Moderne veranda: hoe geef je jouw veranda een eigentijdse touch?

Moderne veranda

Een veranda hoeft helemaal niet ouderwets te zijn, want vandaag bestaan er heel wat moderne veranda’s. Je moet gewoon weten welke materialen te kiezen. Gelukkig zijn wij er om je daarbij te helpen. Zo ben je zeker voorbereid eens je naar de vakman stapt die voor jouw veranda zal moeten zorgen.

Wanneer je een moderne veranda overweegt, moet je de volgende keuzes maken:

Prijs moderne veranda

De gemiddelde prijs van een moderne veranda schommelt rond 1.500 euro per vierkante meter. Voor PVC ligt dat lager. De duurste materialen voor een moderne veranda aan huis zijn aluminium en hout, het goedkoopst is PVC. Voor een gemiddelde moderne veranda komen we zo op de volgende richtprijzen:

Veranda Richtprijs
Moderne houten veranda 24.000 euro
Moderne aluminium veranda 20.000 euro
Moderne PVC veranda 18.000 euro

Bent u klaar om uw eigen droomveranda te bouwen? Dan doe je er goed aan prijzen en voorstellen van meerdere verandabouwers te vergelijken. Elke installateur heeft zijn eigen manier van werken en specialiteiten. Voor een moderne veranda wil je een verandabouwer die gespecialiseerd is in dergelijke projecten. En door prijzen te vergelijken kan je de prijs van de veranda ook drukken!

Nog geen verandaspecialist gevonden?

Dit zijn de verandaspecialisten in jouw regio

Moderne veranda: stijl, licht en ruimte

Kenmerkend voor een moderne veranda zijn de rechte lijnen, slanke profielen en het platte dak (al dan niet met lichtstraat). De profielen zijn meestal van aluminium gemaakt, maar ook hout en PVC wordt soms toegepast. Qua afwerking kun je in principe kiezen uit alle RAL kleuren. Populair bij aluminium veranda’s zijn de zogeheten ‘steellook’ profielen. Deze zijn op een speciale wijze gecoat en hebben een moderne, stoere metaallook.

Kies je voor een moderne woon- of leefveranda, dan kies je voor veel extra licht en ruimte. Door de grote glaspartijen komt er veel licht in huis, wat voornamelijk ten goede komt aan de sfeer en je gevoel van welbevinden. Vooral tijdens donkere winterdagen is wat extra licht meer dan welkom.

Een veranda levert daarnaast ook veel extra ruimte op die je op allerlei manieren kunt benutten. Gebruik de veranda bijvoorbeeld als uitbreiding van de keuken en zet er een grote moderne eettafel in of maak er een gezellig loungeruimte van met een comfortabele hoeksofa. De mogelijkheden zijn onbegrensd.

Soorten moderne veranda’s: gewone veranda of leefveranda?

In moderne woningen wordt tegenwoordig alles opgengetrokken: een open keuken, slaapkamer met aansluitende badkamer, inloopdouche, … Voor veranda’s is dat net hetzelfde.

  • De gewone, klassieke veranda heeft het uitzicht en het gevoel van een bijgebouw. Het is een extra ruimte die aan de woning wordt toegevoegd.
  • Bij een leefveranda maakt de veranda echt deel uit van de woning. Door het plafond en de vloer van de woning te laten overvloeien in de woning krijg je mooie, open ruimtes met een modern karakter. Dit combineert men vaak met hoge ramen en schuiframen die van vloer tot plafond lopen.

Sommigen maken van hun leefveranda een woonkamer of keuken. In een leefveranda wordt met andere woorden echt geleefd, terwijl je in een gewone veranda vaak enkel komt bij gelegenheid. Bijgevolg wordt een leefveranda ook een woonveranda genoemd.

Beide soorten veranda’s kunnen in een moderne stijl uitgevoerd worden, maar de leefveranda geeft de plek uiteraard nog een extra moderne touch.

Vergelijk de verschillende verandastijlen!

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Moderne veranda: materialen

Bij het bouwen van een moderne veranda springen er drie mogelijke materialen uit: hout, pvc en aluminium. Welk materiaal kies je het best? Wij overlopen de voor- en nadelen van deze materialen.

Houten veranda: rustiek en landelijk

Moderne houten veranda

Een moderne veranda in hout is de minst gebruikelijke keuze, maar het is perfect mogelijk. . Je kan het in combinatie met aluminium wel gebruiken om een bepaalde look te creëren (zoals op de foto hieronder). Ook naar onderhoud toe is het lastig, want hout vertoont slijtage door water, wind en zonlicht.

Niettegenstaande deze nadelen, ben ik persoonlijk echt wel voorstander van een moderne veranda in hout. Wat tegenover deze nadelen staat wel dat hout enorm natuurlijk oogt en enorm veel warmte uitstraalt. Je hebt nog meer dat buitengevoel dan met een moderne veranda in PVC of aluminium.

