Is je veranda veel te warm in de zomer?

Veranda te warm in de zomer?

Een veranda is de ideale plek om te genieten van de zon. Maar wanneer de buitentemperaturen in de zomer stijgen, kan het er een ware sauna worden. Zelfs op mooie nazomerdagen kan de temperatuur er al snel oplopen.

Ventilatie plaatsen in de veranda is daarom een goed idee. Maar ook zonnewering is nodig om de veranda aangenaam koel te houden. Met de volgende tips geniet je het hele jaar door van je veranda.

Tip 1: ventileer je veranda

Een veranda afkoelen kan ook door middel van goede verluchting. Zo kan je kiezen voor verluchtingsroosters bij de ramen en de deuren of voor een dakraampje. Ventilatie is bovendien belangrijk voor een goede luchtkwaliteit en om schimmel te voorkomen.

Ventileren kan op verschillende manieren. Je kan bijvoorbeeld ventilatie laten aanbrengen in het dak, zoals openschuivende of kantelende glaspanelen. Ook in de zijwanden kan ventilatie geplaatst worden. Deuren of draai- en kiepramen helpen al heel wat om de temperatuur draaglijk te houden.

Daarnaast kan je kiezen voor mechanische ventilatie. Daarbij wordt op het hoogste punt van het dak van de veranda een afzuigsysteem geplaatst dat de afvoer van warme, vochtige lucht regelt.

Op zoek naar een ventilatiesysteem voor je veranda?

Ontvang tot 5 GRATIS offertes

Tip 2: plaats zonwering

Vaak helpt ventilatie wel, maar wordt het na de middag in de veranda toch te warm, of hindert het felle zonlicht je te veel als je wilt lezen of op de computer werken. Dan is een goed zonnewering systeem hard nodig.

Een zonnwering houdt de zonnewarmte tegen en filtert tegelijkertijd het felle zonlicht. Een zonnewering wordt aan de buitenkant van de veranda geplaatst in een zelfdragende kast waar de zonnewering kan in- en uitrollen.

Dit gebeurt meestal automatisch, maar er zijn ook manuele systemen. Er wordt steeds ruimte gelaten tussen de zonnewering en het glas zodat ertussen lucht kan stromen om het glas af te koelen.

Je  kan kiezen uit verschillende types.

  • Zonwering voor de buitenzijde van de veranda: voor binnen zijn er bijvoorbeeld rolgordijnen, vouwgordijnen, en jaloezieën. Buitenzonwering is duurder, maar tegelijk het meest doeltreffend. De zonnestralen worden namelijk geblokkeerd nog voor ze het glas kunnen bereiken. Zo kan u elektrische zonnewering in doek laten plaatsen op het dak.
Veranda te warm in de zomer: opteer voor zonwering

Kies je voor binnenzonwering, dan zijn er verschillende opties mogelijk, gaan van gordijnen tot lamellen,…

  • Een andere mogelijkheid als zonnewering zijn zogeheten ‘screens’. Die beschutten u wel van te veel licht en warmte in de veranda, maar belemmeren niet uw zicht op de tuin. Er bestaan zowel screens voor buiten als voor binnen in de veranda.

Kies de beste zonwering voor je veranda

Ontvang gratis advies

Tip 3: planten als zonwering

Een extra, natuurlijke vorm van zonnewering is ook mogelijk door in de tuin, voor de ramen van de veranda, bladverliezende planten en struiken aan te brengen. In de zomer zorgen ze voor welkome schaduw, in de winter kan de zon door hun takken schijnen.

Tip 4: kies het juiste type beglazing

Hoogrendementsglas

Veranda’s bestaan voor het grootste deel uit glas en glas is geen goede isolator. Daarom is hoogrendementsglas de beste optie voor een veranda. Dit glas heeft een erg hoge isolatiewaarde. In de winter kan het warmteverlies tot 80% beperkt worden en in de zomer blijft de temperatuur in de veranda fris

Zonwerend glas

Ook zonwerend glas is het overwegen zeker waard. Dit soort zonnewering weerkaatst een groot deel van de UV-straling en houdt op die manier twee keer zoveel warmte tegen als dubbel glas.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Welk type veranda wenst u?

2*. Welk materiaal verkiest u?

3*. Wat is de geschatte oppervlakte van de veranda?

4. Wanneer wilt u van start gaan met de aanleg van uw veranda?

5. Beschrijving van uw project

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.