Landelijke veranda: materiaal, interieur en prijzen

Droom je al jaren van een landelijke veranda? Terecht, want een landelijke veranda straalt warmte en gezelligheid uit. Door z’n tijdloze uitstraling sluit hij bovendien naadloos aan op de meest uiteenlopende bouwstijlen. Plus, biedt het je woning een extra meerwaarde.

In dit artikel vind je een overzicht van de materialen en prijzen voor een landelijke veranda. Laat je daarnaast inspireren door de handige tips voor de verdere inrichting.

Extra advies nodig? Wil je in contact komen met professionele verandabouwers en hun prijzen vergelijken? Ontvang tot 5 gratis prijsoffertes via onze offertepagina.

Landelijke veranda: prijs

Nieuwsgierig naar de prijs van een veranda en een landelijke veranda in het bijzonder. Gemiddeld betaal je 7.500 euro voor een landelijke veranda van circa 12 m². Naargelang de oppervlakte van je veranda variëren de prijzen.

Aantal vierkante meter Richtprijzen
ca. 6 m² 2.000 € – 12.000 €
ca. 12 m² 6.000 € – 25.000 €
ca. 20 m² 15.000 € – 55.000 €

Veel hangt af van de materiaalkeuze voor het frame, de beglazing en de oppervlakte van je veranda. De meeste veranda’s zijn opgebouwd uit pvc, aluminium of hout. Hout en smeedijzer lenen zich het best voor een landelijke veranda.

Type materiaal Richtprijzen
Aluminium 15.000 € – 50.000 €
Hout 15.000 € – 45.000 €
Smeedijzer 20.000 € – 55.000 €
Pvc 8.000 € – 25.000 €

Hout en smeedijzer zijn wel de duurste materialen voor een veranda. Voor smeedijzer betaal je veruit de hoogste prijs. Het smeden van de ronde vormen en krullen is een echte ambacht en erg arbeidsintensief. Voor een smeedijzeren veranda beschik je dus best over een ruim budget.

Wat zijn de andere opties? Hout leunt het best aan bij een landelijk karakter, maar blijft duurder dan pvc of aluminium. Een houten veranda is gemiddeld 20 % duurder dan een aluminium exemplaar. Pvc is nog eens 10 % goedkoper dan aluminium.

Frame landelijke veranda: welk materiaal?

Bij het bouwen van een veranda heb je keuze uit verschillende materialen voor het frame. De meest gebruikte materialen voor een landelijke veranda zijn:

Vraag advies aan een verandaspecialist

Houten veranda

Hout is heel populair voor landelijke veranda’s. Hout is namelijk op zichzelf al een natuurlijke sfeermaker. Het voordeel van een houten veranda is dat het makkelijk geverfd kan worden. U kan dus zelf beslissen in welke kleurtint uw veranda gedrenkt moet worden.

Tip: Wil u echt een landelijk look creëren? Met lichte zand- en aardekleuren doet u nooit iets verkeerd. Let op: puur wit vermijdt u liever als u een landelijke veranda wil. Kies dan eerder voor gebroken wit of pastel.

Qua bemeubeling dragen gecapitonneerde zitmeubelen uit stof of leder meestal de voorkeur. Heb je ook nog een aantal oude decoratiestukken in de kast liggen? Dan zullen deze zeker niet misstaan in je nieuwe veranda. Het nadeel van een houten veranda is de totale kostprijs en het jaarlijks onderhoud.

Houten veranda: rustiek en landelijk

Landelijke veranda in pvc

PVC is een heel flexibel materiaal dat beschikbaar is in allerlei soorten uitvoeringen en kleuren. Dankzij deze grote flexibiliteit kan het voor elke verandastijl gebruikt worden, dus ook voor een landelijke stijl.

Bovendien is het ook het goedkoopste materiaal voor een veranda, zowel in aankoop als in onderhoud. Het is echter licht en minder sterk dan hout of aluminium, waardoor de profielen vaak breder uitvallen.

