Pergola maken: zelf maken of op maat?

Een pergola is een houten constructie in de tuin die beschermt tegen de zon en wind en wordt ook wel een booggang genoemd. De constructie bestaat uit houten latten en palen en er kunnen planten tegenaan groeien die op den duur de gehele constructie kunnen bedekken.

Kan ik een pergola zelf maken?

Dit biedt tal van mogelijkheden. De pergola kan zowel tegen de woning aan worden geplaatst, waardoor het een verlengstuk van de woonkamer wordt, als vrijstaand zijn. Daarnaast is de constructie heel gemakkelijk zelf te maken en je hoeft er geen zeer ervaren klusser voor te zijn. Wat wel belangrijk is, is dat je het juiste gereedschap gebruikt en de klus samen met een aantal mensen aanpakt.

Daarnaast heb je een goede bouwtekening nodig, waarop je precies ziet hoe de constructie in elkaar zit en welke stappen je moet volgen op deze op de juiste manier in elkaar te zetten.

Laat je de bouw van een pergola liever aan een vakman?

Vergelijk specialisten in pergola’s

Pergola maken: zelf of op maat?

Hoe pergola maken: het volledige stappenplan

Het maken van een pergola gaat het beste via een volledig stappenplan. Controleer eerst of je alle benodigdheden hebt. Afhankelijk van het model pergola heb je een hoeveelheid palen en schroeven nodig.

Ook heb je een grondboor, boormachine, snelbeton, een waterpas en een trap nodig. Om te beginnen is de eerste stap is de bouwtekening. Je kunt een bestaande tekening van internet halen, of, als je het technische inzicht hebt, zelf een pergola ontwerpen.

In het laatste geval is het belangrijk dat je alle afmetingen opschrijft, zodat je precies weet hoe je aan de slag moet. Ga daarbij ook na hoe je de pergola wilt bedekken.

Ga je voor planten of voor een doek? Een doek heeft vaak standaard afmetingen die je zult moeten doorvoeren in je bouwtekening. Stap twee is het moment waarop je aan de slag gaat. Op het terrein waar de pergola komt, meet je alle afstanden uit. Ook moet je gaten graven voor de palen.

Hoe steviger je de constructie wilt, des te dieper de palen in de grond moeten zitten. Het is dus belangrijk dat de palen erg lang zijn. Zorg voor een hoogte van de palen van meer dan twee meter boven de grond. Bij stap drie is het tijd om de palen die je in de grond hebt gezet te verstevigen. Hier kun je snelbeton voor gebruiken wat zorgt voor extra stevigheid. Hierbij zet je eerst de paal in het gat in de grond. Met de waterpas kijk je of deze goed rechtop staat.

Vervolgens giet je het beton erbij. Bij stap vier begin je met de liggers. Dit is de dakconstructie van de pergola. De liggers worden bevestigd met grote schroeven die je in de zijkant of de bovenkant van de paal bevestigd. Nu heb je de basis van de pergola en kun je deze decoreren naar wens.

Liever een pergola op maat?

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Pergola maken: waarop moet je letten?

Als je zelf aan de slag gaat met het maken van een pergola, zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Zo is het belangrijk dat de bouwtekening die je gebruikt klopt. Zo weet je precies hoeveel materiaal je hebt en kom je halverwege geen hout of schroeven tekort.

Vraag je daarnaast af waarvoor je de pergola precies wilt gebruiken. Als je er bijvoorbeeld planten die op den duur vruchten opleveren tegenaan wilt laten groeien, moet de pergola het gewicht kunnen dragen en heb je dikker hout nodig.

Ook wanneer je een bank of schommelstoel binnen de pergola wilt bevestigen, heb je een stevigere constructie nodig. Daarnaast moet je bedenken hoe je de pergola wilt bekleden. Planten zijn mogelijk, maar ook kun je kiezen voor een mooi doek of zeil.

