Wat is de ideale locatie voor uw veranda?

Veranda oriëntatie
Bij het plaatsen van een veranda is het cruciaal om een doordachte keuze te maken over de ligging ervan. Het is daarom aan te raden stil te staan bij wat u precies wilt. Wilt u zon in de namiddag? Welke ruimte wilt u uitbreiden? We overlopen hier de mogelijkheden met hun voor- en nadelen.

Kies wanneer u zon en schaduw wilt

 • Noorden: Wanneer uw veranda aan de noordkant van uw huis is geplaatst, zal het er in de zomer aangenaam warm zijn. In de winter daarentegen, zal de zon u niet genoeg warmte geven en zal u extra moeten verwarmen.
 • Zuiden: De zuidkant is een populaire ligging omdat u dan de warmte van de zon optimaal kunt aanwenden. Zo kunt u in de winter de warmte van uw veranda in uw huis laten binnenstromen. In de zomer zal u wel ventilatie en een zonnewering in uw veranda nodig hebben.
 • Westen: Wie graag in de namiddag en ’s avonds van de zon geniet, kiest best voor een westelijke ligging. Ook voor planten in uw veranda is het westen een uitstekende keuze.
 • Oosten: Een veranda aan de oostkant is ideaal voor ochtendmensen die graag tijdens het ontbijt van de zon genieten. Aan deze kant is de zon nooit op zijn heetst, dus heeft u wellicht geen extra ventilatie nodig.
 • Zuidwesten: De favoriete oriëntatie is meestal het zuidwesten, omdat u dan het langst van de zon kunt genieten, zowel ’s middags als ’s avonds.

Veranda oriëntatie

Extra keuken of woonkamer?

Naast de windrichting is het ook belangrijk om na te denken welke ruimte van uw woning u wilt uitbreiden. Wilt u de eetruimte vergroten of eerder uw woonkamer? Wanneer u bijvoorbeeld een veranda aan de berging plaatst, zal u er minder plezier aan beleven dan wanneer ze aan uw woonruimte grenst.

Sta ook stil bij het uitzicht dat u zal hebben vanuit uw veranda en of buren of voorbijgangers kunnen binnenkijken.

Haal ook de zon in huis met een veranda

Vraag advies en vrijblijvend offertes aan

Een veranda isoleren is niet alleen noodzakelijk in de winter. Ook in de zomer zal isolatie zijn nut bewijzen.

Ontdek een overzicht van de mogelijkheden om je veranda te isoleren of vraag gratis advies aan een verandaspecialist. Een paar handige tips?

 • Kies een dakbedekking voor zowel de winter als de zomer
 • Denk aan je raamprofielen: hoogrendementsglas of gelaagd glas?
 • Vloerverwarming of vloerisolatie?
Verder lezen

Veranda’s zijn niet meer weg te denken uit moderne woningen. Maar bij de bouw en inrichting ervan dient goed nagedacht te worden. Een veranda dat veel te warm is in de zomer is ook niet aangenaam. Met een paar handelingen kun je echter volop genieten van je veranda in de zomer. Zo kun je kiezen om:

 • een ventilatiesysteem te installeren;
 • zonwerende screens te plaatsen;
 • zonwerend glas te installeren.
Verder lezen