Is vloerverwarming in een veranda een meerwaarde?

Vloerverwarming verandaWanneer je een veranda wilt bouwen, moet je aan verschillende aspecten denken. Daaronder valt ook het type verwarming dat je wil installeren in die ruimte. Hieronder leggen wij je alles uit wat je moet weten wanneer je voor vloerverwarming in je veranda kiest.

Is vloerverwarming geschikt voor om het even welke vloer?

Helaas is vloerverwarming niet voor elk soort vloer geschikt. Een houten of hoogpolige tapijten vloer is moeilijk te combineren met vloerverwarming. Die vloeren laten namelijk niet goed warmte door. Een stenen vloer daarentegen is het meest geschikt. Ook enkele soorten laminaat of vinyl kan je plaatsen als vloer.

Wanneer alle verwarmingselementen onder je vloer liggen, oogt je veranda niet enkel heel wat esthetischer, het is nog eens aangenaam voor de voeten ook!

Wil je weten wat de opties zijn voor jouw veranda?

Vraag een offerte aan en vind een specialist uit de buurt

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming in een veranda?

Vloerverwarming gebruiken om je veranda op te warmen biedt heel wat interessante voordelen.

 1. Je bespaart heel wat ruimte. De buizen liggen onder je vloer, dus al je muren blijven radiatorvrij.
 2. Je bespaart energie. Dankzij een grotere warmteopslagplaats warmt je veranda veel gelijkmatiger op dan via een traditionele radiator. Dat kan bovendien met een relatief lage temperatuur van 35°C. Het rendement van vloerverwarming is erg voordelig.
 3. Je ruimte heeft een aangenamere temperatuur die je zelf regelt naargelang je voorkeur.
 4. Je hebt weinig onderhoud aan vloerverwarming: je hoeft deze niet te reinigen na installatie.
 5. Je kan vloerverwarming combineren met een warmtepomp.
 6. Vloerverwarming straalt enkel warmte uit, waardoor de lucht minder verplaatst. Daardoor zal de lucht in de veranda ook vochtiger zijn, wat aangenamer ademen is.
 7. Een extra plus: je voeten lijden geen koud meer dankzij een steeds aangenaam warme vloer.

Wat zijn de nadelen van vloerverwarming in een veranda?

Net zoals eender welke installatie, kent ook vloerverwarming enkele nadelen.

 • Het kan vaak even duren vooraleer je ruimte volledig opgewarmd of afgekoeld is.
 • Wanneer je problemen met je vloerverwarming ondervindt door schade of lekkage, moet de vloer helemaal opengebroken worden om de buizen te herstellen. Bij elektrische systemen kan er soms een uitzondering gemaakt worden. Zulke scenario’s doen zich echter zelden voor.
 • Vloerverwarming is een iets duurdere installatie dan andere verwarmingsopties voor je veranda.
 • Het is niet zo eenvoudig om vloerverwarming te installeren in een al een gebouwde ruimte.
 • Bij het plaatsen van vloerverwarming moet men de vloer verhogen. Een goede afwerking is dus essentieel.

Hoe plaatst men vloerverwarming in een veranda?

Vloerverwarming kan op drie manieren geïnstalleerd worden. Hierbij speelt de aan- of afwezigheid van de chape een rol. Een ervaren installateur uit uw buurt kan u helpen bij het kiezen van de juiste installatiemethode.

 1. Wanneer er nog geen afwerkchape ligt, dan kan de vloerverwarming in de chape zelf gelegd worden. Bij deze manier van werken plaatst met eerst een laag isolatie waarop de buizen daarna vastgemaakt worden. Dat kan via metalen netten, noppenplaten of vastnieten op isolatiemateriaal. Dankzij de isolatie blijft de vloer vaak langer warm.
 2. Wanneer er wel al een dekvloer ligt, dan kiest men ervoor om de leidingen in de vloer te frezen. Er worden dan eerst sleuven gemaakt waarin de leidingen worden geplaatst. Dat gaat erg snel, waardoor dit vaak de goedkoopste manier is. Bovendien verwarmt je vloer sneller op omdat de leidingen relatief hoog liggen.
 3. Ten slotte kan je ook kiezen om je vloerverwarming op je bestaande vloer te laten installeren. Door deze optie verhoogt je vloer wel wat.

Wat is de kostprijs van vloerverwarming in een veranda?

Het prijskaartje voor vloerverwarming hangt van enkele factoren af. Onder andere de keuze voor een droog of nat systeem speelt een rol.

Kies je voor een droog systeem (waarbij de buizen in voorgevormde isolatieplaten liggen) betaal je gemiddeld zo’n 20% meer dan een nat systeem (waarbij de buizen in de chape geplaatst worden).

Voor een nat systeem kan je rekenen op een kost van 50 euro/m². Hierbij kan de installatiemanier van de leidingen de prijs wel beïnvloeden.

Ook het soort verwarming (water of elektrisch, hoofd- of bijverwarming) speelt een rol. Ten slotte bepalen ook de grootte van de vloer, de soort ondervloer en bereikbaarheid ervan, en de afwerking mee de kostprijs.

Wil je de prijs wat drukken of minder gebruik maken van stroom van het vaste net, dan is een zonne-installatie ook zeker de moeite waard om eens te bekijken.

Vinyl, laminaat, hout, tegels,… De keuze van vloer voor je veranda hangt vooral af van 4 factoren: kostprijs, onderhoud, duurzaamheid en levensstijl.. Wij lichten ze even voor jou uit.

Verder lezen

Een aanbouw of een veranda: dat is niet hetzelfde. Beide zijn een meerwaarde voor je woning, maar het kostenplaatje verschilt wel naargelang de keuze die je maakt. Ontdek alle voor-en nadelen, kostprijs, ….

Verder lezen

Veranda’s worden vandaag de dag steeds meer ingericht als tuinkamer. Maar vergis je niet, een tuinkamer betekent niet dat je je veranda ombouwt tot serre. Wij leggen het verschil tussen beide even uit.

Verder lezen

Hoe je je veranda inricht is afhankelijk van je persoonlijke smaken. Toch zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden. Wij geven je alvast 4 handige tips mee.

Verder lezen