Daarnaast moet je beslissen welke vorm je wilt geven aan het bouwwerk. Een pergola kan langwerpig en vierkant zijn, maar ook een ronde pergola is erg mooi en heeft een romantisch uiterlijk.

Als je beschikt over een grote tuin, kun je ook een pergola maken waar je doorheen kunt lopen. Houdt er dan wel rekening mee dat de pergola minstens twee meter lang moet zijn.

Houtsoort

Een pergola kun je maken met verschillende soorten hout. De voordeligste optie is geïmpregneerd tuinhout. Het nadeel is hiervan wel dat het minder lang meegaat. Ook is er de mogelijkheid te kiezen voor gladgeschaafd of fijnbezaagd hout.

De eerste houtsoort heeft een gladde afwerking en zal de pergola een strakke afwerking bezorgen. De tweede soort heeft een ruw oppervlak behouden en heeft daarom een stoer en robuust uiterlijk. Een duurdere maar ook duurzamere optie is het gebruik van hardhout.

De kleur van dit hout is warm en gaat tot wel 25 jaar mee. Een andere tip bij het kiezen van de houtsoort, is kijken naar wat er in je tuin nog meer van hout is, zoals de schutting.

Om de tuin een eenheid te laten vormen, is het aan te raden dezelfde houtsoort te gebruiken voor de pergola. Verder kun je na het in elkaar zetten van de pergola het hout eventueel verven om er een uniek uiterlijk aan te geven. Ontdek meer over de voordelen en mogelijkheden van houten pergola’s >>

Zonwering

Hoe pergola zelf maken?Een van de voordelen van een pergola is dat deze niet alleen mooi is, je bespaart er ook geld mee.

Zo hoef je geen apart zonnescherm te kopen als je schaduw in je tuin wilt creëren. Een pergola werkt prima als zonwering. Zo kun je ervoor kiezen een doek op het dak van de pergola te spannen.

Ook kun je ervoor kiezen een kunststof dak te plaatsen, wat veel voordelen heeft. Dit soort daken laten veel licht door, maar filteren de Uv-straling, waardoor je je geen zorgen hoeft te maken dat je verbrandt.

Ook is het materiaal zeer licht, waardoor je pergola minder ondersteuningspalen nodig heeft. Als je liever een natuurlijke zonwering wilt, kun je kiezen voor het laten begroeien van je pergola met planten. Je kunt daarbij verschillende klimplanten gebruiken. Denk aan druivenplanten of klimrozen.

Je hebt er wat geduld voor nodig, maar als alles eenmaal met de planten is bedekt, heb je zowel een zonwering als prachtig groen in je tuin.

Laat je adviseren door een vakman!

Vergelijk tot 5 GRATIS offertes

Water-en winddichtheid

Een pergola kan goed bestand worden gemaakt tegen sterke wind. Hoe dikker de houtsoort die je voor de pergola gebruikt, des te sterker de constructie. Daarnaast is het aan te raden snelbeton te gebruiken bij het plaatsen van de palen.

Hiermee voorkom je dat de palen te los in de grond staan en kans hebben om met harde wind uit de grond geblazen te worden of in te storten. Als je je pergola waterdicht wilt maken, kun je kiezen voor een overkapping van een waterdicht doek. Ook kan het voordelig zijn te kiezen voor een kunststof of aluminium dak.

Pergola op maat laten maken

Als je zelf niet zo handig bent, maar wel graag een pergola in je tuin wilt, kun je er voor kiezen een pergola speciaal op maat te laten maken door een gespecialiseerd tuinbedrijf. Deskundigen zullen dan een kijkje in je tuin komen nemen en daarbij nemen ze alle maten op.

Ook worden al je wensen besproken en zo kom je samen tot een gepersonaliseerde pergola op maat. Het is mogelijk bij verschillende aannemers offertes te laten maken en zo de juiste keuze voor jouw situatie te maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvragen
1. Wat voor type veranda zoek je?

2. Beschrijf uw project

3. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.