tijdens de afwerking. Je kan bijvoorbeeld al een keuze maken tussen gordijnen of een buitenverlichting.

Wordt het een leefveranda of occasionele zitplaats? Zet de punten op een rijtje, maak je keuze en haal dan de handen uit de mouwen.

Zorg voor een goede isolatie

Het is vandaag de dag zeer belangrijk tijdens het gehele bouwproces van je veranda rekening te houden met isolatie. Goed isoleren kan je door de juiste ramen te kiezen en de kleinste hoekjes tot aan de fundering te dichten. Een goede isolatie van je veranda is echter enkel nuttig als de bestaande woning minstens even goed geïsoleerd is.

Wie zijn veranda goed wil isoleren, kiest je best voor hoogrendementsglas. Zo kan je de temperatuur beter bepalen in ieder seizoen. Daarnaast kom je dan ook in aanmerking voor enkele overheidssubsidies.

Ontvang advies en vergelijk GRATIS offertes

Vraag verschillende offertes aan

Stappenplan voor de aanbouw van een veranda

Heb je alle bovenstaande zaken in orde kunnen brengen? Dan is het nu tijd om aan het echte werk te beginnen. De volgende stappen geven je een idee van hoe de bouw van een veranda tot een goed einde kan worden gebracht.

Stap 1: Teken een plan uit

Je kan niet starten zonder een gedetailleerd plan. Zorg dat je alles even opmeet en goed uittekent. Deze voorbereiding kan je later helpen, wanneer je even niet meer weet wat er moet gebeuren.

Stap 2: Koop de nodige materialen aan

Nadat je een plan hebt getekend, weet je welke materialen je nodig hebt. Sommige materialen kan je huren en andere moeten worden aangekocht.

Stap 3: Zorg voor een stabiele ondergrond

Het is bij sommige materialen zoals hout van belang dat de constructie niet direct in contact staat met de grond. Kies er dus voor om eerst een waterpas fundering van beton te gieten. Ook om verzakkingen van de vloer of gehele constructie te voorkomen is dit een must.

Stap 4: Monteer de constructie

Met ‘constructie’ bedoelen we het geheel van palen, dwarsbalken, ramen, dakbedekking en ga zo maar verder. De specifieke constructie van je veranda hangt af van het model dat je wenst. Je kijkt best even na met een specialist hoe je dit het best aanpakt om tot een mooi en veilig resultaat te komen.

Stap 5: Richt het geheel in

Dit is waarschijnlijk het moment waarop je je verheugd hebt. Het geheel staat er en het enige wat nog moet gebeuren is inrichten. Dit kan je volledig aanpakken zoals jij het wil.

Stap 6: Geniet!

Wat kost de gemiddelde veranda in België?

Waarom kiezen voor een houten veranda?

De prijs hangt af van vele factoren. Zo moet je rekening houden met het materiaal, de ligging, de grootte en soort glas. Een standaardveranda is ongeveer 12 vierkante meter groot. Daarvoor moet je al snel €7.500 op tafel leggen.

Besparen door offertes te vergelijken

Besparen op de prijs van een veranda kan je door de verschillende offertes van verandabouwers even naast elkaar te leggen. Zorg wel dat je niet enkel naar de prijs kijkt, maar ook naar wat er precies wordt aangeboden voor die prijs. Doordat je je verdiept in de verscheidene aanbiedingen zal de samenwerking met een aannemer ook sneller verlopen.

Besparen met behulp van premies en subsidies

Het is mogelijk dat je in aanmerking komt voor enkele premies en subsidies. Zeker wanneer je van plan bent om te isoleren. Het loont dus steeds de moeite om hierover je gemeente of stad te contacteren.

Vind de beste leverancier voor het bouwen van je veranda

Je kan snel en gemakkelijk verschillende vrijblijvende offertes aanvragen door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Wat voor type veranda zoek je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.