Hoe kan je zonnepanelen op een veranda installeren?

Zonnepanelen op veranda

Heb je een veranda aan jouw huis? Wil je de kosten van de installatie sneller terugverdienen of wil je het zonlicht op een slimme manier opvangen? Dan zijn zonnepanelen op je veranda zeker een interessante toevoeging. Lees hieronder meer over de voordelen en de mogelijkheden ervan!

Zijn zonnepanelen op een veranda wel voordelig

Een veranda laten bouwen kost je vaak al een flinke duit. Dus waarom nog een extra kost doen door zonnepanelen te laten installeren op het dak?

Dankzij de zonnepanelen op je veranda zal je minder energie moeten verbruiken om de ruimte op te warmen. Bovendien krijg je voor de overbodige opgewekte energie een vergoeding. Een zonne-installatie is dus een slimme investering om de kosten op lange termijn terug te winnen.

Welke mogelijkheden zijn er om zonnepanelen op je veranda te plaatsen

Wanneer je zonnepanelen op je veranda wil plaatsen, zijn er twee mogelijkheden. Welke gepast is hangt voornamelijk af van het soort dak op je veranda.

Zonnepanelen op veranda

  • Wanneer het dak van je veranda volledig uit glas bestaat, kan je niet zomaar traditionele zonnepanelen plaatsen. Een oplossing hiervoor is om de zonnepanelen als het ware in het glazen dak van je veranda te laten integreren.

    Te donker, denk je? Toch niet! Dat soort zonnepanelen hebben namelijk kleine gaatjes waardoor er nog voldoende licht binnenkomt via het dak. Extra voordelig is dat dit soort zonnepanelen zowel bij nieuwe als al gebouwde veranda’s geplaatst kunnen worden.

Zonnepanelen op veranda

  • Heeft je veranda geen glazen dak, dan kan je wel de traditionele fotovoltaïsche zonnepanelen laten installeren. Die staan lichtelijk schuin op het platte dak zodat ze voldoende energie kunnen opbrengen. De zonnepanelen zijn niet zichtbaar.

    Op deze manier kan je enerzijds meer genieten van je installatie in de winter. Alsook zal het minder snel te heet worden in je veranda. Om toch voor voldoende lichtinval te zorgen, kan je opteren voor een lichtkoepel.

Hoeveel kost een zonne-installatie op een veranda

De kostprijs van zonnepanelen op je veranda hangt af van enkele factoren, waaronder het vermogen en de oppervlakte van de zonne-installatie.

–> Gemiddeld kan je rekenen op een kost van €4.000 tot €7.500. De prijs zal zo’n 20% hoger liggen wanneer je kiest voor glazen zonnepanelen.

Ook de hellingsgraad van je dak speelt een rol. Wanneer je zonnepanelen op een plat dak worden geïnstalleerd, bedraagt de prijs over het algemeen zo’n 10% meer. De zonnepanelen moeten namelijk een bepaalde hellingsgraad hebben om voldoende zonlicht op te kunnen vangen. Daarvoor zijn extra beugels nodig. Het rendement van zonnepanelen zorgt er echter voor dat je die kost snel terugverdient.

Om uit te zoeken welk soort zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jouw veranda, is het zeker interessant voldoende offertes te vergelijken.

Ontdek alle mogelijkheden

Vergelijk verandabouwers uit de buurt

Vinyl, laminaat, hout, tegels,… De keuze van vloer voor je veranda hangt vooral af van 4 factoren: kostprijs, onderhoud, duurzaamheid en levensstijl.. Wij lichten ze even voor jou uit.

Verder lezen

Een aanbouw of een veranda: dat is niet hetzelfde. Beide zijn een meerwaarde voor je woning, maar het kostenplaatje verschilt wel naargelang de keuze die je maakt. Ontdek alle voor-en nadelen, kostprijs, ….

Verder lezen

Veranda’s worden vandaag de dag steeds meer ingericht als tuinkamer. Maar vergis je niet, een tuinkamer betekent niet dat je je veranda ombouwt tot serre. Wij leggen het verschil tussen beide even uit.

Verder lezen

Hoe je je veranda inricht is afhankelijk van je persoonlijke smaken. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Wij geven je alvast 4 handige tips mee.

Verder lezen