Veranda pvc

Smeedijzeren veranda

Smeedijzer komt volledig tot zijn recht bij een klassieke of landelijke veranda. Met zijn ronde vormen en krullen hebben ze erg veel charme en een uitgesproken traditioneel karakter.

Een smeedijzeren veranda geeft u heel wat opties qua afwerking: u heeft de keuze uit oneindig veel vormen en kleuren. Voor een echt landelijke karakter zijn ronde bogen en lichte kleuren ideaal. Nadelen? Dan komen we onmiddellijk bij de hoge prijs uit.

smeedijzeren veranda

Landelijke veranda in aluminium of staal

Aluminium en staal hebben de reputatie een moderne look aan een veranda te geven. Maar deze materialen kunnen tegenwoordig ook in een traditionele, landelijke uitvoering gebruikt worden. Het aluminium en het staal bootsen een klassieke gietijzeren constructie na, maar voor een fractie van de prijs van echt smeedwerk.

aluminium

Vergelijk de verschillende materialen

Ontvang GRATIS offertes

Inrichting & stijl landelijke veranda

Naast het materiaal heeft de stijl en de inrichting een grote impact op het landelijke karakter van uw veranda. Wij zullen hier drie elementen bespreken: kleur, decoratie en beglazing.

houten veranda's

Landelijke veranda: kleur

Zandkleuren, aardekleuren en gebroken wittinten passen perfect bij een landelijke stijl. Deze kleuren verbinden we onbewust met de natuur en geven ons rust. Overweeg natuursteen of parket voor de vloer van uw veranda. Hout straalt landelijkheid uit. Wie bang is voor het onderhoud van parket, kan opteren voor keramisch parket.

Een andere mogelijkheid zijn zachte pastelkeuren. Puur wit of opvallende kleuren zijn ten allen tijde te vermijden in een landelijk interieur. Wit is steriel en geeft snel een moderne look, terwijl felle kleuren vaak erg druk zijn. Dit past niet bij de warme, gezellige sfeer van een landelijke veranda.

Landelijke veranda: decoratie

Niet alleen de veranda moet landelijkheid uitstralen, ook de decoratie en het meubilair moeten deze sfeer doortrekken. Blijf dus werken met lichte tinten en natuurlijke materialen, zoals hout, leder en stof. Onder landelijk meubilair verstaan we gecapitonneerde stoelen, houten kasten met glazen deuren, … Designer stoelen zijn meestal uit den boze.

Werk het landelijke thema volledig af met enkele klassieke decoratiestukken. Accessoires zoals een gehaakte poef of stenen schalen passen perfect. Bovendien kunt u voor variatie zorgen door de decoratie af te stemmen op de seizoenen. Gebruik bijvoorbeeld frisse, groene tinten in de lente en een bruin/oker palet in de herfst.

Vergelijk de verschillende stijlen

Ontvang GRATIS advies + offertes

Beglazing en dakrand

Wat wel specifiek is aan de bouw van een landelijke veranda, zijn de dakrand en de beglazing. De dakrand is niet recht afgelijnd, maar krijgt veeleer een decoratieve touch. Zo krijgt die het uitzicht van het kapiteel van een Dorische zuil en zal die er bijgevolg eerder getrapt uitzien.

Ook qua beglazing is er een duidelijk verschil met moderne veranda’s. Een moderne veranda wordt namelijk getypeerd door grote glaspartijen die niet onderbroken worden door het frame van de veranda. Bij een landelijke veranda zijn de ramen bijna altijd onderverdeeld in kleinere raampjes. Bij de plaatselijke vakman staat dit bekend als roedeverdeling.

Landelijke veranda bouwen. Vergelijk gratis offertes

Voor u overgaat tot het kiezen van een verandabouwer, moet u beslissen in welke stijl u de veranda wil. Trekt u de stijl van het huis door of kiest voor een bewuste stijlbreuk met uw veranda? Doorgaans wordt er ofwel voor een strakke, moderne ofwel voor een landelijke veranda gekozen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?
2*. Welk materiaal verkiest u?
3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?
4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?
5. Beschrijving van uw project
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.