Welk soort dakbedekking voor je veranda kiezen?

Dakbedekking veranda
Niet alleen de ligging of het materiaal voor de kozijnen, ook het soort dakbedekking is van belang wanneer u een veranda laat plaatsen.

Het meest gebruikte materiaal voor het dak van een veranda is ongetwijfeld glas. Maar daarbuiten zijn nog heel wat andere materialen beschikbaar om uw veranda af te werken. Als u wat meer afgeschermd wil zijn van de zon of inkijk van buren wil vermijden, kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een gesloten dakconstructie. Zo wordt de veranda een integraal geheel van uw woning en kunt u zelfs dakisolatie aanbrengen.

Welke dakbedekking voor uw veranda: de mogelijkheden

 • Gelaagd glas

  Gewoon glas is niet aangewezen. Het is breekbaar en dus gevaarlijk. Gelaagd glas daarentegen beschermt niet alleen tegen vallende voorwerpen en takken, het voorkomt ook dat glasscherven naar binnen zouden vallen.

 • Hoogrendementsglas

  Leest u graag in uw veranda? Dan is hoogrendementsglas een geschikte optie. Het laat de helft minder licht door, wat aangenamer is voor uw ogen. Zonlicht dat invalt op een horizontaal vlak kan immers tot vijf keer zo sterk zijn als licht dat invalt op een verticaal vlak.

  Ook laat hoogrendementsglas minder warmte door dan gewoon dubbel glas, maar 40 tot 20%. Dubbel glas laat tot 70% van de warmte door.

 • Kunststofplaten

  Kunststofplaten zijn de voorbije jaren wat minder populair voor verandadaken. Bij regen geven ze een trommeleffect en bovendien zijn ze niet altijd even zonbestendig. Daardoor ontstaat na een tijd verkleuring.

 • Zink

  Zink is een prima keuze als u bijvoorbeeld het dak van uw veranda wil vernieuwen. Golfplaten of oudere beglazing zijn makkelijk door zink te vervangen. Bovendien is het een licht materiaal en kan het ook bij mindere steile daken gebruikt worden. De kostprijs is dan weer een minpunt. Maar dat wordt dan weer goedgemaakt door de lange levensduur.

 • Rubber of roofing

  Wil u een veranda met een plat dak, dan is rubberbekleding of roofing een goede mogelijkheid. Dat materiaal is perfect waterdicht en relatief goedkoop.

 • Dakpannen of leien

  Wil u uw veranda een volwaardig deel van uw woning maken, dan kiest u best voor een dakbedekking in hetzelfde materiaal als het dak van uw huis. Als u dakpannen of leien laat leggen op het dak van uw veranda, moet u er wel voor zorgen dat de constructie het gewicht van de dakbedekking aan kan. Uw veranda zal zo niet langer beschouwd worden als een afzonderlijke entiteit, waardoor uw huis in waarde zal toenemen.

Bouwvergunning veranda

Dakbedekking veranda

Fijn om weten: zelfs als u uw veranda wil integreren in uw woning, hoeft u geen bouwaanvraag in te dienen. Wel geldt een meldingsplicht voor verandabouw. U moet dus in elk geval de stedenbouwkundige dienst van uw woonplaats op de hoogte brengen. Interesse in een nieuwe veranda?

Vraag advies en vrijblijvend offertes aan

Gaat je voorkeur uit naar een houten veranda dan je de voor-en nadelen even naast elkaar te leggen. Wij brachten deze op een rijtje. Zo ben je zeker of deze materiaalsoort de beste keuze is voor jouw woning.

Verder lezen