Wat kies jij: een aanbouw of veranda?

Aanbouw veranda

Twijfel jij tussen een aanbouw en een veranda? Je bent niet alleen: veel mensen zoeken eerst informatie op om dan pas te beslissen. Wat is het verschil tussen beiden? Is er ook een prijsverschil? Check hier het complete overzicht van alle voor- en nadelen van de twee mogelijkheden. Eén ding staat vast: gelijk wat je kiest, het is gegarandeerd een meerwaarde voor je woning!

Aanbouw + veranda = 2

Een aanbouw en een veranda? Dat is niet hetzelfde! Er zijn twee opvallende verschillen tussen beiden:

  1. Ramen: Het opvallendste verschil zie je meteen. Een veranda herken je aan haar grote raampartijen. Dikwijls zie je ook een glazen dak bij een veranda. Zo roep je zelfs een beetje de sfeer van een serre op. Het resultaat van veel glaspartijen? Binnen en buiten zijn als het ware verbonden met elkaar. Alsof je lééft in je tuin. Ook tijdens koude winterdagen.
  2. Leefruimte: Een tweede groot verschil is dat een aanbouw een uitbreiding van je leefruimte creëert. Een veranda vormt eerder een aparte ruimte. Vind jij je woning te klein? Dan kan je het eenvoudig uitbreiden met een aanbouw. Heb je genoeg woonruimte en geef je liever wat extra charme en karakter aan je woning? Ga dan voor een veranda.

Algemeen kan je zeggen: een veranda is altijd een aanbouw, maar een aanbouw is niet altijd een veranda?

 Voor- en nadelen op een rij

 

Gelijk wat je kiest: een aanbouw of een veranda is altijd een meerwaarde voor je huis. Toch heeft elk zijn voor- en nadelen.

1. Aanbouw

  • Bouw

Als je kiest voor een aanbouw moet je rekening houden met grote verbouwingswerken. Bij de plaatsing komen heel wat verschillende aannemers kijken: een dakwerker, een architect, metsers, stukadoors en een ramenspecialist. De bouw duurt vaak enkele maanden.

  • Kostprijs

Grote werken met verschillende aannemers worden gekenmerkt door een hoog kostenplaatje. Je moet zeker rekenen op een prijs tussen de €1.000 en €1.800 per vierkante meter. Tip: door zelf je handen uit de mouwen te steken, kan je deze uitgave wel drukken.

 

Aanbouw veranda

Veranda

  • Bouw

Is er meestal maar één aannemer die zich gespecialiseerd heeft in de constructie van a tot z. Het gevolg? Je veranda staat er in no time. Sommige verandabouwers klaren de klus al op enkele dagen. Is er later een probleem? Dan kan je terecht bij één persoon.

  • Kostprijs

Je raadt het al: een veranda is goedkoper. Je kan een veranda laten plaatsen vanaf €800 per vierkante meter. Afhankelijk van je opties en extra comfort kan die prijs oplopen tot €1.500 per vierkante meter.

 

Je maakt je woning groter met een aanbouw. Kies je voor verschillende materialen? Dat geeft je huis extra karakter.

Prijzen vergelijken? Dat loont!

Elke aannemer heeft een voorkeur voor bepaalde materialen en hanteert zijn eigen prijzen. Het is dus enorm zinvol om verschillende offertes met elkaar te vergelijken. Zo bespaar je gemakkelijk tot honderden euro’s

Maak meteen kennis met enkele specialisten uit jouw regio

Vinyl, laminaat, hout, tegels,… De keuze van vloer voor je veranda hangt vooral af van 4 factoren: kostprijs, onderhoud, duurzaamheid en levensstijl.. Wij lichten ze even voor jou uit.

Verder lezen

Veranda’s worden vandaag de dag steeds meer ingericht als tuinkamer. Maar vergis je niet, een tuinkamer betekent niet dat je je veranda ombouwt tot serre. Wij leggen het verschil tussen beide even uit.

Verder lezen

Hoe je je veranda inricht is afhankelijk van je persoonlijke smaken. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Wij geven je alvast 4 handige tips mee.

Verder lezen

Vloerverarming is ruimtebesparend. Maar is dit ook voor een veranda voordelig. Is het die meerprijs wel waard? En past vloerverwarming in een veranda wel bij elk type vloer?

Verder lezen