Landelijke veranda: zo kiest u de juiste materialen

 
Landelijke veranda
Bent u van plan om weer de renovatiewerken in te duiken? Dan staat er misschien het bouwen van een veranda op het programma. U heeft vast wel al bij je buren en vrienden uit de straat gezien hoe gezellig zo’n bijgebouw kan zijn. Als u niet wil achterblijven, kan u hier te weten komen hoe u in een mum van tijd een (landelijke) veranda aan uw huis hebt plakken.

Voor u overgaat tot het kiezen van een vakman (wat zo gepiept is dankzij onze handige offertedienst), moet u beslissen in welke stijl u de veranda wil. Trekt u de stijl van het huis erin door of wil u van uw veranda iets maken dat die stijl doorbreekt? Doorgaans wordt er ofwel voor een strakke, moderne ofwel voor een landelijke veranda gekozen. Maar wat houdt dat precies in? Welke materialen heeft u nodig voor bijvoorbeeld een landelijke veranda? In dit artikel spitsen we ons daarop toe.

Het frame van een landelijke veranda

In het algemeen heeft u voor het bouwen van een veranda keuze uit 4 materialen:

  • PVC
  • Aluminium
  • Hout
  • Staal

Zo is hout voor een landelijke veranda heel populair. Hout is namelijk op zichzelf al een natuurlijke sfeermaker. Het voordeel van hout is dat het makkelijk geverfd kan worden. U kan dus zelf beslissen in welke kleurtint uw veranda gedrenkt moet worden. Wil u wat tips om een zo landelijk mogelijke look te creëren? Met zand- en aardekleuren doet u nooit iets verkeerd. Let op: puur wit vermijdt u liever als u een landelijke veranda wil. Kies dan eerder voor gebroken wit of pastel.

Denk daarom niet dat het gebruik van PVC een slechte keuze is als u een landelijke verandastijl verkiest. PVC is heel flexibel materiaal dat beschikbaar is in allerlei soorten uitvoeringen en kleuren. Bovendien is het ook de goedkoopste optie van de vier.

Landelijke veranda

Hoewel het vervolgens klopt dat staal en aluminium eerder de reputatie hebben een moderne look te garanderen, kunnen die materialen tegenwoordig ook in een traditionele, landelijke uitvoering gecreëerd worden. Staal en aluminium zouden dan het uitzicht geven van een klassieke gietijzeren constructie, maar dan voor een veel goedkopere prijs dan wat u voor echt smeedwerk zou betalen.

Met andere woorden zit u bij een landelijke stijl niet vast aan een bepaald materiaal voor het frame van de veranda.

De charme van een landelijke veranda: dakrand en beglazing

Wat wel specifiek is aan de bouw van een landelijke veranda, zijn de dakrand en de beglazing. Die eerste is bijvoorbeeld niet recht afgelijnd, maar krijgt veeleer een decoratieve touch. De dakrand krijgt bij een landelijke veranda het uitzicht van het kapiteel van een Dorische zuil en zal er bijgevolg eerder getrapt uitzien.

Wat de beglazing betreft, is het verschil met een moderne veranda veel duidelijker. Een moderne veranda wordt namelijk getypeerd door grote glaspartijen die niet onderbroken worden door het frame van de veranda. Bij een landelijke veranda is dat wel het geval en krijg je overal kleinere stukken raam om door te kijken. Bij de plaatselijke vakman staat dat beter bekend als roedeverdeling.

De prijs van een landelijke veranda

Het mag dan best interessant zijn wat we hier allemaal te vertellen hebben, u bent vast nog meer geïnteresseerd in wat een landelijke veranda jou zal kosten. Dat is natuurlijk allemaal afhankelijk van de materiaalkeuze voor het frame, de beglazing en de oppervlakte van de veranda. Gemiddeld gezien betaalt u voor een veranda van 12 m² zo’n 7500 euro. Wil u weten wat het prijskaartje is van de landelijke veranda van je dromen? Vraag dan raad bij een of meerdere specialisten uit de buurt via onze eenvoudige offertedienst.

Betere isolatie, modern en betaalbaar: dit zijn maar enkele van de vele voordelen van een veranda met een plat dak. Heb je nog wat meer overtuiging nodig? Vraag gratis en vrijblijvend advies aan een erkende verandaspecialist.

Verder lezen

In de lente genieten van het heerlijk voorjaarszonnetje en in de winter van de besneeuwde uitzicht op je tuin? Dat kan met een open veranda. Maar hoe plaats je deze? En wat is de kostprijs?

Verder lezen