Een veranda in de winter: een goed idee?

Veranda in de winter

Tijdens de donkere periode van het jaar kunnen we allemaal wat extra licht gebruiken. Een veranda biedt dan een oplossing. Maar dan moet uw veranda wel uitgerust zijn voor de winter.

Zelfs bij guur winterweer biedt een veranda veel extra licht. De meeste huizen hebben geen grote glaspartijen en missen dus lichtinval. Met een veranda is dat voorgoed verleden tijd. Bovendien creëert ze een gevoel van openheid tussen tuin en huis.

Voor u een veranda laat plaatsen, moet u zich wel enkele bedenkingen maken. De eerste vraag die u zich moet stellen, is in welke mate u uw veranda tijdens de wintermaanden wil gebruiken. Ziet u ze als een volwaardige extra leefruimte of eerder als een overwinteringsruimte voor uw buitenplanten waar u af en toe in vertoeft? Die afwegingen zullen immers de keuze van de materialen en dus ook de kostprijs van uw veranda beïnvloeden.

 


 

1. Soort dakbedekking

Veranda in de winter: welke soort dakbedekkingAls u uw veranda vaak gebruikt in de winter, kiest u best voor een dakbedekking die uw wensen het dichtst benadert. Zo is hoogrendementsglas een betere optie dan gelaagd glas. Hoogrendementsglas heeft immers een hogere isolatiewaarde. Het laat maar 40 tot 20% van de warmte ontsnappen. Bij dubbel glas is dat 70%.

Bovendien laat het de helft minder licht door, wat aangenamer is voor uw ogen. Zonlicht dat invalt op een horizontaal vlak kan immers tot vijf keer zo sterk zijn als licht op een verticaal vlak. Vooral als u graag leest in uw veranda, is hoogrendementsbeglazing dus nuttig.

Kunststofplaten zijn minder geschikt als dakbedekking voor uw winter veranda. Bij regenval geven die immers een trommeleffect. Ook zink en roofing zijn degelijke opties, maar zij zijn helemaal niet doorschijnend en verminderen dus de hoeveelheid licht.

2. Vloerisolatie

Veranda winter: vloerisolatie
Om het ’s winters comfortabel te hebben in uw veranda, moet de vloerisolatie minimaal 6cm dik zijn. Hoeveel isolatie u uiteindelijk aanbrengt, hangt ook af van de doorgangen naar uw huis. Zijn de ramen en deuren weggebroken of kunnen ze nog afgesloten worden?

Maak je veranda klaar voor de winter

Vraag gratis en vrijblijvend offertes van erkende verandaspecialisten

 

3.Verwarming

Veranda in de winter: vloerverwarming

Voor winters gebruik van uw veranda hebt u degelijke verwarming nodig. De centrale verwarming doortrekken is de eenvoudigste oplossing. Een elegantere, minder zichtbare oplossing is vloerverwarming, maar daarbij duurt het lang eer de ruimte opgewarmd is. Een kachel op gas of hout biedt dan weer extra gezelligheid.

4. Materiaal profielen

veranda winter: raamprofielen
De profielen van uw veranda moeten de warmte genoeg isoleren en hebben dus best een lage U-waarde. Voor stalen en PVC-profielen ligt die rond de 1,2 W/m²K, voor aluminium kozijnen is dat 0,88 of zelfs 0,78 W/m²K. Houten profielen isoleren het best. Daar ligt de U-waarde rond 0,63 W/m²K. Hou er wel rekening mee dat houten profielen meer kosten.

Aluminium profielen kunnen het best voorzien worden van een thermische onderbreking. De lucht in de holle kern van het profiel heeft isolerende eigenschappen en voorkomt condensatie. Ook voor stalen profielen is zo’n onderbreking aangeraden.

Nieuwe ramen kiezen voor je veranda? Doe de vergelijkingstest >>

5. Bouwvergunning

Veranda winter: bouwvergunning
Een bouwaanvraag indienen voor uw veranda is niet langer nodig. Voortaan kunt u een veranda plaatsen zonder bouwvergunning. Wel geldt een meldingsplicht. U moet dus de stedenbouwkundige dienst van uw woonplaats op de hoogte brengen.

Wil u deze winter ook genieten van warmte en extra licht?

Wij zoeken de beste verandaspecialist in je regio