Veranda bouwen? Praktische checklist om niets te vergeten

Veranda bouwen
Wil je een veranda bouwen? Dan sta je voor een grote uitdaging. Een goede voorbereiding is het begin van alles. Daarom geven wij een praktische checklist voor de bouw van jouw droomveranda. Alles afgevinkt? Dan kan je starten !

Ben ik in orde met de bouwvergunning voor het bouwen van mijn veranda?

Een veranda bouwen kan je niet zomaar. Als je minder dan 40 m² bijbouwt, heb je enkel een meldingsplicht. U beschrijft kort de werken via het omgevingsloket. Na 30 dagen – en een goedkeuring – mag je beginnen bouwen. Komt er een architect aan te pas of is de veranda groter dan 40 vierkante meter? Dan moet je een stedenbouwkundige vergunning aanvragen.

Is er twijfel? Vraag raad aan de dienst openbare ruimte van de gemeente.

Veranda bouwen: Is er een bouwvergunning nodig?

Welke materialen gebruik ik?

Als particulier heb je keuze uit vier mogelijkheden:

  1. PVC: onderhoudsvriendelijk en de goedkoopste optie.
  2. Hout: geeft een warme sfeer aan de veranda. Bij de houtsoorten heb je bovendien erg veel opties.
  3. Aluminium: onderhoudsvriendelijk en een ruimte keuze aan kleuren. Iets duurder dan PVC.
  4. Ijzer en staal: zeer stijlvol, maar vergt onderhoud.

Vergelijk de materialen bij een verandaspecialist!

Ontvang GRATIS advies

Hou zeker rekening met het einddoel van de veranda. Wil je vooral in de zomer een gezellig plekje hebben? Of is het eerder voor de winter? De keuze van het glas en dak speelt een erg belangrijke rol daarin. Een plat dak is bijvoorbeeld milieuvriendelijker. Daarnaast kan je voor veel licht kiezen met een lichtkoepel.

Wie zijn veranda goed wil isoleren, kiest best voor hoogrendementsglas. Zo kan je de temperatuur beter bepalen in ieder seizoen. Daarnaast kom je dan ook in aanmerking voor enkele overheidssubsidies.

Veranda bouwen: Welke materialen en nutsvoorzieningen?

Zijn er nutsvoorzieningen?

Als je de keuze van materialen gemaakt heb, moet je op de plaats bekijken of er nutsvoorzieningen zijn. Is er water en elektriciteit? Moeten er extra werken komen om die aan te leggen? Kies ik voor ventilatie en/of verwarming? Deze factoren moet je altijd op voorhand plannen.

Een veranda bouwen? Vergeet je interieur niet?

Een veranda bouwen is een eerste stap. Maar na de bouw moet je meteen beginnen met de inkleding. Wie goed voorbereid is, kan best meteen plannen maken voor het interieur. Zo kan je tijdens de bouw rekening houden met de stijl van jouw veranda. Dat bespaart een hoop problemen tijdens de afwerking. Je kan bijvoorbeeld al een keuze maken tussen gordijnen of een buitenverlichting.

Wordt het een leefveranda of occasionele zitplaats? Zet alle punten op een rijtje, maak je keuze en haal dan de handen uit de mouwen.

Ontvang advies en vergelijk GRATIS offertes

Naar stap 2

Wat kost de gemiddelde veranda?

De prijs hangt af van vele factoren. Zo moet je rekening houden met het materiaal, de ligging, de grootte en soort glas. Een standaardveranda is ongeveer 12 vierkante meter groot. Daarvoor moet je al snel €7.500 op tafel leggen.

Vind de beste leverancier voor het bouwen van je veranda

Vergelijk de verschillende prijzen van leveranciers en installateurs van veranda’s. Mits enig opzoekingswerk kan je honderden euro’s besparen door de juiste leverancier te vinden.