Carport of garage: wat is de beste keuze?

Carport of garage

Wanneer je je auto thuis veilig wil stallen, heb je de keuze uit een carport of garage. De keuze hierin is vaak afhankelijk van heel wat factoren. Wij leggen je hieronder uit wat het verschil is tussen beide en welke het meest geschikt is.

Wat is het verschil tussen een carport en een garage?

Een garage en carport bieden beide je auto een overdekte staanplaats, maar er zijn belangrijke verschillen. Een garage is een volledig afgesloten ruimte met een poort voor je auto. Een garage kan een ingebouwde ruimte in jouw huis zijn, maar ook een aparte ruimte. Vaak is het bouwen van een garage een dure investering waar je goed over moet nadenken. Eenmaal de garage gebouwd is, is het vaak niet mogelijk deze uit te breiden.

Een carport daarentegen is een overdekte ruimte die niet volledig afgesloten is. Je auto staat als het ware nog steeds buiten, maar wordt wel afgeschermd van weer en wind. Een carport bestaat in het algemeen uit een afdak dat steunt op zijwanden of palen. Die kunnen uit verschillende materialen bestaan.

Wat zijn de voor-en nadelen van een carport?

Een carport is niet alleen een ideale manier om je auto te beschermen, maar biedt ook veel meer zoals extra opbergruimte of een extra plaats om een zomerfeestje te houden. De relatief goedkope constructie kan bovendien snel en gemakkelijk geplaatst worden. Vergelijk nu alle offertes van specialisten uit jouw buurt om de ideale carport voor je huis te vinden!

  • Je auto staat altijd droog en je hebt minder last van extreme weersomstandigheden. Ook in de winter vriezen de ruiten niet aan en in de zomer warmt de auto minder snel op.
  • Je kan een carport makkelijk uitbreiden indien nodig.
  • Je hebt zo goed als geen onderhoud aan een carport, in tegenstelling tot een garage. Het materiaal van de carport speelt wel een rol.
  • Een natte auto zal minder snel roesten onder een carport dan in een garage.
  • Je hoeft een carport niet te verwarmen.
  • Je kan de carport ook voor andere doeleinden gebruiken: je kan de groene bak er stallen, net zoals fietsen of tuinmateriaal. Eveneens kan je het als terrasoverkapping gebruiken voor zomerse avonden.
  • Je kan makkelijk zonnepanelen installeren op het dak van je carport. Zo bespaar je meteen ook op je energiefactuur.

In vergelijking met een garage ken een carport ook enkele nadelen:

  • Je auto staat wel overdekt, maar is niet volledig afgeschermd van buiten. De kans op diefstal is dus nog steeds iets groter, in vergelijking met een garage. Dieven vallen wel sneller op.
  • Je hebt iets minder opbergruimte dan in een garage.

Wat is de kostprijs van een carport?

Carport of garage

De kostprijs van een carport kan erg variëren, maar de prijs ligt sowieso lager dan die van een garage. Een carport kan je zelf installeren, al wordt dat over het algemeen afgeraden. Je moet er al erg handig voor zijn. De plaatsingskost van een carport bedraagt zo’n 800 euro. De prijzen hieronder zijn telkens exclusief btw en plaatsing. Je kan op zo’n 6% btw rekenen wanneer je een carport laat plaatsen.

Materiaal Richtprijs Voordelen Nadelen
Hout €1.500 à €2.000 – Goedkoop
– Oogt elegant
– Je kan de carport in eender welke kleur schilderen
– Dik hout is erg stevig
– Hout is minder duurzaam en vergt veel onderhoud
– Hoe dikker het hout, hoe meer de prijs bedraagt
Staal – €1.000 à €1.500 voor basisconstructie
– €2.000 à €2.500 voor verzinkt staal
– €3.000 à €4.000 voor geavanceerde constructie
– Stevig
– Staal is duurzamer dan hout
– Een stalen carport is snel te plaatsen
– Staal kan roesten en vergt veel onderhoud
Aluminium – €2.000 à €2.500 voor basisconstructie
– €3.000 à €6.000 voor geavanceerde constructie
– Duurzamer dan hout of staal
– Vergt weinig onderhoud
– Een aluminium carport is snel te plaatsen
– Afhankelijk van de kleur, kan de prijs hoog oplopen

Wens je een prijs op maat?

Vergelijk carportspecialisten in jouw regio

Wil je een aangebouwde of losstaande carport? Die keuze zal bepalen of je al dan niet een bouwvergunning zult moeten aanvragen bij je gemeente. Wij geven je wegwijs doorheen de voorwaarden.

Verder lezen

De prijs van een carport is voornamelijk afhankelijk van 3 factoren: het materiaal, de grootte van de carport en de afwerking? Ontdek de prijs voor jouw carport en de trends in 2019.

Verder lezen