Leefveranda: prijs, voordelen en inrichting

Leefveranda
Een leefveranda is een aan je huis bevestigde veranda die dient als volwaardige leefruimte. Doordat een woonveranda uit hoogwaardige materialen bestaat en zo wordt gemaakt dat hij bij elk huis past, ziet een woonveranda er echt uit als een onderdeel van je huis.

Ben jij geïnteresseerd in het laten plaatsen van een woonveranda? Veranda-gids.be brengt je in contact met specialisten bij jou in de regio. Vraag een vrijblijvende offerte aan en zoek de beste specialist uit.

Wat zijn de leefveranda prijzen?

Het is helaas niet mogelijk om een vast prijskaartje aan een woonveranda te hangen. De kosten voor een woonveranda hangen namelijk af van meer factoren. De woonveranda prijs wordt bijvoorbeeld beïnvloed door:

  • het soort beglazing;
  • de grootte van de veranda (lengte x breedte x hoogte);
  • het type zonwering dat je wilt laten plaatsen;
  • de kwaliteit van de afwerking;
  • de kwaliteit en isolatiewaarde van de profielen die worden gebruikt;
  • de fundering en vloer.

Om de prijs van een woonveranda toch enigszins concreet te maken: voor een goed geïsoleerde woonveranda van 20 vierkante meter met hoogrendementsglas zit je op een prijs van € 25.000,- tot € 35.000,-.

Hier moeten de kosten voor de fundering, vloer, zonwering en andere accessoires nog bij worden opgeteld. Het is zoals je ziet een flinke investering, maar wel een investering waar je iets voor terugkrijgt. Zo zal je de waarde van je huis flink zien stijgen na het laten plaatsen van een woonveranda.

Ontvang je prijs op maat

Prijs leefveranda: welke afmetingen kiezen?

Voor het laten aanbouwen van een woonveranda en het bepalen van de prijs ervan, moet je sowieso eerst goed weten hoe groot de veranda zal zijn. Het antwoord op de vraag hoe groot je woonveranda wordt, ligt voornamelijk aan de grootte van je huis en de beschikbare ruimte die je voor de woonveranda hebt.

De meeste veranda’s hebben een minimale diepte van drieënhalf tot vier meter: op deze manier heb je genoeg ‘leefruimte’ in de veranda. Kijk bij het bepalen van de grootte ook naar de spullen en meubels die je erin wilt hebben.

Tegenwoordig wordt dit je heel gemakkelijk gemaakt met gratis programma’s waarmee je eenvoudig een (3D-)schets kunt maken. Deel je woonveranda in met spullen die je erin wilt hebben en je ziet meteen hoeveel ruimte je daarvoor nodig hebt.

📩 Ontvang prijzen op maat voor jouw droomveranda 📩

De beste prijs vinden voor je veranda? Vraag gratis offertes op maat aan bij de beste verandabouwers en vergelijk vrijblijvend!

👉 Gratis offertes ontvangen

Wat is een leefveranda?

Wat is een woonveranda? Het woord zegt het eigenlijk zelf al. Een woonveranda, ook wel woonveranda of leefserre genoemd, is een veranda waar je in kunt leven.

Het verschil tussen een traditionele veranda en een woonveranda of woonveranda zit hem voornamelijk in het feit dat het echt een onderdeel van je huis zit. Ook zit er een groot verschil in het dak. Een woonveranda heeft namelijk een platdakconstructie met een lichtstraat of lichtkoepel.

Dit geeft een woonveranda sfeer en licht, zonder dat de ruimte zeer warm kan worden en in de winter niet flink afkoelt. Een woonveranda is dus een volwaardige leefruimte waar je het hele jaar door gebruik van kunt maken.

Waarom kiezen voor een leefveranda?