Het probleem met hout is enerzijds de prijs (gemiddeld 20% duurder dan aluminium en 25% duurder dan aluminium) en anderzijds het onderhoud. Hout lijdt onder weer, wind en zonlicht en moet dus op geregelde tijdstippen behandeld worden tegen de natuurelementen.

Desondanks kiezen heel veel mensen voor de charme en de uitstraling van een houten veranda. Wil je een moderne veranda in hout, kies dan zeker voor hardhout. Dit verlengt de levensduur van de veranda aanzienlijk ten opzichte van goedkoper geïmpregneerd hout.

moderne veranda aluminium

Moderne veranda in aluminium

Aluminium past perfect bij een moderne veranda. Het is een uitermate sterk materiaal, waardoor het grote ramen kan ondersteunen met dunne profielen. Grote raampartijen zijn typisch voor moderne veranda’s. PVC bijvoorbeeld is veel minder sterk en heeft dikke profielen nodig voor grote ramen. Bovendien versterken fijne aluminium profielen de strakke lijnen van een moderne veranda en geven ze die een elegante, moderne look.

Naast de moderne uitstraling biedt aluminium ook praktische voordelen. Ten eerste is aluminium verkrijgbaar in nagenoeg elke kleur, waardoor het zich aan elke woning kan aanpassen. Verder hebben aluminium profielen een uitstekende isolatiewaarde.

En ten slotte heeft een aluminium veranda haast geen onderhoud nodig. Het volstaat om ze af te wassen met een spons, terwijl een houten veranda elk jaar behandeld en/of herschilderd moet worden.

Stilistisch en praktisch gezien is aluminium perfect voor een moderne veranda. Jammergenoeg is een moderne aluminium veranda ook een dure optie.

moderne veranda pvc

Moderne veranda pvc

Ten slotte bestaan er ook moderne veranda’s in pvc. Deze kunststof wordt vaak gebruikt voor gewone ramen in huis. Het is minder sterk dan aluminium of staal en wordt daarom vaker gebruikt voor kleinere raampartijen. Hoe groter de ramen, hoe dikker de profielen van de veranda moeten zijn.

Een veranda in pvc is wel uitermate onderhoudsvriendelijk. Gewoon eens met de spons schoonmaken wanneer je de ramen wast en klaar is kees. PVC drukt ook de prijs van een moderne veranda. Nadeel is wel dat het materiaal zelf ‘goedkoper’ oogt en minder strak is dan glanzend staal of aluminium.

Staal en aluminium leunen het dichtst aan bij een moderne verandastijl. Waarom? Beide materialen zijn heel sterk, waardoor de profieldikte van de veranda niet lomp hoeft te zijn. De veranda zal bijgevolg elegant en stijlvol ogen. Met PVC heb je dat niet. Een veranda in PVC heeft een veel dikkere omkadering nodig.

Wat kies je dan best, aluminium of staal? Aluminium is een betere isolator dan staal, en is daarnaast ook nog eens stukken goedkoper. Denk dus twee keer na voor je naar smeedijzeren maatwerk begint te kijken. Reken voor een degelijke moderne veranda op z’n minst op 1500 euro per vierkante meter.

Vergelijk verandaspecialisten

Moderne veranda: vorm

Waarom kiezen voor een houten veranda?

Aan een moderne veranda komen niet veel franjes te pas. Dat is bij een landelijke veranda anders. Een moderne veranda houdt van traditionele rechthoekige of vierkante structuren en vraagt niet te veel hoekjes en kantjes. De profielen houd je dus ook best strak en rechtlijnig. Laat boogjes en dubbele boorden achterwege.

Beglazing en profielen moderne veranda

Een landelijke veranda wordt meestal gekenmerkt door beglazing die opgedeeld is in vierkantjes of rechthoeken. Bij een moderne veranda is dat niet het geval. Wie voor modern kiest, houdt best rekening met grote glaspartijen. Hoe meer licht, hoe beter.

Bovendien zorgen grote glaspartijen ervoor dat de ruimte groter lijkt dan ze eigenlijk is. Aluminium is een materiaal dat voor dergelijke grote oppervlakten goed dienst doet.

Inrichting van een moderne veranda

Eens de veranda gebouwd is, rest je alleen nog de inkleding. Houd daarbij vooral rekening met een sobere stijl en moderne vloerbekleding. Wat extra licht betreft, sla je best enkele spots in. Met hangende lampen krijg je eerder een landelijker gevoel. Zo zie je maar, met de juiste informatie ben je volledig voorbereid op jouw afspraak met de veranda-specialist.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Wat voor type veranda zoek je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.