Houten veranda aan je huis 

Een houten uitbouw of houten veranda is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. De reden hiervoor ligt voor de hand, want met de natuurlijke uitstraling van hout kan een houten veranda een toevoeging zijn voor iedere tuin.  

Daarnaast genieten ook steeds meer mensen zo lang mogelijk van het buitenleven. Een veranda helpt je dit bijna het hele jaar door, dus ook met slecht weer, in alle comfort te doen.

De voordelen van een houten veranda 

Een veranda zit kenmerkend direct vast aan je huis en je kan het dus zien als een soort van uitbouw. Hiermee geeft het direct een andere uitstraling aan je huis en dit komt je huis alleen maar ten goede. Daarnaast heeft een veranda van hout natuurlijk nog meer voordelen:  

  • Het hele jaar door beschutting 
  • Meer overdekte leefruimte 
  • Meer genieten van de frisse buitenlucht 
  • Verbetering van je isolatie 
  • Hogere waarde van je woning 
Houten veranda: chaletstijl

Verschillende typen veranda’s/overkappingen 

Een veranda of overkapping is op verschillende manieren samen te stellen. Het is mogelijk te kiezen voor een standaard houten veranda of er een helemaal op maat te (laten) maken. Bekijk de mogelijkheden via Wesa Tuinhout! 

Materiaalsoorten 

Zo kan je naast hout ook kiezen voor een aluminium veranda of er een (laten) bouwen met een stenen constructie. Ieder materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen en geeft unieke sfeer aan je huis en tuin.  

Daksoorten 

Er zijn simpel gezegd twee verschillende optie; een plat dak of en een schuin dak. Dit kan je nog variëren met bijvoorbeeld een helder plat dak of een opaalkleurig dak. Ook de schuine daken kunnen in vorm en hoogte gevarieerd worden.  

Afscherming 

Je kan je veranda open laten, maar je kan deze ook afschermen zodat je ook bescherm zit tegen de wind. Je kan je veranda dichtmaken middels een zijspie, schuttingdelen, zijwanden, schuifwanen of screens.  

Ook in dit geval geeft iedere type afscherming weer een andere sfeer in je tuin. Kijk dus goed wat bij jouw huis en veranda past! 

Veranda/overkapping op maat 

Je kan een standaard veranda of overkapping kopen. Hierbij kan je variëren met de bovengenoemde types en materiaalsoorten. Je kan er echter ook voor kiezen om een maatpakket veranda of overkapping te laten bouwen.  

Mocht jouw tuin een standaard pakket niet toelaten, of heb je simpelweg hele specifieke wensen, dan pas is een overkapping op maat. De prijzen kunnen enorm oplopen voor maatwerk, bedenk dus goed of je dit wil en wat er mogelijk is.  

Houten veranda tips

De verschillende soorten hout 

Er zijn verschillende soorten hout te onderscheiden voor de bouw en aankleding van jouw veranda hout of overkapping van hout.  

Douglashout 

De meeste veranda’s in Nederland en ook Duitsland en Oostenrijk worden gebouwd met douglashout. Douglashout is een van de sterkste zachthoutsoorten en is onderdeel van de dennenfamilie.  

Douglas bomen hebben kenmerkende lange takken, waardoor het uitstekend geschikt is voor lange balken, die weer vereist zijn voor een veranda of overkapping. Het hoeft daarnaast niet behandeld te worden en is zeer duurzaam.  

Eikenhout 

Eikenhout komt vanzelfsprekend van een eikenboom. Het is een van de hardste houtsoorten die er is. De keerzijde is dat eikenhout een prijzige optie is. Prijstechnisch is het een stuk duurder dan bijvoorbeeld douglas- of larikshout.  

Reden hiervoor is onder andere dat het moeilijker te bewerken is en het zeer scheurgevoelig is. Daarnaast kan je enkel RVS schroeven gebruiken, wat het tevens weer lastiger maakt.  

Vurenhout 

Ook vurenhout is onderdeel van de dennenfamilie, specifiek de fijne spar. Deze fijne spar komt wellicht bekend voor, want dit staat ook bekend als de kerstboom die we in onze huizen terugvinden. Ook vurenhout wordt veel gebruikt omdat het makkelijk te bewerken is en relatief goedkoop.  

Minpunt van vurenhout is de duurzaamheid, het gaat normaal gesproken 5 tot 10 jaar mee en het is raadzaam het hout goed te behandelen.  

Larikshout 

Net als vurenhout en douglashout is larikshout ook onderdeel van de dennenfamilie. Larikshout is een van de hardste naaldhoutsoorten van Europa. Het is daarnaast minder gevoelig voor houtrot of schimmels.  

Larikshout heeft een kenmerkende gelige kleur en heeft een ontzettend hoge dichtheid. Dit houdt in de het hout minder werkt bij temperatuurverschillen.