Landelijke veranda: materiaal, inrichting & prijs

Landelijke veranda
Droomt u al jaren van uw eigen landelijke veranda? Terecht, want een landelijke veranda straalt warmte en gezelligheid uit. Zijn tijdloze uitstraling sluit naadloos aan op verschillende huisstijlen en tilt uw woning naar een hoger niveau. In dit artikel geven wij u een compleet overzicht van dit type veranda’s en leggen wij uit hoe u uw eigen droomveranda kunt realiseren.

Frame van een landelijke veranda: welk materiaal?

Bij het bouwen van een veranda heeft u de keuze uit verschillende materialen voor het frame. De meest courante materialen voor een landelijke veranda zijn:

Houten veranda

Hout is heel populair voor landelijke veranda’s. Hout is namelijk op zichzelf al een natuurlijke sfeermaker. Het voordeel van een houten veranda is dat het makkelijk geverfd kan worden. U kan dus zelf beslissen in welke kleurtint uw veranda gedrenkt moet worden.

Tip: Wil u echt een landelijk look creëren? Met lichte zand- en aardekleuren doet u nooit iets verkeerd. Let op: puur wit vermijdt u liever als u een landelijke veranda wil. Kies dan eerder voor gebroken wit of pastel.

Qua bemeubeling dragen gecapitonneerde zitmeubelen uit stof of leder meestal de voorkeur. Heb je ook nog een aantal oude decoratiestukken in de kast liggen? Dan zullen deze zeker niet misstaan in je nieuwe veranda. Het nadeel van een houten veranda is de totale kostprijs en het jaarlijks onderhoud.

Landelijke veranda in pvc

PVC is een heel flexibel materiaal dat beschikbaar is in allerlei soorten uitvoeringen en kleuren. Dankzij deze grote flexibiliteit kan het voor elke verandastijl gebruikt worden, dus ook voor een landelijke stijl.

Bovendien is het ook het goedkoopste materiaal voor een veranda, zowel in aankoop als in onderhoud. Het is echter licht en minder sterk dan hout of aluminium, waardoor de profielen vaak breder uitvallen.

Landelijke veranda

Smeedijzeren veranda

Smeedijzer komt volledig tot zijn recht bij een klassieke of landelijke veranda. Met zijn ronde vormen en krullen hebben ze erg veel charme en een uitgesproken traditioneel karakter.

Een smeedijzeren veranda geeft u heel wat opties qua afwerking: u heeft de keuze uit oneindig veel vormen en kleuren. Voor een echt landelijke karakter zijn ronde bogen en lichte kleuren ideaal. Nadelen? Dan komen we onmiddellijk bij de hoge prijs uit.

Landelijke veranda in aluminium of staal

Aluminium en staal hebben de reputatie een moderne look aan een veranda te geven. Maar deze materialen kunnen tegenwoordig ook in een traditionele, landelijke uitvoering gebruikt worden. Het aluminium en het staal bootsen een klassieke gietijzeren constructie na, maar voor een fractie van de prijs van echt smeedwerk.

Inrichting & stijl landelijke veranda

Naast het materiaal heeft de stijl en de inrichting een grote impact op het landelijke karakter van uw veranda. Wij zullen hier drie elementen bespreken: kleur, decoratie en beglazing.

Landelijke veranda: kleur

Zandkleuren, aardekleuren en gebroken wittinten passen perfect bij een landelijke stijl. Deze kleuren verbinden we onbewust met de natuur en geven ons rust. Overweeg natuursteen of parket voor de vloer van uw veranda. Hout straalt landelijkheid uit. Wie bang is voor het onderhoud van parket, kan opteren voor keramisch parket.

Een andere mogelijkheid zijn zachte pastelkeuren. Puur wit of opvallende kleuren zijn ten allen tijde te vermijden in een landelijk interieur. Wit is steriel en geeft snel een moderne look, terwijl felle kleuren vaak erg druk zijn. Dit past niet bij de warme, gezellige sfeer van een landelijke veranda.

Landelijke veranda: decoratie

Niet alleen de veranda moet landelijkheid uitstralen, ook de decoratie en het meubilair moeten deze sfeer doortrekken. Blijf dus werken met lichte tinten en natuurlijke materialen, zoals hout, leder en stof. Onder landelijk meubilair verstaan we gecapitonneerde stoelen, houten kasten met glazen deuren, … Designer stoelen zijn meestal uit den boze.

Werk het landelijke thema volledig af met enkele klassieke decoratiestukken. Accessoires zoals een gehaakte poef of stenen schalen passen perfect. Bovendien kunt u voor variatie zorgen door de decoratie af te stemmen op de seizoenen. Gebruik bijvoorbeeld frisse, groene tinten in de lente en een bruin/oker palet in de herfst.

Beglazing & dakrand

Wat wel specifiek is aan de bouw van een landelijke veranda, zijn de dakrand en de beglazing. De dakrand is niet recht afgelijnd, maar krijgt veeleer een decoratieve touch. Zo krijgt die het uitzicht van het kapiteel van een Dorische zuil en zal die er bijgevolg eerder getrapt uitzien.

Ook qua beglazing is er een duidelijk verschil met moderne veranda’s. Een moderne veranda wordt namelijk getypeerd door grote glaspartijen die niet onderbroken worden door het frame van de veranda. Bij een landelijke veranda zijn de ramen bijna altijd onderverdeeld in kleinere raampjes. Bij de plaatselijke vakman staat dit bekend als roedeverdeling.

Landelijke veranda: prijs

Het mag dan best interessant zijn wat we hier allemaal te vertellen hebben, u bent vast nog meer geïnteresseerd in wat een landelijke veranda u zal kosten. Gemiddeld betaalt u zo’n 7500 euro voor een landelijke veranda van 12 m².

Veel hangt echter af van de materiaalkeuze voor het frame, de beglazing en de oppervlakte van de veranda. De meeste veranda’s zijn opgebouwd uit pvc, aluminium of hout. Hout en smeedijzer lenen zich het best voor een landelijke veranda.

Maar hout en smeedijzer zijn wel de duurste materialen voor een veranda. Voor smeedijzer betaalt u veruit de hoogste prijs. Het smeden van de ronde vormen en krullen is een echte ambacht en erg arbeidsintensief. Voor een smeedijzeren veranda heeft u dus een zeer hoog budget nodig.

Wat zijn de andere opties? Hout leunt het best aan bij een landelijk karakter, maar blijft duurder dan pvc of aluminium. Een houten veranda is gemiddeld 20% duurder dan een aluminium exemplaar. PVC is nog eens 10% goedkoper dan aluminium.

Veranda bouwen: gratis offertes

Voor u overgaat tot het kiezen van een verandabouwer (wat zo gepiept is dankzij onze handige offertedienst), moet u beslissen in welke stijl u de veranda wil. Trekt u de stijl van het huis door of kiest voor een bewuste stijlbreuk met uw veranda? Doorgaans wordt er ofwel voor een strakke, moderne ofwel voor een landelijke veranda gekozen.