Een woonveranda heeft vele voordelen, die we in dit artikel voor je op een rij zetten. Zo vergroot een woonveranda de leefbare oppervlakte in je woning met een aanzienlijk deel. Het plafond van de woonveranda kun je naar de binnenruimte doortrekken. Hiermee creëer je een mooi geheel met je bestaande woning.

Het vergroten van de leefruimte in je woning met een woonveranda is ook een goed idee omdat het dak (vaak een plat dak of zadeldak met een lichtstraat of lichtkoepel) de veranda en daarmee een deel van je woning goed isoleert. In de zomer zal de ruimte niet snel oververhit raken, terwijl in de winter de warmte goed binnen wordt gehouden.

Het investeren in een leefserre is een flinke, maar zeer duurzame investering. Naast dat je jouw woning uitbreidt met een mooie, leefbare ruimte, geef je ook de waarde van je woning een upgrade. Daarnaast biedt een woonveranda nog een flink aantal toepassingsmogelijkheden; het kan als keuken, tv-ruimte, relaxruimte, hobbykamer of zelfs als ruimte voor een zwembad dienen.

Vergelijk verandaspecialisten

Hoe leefveranda inrichten?

Het is belangrijk om vooraf te weten wat je in je woonveranda wilt hebben en hoe je de ruimte in gaat richten. Denk daarom goed na over welke functie je de ruimte wilt geven. Bepaal aan de hand daarvan welke spullen je in de woonveranda wilt plaatsen.

Zo past bij een ontspanningsruimte bijvoorbeeld een biljarttafel, Playstation of Xbox. Grenst de veranda aan je keuken? Dan kun je er een luxe eetruimte van maken. De mogelijkheden voor het inrichten van je woonveranda zijn eindeloos!

Je kunt er tevens voor kiezen om je woonveranda van een vloerisolatie te voorzien. Houd hier ook vooraf rekening mee. Een vloerisolatie in je woonveranda bespaart je al gauw 20 tot 25% energie en ‘s winters geniet je van een aangenaam warme vloer. Let hier dus op bij het bepalen van de soort vloer die je in je woonveranda wilFt.

Leefveranda met plat dak

Het meest gekozen type dak bij een leefveranda is een (lichthellend) plat dak. Deze is goed geïsoleerd en voorzien van een lichtstraat of mooie koepel. Dit zorgt voor een luxueuze uitstraling en een goed geïsoleerde woonruimte die bij de rest van je woning past.

Leefveranda met keuken

Een woonveranda kun je indelen zoals je zelf wilt. Een creatief idee is om hier een leefkeuken van te maken. Vooral wanneer je van koken én van de natuur houdt, is een keuken in je veranda een goed idee. Zo kook je terwijl je het gevoel hebt buiten te zijn. Ook biedt het een mooie ruimte om gezellig met familie en vrienden te eten. Heb je in jouw woning al een keuken? Dan kun je de bestaande keuken ombouwen tot een andere ruimte.

Leefveranda: laten plaatsen of zelf bouwen?

Woonveranda laten plaatsen of leefveranda zelf bouwen?Een woonveranda kun je zelf bouwen of laten plaatsen. We raden je echter aan om te kiezen voor het laten plaatsen van een kant-en-klare woonveranda. Wanneer je een professioneel gebouwde veranda laat plaatsen door een specialist, weet je zeker dat alles goed gaat. Ook weet je dan zeker dat de woonveranda uit hoogwaardig kwaliteit bestaat en lang mee zal gaan.

Belangrijke aandachtspunten voor het (laten) plaatsen van een woonveranda zijn de fundering, ventilatie, verwarming en luchtdichtheid. Dit spreekt misschien voor zich, maar het zijn punten die regelmatig over het hoofd worden gezien. Bij het inhuren van een specialist die de veranda voor jou plaatst, weet je echter dat het altijd goed komt.

Via Veranda-gids.be kom je eenvoudig in contact met verandaspecialisten bij jou in de buurt. Vraag snel een offerte aan en geniet binnenkort al van jouw eigen woonveranda!