Moderne veranda: hoe geef je jouw veranda een eigentijdse touch?

Moderne veranda

Een veranda heeft meestal een ouderwetse bijklank. Maar wist je dat een veranda er ook heel modern kan uitzien? Je moet gewoon weten welke materialen te kiezen. Gelukkig zijn wij er om je daarbij te helpen. Zo ben je zeker voorbereid eens je naar de vakman stapt die voor jouw veranda zal moeten zorgen.

Wanneer je een moderne veranda overweegt, moet je de volgende keuzes maken:

  1. Wil je een klassieke of een leefveranda?
  2. Welk materiaal wil je gebruiken?
  3. Welke vorm moet je veranda hebben en hoe moeten de profielen eruit zien?
  4. Hoe ziet de beglazing eruit?
  5. Hoe wil ik mijn veranda inkleden?

1. Soorten moderne veranda’s: gewone veranda of leefveranda?

In moderne woningen wordt tegenwoordig alles opgengetrokken: een open keuken, slaapkamer met aansluitende badkamer, inloopdouche, … Voor veranda’s is dat net hetzelfde.

  • De gewone, klassieke veranda heeft het uitzicht en het gevoel van een bijgebouw.
  • Bij een leefveranda is dat niet zo en maakt de veranda echt deel uit van je woning. Sommigen maken er zelfs hun zitruimte of keuken van. In een leefveranda wordt met andere woorden echt geleefd, terwijl je in een gewone veranda enkel komt bij gelegenheid.

Beide soorten veranda’s kunnen in een moderne stijl uitgevoerd worden, maar de leefveranda geeft de plek uiteraard nog een extra moderne touch.

2. Moderne veranda: materiaalkeuze?

Staal en aluminium leunen het dichtst aan bij een moderne verandastijl. Waarom? Beide materialen zijn heel sterk, waardoor de profieldikte van de veranda niet lomp hoeft te zijn. De veranda zal bijgevolg elegant en stijlvol ogen. Met PVC heb je dat niet. Een veranda in PVC heeft een veel dikkere omkadering nodig, en het materiaal zelf zal veel goedkoper ogen dan strak, glanzend staal of aluminium.

Wat kies je dan best, aluminium of staal? Aluminium is een betere isolator dan staal, en is daarnaast ook nog eens stukken goedkoper. Denk dus twee keer na voor je naar smeedijzeren maatwerk begint te kijken. Reken voor een degelijke moderne veranda op z’n minst op 1500 euro per vierkante meter.

3. Moderne veranda: vorm?

moderne verandaAan een moderne veranda komen niet veel franjes te pas. Dat is bij een landelijke veranda anders. Een moderne veranda houdt van traditionele rechthoekige of vierkante structuren en vraagt niet te veel hoekjes en kantjes. De profielen houd je dus ook best strak en rechtlijnig. Laat boogjes en dubbele boorden achterwege.

4. Is de beglazing van een moderne veranda anders dan bij een landelijke veranda?

Een landelijke veranda wordt meestal gekenmerkt door beglazing die opgedeeld is in vierkantjes of rechthoeken. Bij een moderne veranda is dat niet het geval. Wie voor modern kiest, houdt best rekening met grote glaspartijen. Hoe meer licht, hoe beter. Bovendien zorgen grote glaspartijen ervoor dat de ruimte groter lijkt dan ze eigenlijk is. Aluminium is een materiaal dat voor dergelijke grote oppervlakten goed dienst doet.

5. Afwerking van een moderne veranda

Eens de veranda gebouwd is, rest je alleen nog de inkleding. Houd daarbij vooral rekening met een sobere stijl en moderne vloerbekleding. Wat extra licht betreft, sla je best enkele spots in. Met hangende lampen krijg je eerder een landelijker gevoel. Zo zie je maar, met de juiste informatie ben je volledig voorbereid op jouw afspraak met de veranda-specialist.

Nog geen specialist gevonden?

Dit zijn de verandaspecialisten in jouw regio